Fjelltur og safari i Sør-Afrika

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 13 dager 9-12 deltakere Fra Kr. 59 900,-

Sør-Afrika har uendelig mye å by på, og på denne turen fokuserer vi på de majestetiske fjellområdene i Drakensberg. Vi besøker den fargerike storbyen Durban, og avslutter med safari og overnatting på safarilodge. Denne turen i Sør-Afrika ser vi frem til å ta deg med på!

Høydepunkter

 • Fjelltur i de storslåtte Drakensbergfjellene
 • Spektakulær bestigning av Cathedral Peak
 • Besøk i storbyen Durban
 • Safari - med mulighet for å se The Big Five

Gled deg til å oppleve de storslagne Drakensbergfjellene. Naturen er frodig og vakker, og ligner trolig ingenting du har sett før. Dette fjellområdet er lite besøkt, så her kan vi få følelsen av å ha fjellene nesten for oss selv. Vi legger ut på en fem dagers fjelltur langs den spektakulære Mnweni hike, og sover i telt underveis. Vi får hjelp til å bære teltutstyr og mat inn til camp, og i sekken har vi det vi trenger for dagene i fjellet. Et av høydepunktene er å komme tett på gribber på 3000 meters høyde, og ikke minst turen mot Cathedral Peak, på 3004 meter. Utsikten underveis og fra toppen er spektakulær! Vi setter prikken over i-en ved å tilbringe to netter på safarilodge i Hluhluwe nasjonalpark, hvor vi får sjansen til å oppleve fantastiske dyremøter. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Vanskelighetsgrad og forberedelser

I fem dager skal vi være på fjelltur, hvor vi bor i tomannstelt og bærer selv det vi trenger i sekken. Vi får hjelp til å bære teltutstyr, fellesutstyr og mat. Vi går i endel bratt terreng, opp til 3000 meters høyde. Vi går mellom 4 og 6 timer i kupert terreng, men det er ingen stor utfordring for de som har gått litt i fjell før. Det blir mulighet for ettermiddagsturer etter vi har kommet fram til camp, for de som ønsker dette. I tillegg kommer turen til Cathedral Peak (3004 moh), som er tøff og kan oppleves luftig. Denne dagen er vi på tur i ca 10 timer, men vi værer kun dagstursekk.  Det finnes mange andre flotte turer i området hvis man ønsker en kortere tur denne dagen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Du bør være vant til å gå i fjellet og være i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Pass, visum, vaksinasjoner og helse

Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, men passet må inneholde minst to blanke sider og være gyldig i minst seks måneder etter utreise fra Sør-Afrika. 

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Flyreise fra Oslo til Johannesburg/Durban t/r 
 • Norsk guide fra Hvitserk
 • All overnatting
 • Alt fellesutstyr som telt, kokeutstyr, etc på fjellturen 
 • Lokale guider og sjåfører
 • All lokal transport
 • Måltider som nevnt i programmet
 • Nasjonalparkavgifter

Pris inkluderer ikke

 • Drikke
 • Reise- og avbestillingsforsikring (les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring)
 • Tips til lokale guider, hjelpere og sjåfører (ca 80 EUR)
 • Enkeltrom (på forespørsel)
 • Tilslutning fra andre flyplasser i Norge (be om tilbud)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

Avreise fra Norge

Vi møter hverandre på Gardermoen og setter oss på flyet mot Sør-Afrika.

dag

2

Fra Johannesburg til Drakensberg

Overnatting Gjestehus
Måltid -/-/M
Transport Buss
Tid ca 5 timer

Ved ankomst Johannesburg internasjonale flyplass, blir vi møtt av våre lokale guider som skal følge med oss de kommende ukene. Vi kjører langs Strekfontein-demningen og over Oliviershoek-passet til Bergville i det nordlige Drakensberg, som er på UNESCOs verdensarvsliste. De bølgende åsene i Drakensberg med det 3000 meter høye "Amfiteateret" i bakgrunnen, er et spektakulært syn, og vi kommer hit etter ca 5 timers kjøretur. Her ligger gården hvor vi skal overnatte. Amfiteateret er en fjellside som går i en 4 km lang bue, og på platået bak, ligger Kildefjellet på 3299 moh og herfra kommer elven Tugela som styrter over kanten med et fall på imponerende 948 meter! Det er dermed det nest høyeste fossefallet i verden, etter Angel Falls i Venezuela. 

Middag serveres i en sjarmerende gammel låve på gården, og de serverer det som må være regionens beste pizza! Vi går igjennom programmet for de neste dagene, pakker og forbereder oss for fjellturen som starter i morgen. 

Grønne, bølgende åser og høye fjell i Drakensberg. "The Amphitheathre"

dag

3

Fjellturen starter, camp på 2100 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 4-5 timer
Avstand 11 km

Etter frokost på gården, tar vi med oss den ferdigpakkede sekken og blir kjørt til startpunktet for fjellturen. Vi starter fra Mweni kultursenter som ligger ved den majestetiske Drakensberg-kjeden. Vi spiser tidlig lunsj og starter turen inn til den fine plassen hvor vi skal slå leir, på ca 2100 moh. Det er grønt og frodig, stien er god å gå på, og kanskje møter vi ville antiloper underveis. På Mnweni Trail finnes det ingen spise- eller overnattingssteder. Alt av campingutstyr, telt og mat får vi hjelp til å bære, og selv bærer du sekken din med det du trenger for de 5 dagene i fjellet. Leirplassen vår er like ved en elv med et steinbasseng som er ideelt for en forfriskende dukkert. Vi spiser middag i camp med spektakulær utsikt ned til lavlandet.

Vi går på fine stier i Drakensbergfjellene. Foto: Marianne Østensen

dag

4

Mnweni hike opp til 3000 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid ca 4 timer
Stigning 900 meter
Avstand 5 km

Etter en tidlig frokost fortsetter vi vår vandring. På toppen av Drakensberg, på platået bak de spisse tindene, ligger det lille landet Lesotho, og hit kommer vi på dagens tur. Her på nesten 3000 meters høyde har en flokk gribber sitt tilholdssted, og det er fascinerende å se hvordan de enorme fuglene bruker de varme luftstrømmene til å sveve høyt over oss. I dag klager vi ikke på utsikten vi har til matpakken! Tidlig på ettermiddagen slår vi leir her på platået, ved Orange River, som starter sin 2200 kilometer lange reise til Atlanterhavet herfra. Vi slapper av i camp, eller går en ettermiddagstur for å utforske området, og det frister med en dukkert i elven. Vi spiser middag ved leirbålet og deler turskrøner under stjernene. 

Fjellene i Drakensberg har enorm utsikt! Foto: Johanna Johansson


dag

5

Fantastisk utsikt og vakker kulp

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Avstand 13 km

Etter frokost på vår nydelige teltplass med fantastisk utsikt, setter vi kursen mot Ntonjelana-passet. Vi finner en av de fineste kulpene i hele område, og vi tar oss tid til en dukkert. Vi fortsetter oppover, og får utsikt mot kjente landemerker som Champagne Castle og Devils tooth. Vi nyter lunsjen vår på toppen av Ntonjelana-passet. Vi ser an hvilken rute vi velger videre, og fortsetter til nattens camp, hvor teltene allerede står slått opp. Vi nyter kvelden og får en god natts søvn under stjernehimmelen.

Solnedgang over "Amfiteateret" i Drakensbergfjellene.


dag

6

Mlambonja-passet

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid Ca 5 timer
Nedstigning 1000m
Avstand 10 km

Etter en god kopp morgenkaffe og frokost i leiren, fortsetter vi turen vår ned Mlambonja-passet, hvor vi skal ned ca 1000 meter. Vi nyter lunsjen vår ved en bekk på veien, og når campen vår kort tid etter dette. Etter installering i camp, er det flere mulige ettermiddagsturer vi kan ta, for å utforske området.

En av flere vakre teltplasser på turen. Foto: Johanna Johansson

dag

7

Siste morgen i telt

Overnatting Fjellhotell
Måltid F/L/M
Tid 5 timer
Avstand 10 km

Dette blir vår siste morgen i telt, så dette skal vi nyte. Vi vandrer nedover den vakre Mlabonja-dalen, og endre ved dagens mål - vakkert beliggende Cathedral Peak Hotell -  hvor vi kan ta en velforjent dusj og sove i oppredd seng. Vel fremme kan vi ta en ettermiddagstur til de interessante hulemaleriene i nærheten, eller du kan slappe av med en behagelig dukkert i bassenget i den flotte hagen. Middagen er et eventyr bestående av lokale retter, og hvis du vil nyte Sør-Afrikansk vin, er dette stedet!  

Vakkert beliggende Cathedral Peak Hotel

dag

8

Bestigning av Cathedral Peak (3004 moh)

Overnatting Fjellhotell
Måltid F/L/M
Tid Ca 10 timer
Stigning ca 1900 meter

En tidlig start på dagen er påkrevd, for vi har en lang og tøff dag foran oss med en stigning på nesten 2000 høydemeter. I dag skal vi opp på en av de vakreste og mest fremtredende toppene i Drakensberg-området, den 3004 meter høye Cathedral Peak. Vi skal opp og ned på samme sti. Det er litt klyving det aller siste partiet mot toppen, og vi bruker tau i de luftigste partiene. Vi tar det med ro og drikker godt med vann, og kanskje møter vi antiloper og bavianer underveis. Området er så grønt at det er nesten ikke til å tro når vi er over 2000 meters høyde. På toppen blir vi belønnet med en fenomenal panoramautsikt over det frodige fjellområdet!

For den som ikke er så begeistret for høyder, så er det mulig å bli med på turen, men snu før selve toppen. Det er en fantastisk tur selv om man ikke blir med opp den siste biten. Det finnes også mange flotte fotturer man kan ta på egenhånd, dersom man ønsker en kortere tur i dag.

Sent på ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og vi feirer innsatsen med en velsmakende middag.

På vei til Cathedral Peak (3004 moh)! Foto: Johanna Johansson

dag

9

Fra Drakensberg til Durban

Overnatting Hotell
Måltid F/-/-
Tid ca 4 timer

Etter den fantastiske frokostbuffeten frister det kanskje med et morgenbad i bassenget før vi sjekker ut fra hotellet. Hvis været tillater det, er det mulig å velge en av de kortere vandreturene fra hotellet for å se enda litt mer av området før vi setter kursen mot Durban. Denne travle byen er en stor kontrast til den ville naturen vi har opplevd under fotturene våre. Durban er en livlig by ved kysten, og vi sjekker inn på hotellet vårt som ligger rett ved en av de lange strendene. Durban har en flott strandpromenade med cafeer og restauranter, og strender som er svært populære for vannsportaktiviteter, blant annet sufring. Det er godt å strekke på bena etter kjøreturen, og vi rusler en tur på den fine, travle strandpromenaden og kjenner på atmosfæren og dagliglivet her i storbyen ved havet.  

Etter siste natt i Durban er det på tide å ta farvel med Sør-Afrika for denne gang

dag

10

Byliv og innsjekk på safarilodge

Overnatting Lodge
Måltid F/-/M
Transport Buss
Tid ca 4 timer

Vi tilbringer formiddagen i Durban, hvor vår guide tar oss med til noen av høydepunktene - blant annet det lokale markedet, og det kjente Ushaka Marine-museet, hvor hai er hovedattraksjonen. Deretter setter vi kursen nordover, mot Hluhluwe nasjonalpark. Dette er Sør-Afrikas eldste reservat og en av landets vakreste parker. Parken er kjent for sin bevaringsinnsats for å redde det hvite neshornet fra å bli utryddet. De har nå den største bestanden av svart og hvitt neshorn i verden, og andre truede arter som bl.a afrikansk villhund. Det hvite neshornet er dog relativt sjeldent å se på safari.

Vi sjekker inn i safarilodgen vår, og gleder oss til morgendagens safari. Det er en sjanse for at vi får se alle "big five", kanskje også den sky leoparden?

Vi sjekker inn på lodgen vår, og forbereder oss på morgendagens safari.

dag

11

Safari i Hluhluwe nasjonalpark

Overnatting Lodge
Måltid F/L/M

Vi spiser frokost i det spesielle morgenlyset, og ser villmarken våkne til liv. I dag blir det full dag med safari (game drives) i safari-jeeper i Hluhluwe nasjonalpark. Her får vi mulighet til å se alle "big five"; løve, leopard, elefant, bøffel og neshorn. Begrepet Big Five kommer opprinnelig fra storviltjegere, og refererer til de fem vanskeligste dyrene i Afrika å jakte til fots. Vi kommer tilbake til camp ved solnedgang, og ved middagen går praten livlig om alt vi har sett og opplevd på denne fine safaridagen.

Kanskje ser vi den sky leoparden på safari

dag

12

Hjemreise

Måltid F/-/-
Transport Buss
Tid 3 timer

Vi nyter frokost på lodgen før vi kjører tilbake til Durban, og flyr hjemover - med massevis av minner i bagasjen!

dag

13

Ankomst Norge

Flyet vårt lander i Norge midt på dagen. Eventyret i Sør-Afrika over for denne gang, og du har kanskje allerede begynt å legge planer for å reise tilbake?


Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

I sommerhalvåret oktober til april er det et subtropisk klima med tørre dager og kanskje en skur på ettermiddagen.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne sokker, ull eller syntetiske. Samt et par tykke sokker i ull.

1-2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

Denne bør med, varm ullgenser kan også brukes hvis kjølig i camp i fjellet.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, ha god hette og ikke bli våt hvis det regner. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Lett dunjakke

Du kommer til å trenge denne på kveldstid i camp i fjellet. Helst med hette. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Regntett. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse i fjellet og ved kysten.

Shorts

Denne får du bruk for store deler av turen. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte

I tynn ull eller syntetisk. 

Hals/buff

 

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, så noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. 

Votter

Tykke, varme votter hvis du fryser lett på hendene.

Hansker /vanter

Et par gode hansker/vanter. Kan være gode å ha på ettermiddagen /kveldene i fjellet.

Fjellstøvler

Fjellstøvler med god ankelstøtte. 

Joggesko/trekkingsko

Med solid såle. Ved tørt vær kan du bruke disse første etappe i fjellet og på kystvandringen.

Teleskopstaver

Hvis du er vant til å bruke staver. De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i sekken, utvendig lås er mest solid. Husk å pakke dem i bagasjen du skal sjekke inn på flyet.

Stor duffelbag

Denne pakker du i. Ca 100-140 liter. Husk lås på bag'en som du sjekker inn på flyet.

God ryggsekk

35-65 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme det du trenger for 3 dager /2 netter i fjellet. 

Sovepose

Du bør velge en pose som tåler 0°C. Hvis du fryser lett, velg en varmere sovepose. 

Liggeunderlag

Vi anbefaler et oppblåsbart liggeunderlag som gir god komfort.

Putetrekk

Det kan det være fint å fylle et putetrekk med f.eks dunjakka.

Solbriller

Gode, og solide solbriller.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

Gjerne 1-2 stk 1-liters flasker. 

Camelbak

Hvis du er vant til å bruke dette. 

Saft/sportsdrikk

Hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks er lurt å ha på noen av de litt lengre dagsetappene.

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i sekken, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også være fint.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går. 

Øreplugger

Hvis du er var for lyder når du skal sove. Kanskje får du en snorkende romkamerat? 

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden og ved havet. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.
Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.
Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet
Mageregulerende
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd. Det er ikke nødvendig med malariaprofylaxe på denne turen.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort/visum

Det meste er dekket, men du må beregne å ha med penger til enkelte måltider og drikke, tips, og diverse utlegg.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader, power bank

Til kamera, mobiltelefon, hodelykt etc. Vi har ikke strøm to av nettene i Drakensbergfjellene, og begrenset på kystvandringen, så power bank er lurt å ta med.

Sandaler

Gode sandaler, for eksempel Crocs, til å bruke i camp både i fjellet og ved kysten.

Badetøy

Et must på kystvandringen

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
tir 24. okt 2023 søn 5. nov 2023
Ledige plasser
Kr. 59 900,-