Ørkenvandring i Sahara

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 8 dager 10 - 16 deltakere Fra Kr. 20 900,-

Bli med oss på en eksotisk fottur utenom det vanlige! Vi kombinerer ørkenvandring i gyldne Sahara med 1001 natt-magi i Marrakech. Marokko er Nord-Afrikas juvel og vi stortrives i det fargerike og vennlige landet. Vi tror du vil gjøre det samme!

Høydepunkter

 • Marrakech og Djemaa el Fna-plassen 
 • Berber-landsbyer
 • Saharas gylne sanddyner
 • Erg Chegaga, den høyeste sanddynen i Marokko!
 • Oaser

En vandretur i Saharaørkenen gir deg så mye mer enn sanddyner og fargerike solnedganger. Du får gullfarget sand, grønne oaser, okerfargede berberlandsbyer, uttørkede elveleier, rødfarget canyon, fjellplatåer, akasietrær, de vakreste solnedganger, leirbål og gnistrende stjernehimmel. På denne turen reiser vi langt utenfor turiststedene og møter en eksotisk kultur og natur helt utenom det vanlige. Vi skal leve på nomaders vis og forflytte oss fra camp til camp. Kanskje møter vi nomader underveis, med sine dromedarer og flokker med geiter. Du puster inn lukten av tamarind-trær og villmark, og av de deilige måltidene kokken vår tryller frem. Vi starter og avslutter turen i sydende Marrakech, og får en smakebit av Atlasfjellene på kjøreturen mot ørkenen. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Vanskelighetsgrad og forberedelser

Dette er en fottur som man med normal god form klarer å gjennomføre uten større problemer. Har du gått lange dager til fots før, så klarer du dette. Vi skal gå i ørkenlandskap, tidvis med bare sand under føttene. Vi går opp og ned i sanddyner med løs sand, noe som er tungt. Den første dagen går vi over et pass i fjellet med stein og grus, og nede i en canyon på fast fjell. Vi skal gå på et enormt fjellplatå, og underlaget vil være grus, stein, og hardpakket sand. Det blir også noe bratt terreng med løs stein.

Vandringene er på 6-7 timer pr dag. Vi skal gå omtrent 70 km tilsammen på ørkenvandringens 4 dager. Du bærer kun dagstursekk, vi har kameler som bærer det meste av bagasjen. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Vi sover i enkle tomannstelt i Sahara og på riad (hotell) i Marrakech. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Pass, visum, vaksinasjoner og helse

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Marokko. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreise fra Marokko.  

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Fly fra Gardermoen til Marrakech tur/retur
 • Norsk guide
 • All lokal transport
 • Lokal engelsktalende guide
 • Kokk, samt kameler med fører
 • Hotell to netter i dobbeltrom og frokost i Marrakech
 • Overnatting i tomannstelt og alle måltider under vandringen
 • Middager i Marrakech

Pris inkluderer ikke

 • Drikke
 • Reise- og avbestillingsforsikring (les om forsikring her: Reiseforsikring - Hvitserk)
 • Tips til lokale guider og hjelpere (ca 350 kr totalt pr pers)
 • Enkeltromstillegg i Marrakech (på forespørsel)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

(Tusen og) èn natt i Marrakech

Overnatting Riad
Måltid M

Vi blir møtt av våre marokkanske venner på flyplassen i Marrakech og kjørt til byens medina hvor vi skal bo på en riad, et tradisjonelt marokkansk hus, den første natten. På det enorme torget Djemaa el-Fna, De Dødes Plass, som ligger midt i medinaen får du følelsen av å spasere rett inn i tusen og én natt. Dette er et av de største, travleste og mest eksotiske torgene i Afrika, og syder konstant av liv. Her vrimler det med slangetemmere, akrobater, turister, fresende grillplater, musikere, spådamer, gatetannleger og hennatatovører. Dette torget har i århundrer vært åsted for slavemarkeder, halshogginger og handel. På kvelden spiser vi middag sammen og blir bedre kjent.

dag

2

Vi ankommer Sahara

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Transport Minibuss
Avstand 400km

Vi spiser tidlig frokost på riaden vår, før vi setter oss i minibussen og setter kursen sørøstover mot de høye Atlasfjellene. Kjøreturen går over Tizi'n Tichka-passet, som er det høyeste kjørbare passet i Høye Atlas, på 2260 moh. Her er det vakkert! Mektige fjell, frodige daler og okerfargede berberlandsbyer så langt øyet kan se. Vi stopper for lunsj like etter ørkenbyen Ouarzazate. Dette er Marokkos svar på Hollywood, med flere store filmstudioer. Her er filmer som Prinsen av Persia, Troja og scener fra  Game of Thrones blitt spilt inn. Vi fortsetter turen over Ait Saouné-passet og den lange nedstigningen mot den berømte Drâa-dalen kjent for alle sine daddelpalmer. Vi stopper i den lille byen Zagora hvor den store ørkenen starter. Her kan vi kjøpe hamla, det tradisjonelle hodetørkleet, og nyte en siste kald drikke før vi starter på ørkenvandringen. Vi møter våre uvurderlige venner med kameler for den kommende uken og slår leir ved foten av fjellet Jebel Bani.

Foto: Marianne Østensen

dag

3

Ørkenvandringen starter

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 7 timer
Avstand ca. 15,5 km

Vi blir vekket til tidlig frokost, og er klare for det store ørkeneventyret. Vi pakker sammen leiren og bagasjen lastes på kamelene før vi legger i vei opp i skaret på Jebel Bani. Vi går over passet og videre til det steinete Faija-platået. Vi skimter tamarin - og akasietrær i det fjerne og det er her, i skyggen, vi stopper for lunsj som våre venner har tryllet frem.
Etter en god pause følger vi parallelt med de karakteristiske Saghro-fjellene videre gjennom steinørkenen til vi kommer til en oase med høye daddelpalmer midt i alt det tørre. Her setter vi camp og kan nyte ettermiddagen med å utforske nærområdet. Kanskje bidrar vi med å samle ved til kveldens bål.
Middagen spiser vi i messeteltet før vi samler oss rundt et gnistrende bål under stjernehimmelen.

Våre gode hjelpere i Sahara. Foto: Marianne Østensen

dag

4

Jbel Abbes

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 4-5 timer
Avstand ca. 15,5 km

Dagen starter nedover et uttørket elveleie, et fascinerende syn og det er lett å gå på de blankskurte fjellene. Vi følger dalen og etter hvert har vi fjellformasjoner på begge sider. Frem til nå har vi gått på fjell, stein og grus, men etter hvert blir det mer og mer sand og terrenget forandrer seg. Vi ankommer leiren på tidlig på ettermiddagen og her finnes det flere muligheter for utflukter opp på ryggen av Jbel Abbes. Kokken disker opp med velsmakende middag og hvis du fristes, kan du sove ute under åpen himmel og nyte stjernene til du sovner.
Solnedgangene i Sahara er magiske! Foto: Kristin Holberg

dag

5

De mektige Chegaga-dynene

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 6 timer
Avstand ca. 17,5 km

I dag blir en intens dag, da vi skal både opp og ned, og du vil kjenne at det er tungt å sette den ene foten foran den andre i sanddynene. Etter frokost forlater vi dalen, og fortsetter å gå ved bredden av en tørr elv og kaster oss deretter videre ut på platået, før de store sanddynene i Sahara-ørkenen. Det begynner med et stort, steinete platå like etter at vi har passert El Abbes-passet. Vi har enorm panoramautsikt over ørkenen og nå kan vi endelig se de mektige Chegaga-dynene. Vi følger en sti som brukes av nomader med kameler, og det er en utfordring å gå under den stekende solen. Under et akasietre finner vi skygge, spiser lunsj og slapper av. Videre fortsetter vi fra den steinete ørkenen til de glatte, fascinerende sanddynene. Vi akselerer i sanden og når de fantastiske sanddynene i Chegaga! Vi går til toppen av dynene i det som må være verdens vakreste solnedgang. Magisk! Vi spiser middag i campen og deler dagens opplevelser ved leirbålet.

Våre gode hjelpere tenner bålet for oss. Foto: Katrine Andresen

dag

6

Store og små sanddyner

Overnatting Telt
Måltid F/L/M
Tid 7 timer
Avstand 20 km

Vi står opp straks det blir lyst, og får med oss soloppgangen fra toppen av den høyeste sanddynen. Utsikten er formidabel. Etter frokost fortsetter vi vandringen i de flotte Chegaga-sanddynene og vandrer øst for Jbel Abbes i retning M'hamid. Det er tungt å gå i sanddynene, så vi fortsetter på platået i den brede Drâa-dalen, og finner nødvendig skygge under tamarind-trærne. Spiser lunsj og fyller opp vannflaskene våre. Deretter går vi mot de store sanddynene i Bougarne. Vi går opp og ned i flere små sanddyner og klynger med tamarind-trær. Vandringen er tøff, støvlene fylles av sand og vi synker ned i sanden mens vi går. Vi er i ville og vakre områder av ørkenen som er lite besøkt, og ved den største av Bougarn-dynene setter vi camp. Stjernehimmelen er enorm over oss og vi slapper av rundt bålet med trommer og sang.
Foto: Kristin Holberg

dag

7

Tilbake til Marrakech

Overnatting Riad
Måltid F/L/M
Transport Minibuss
Avstand 500 km

Ørkeneventyret i Sahara er over, og etter en tidlig frokost tar vi farvel med kamelene og våre gode hjelpere. Vi setter oss i minibussen og kjører vestover gjennom Drâa-dalen, videre til eksotiske Ouarzazate, over Tizi'n Tichka-passet i Atlasfjellene og blir igjen fascinert av de majestetiske fjellene og de røde og okerfargede berberlandsbyene. Vi spiser lunsj underveis, og tidlig på ettermiddagen er vi fremme på riaden vår i Marrakech. Her nyter vi en velfortjent dusj! Resten av ettermiddagen er til fri disposisjon og du kan slappe av på takterrassen, rusle rundt i basarene eller se det spennende sceneskiftet fra dag til kveld på Djemaa el-Fna-plassen. På kvelden samles vi for en trivelig avskjedsmiddag på en av byens gode restauranter.

dag

8

Hjemreise

Måltid F
Transport Fly

Formiddagen er til fri disposisjon og denne siste dagen vil du kanskje besøke en ekte marokkansk hammam med bad, sauna, skrubb, rens og kroppspleie. Eller rusle rundt i byens medina som står på UNESCOs Verdensarvliste, og besøke basarene og de trange gatene som er vel verdt å få med seg. Her finner du mange morsomme suvenirer og du kan shoppe med deg det siste før vi reiser hjem. Vi blir kjørt til flyplassen midt på dagen og er hjemme i Norge sent på kvelden.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Vi reiser til Saharaørkenen når det er vinter i Norge. Da er det normalt behagelige dagtemperaturer på 20-25 grader og om natten kan det komme ned mot 5-10 grader.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og turklær.

Undertøy

Unngå bomull, velg noe som tørker lett. Ull fungerer fint også i varmen.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull /syntetisk materiale som tørker lett.

Ullundertøy, både oppe og nede

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag. 

Fleecejakke

Denne må med, det blir ofte kjølig på kvelden. En varm ullgenser kan også brukes.

Lett regnjakke

Det er sjeldent at det regner, men det er lurt å ha med en jakke som kan skjerme mot både vind og regn.

Lett dunjakke

Uvuderlig. Det blir kjølig i ørkenen på kvelden.

Turbukse og turshorts

Lett turbukse og -shorts som tørker lett. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte /skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull og / eller i syntetisk materiale som tørker lett. 

Langermet skjorte /lett trøye

Vi anbefaler skjorte /langermet trøye i lett materiale som tørker lett. Er god beskyttelse mot solen.

Hals/buff /tørkle eller lett skjerf

Kan brukes som hals og for å beskytte hodet.

Caps/bredbremmet solhatt

Til beskyttelse mot solen. Den kan være nådeløs.

Lue

En tynn lue til kjølige kvelder. Også god hvis du skal sove under åpen himmel.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Tursko

Tursko som du ville brukt på en skogstur i Norge. Gjerne Gore-Tex (dette holder sanden ute). Ikke velg de største fjellstøvlene, disse blir altfor varme.

Joggesko

Skal være gode å gå i. Gjerne med solid såle.

Gamasjer

Kan være nyttig for å ikke få sand i skoene. 

Teleskopstaver

Hvis du ønsker og er vant til å bruke det. 

Dagstursekk

30-40 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, og solide solbriller, gjerne med med mørkt glass.

Slalåmbriller

I tilfelle sterk vind og mye sand i luften.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker/Camelbak

Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 2-3 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Pakkposer

Det er veldig greit å pakke i tette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og så fritt for sand som mulig, og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite turhåndkle som tørker lett, våtservietter til hver dag, antibac, 1-2 doruller.

Solkrem

Høy faktor, 30-50. Små tuber er mest praktisk. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster, compeed, sportstape ol.
Ørepropper
Halspastiller
Nesedråper /-spray – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Immodioum i tilfelle diaré
GEM pulver til mixtur eller tilsvarende, for å erstatte evt væsketap i tilfelle akutt diaré
Zinksalve i tilfelle du blir solbrent. 
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint i løpet av turen. 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader, power bank

Til kamera, mobiltelefon, hodelykt etc. Vi har ikke strøm i Sahara, så power bank /solcellepanel må med.

Sandaler

Dette kan være fint å ha i camp og på bilturen fra/til Marrakech. Og til å gå i sanddynene med.

Sovepose

2-3 sesongs med komforttemperatur ned til 0 grader.

Liggeunderlag

Dette er et must for å sikre nattesøvnen når vi sover i telt

Sitteunderlag

Dette kan være godt å ha med når vi stopper for lunsj

Tursnacks

Nøtter, kjeks etc. Lurt å ta med grovt knekkebrød hjemmefra.

Turpute

Til teltnettene i Saharaørkenen.

Skrivesaker, bok

En god bok når du skal slappe av. Alltid hyggelig å skrive dagbok på tur.

Turkopp

Ta gjerne med egen kopp på tur


Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 4. feb 2023 lør 11. feb 2023
Ledige plasser
Kr. 20 900,-
lør 18. nov 2023 lør 25. nov 2023
Ledige plasser
Kr. 20 900,-

Samarbeidspartnere

Anbefalte turer for deg

Fjelltur i Atlasfjellene

Vil du være med på en reise som kombinerer fjelltur i spektakulære omgivelser, strandliv i hippiebyen Essaouira, og den eksotiske kulturen i Marokko? Da er fotturen i Atlasfjellene noe for deg.

Afrika Marokko

8 dager

Fottur på Jordan Trail til Petra

Bli med oss på en ny tur i eksotiske Jordan! Den nyåpnede Jordan Trail er allerede blitt kåret til en av verdens flotteste fotturer! I løpet av halvannen uke skal vi rekke å flyte vektløse i Dødehavet, gå Jordan Trail til legendariske Petra, vi skal overnatte i beduincamp og bestige Jordans høyeste fjell. Vi ender opp i landets eneste kystby, Aqaba, for å bade og snorkle i Rødehavet.

Asia Jordan

11 dager