Fjelltur i Atlasfjellene

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 8 dager 10-16 deltakere Fra Kr. 21 900,-

Vil du være med på en reise som kombinerer fjelltur i spektakulære omgivelser, strandliv i hippiebyen Essaouira, og den eksotiske kulturen i Marrakech? Da er Marokko og Atlasfjellene noe for deg.

Høydepunkter

 •      Atlasfjellenes storslagne natur
 •      Berber-landsbyer
 •      Toppen av nord-Afrikas tak; Jebel Toubkal 4167 moh
 •      Strendene og gamlebyen i Essaouira
 •      Magiske Marrakech

Bli med på en fantastisk fjelltur i Høy-Atlasfjellene med bestigning av selveste Jebel Toubkal på 4167 moh! En vandretur i Atlasfjellene gir deg så mye mer enn bare fjell med fantastisk utsikt. Fjellmassivet vi vandrer gjennom byr på intenst grønne terasseavlinger, okerfargede fjellsider og gnistrende fossefall. Du puster inn lukten av lavendel og villmark, og av middag laget på trekull i berberlandsbyene. Berberne er Marokkos urbefolkning, og her kommer vi i kontakt med dette vennlige folkets kultur og tradisjoner. Landskapet er fullt av kontraster, og du kan oppleve alt fra bølgende avlinger til høyalpine fjellterreng på én og samme dag. Vi starter turen i livlige Marrakech, og avslutter med et par dager i den avslappede strandbyen Essaoira. Her kan du slappe av, surfe, bade, ri på kameler på stranden. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Vanskelighetsgrad og forberedelser

Dette er en flott fjelltur som de aller fleste i normal god form klarer å gjennomføre uten større problemer. Har du gått litt i fjellet før, så klarer du dette. Du bærer kun din egen dagstursekk på fjellturen, resten transporteres med muldyr fra sted til sted. Vi skal opp på 4167 moh. og høyden bør man ta på alvor, men etter flere dagers vandring i høyden vil de fleste være akklimatiserte. Toppstøtet er en kraftanstrengelse, og på våravgangene vil man muligens få behov for stegjern dersom det fremdeles ligger snø i fjellet. Deler av turen går i bratt terreng med noe løs stein.

Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” med sekk fjellheimen er god oppladning.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Pass, visum, vaksinasjoner og helse

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Marokko. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter innreise til Marokko.  

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Fly fra Gardermoen til Marrakech t/r
 • Norsk guide
 • All lokal transport
 • Måltider som beskrevet i programmet
 • Lokale engelsktalende guider
 • Kokk samt muldyr med førere
 • Hotell/riad: En natt i dobbeltrom i Marrakech, en natt i Imlil og to netter i Essaouira
 • Overnatting i enkle fjellhytter og berberhus på fjellturen

Pris inkluderer ikke

 • Drikke
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til lokale guider og hjelpere (ca 400 kr)
 • Enkeltromstillegg på forespørsel (Dette er kun mulig i Marrakech, Imlil og Essaouira.)
 • Leie av stegjern om påkrevd (ca 300 kr)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

(Tusen og) én natt i Marrakech

Overnatting Riad (hotell)
Måltid M

Vi flyr fra Gardermoen til Marrakech hvor vi blir hentet og kjørt til byens medina (gamleby) hvor vi skal bo på en riad, et tradisjonelt marokkansk hotell, den første natten. På kvelden har vi velkomstmiddag på riaden og blir bedre kjent.

dag

2

Fottur til Tizi Oussem (1850 moh)

Overnatting Berberhus
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Stigning 750 m
Nedstigning 500 m
Avstand 11 km

Vi spiser tidlig frokost på hotellet, før vi setter oss i minibussen og setter kursen sørover mot de høye Atlasfjellene for å begynne på fjellturen. Underveis passerer vi et konglomerat av berberlandsbyer. Vi møter våre uvurderlige venner for den kommende uken - guidene, kokken og muldyrførerne - og laster bagene våre på muldyr før vi legger i vei. Vi begynner på stigningen opp mot vandringens første fjellpass, Tizi Oudite. Herifra, på over 2200 meters høyde, har vi en nydelig utsikt på flere kanter og stopper for lunsj. Herifra fortsetter vi nedover til landsbyen Id Aissa, og herifra følger vi vanningskanalene som fører oss til veien vi følger det siste stykket. På ettermiddagen ankommer vi landsbyen Tizi Oussem (1850 moh), hvor vi skal tilbringe natten i et enkelt berberhus i flersengsrom. Vi drikker te og får prøve stedets hammam, imens kokken vår tryller frem en tradisjonell marokkansk middagsrett til oss. Dagens vandreetappe er en enkel og rolig start på vandreturen.

Foto: Bjørn Ankre

dag

3

Oppover mot fjellhytta Lepiney (3000 moh)

Overnatting Fjellhytte, sovesal
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Stigning 1200 meter
Avstand 11 km

Vi spiser frokost, laster på muldyrene igjen og følger en vakker og spektakulær sti gjennom Azib Tamsoult (2250 moh), et lite tettsted hvor stort sett sauegjetere holder hus. Vi fortsetter videre og spiser lunsj ved et fossefall på vei mot Lepiney på 3000 moh. Lepiney-hytta åpenbarer seg som et lite ørnerede på et platå, og selv om dette er en svært enkel fjellhytte veier den opp for dette med en spektakulær utsikt. Her overnatter vi i et fellesrom inne på hytta, eller under den glitrende stjernehimmelen hvis været er bra. Dagens etappe er hovedsakelig oppoverbakke, og vi ender derfor dagen med litt tynnere luft enn da vi startet. (Hvis snøen fortsatt ligger i Aguelzim-passet som vi skal forsere på Dag 4, kan det være at vi tar en alternativ rute og overnatter på Azib Tamsoult denne natten. Dette er mer sannsynlig på våren enn på høsten.)  

Foto: Bjørn Ankre

dag

4

Toubkal Basecamp (3200 moh)

Overnatting Fjellhytte, sovesal
Måltid F/L/M
Tid ca 7 timer
Stigning 750 meter
Nedstigning 550 moh
Avstand 14 km

I dag blir en intens dag, da vi skal betydelig høyere opp, og du vil nok merke at lufta føles tynnere. Foran oss har vi stigningen opp til Aguelzim-passet på 3650 moh. Den er lang, seig og bratt, men spektakulær. Herifra kan vi for første gang beskue morgendagens mål, toppen av Jebel Toubkal, før vi går ned til Toubkal Basecamp (3200 moh.). Her spiser vi middag og tilbringer natten på sovesal. Dette er en fin tur for akklimatisering før morgendagens toppstøt.

Foto: Stian Hovi

dag

5

Toppstøt på Jebel Toubkal, 4167 moh

Overnatting Berberhus
Måltid F/L/M
Tid 10-12 timer
Stigning 1000 meter
Nedstigning 2400 meter
Avstand 20 km

Vi har en veldig lang dag foran oss og starter før soloppgang for å unngå den sterkeste solen på vår vei opp mot toppen av Toubkal. Vi starter oppstigningen i mørket, og ser bare lyset fra stjernene og hodelyktene som beveger seg sakte oppover. Her er det lurt å ha boblejakka i sekken. Selv i Afrika kan man oppleve lave temperaturer, i hvert fall over 4000 meter. Første del av stien oppover består av store stein, og med bratt stigning er dette en tøff tur, men med en belønning i vente som er vel verdt strevet! Etter fire dagers vandretur skal vi normalt sett være akklimatiserte til å takle høyden fint, og etter ca fire timers innsats og 1000 høydemeter stigning, står vi på Nord-Afrikas høyeste punkt på 4167 meter over havet, hvor vi kan titte ned på absolutt alt som omgir oss! Vi nyter utsikten og feirer øyeblikket på toppen av Jebel Toubkal før vi går ned til basecamp igjen og spiser en sen lunsj. Vi fortsetter deretter ca fire timer ned til landsbyen Imlil (1740 moh).
Her skal vi bo på en hyggelig riad som har gode senger og dusj - som smaker himmelsk etter en hard fjelltur. 

Foto: Bjørn Ankre

dag

6

Til strandbyen Essaouira

Overnatting Riad
Måltid F/-/-
Transport Minibuss
Tid 5 timer

Etter frokost tar vi farvel med våre hyggelige hjelpere, setter oss i minibussen og kjører vestover til Marokkos Atlanterhavskyst. Tidlig på ettermiddagen er vi fremme i den nydelige strandbyen Essaouira, hvor vi har resten av dagen til fri disposisjon. Her kan du slappe av på stranden, surfe, bade, shoppe, ri på hester eller kameler. Sammenlignet med det hektiske og anmasende kaoset mange oppfatter marokkanske storbyer som, så er Essaouira en fredelig og fin by hvor du faktisk får rusle i fred på gatene og i ro og fred kikke i basarene. Byens medina står på UNESCOs Verdensarvliste, og nedenfor sentrum strekker kilometervis av fin sandstrand seg sørover langs en hyggelig strandpromenade flankert av hoteller og restauranter. Vi sjekker inn på riaden vår som ligger i gamlebyen. 

dag

7

En dag i Kardemomme by

Overnatting Riad
Måltid F/-/M

I dag kan du starte dagen med kaffe på takterrassen og nyte en lang frokost. Du har dagen til fri disposisjon. Essaouira er preget av sitt avslappede strandmiljø og hippietendensene blir forsterket av at tidligere celebre gjester som Jimi Hendrix, Frank Zappa og Janis Joplin ferierte her på 60-tallet. Storfilmer som “Alexander” og “Kingdom Of Heaven” og deler av sesong 3 av "Game of Thrones" ble spilt inn i- og rundt Essaouira, og for nordmenn er det jo et artig poeng at Thorbjørn Egner visstnok brukte Essaouira som modell for sin Kardemommeby, etter et besøk her i 1949. Her finner du både trange gater, kameler, bymurer, Folk, Røvere og bønnetårnet til Tobias! Et besøk i basarene her er vel verdt å få med seg, og mulighetene for å shoppe er mange! På kvelden samles vi for en hyggelig avskjedsmiddag på en av byens bedre restauranter.

dag

8

Avreise

Måltid F/-/-
Transport Minibuss
Tid 3 timer

Etter en sen frokost kjøres vi til flyplassen for hjemreise, og lander på Gardermoen sent på kvelden etter et fantastisk eventyr i Marokko.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Undertøy

 

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull. Ta gjerne med et par tykke til toppnatten.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Dunjakke

En god dunjakke til kveldene og toppnatten.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein. Husk at Marokko er et muslimsk land, så shortsen bør gå ned mot knærne. 

T-skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull. Ikke singlets eller topper med bare skuldre pga. tildekkingspraksisen i landet.

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Gjerne en som er vindtett.

Hansker/votter

Ta med et par hansker og et par gode votter.

Fjellstøvler

Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge. Høyde over ankelen.

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

35-45 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Stor bag /ryggsekk

90-130 liter. Det er lettere å pakke inn/ut av en bag, men har du ikke annet kan du også bruke en ryggsekk. Denne blir transportert av muldyr på fjellturen. 

Sovepose

En pose med komforttemperatur rundt 0. Vi har innendørs overnatting på hele turen, men det blir kaldere jo høyere vi kommer. Dette er veldig individuelt, og kvinner fryser gjerne lettere enn menn!

Liggeunderlag

Vi sover i senger underveis, men standarden er enkel. Noen foretrekker å ha med seg et oppblåsbart liggeunderlag som de legger oppå madrassen, for egen komfort. Enkelte steder er det evt. mulig å ligge utendørs på terasse dersom været tillater det, dette krever isåfall liggeunderlag.

Stegjern og isøks

Har du ikke dette, kan det leies i Marrakech. Det er slett ikke sikkert at vi vil få bruk for det! (Antagelig mer aktuelt på aprilturene enn på oktober-turene.) 

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker /Camelbak

Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 3 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Snacks 

Litt sjokolade, nøtter, frukt eller annet energipåfyll. En pakke knekkebrød og tubeost eller lignende er ikke dumt å ha, enkelte dager kan det føles litt lenge til lunsj.

Vanntette pakkposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser/kompresjonstrekk for å holde orden i bagen og dagstursekken, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Ta med en ekstra pakkpose el.l. til å ha tøyet som du ikke skal ha med deg på fjellturen i.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, en dorull til å bruke når vi går - samt pose til det brukte dopapiret (hundeposer er praktisk). 

Ørepropper

Veldig greit å ha på fjellet, hvor vi sover i flersengsrom.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse.

Paracet og Ibux.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i bagen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Kan være fint å ha inne på overnattingsstedene og i Essaouira.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 8. apr 2023 lør 15. apr 2023
Ledige plasser
Kr. 21 900,-
lør 14. okt 2023 lør 21. okt 2023
Ledige plasser
Kr. 22 900,-

Samarbeidspartnere

Anbefalte turer for deg

Fjelltur i Georgia

Nå kan du bli med oss på tur til knallgrønne fjell i Georgia. Her kombinerer vi vakker natur med god mat og spennende kulturopplevelser.

Europa Georgia

9 dager

Etiopia: Fottur i Simien-fjellene

Bli med på en fottur til Etiopia og de fantastiske Simien-fjellene. Dette er en unik fottur og vi lover at du blir positivt overrasket over naturen og menneskene du møter.

Afrika Etiopia

15 dager

Fjelltur på Kapp Verde

Vi gleder oss til å ta deg med på en skikkelig fjelltur gjennom oaser av frodige skoger, langs spektakulære klipper og møter med vennlig lokalbefolkning. Bli med og oppdag det ekte Kapp Verde.

Afrika Kapp Verde

10 dager