Safari og gorillasporing i Rwanda og Uganda

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 1/6   Risiko 1/6 9 dager 9-16 deltakere Fra Kr. 42 900,-

I denne grønne oasen i det ekvatoriale Afrika kan du oppleve mer av kultur, natur og dyreliv enn noe annet sted i Afrika i løpet av et kort ferieopphold. Mellom Kongobassenget i vest og lavlandssavannene i Kenya og Tanzania i øst, finner du de sårbare og endemiske fjellgorillaene. I den utrolige Bwindi-skogen sporer vi gorillaene, men vi gir oss ikke med det. Minst like artig er møtet med sjimpansene. På denne turen legger vi derfor inn en dag med sjimpansesporing også.  
For ikke å gjøre helt skam på den tradisjonelle safarien avslutter vi med et par dager i beste Livingstone stil, i en av Afrikas mest artsrike nasjonalparker. Her er vi blant annet på safari med båt! Etter bare 9 dager kan vi garantere at du kommer hjem til Norge full av mektige inntrykk fra spennende dyremøter!

Høydepunkter

 • Vakker natur
 • Sporing av fjellgorillaer
 • Sjimpansesporing
 • Tradisjonell safari i bil 
 • Båtsafari i Kazinga-kanalen

Bortsett fra at vi skal se en av naturens mest fascinerende kreasjoner, fjellgorillaene, er det mange andre ting som appellerer ved denne turen. Vi skal blant annet spore sjimpanser i Kibale Forest nasjonalpark og dra på båtsafari i Queen Elizabeth nasjonalpark.

Queen Elizabeth nasjonalpark er en av Afrikas mest artsrike områder, og er beskyttet under UNESCO. Dersom du er interessert i fugler er alle de tre nasjonalparkene vi besøker å regne blant de beste i Afrika. Queen Elizabeth nasjonalpark har over 600 registrerte fuglearter (et av det høyeste antallet innenfor et område i verden), og Bwindi Impenetrable Forest har 23 av 24 Albert Rift Valley endemiske arter. Er vi heldige så kan vi også se skogelefant i Bwindi. Hele tiden underveis i Uganda har du gleden av å være i sosialt samvær med lokale. Nasjonalparkene er lokale integrert i små landsbyer, og det er også disse som yter den servicen vi har glede av under oppholdet her. Vennligheten både i Uganda og Rwanda er noe du alltid vil huske.

I Rwanda besøker vi folkemordsmuseet, for i 1994 da nordmenn fremdeles var ruset på vinter-OL, raste et av verdens verste forlkemord i det lille Afrikanske landet Rwanda. Nå er det annerledes. Rwanda er en «rising star». Landet ser framover. Økonomien vokser raskt. Turismen enda raskere. Halvparten av parlamentet består av kvinner. Kigali er dessuten den reneste hovedstaden i hele Afrika - den siste lørdagen i hver måned er det nasjonal «ryddedag». Da går alle ut for å bidra til å rydde i gatene. Nå er det ingen som er tutsier. Det er ingen som lenger er hutuer. Nå er alle rwandere.

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk turleder
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Det finnes tre underarter av gorilla: vestlig- og østlig lavlandsgorilla og fjellgorilla. Den sistnevnte (Gorilla beringei) er uten tvil den sjeldneste og bærer 97.7% av det "menneskelige" DNA. Kun 880 individer eksisterer der de har sitt tilholdsted i de afromontane regnskogene rundt Virunga Volcanoes i Sentral-Afrika. De ble "oppdaget" da Oscar von Beringe skjøt to individer et sted ved foten av Sabinyo-fjellet i 1902. Ironisk nok bærer denne undearten nå navnet til sin morder. I løpet av de første årene på 1900-tallet, ble gorillapopulasjonen i Øst-Afrika omtrent halvert på grunn av europeiske troféjegere, zoologiske hager og naturvitenskapelige ekspedisjoner. Til og med en svensk zoologisk ekspedisjon tok seg til rette og drepte flere individer i vitenskapens øyemed. I dag er gorillapopulasjonen stabil og voksende, nettopp på grunn av det gode samarbeidet mellom de tre landene som disse primatene oppholder seg i.

Uganda er i dag en forholdsvis ny aktør i internasjonal turisme og har ikke hatt samme anledning til å utvikle masseturisme på lik linje med sine naboland Kenya og Tanzania. Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Faktisk har dette hatt en positiv effekt på miljøet og resultert i et enormt potensial for turisme på naturens egne premisser. Den forsiktige forvaltningen av naturen, spesielt i de unike regnskogene, gir besøkende en spektakulær mulighet til å observere blant annet sjimpanser og fjellgorillaer i sitt rette miljø. Dessverre er lignende fauna mange steder i Afrika under sterkt press eller borte for godt. Bwindi er en slags trygg oase for disse primatene. Her, i trygge omgivelser, sluntrer denne digre, late primaten rundt i skogen mellom spising og soving. Bortsett fra en og annen håndfull maur som forrett, lever disse ydmyke kjempene av blader og bark fra 58 forskjellige plantearter. Ethvert måltid avsluttes alltid med dekadente rap og prump før de hviler sine oppblåste, hårløse mager, på ryggen i den frodige vegetasjonen. De lever virkelig livet! Ungene derimot, er som våre barn: Alltid opptatt med å plage sine foreldre og søsken på de mest fornøyelige måter.

Vanskelighetsgrad

Turen passer for de aller fleste men det er en fordel at man er i god fysisk form. Noen ganger kan selve sporingen ta opp til 5 - 7 timer i ulendt terreng før man ser dyrene.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

På denne turen krever ingen konkrete forberedelser fra din side, men vi anbefaler at man leser litt om Ugandas og Rwandas historie, kultur og natur. Husk at man er på reise i Afrika der tid ikke har den samme betydningen som her hjemme i Norge. Forsinkelser kan skje, og det kan vært lurt å smøre seg med litt tålmodighet. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på enkle, hyggelige lodger og hoteller underveis.

Klima

Uganda og Rwanda ligger begge i Øst-Afrika, rett ved Ekvator, så temperaturen er forholdsvis stabil hele året. Det er et meget behagelig klima, alt fra varmen i lavlandet og Victoriasjøen til det kjølige høylandet. Gjennomsnittstemperaturen er 26ºC. I Bwindi kan det krype ned mot 10ºC på natten. Regntidene er mellom fra slutten av mars til mai, og i november. Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Lokal valuta er USH (Uganda shilling) og RWF (Rwanda Franc). Man tar med USD og veksler dette inn i USH/RWF mens i Kampala. Bankkort kan benyttes på minibanker i Kampala og i Kigali. Ellers så er det flere steder der det er mulig å betale med kort.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Uganda/Rwanda og Norge er +1 time.

Pass og visum

Visum kan ordnes til  begge land på forhånd elektronisk til USD 100 pt, (les gjerne mer om dette her:) eller på stedet ved ankomst USD 50 pr land.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Program som nevnt i dag til dag-programmet
 • Overnatting i del av dobbeltrom
 • Helpensjon
 • All transport som beskrevet i programmet
 • Engelsktalende, dyktig safariguide
 • Norsk turleder
 • Bil- og båtsafari i Queen Elizabeth Nasjonalpark
 • Parkavgifter
 • Gorillasporing i Bwindi
 • Sjimpansesporing i Kibale Nasjonalpark
 • Flyreise Oslo-Kigali/Entebbe Oslo 

Pris inkluderer ikke

 • Visum til Uganda og Rwanda, USD 50 pr person pr land
 • Reiseforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips til hjelpere underveis og utgifter av personlig art
 • Tilslutning andre byer - be om tilbud
 • Enkeltrom
 • Utgifter av personlig art

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Ankomst Afrikas "Singapore"; Kigali

Overnatting Hotell
Måltid -,-,M

Vi reiser fra Norge og ankommer Kigali samme kveld. Vi spiser felles middag og får mulighet til å bedre kjent med resten av reisefølget.Kigalis "convention center".Foto Henriette Aass

dag

2

Museumsbesøk og ankomst Bwindi Nasjonal Park

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M
Tid 2-8

Etter frokost besøker vi folkemordsmuseet, "Kigali genocide Memorial". Her kan man minnes alle som døde under massakeren som skjedde i april 1994. Den 6. april 1994 ble flyet med Rwandas president Habyarimana skutt ned. En time senere var folkemordet i Rwanda i gang, med en intensitet uten sidestykke blant det tjuende århundrets folkemord. Dette er et sterkt møte med Rwandas historie som gir oss en forståelse av landet og menneskene som bor der. 

Etter museumsbesøket setter vi kursen mot Bwindi. Vi får med oss en lunsjboks som vi spiser på veien. Vi ankommer lodgen tidlig på ettermiddagen, og resten av dagen kan brukes til å rusle rundt i den lille landsbyen, eller slappe av på lodgen før felles middag.

 

 

dag

3

Gorillasporing

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M
Transport buss

I dag er den store dagen - vi skal på gorillasporing fra soloppgang. Parkvaktene vet til enhver tid hvor familiegruppene befinner seg, så det skal mye til for at vi ikke får oppleve å se fjellgorillaer på nært hold i dag. Noen ganger må man et godt stykke unna før man finner gorillaene, andre ganger kan de være like utenfor der vi bor! De fjellgorillaene vi turister besøker er såkalte habituerte familiegrupper. Det vil si at de er blitt gjort vant til mennesker ved jevnlig besøk av forskere og turister. I Bwindi er det kun to-tre familier som til enhver tid er habituerte. Det vil si at mer enn 250 individer ikke har kontakt med mennesker i det hele tatt.

Dette er ville dyr som har skogen som sitt frie bevegelsesområde. Det er aldri noen garanti for å se fjellgorilla, samtidig opererer parkmyndighetene med en treffprosent på 99.9%. Sammen med erfaren lokal guide letter vi etter spor som tilsier at gorillaene er i nærheten. Terrenget kan være krevende å gå i, men alle får hjelp til å komme seg fram. Belønningen for strevet er at man får en time med en av verdens sjeldneste skapninger. Å stå ansikt til ansikt med disse er en uforglemmelig opplevelse. 

Gorillasporingen kan ta alt fra 2 til 7 timer. Dersom vi får tid til overs er det muligheter for å bruke resten av dagen til å utforske den legendariske Bwindi-skogen ytterligere. Her finnes det over 120 pattedyrarter, 350 fuglearter, 320 tresorter og et mylder av sommerfugler, busker og blomster. Vi sluntrer av gårde i ekte sentralafrikansk høyland-regnskog, og vi får mulighet til å virkelig suge inn inntrykkene fra omgivelsene. Skogen er diger og eldgammel, skremmende men samtidig innbydende. Brått er det som å vandre gjennom porten til et mørkt middelalderslott og likevel føle seg som hjemme. Teak, mahogany, ibenholt og utallige andre edle trær strekker seg mange ti-meter opp i luften og skygger for lyset. Ved første øyekast ser skogen livløs ut. Men i lysninger der solen slipper til danser sommerfugler (mer enn 1000 arter i Uganda) omkring og setter farge til det grønne. Dette glemmer du ikke så lett. 

Vi reiser videre til Mgahinga, og sjekker inn på en ny lodge i kveld. 

En fantastisk opplevelse å møte disse vakre skapningene! Foto:Ulf R Amundsen

dag

4

Besøk hos de gyldne apene

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

Vi befinner oss i Mgahinga Gorilla Park, et område med flere gamle, nå skogkledde vulkaner på rad og rekke. Vi setter ut på tur om morgenen, og følger Gahinga-stien på på jakt etter golden monkeys - eller gullmarekatter som de også kalles. Skogen er full av disse apene, så du vil snart oppleve de små krabatene hopper mellom trærne og skaper liv og røre.

Vi får tilbringe en time med apene, før vi følger stien tilbake, og kan nyte ettermiddagen og middag på lodgen vår.

dag

5

Bwindi - Queen Elizabeth Nasjonalpark

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

Etter en god frokost fortsetter vi videre til Queen Elizabeth Nasjonalpark, langs veien kjører vi igjennom Ishasha og om vi er heldige får vi se de treklatrende løvene. Løvene bruker natten på å jakte, og mesteparten av dagen på å sove i trærne. Vi drar videre til lodgen, hvor vi ankommer utpå ettermiddagen, og får servert middag.

dag

6

Morgensafari og båtsafari på Kazinga kanalen

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

I dag skal vi igjen på bilsafari - morgenen er et godt tidspunkt for å se dyr som kommer ut av nattens dvale og begynner å lete etter mat. Vi vil blant annet kunne se vortesvin, elefanter, løver, aniloper, impalaer, leaoparder og flere ulike fuglearter. Vi spiser lunsj tilbake på lodgen, før vi reiser på båtsafari på Kazinga kanalen om ettermiddagen. Dette er en helt fantastisk opplevelse der det vrimler av dyr både langs land og i vannet - flodhester. krokodiller, elefanter og bøfler. 

Store Flodhester er det mange av! Foto:Henriette Aass

dag

7

Sjimpansesporing i Kibale

Måltid F,L,M

Etter frokost tar ferden oss til Kibale nasjonalpark hvor vi skal spore sjimpanser. Dette er av mange regnet som det beste stedet i for å se sjimpanser i sitt naturlige habitat. Vi ankommer nasjonalparken ved lunsjtider, og etter en kort briefing ved hovedkvarteret, før vi begir oss ut i skogen. Vi tråkler oss gjennom terrenget mens vi leter etter apene - ettersom det lever mange sjimpanser i denne skogen, er sjansene store for å møte flere av disse skapningene. 

Sjimpanse.Foto:Ulf R Amundsen

 

 

dag

8

Fottur og hjemreise

Måltid F,L

Etter frokost skal vi ut på en morgentur til fots, som gir oss panoramautsikt over landskapet, med flere gamle vulkankratere. Etter turen får vi servert lunsj på lodgen, og deretter går ferden videre til Entebbe og hjemreisen. Vi kjører forbi landsbyer, dyr, mennesker, både til fots på sykkel og kanskje ridende. Vi "slåss" oss gjennom trafikken i Kampala før vi ankommer flyplassen. Vi reiser hjem via Addis Abeba og ankommer Norge neste dag.

Ugandas nasjonalfugl; Marabustorken. Foto:Ulf R Amundsen

dag

9

Ankomst Norge på formiddagen

Vi lander i Norge etter en innholdsrik reise. Takk for turen!

Skriv ut

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Sokker

Tynne ullsokker kan være gode å ha i fjellstøvlende den dagen man sporer gorillaer. Det kan bli vått og rått i regnskogen og man vet aldri hvor lenge man går før man finner disse vakre skapningene.

Fleecejakke/tynn dunjakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes. (fin å ha dersom det skulle bli kjølig på kvelden/ tidlige morgener.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende, det kan bli regn, fuktig og varmt. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Turbukse

Fint å ha både på safari og på gorillasporing

Shorts

På dagtid kan det bli varmt, så en shorts må man ha med

T-shorte/skjorte

 

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen. 

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Hansker

På gorillasporingen kan man gå igjennom mye kratt og torner, så det er lurt å beskytte seg best mulig!

Vanter

Kan være godt å ha på ettermiddagen/kvelden, og ved dårlig vær i lavere strøk.

Fjellstøvler

Solide halvstive fjellstøvler, viktig med god støtte rundt ankelen. Tar det lang tid å spore gorillaene kan man gå i mye ulendt terreng

Joggesko

Fint å gå med ellers på turen

Sandaler

Kjekt å ha på safari

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid. Disse kan komme godt med den dagen man sporer etter gorillaene.

Stor bag/ryggsekk

Ca 140 liter. Vi anbefaler bag, men ryggsekk fungerer også.

Dagstursekk

25-35 liter. Kjekt å ha til det du trenger ila dagen, enten på sporing eller ellers på turen. Her har du drikke, kamera, notatbok, snacks, eventuelt regntøy og ekstra jakke / genser. 

Solbriller

 

Drikkeflaske

Eventuelt får du kjøpt vannflasker på stedet.

Camelbak

Det kan være greit å ha med på gorillasporingen om det blir en lang dag (det vet man jo ikke på forhånd) Dette er ikke veldig nødvendig, men noen foretrekker Camelback i stedet for vannflaske.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks er alltid godt å ha med på tur! 

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, våtservietter & antibac.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller

Nesedråper – viktig for å åpne nesen ved forkjølelse

Paracet

Myggmiddel

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd. Det kreves blant annet Gulfeber til begge land. (Tåler du ikke denne eller du ikke kan ta denne vaksinen må du ha skriftlig erklæring på engelsk fra legen) 
Les gjerne mer her: https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-afrika/
(Gruppe 1) Les også her om Malaria: https://www.fhi.no/nettpub/malariaveilederen/land/2.2-afrika/

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Det meste er inkludert, men du må beregne ca. 100 dollar til tips til lokale guider. (På gorillasporing anbefales å ha med en "hjelper" litt for å støtte opp lokalbefolkningen og som også hindrer snikskyting.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera

Sandaler

Dette kan være fint å ha på safarien.

Lett sommerbukse

Til safarien. Middagene er uformelle.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 5. nov 2022 søn 13. nov 2022
Elise Koren
Guide: Elise
Ingen ledige plasser
Kr. 42 900,-

Samarbeidspartnere

Anbefalte turer for deg

Fottur i Namibia med Fish River Canyon

Bli med oss på en unik fottur i Namibia. I tillegg til fire spektakulære turdager i verdens nest dypeste canyon, drar vi også på fjelltur i Naukluftkjeden og tre dagers fottur i Namib-ørkenen, hvor vi sover under stjernehimmelen.

Afrika Namibia

15 dager

Ørkenvandring i Sahara

Bli med oss på en ny og eksotisk fottur! Vi kombinerer vandring i Saharas gyldne ørken med 1001 natt-magi i Marrakech. Vi stortrives i fortryllende Marokko og tror du vil gjøre det samme.

Afrika Marokko

8 dager