Fjelltur til Kilimanjaro

Bilder & Video
Lokal guideFavoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 11 dager 5-16 deltakere Fra Kr. 31 900,-

Bli med Hvitserk på en uforglemmelig fjelltur til Afrikas høyeste fjell. Opplev fantastiske soloppganger og en utsikt som kommer til å ta pusten fra deg. Kilimanjaro byr på et unikt mangfold og en stor variasjon når det gjelder klima og natur. Som en av de syv høyeste fjell på hvert sitt kontinent er Kilimanjaros høyeste punkt “Uhuru Peak” på 5895 moh. målet for mange besøkende. Dette er også vårt mål med turen selv om de fleste er enige om at turen i seg selv er en fantastisk opplevelse.

Høydepunkter

 • Fem ulike klimasoner langs ruta opp mot toppen av Kilimanjaro
 • Soloppgangen og utsikten fra Uhuru Peak
 • Morgenkaffe i teltet hver morgen

Med sine varierte klimasoner, avslører hver dagsetappe et nytt landskap og nye naturopplevelser. Du går gjennom frodig regnskog og goldt månelandskap, du går fra å se på aper til å gå i goldt landskap. Selve toppen kan by på minusgrader, og er en stor kontrast til startpunktet med behagelig sommertemperatur. Kilimanjaro er verdens høyeste frittliggende fjell, og derfor er det store variasjoner i klima og landskap. 

Vi har valgt å gå Rongai-ruten på våre turer. Denne går over fjellet fra nordsiden og vi bruker dermed syv dager i fjellet. Her møter vi færre turister enn på mange av de andre rutene (som for eksempel Shira, Marangu og Machame), i tillegg mener vi naturopplevelsen er mer spektakulær. Dagsetappene og leirplassene er nøye plassert slik at vi får best mulig tilvenning til høyden noe som gir oss de beste toppsjansene.

Denne turen går med lokale guider, norsk guide er ikke med. Ønsker du å kombinere fjelltur med dyreliv anbefaler vi Kilimanjaro med safari i Tanzania, med norsk guide.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Vanskelighetsgrad og forberedelser

Det å prøve og nå nesten 6000 meter vil alltid være ambisiøst. Vi mener at toppen er overkommelig for mange, men det er helt klart at det er krevende, og slett ikke gitt at alle kommer opp til toppen. Om du ikke har prøvd deg i høyden før, må du være forberedt på noen utmattende overraskelser og hodepine, men vi skal gi deg gode råd på veien.

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka, hytte-til-hytte-turer eller telttur i fjellet er god oppladning.

Les mer om graderingen på våre turer her

Klima

Her er det sommer hele året, men avbrutt av regntider. Statistisk sett er det en lang regntid fra slutten av mars til begynnelsen av juni, og en kort regntid i november. Det er behagelig temperatur på ca 20-25 grader i Moshi. På fjellet kan det på dagtid være shortsvær opp til 4000 moh, men det er stort sett under 0 grader om natten fra første camp. Vi kan oppleve ned mot minus 10-20 grader på toppnatten.

Pass, visum, vaksinasjoner og helse

Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Tanzania. Visum til Tanzania kan du bestille på nettet før avreise, eller kjøpe på Kilimanjaro Airport for 50 US Dollar. Passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter hjemkomstdato.

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Lokale engelsktalende guider, kokker og bærere
 • Fly Oslo - Tanzania t/r
 • All overnatting (delt rom/telt)
 • Eget messetelt og egen kokk på alle campene
 • Eget toalett-telt på turen
 • Vann/kaffe/te på fjellturen
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle tillatelser og parkavgifter

Pris inkluderer ikke

 • Drikkevarer inkl vann utenom fjellet
 • Evt. enkeltrom på hotell/lodge
 • Visum Tanzania: 50 USD
 • Tips til lokale guider, kokker og bærere på Kilimanjaro (ca 170 USD)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud
 • Reiseforsikring - les mer om forsikring her.

Øvrig informasjon

På noen av avgangene gjør flytidene at vi ankommer samme dag som vi reiser, på andre turer ankommer vi dagen etter vi reiste fra Oslo. Dette betyr at turen er 10 eller 11 dager inkludert reisedager. Flytider blir sendt ut sammen med sluttfakturaen 70 dager før avreise.

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Er det tett opp til avreise? Ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag 

dag

1

Avreise fra Norge

Transport Fly

Avreise fra Norge, vi flyr gjennom natten til Kilimanjaro flyplass. 

dag

2

Ankomst Kilimanjaro flyplass

Overnatting Hotell
Måltid M

Vi ankommer Kilimanjaro flyplass, hvor vi blir møtt av våre afrikanske venner. Vi ordner med visum og sluser oss gjennom køene til vi kommer ut i Afrikas varme. Etter et par timer i bussen ankommer vi det hyggelige hotellet i Moshi. Her kan vi samle krefter til den store dagen i morgen! Hvis tiden tillater det, kan vi ta oss en tur inn til Moshi. 

Avhengig av flytidene, vil vi på noen avganger reise fra Norge denne dagen og ankomme Tanzania om kvelden samme dag.


dag

3

Lett fjelltur til Simba camp (2670 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 3 timer
Stigning 300
Avstand 7 km

Vi skal gå Rongai-ruten til toppen, som går fra nordsiden. På denne ruten er det litt færre folk enn mange av de andre rutene opp til Kilimanjaro, og det er en vakker og variert naturopplevelse. Etter frokost kjører vi til Rongai Gate (ca. 3-4 timer) for registrering og lunsj. Dagens etappe er rundt 2-3 timer og går til Simba Camp som ligger på 2.670 moh. Ruta starter på små stier gjennom jungel og regnskog. Når vi kommer opp til camp får vi fantastisk utsyn til Kilimanjaro og over slettene nedenfor Kilimanjaro. 

Utsikt til Kilimanjaro fra Simba Camp. Foto: Henriette Aass


dag

4

Opp i høyden - second Camp (3450 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 3-4 timer
Stigning 780
Avstand 6 km

Etter å ha blitt vekket med te og kaffe i teltet, spiser vi frokost og begynner dagens etappe - og merker raskt at etappen er forskjellig fra den foregående. Vegetasjonen endrer seg hele veien opp mot Kilimanjaro - og etterhvert vil du få flott utsikt mot Kibo og kraterkanten. Vi går i jevnt oppover 3-4 timer før vi kommer til campen. Her slapper vi av, de som føler seg spreke kan ta en kort tur i området etter lunsj, noe som anbefales for å akklimatisere seg enda bedre.  

Foto Lars Petter Jonassen

dag

5

Over skyene - Kikelewa caves (3600 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 4-5 timer
Stigning 150
Avstand 9 km

Dette er også en forholdsvis rolig dag. Vi spiser frokost og begynner ganske bratt på dagens etappe, opp små stier, og nå er ikke lenger vegetasjonen så høy og tett. Vel fremme i campen får vi fantastisk utsikt over krateret og isbreene på østsiden av toppen. Lufta begynner å bli tynnere, stiene etter hvert smalere og denne natten overnatter vi i camp ved Kikelewa Caves, på omtrent 3600 moh. 

Mot Kikelewa caves. Foto:Elise Koren

dag

6

Akklimatisering - Mawenzi Tarn Camp (4300 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 5-6 timer
Stigning 700
Avstand 6 km

Nok en gang blir vi vekket med te og kaffe i teltet – en luksus vi har blitt vant med. Etter frokost starter vi å gå opp gresskledde bakker, mens vegetasjonen blir gradvis mer sparsom. Dagens etappe er litt brattere enn de to foregående, men vi går ikke så langt (ca. 5 timer). For å tilpasse oss høyden på best mulig måte, minner vi hverandre hele tiden på at vi skal gå sakte og drikker masse vann underveis. Vi overnatter idag på rutas flotteste camp; Mawenzi Tarn Camp (4.300 moh) – og har nok en hyggelig middag i messeteltet. Før middag går vi en kort akklimatiseringstur opp mot Mawenzi-fjellet. Ved klarvær har vi panoaramautsikt til Kilimanjaro nesten hele dagen.
Frokost/te serveres på "sengen" Foto: Oddbjørn Alstad


dag

7

Fra månelandskap til Kibo camp (4700 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 6-8 timer
Stigning 400
Avstand 10 km

Nå begynner månelandskapet, og over sadelen mellom Mawenzi Camp og Kibo (4.700 moh) kommer vi til Kibo Camp hvor vi setter opp teltene. Vi skal opp i høyden på dagens etappe, men vi har et rolig tempo og det er enkelt terreng å bevege seg i. Campen har en spektakulær plassering i bunn av kraterveggen på Kibo. Her passer vi på å slumre, samle krefter og forberede oss på nattens toppstøt – kun avbrutt av nok en deilig middag fra kokken! 

På vei mot Kibo. Foto:Lars Petter Jonassen

dag

8

Toppnatten! (Uhuru Peak 5895 moh - Horombo camp)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 12-16 timer
Stigning 1175
Avstand 15 km

Dette er den lengste og tyngste etappen på hele turen, og til sammen er vi underveis i mellom 12 og 16 timer. Vi starter i løpet av natten, det kan være kaldt, og det kan være stjerneklart og måneskinn. Det kribler litt ekstra hos de fleste og vi går langsomt oppover. Det begynner etter hvert å lysne, og vi tar en pause ved Gilman`s Point (5700 moh) og nyter den magiske soloppgangen over den taggete tinderekka Mawenzi. Sola gir oss ekstra krefter, og fra Gilman`s Point tar turen til Uhuru Peak (5895 moh) – hovedtoppen på Kilimanjaro – ca to timer. Vi passerer Stella Point, breen og isformasjonene som fremdeles utgjør store deler av topplatået. Det føles utrolig deilig å komme fram til skiltet som viser at vi er på toppen av Afrika! På Uhuru Peak finner vi fram kamera og glemmer raskt alt slitet! Etter toppseansen begynner returen. Det er mye nedoverbakke til Kibo (4.700 moh) der vi tar en pause og spiser litt lunsj før vi fortsetter en snau mil ned til Horombo Camp Site (3720 moh) hvor vi tilbringer natten og hviler ut etter en slitsom, men stor dag!

På vei opp mot Gillmans Point. Foto:Lars Petter Jonassen

dag

9

Siste dag gjennom regnskogen - Marangu Gate

Overnatting Hotell
Måltid F,L,M
Tid 5-7 timer
Nedstigning 1850
Avstand 20 km

Den siste dagen på fjellet. Vi går i mellom fem og syv timer til Marangu Gate (1.860 moh) – nyter regnskogen på veien ned før vi kanskje unner oss en lokal Kilimanjaro-øl ved gaten. Alle som har vært på toppen får diplom, og her tar vi også farvel med våre trofaste bærere og guider. Vi blir kjørt tilbake til hotellet – der det smaker godt med dusj, en dukkert i bassenget og en deilig middag! 
 På vei ned fra Horombo til gaten. Foto:Christian Styve


dag

10

Hjemreise

Måltid F
Transport Fly

I dag reiser vi hjem. Vi slapper av og tar en siste dukkert i bassenget, før vi blir kjørt til Kilimanjaro flyplass, og flyr hjem til Norge.

Dersom flyet går om natten eller tidlig neste morgen, beholder vi hotellrommet en ekstra natt. 
 

dag

11

Ankomst Norge

Vi ankommer Norge. Takk for denne gang!


Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne innersokker, ull anbefales. 2 tykke sokker, jo tykkere jo bedre. De tykke sokkene bør være av ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Regnponcho

En tynn og lett regnponcho hvis det skulle komme regn. Det kan bli klamt og varmt med skalljakken.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Til å bruke på de første etappene.

Shorts

Denne kan du få bruk for de første dagene. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan være varmt de første dagene.

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen. En i ull til toppnatta kan være greit.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Godlua. En ekstra lue kan også være lurt.

Votter

Tykke og varme votter til toppnatta (ikke hansker). I tillegg kan det også være kjekt å ha hånd/fotvarmere til toppnatten.

Overtrekksvotter/

vindvotter

For ekstra komfort om man fryser lett på hendene. Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter.

Vanter

Kan være godt å ha på ettermiddagen/kvelden, og ved dårlig vær i lavere strøk.

Fjellstøvler

Solide halvstive fjellstøvler. De må være romslige slik at du får plass til et par gode sokker.

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle. Ved tørt vær kan du bruke disse de første etappene i fjellet.

Gamasjer

Gir ekstra isolasjon, og beskytter støvlene mot fuktighet, støv og gjørme.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Stor bag/ryggsekk

Ca 140 liter. Vi anbefaler bag, men ryggsekk fungerer også.

Dagstursekk

35-45 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme termos, 3 liter drikke, kamera og litt klær.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen.  Du bør velge en varm pose som tåler minimum -15°C. Hvis du fryser om natten gir det dårlig akklimatisering.

Liggeunderlag

Liggeunderlag (skumgummi) er inkludert i turen, men det er kaldt og rått og vi anbefaler å ha med et isolasjonstrekk. Man får billig vindusbeskytter til bil på biltema. Dette isolerer veldig godt! Les her:  Isolasjonstrekk Har du et Exped Dun 7/9 eller lignende vil det gi enda bedre komfort, men bærerne tar kun med ett underlag opp i fjellet.

Putetrekk

Det kan det være fint å fylle et putetrekk med f.eks dunjakka.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

2 – 3 stk litersflasker med trekk, slik at de ikke fryser så lett. En tykk ullsokk eller lignende gjør også nytten. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Camelbak

Denne kommer du ikke til å angre på å ta med, vi drikker mye vann for å holde hodepinen unna. Vi anbefaler ikke Camelbak på toppnatten, selv om den er isolert. Den fryser ofte uansett.

Termokopp

Ta gjerne med termokopp om du er glad i noe varmt å drikke i løpet av dagen.

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks er lurt å ha på toppnatten, og noen av de litt lengre dagsetappene.

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. 

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går. I campene får vi papir.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet

Malariatabletter

Myggmiddel

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd. 

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Det meste er inkludert, men husk penger til tips og visum, kredittkort aksepteres på hotellet dere bor på før og etter bestigning.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Dette kan være fint å ha på safarien.

Lett sommerbukse

Til før og etter fjellturen.

Badetøy

 

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 18. feb 2023 tir 28. feb 2023
Guide: Lokal guide
Ingen ledige plasser
Kr. 31 900,-
tor 6. jul 2023 søn 16. jul 2023
Guide: Lokal guide
Få ledige plasser
Kr. 31 900,-
fre 29. sep 2023 man 9. okt 2023
Guide: Lokal guide
Ledige plasser
Kr. 31 900,-

Samarbeidspartnere

Lær mer om Kilimanjaro

Kilimanjaro med safari i Tanzania

Nå kan du kombinere drømmen om “Afrikas tak” Kilimanjaro med en komplett safariopplevelse i Tarangire, Tanzania.

Afrika Tanzania

13 dager

5 tips for å nå toppen av Kilimanjaro

Hvert år har vi i Hvitserk med oss over 400 gjester til Kilimanjaro. Vi har reist til fjellet siden 70-tallet da en av selskapets grunnleggere hadde en sentral rolle i å bygge nasjonalparken. Les våre fem tips for å nå toppen av Afrika.

Utstyrstips Kilimanjaro

Når du skal bestige Kilimanjaro er det viktig at du har med deg riktig utstyr. Selv om mye av turen går i forholdsvis varmt klima, kan det bli veldig kaldt om natta og spesielt på toppnatta. Det er vanligst å begynne å gå mot toppen rundt midnatt, da får man med seg soloppgangen på kraterkanten, før man går de siste 200 moh. opp til toppunktet. Det er ofte kaldest i 04-05 tiden på natta, før solen kommer opp rundt 06.

Anbefalte turer for deg

Bestig Elbrus - toppen av Europa

Bli med å bestige Europas høyeste topp, omringet av frodige fjellsider og hvitkledde tinder.

Europa Russland

13 dager

Aconcagua - Vacasdalen

Det er store sjanser for at Aconcagua blir den mest anstrengede, krevende og råeste naturopplevelsen din noensinne. På denne turen står utfordringene og opplevelsene i kø, og med sine 6962 moh er dette en skikkelig ekspedisjon.

Sør-Amerika Argentina

26 dager

Til topps i Alpene - Mont Blanc

Vi drar til Alpene for å bestige Mont Blanc. Vi har Chamonix som base, akklimatiserer oss godt og har den 4810 meter høye toppen som mål.

Europa Frankrike

8 dager