Safari og gorillasporing i Rwanda og Uganda

Bilder & Video
Nyhet
Skreddersøm, Fottur, Safari Nivå 1 9 dager 10-16 deltakere

I denne grønne oasen i det ekvatoriale Afrika kan du oppleve mer av kultur, natur og dyreliv enn noe annet sted i Afrika i løpet av et kort ferieopphold. Mellom Kongobassenget i vest og lavlandssavannene i Kenya og Tanzania i øst, finner du de sårbare og endemiske FJELLGORILLAENE. I den utrolige Bwindi-skogen sporer vi gorillaene, men vi gir oss ikke med det. Minst like artig er møtet med sjimpansene. På denne turen legger vi derfor inn en dag med sjimpansesporing også.  
For ikke å gjøre helt skam på den tradisjonelle safarien avslutter vi med et par dager i beste Livingstone stil, i en av Afrikas mest artsrike nasjonalparker. Her er vi blant annet på safari med båt! Etter bare 9 dager kan vi garantere at du kommer hjem til Norge full av mektige inntrykk fra spennende dyremøter!

Høydepunkter

 • Vakker natur
 • Sporing av fjellgorillaer
 • Sjimpansesporing
 • Tradisjonell safari i bil 
 • Båtsafari i Kazinga kanalen

Bortsett fra at vi skal se en av naturens mest fascinerende kreasjoner (fjellgorillaene) er det mange andre ting som appellerer i løpet av denne turen. Vi skal blant annet spore sjimpanser i Kibale Forest nasjonalpark og dra på båtsafari i Queen Elizabeth nasjonalpark.

Queen Elizabeth nasjonalpark er en av Afrikas mest artsrike områder, og er beskyttet under UNESCO. Dersom du er interessert i fugler er alle de tre nasjonalparkene vi besøker å regne blant de beste i Afrika. Queen Elizabeth nasjonalpark har over 600 registrerte fuglearter (et av det høyeste antallet innenfor et område i verden), og Bwindi Impenetrable Forest har 23 av 24 Albert Rift Valley endemiske arter. Er vi heldige så kan vi også se skogelefant i Bwindi. Hele tiden underveis i Uganda har du gleden av å være i sosialt samvær med lokale. I nasjonalparkene er lokale integrert i små landsbyer, og det er også disse som yter den servicen vi har glede av under oppholdet her. Vennligheten både i Uganda og Rwanda er noe du alltid vil huske.

I Rwanda besøker vi folkemordsmuseet, for i 1994 da nordmenn fremdeles var ruset på vinter-OL, raste et av verdens verste forlkemord i det lille Afrikanske landet Rwanda. Nå er det annerledes. Rwanda er en «rising star». Landet ser framover. Økonomien vokser raskt. Turismen enda raskere. Halvparten av parlamentet består av kvinner. I løpet av noen år har presidenten bestemt at absolutt hele landet skal være på internett.
Kigali er den reneste hovedstaden i hele Afrika. Den siste lørdagen i hver måned er det nasjonal «ryddedag». Da går alle ut for å bidra til å rydde i gatene. Nå er det ingen som er tutsier. Det er ingen som lenger er hutuer. Nå er alle rwandere.

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Historie

Det finnes tre underarter av gorilla: vestlig- og østlig lavlandsgorilla og fjellgorilla. Den sistnevnte (Gorilla beringei) er uten tvil den sjeldneste og bærer 97.7% av det "menneskelige" DNA. Kun 880 individer eksisterer der de har sitt tilholdsted i de afromontane regnskogene rundt Virunga Volcanoes i Sentral-Afrika. De ble "oppdaget" da Oscar von Beringe skjøt to individer et sted ved foten av Sabinyo-fjellet i 1902. Ironisk nok bærer denne undearten nå navnet til sin morder. I løpet av de første årene på 1900-tallet, ble gorillapopulasjonen i Øst-Afrika omtrent halvert på grunn av europeiske troféjegere, zoologiske haver og naturvitenskapelige ekspedisjoner. Til og med en svensk zoologisk ekspedisjon tok seg til rette og drepte flere individer i vitenskapens øyemed. I dag er gorillapopulasjonen stabil og voksende, nettopp på grunn av det gode samarbeidet mellom de tre landene som disse primatene oppholder seg i.

Uganda er i dag en forholdsvis ny aktør i internasjonal turisme og har ikke hatt samme anledning til å utvikle masseturisme på lik linje med sine naboland Kenya og Tanzania. Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Faktisk har dette hatt en positiv effekt på miljøet og resultert i et enormt potensial for turisme på naturens egne premisser. Den forsiktige forvaltningen av naturen, spesielt i de unike regnskogene, gir besøkende en spektakulær mulighet til å observere blant annet sjimpanser og fjellgorillaer i sitt rette miljø. Dessverre er lignende fauna mange steder i Afrika under sterkt press eller borte for godt. Bwindi er en slags trygg oase for disse primatene. Her, i trygge omgivelser, sluntrer denne digre, late primaten rundt i skogen mellom eting og soving. Bortsett fra en og annen håndfull maur som forrett, lever disse ydmyke kjempene av blader og bark fra 58 forskjellige plantearter. Ethvert måltid avsluttes alltid med dekadente rap og prump før de hviler sine oppblåste, hårløse mager, på ryggen i den frodige vegetasjonen. De lever virkelig livet! Ungene derimot, er som våre barn: Alltid opptatt med å plage sine foreldre og søsken på de mest fornøyelige måter.

Vanskelighetsgrad

Turen passer for de aller fleste men det er en fordel at man er i rimelig god fysisk form. Noen ganger kan selve sporingen ta opp til 5 - 7 timer i ulendt terreng før man ser dyrene.Turen passer for de aller fleste men det er en fordel at man er i rimelig god fysisk form.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

På denne turen krever ingen konkrete forberedelser fra din side, men vi anbefaler at man "leser seg opp" litt både om Ugandas historie, kultur og natur. Husk at man er på reise i Afrika der tid ikke har den samme betydningen som her hjemme i Norge. Forsinkelser kan skje men uten at det skal ha noe betydninger for gjennomføring av dette programmet. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på enkle hyggelige overnattingsteder underveis, lodger og hoteller. 

Klima

Uganda og Rwanda ligger begge i Øst-Afrika og svært nesten på Ekvator, så temperaturen er forholdsvis stabil hele året. Det er et meget behagelig klima, alt fra varmen i lavlandet og Victoriasjøen til det kjølige høylandet. Gjennomsnittstemperaturen er 26ºC. I Bwindi kan det krype ned mot 10ºC på natten. Regntidene er mellom fra slutten av mars til mai, og i november.Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Lokal valuta er USH (Uganda shilling) og RWF (Rwanda Franc). Man tar med USD og veksler dette inn i USH/RWF mens i Kampala. Kredittkort kan benyttes på minibanker i Kampala og i Kigali. Ellers så er det flere steder der det er mulig å betale med kredittkort.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Uganda/Rwanda og Norge er +1 time.

Pass og visum

Visum kan ordnes til  begge land på forhånd elektronisk til USD 100 pt, (les gjerne mer om dette her:) eller på stedet ved ankomst USD 50 pr land.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Program som nevnt i dag til dag-programmet
 • Overnatting i del av dobbeltrom
 • Helpensjon på safari
 • All transport som beskrevet i programmet
 • Engelsktalende, dyktig safariguide
 • Norsk turleder
 • Bil og båt safari i Queen Elizabeth Nasjonalpark
 • Parkavgifter
 • Gorillasporing i Bwindi
 • Landsbytur i Bwindi
 • Sjimpansesporing i Lake Mburo Nasjonalpark
 • Flyreise Oslo-Kigali/Entebbe Oslo 

Pris inkluderer ikke

 • Visum til Uganda og Rwanda USD 50 pr person pr land.
 • Reiseforsikring
 • Drikkevarer
 • Måltider utover det som er nevnt i programmet
 • Tips til hjelpere underveis og utgifter av personlig art
 • Tilslutning andre byer - be om tilbud
 • Enkeltrom - Be om tilbud
 • utgifter av personlig art

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise Norge

Vi reiser over natten til Rwandas hovedstad; Kigali.

dag

2

Ankomst Afrikas "Singapore" Kigali

Overnatting Hotell
Måltid L,M

Ved ankomst Kigali blir vi hentet på flyplassen og drar til hotellet før vi spiser lunsj. Etter lunsj får vi med oss en bysightseeing om ettermiddagen som også inneholder et besøk til folkemordsmuseet, "Kigali genocide Memorial". Middag og overnatting på enkelt turistklasse hotell i Kigali.

Kigalis "convention center".Foto Henriette Aass

dag

3

Med buss fra Kigali til Bwnidi (Uganda)

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

Etter en tidlig frokost fortsetter vi til Bwindi i Uganda, hvor gorillaene befinner seg. Det er mye å se langs veien, både av livet til de lokale og utrolig vakker og frodig natur. På veien stopper vi for å spise lunsj. Utpå ettermiddagen ankommer vi lodgen i Bwindi hvor vi spiser middag. 
Vi kjører forbi frodige jordbruksområder. Foto:Henriette Aass

dag

4

Gorillasporing

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M
Tid 2-8

Gorillasporing fra soloppgang. Parkvaktene vet til enhver tid hvor familiegruppene befinner seg, så det skal mye til for at vi ikke får oppleve å se fjellgorillaer på nært hold i dag. Noen ganger må man et godt stykke unna før man finner gorillaene, andre ganger kan de være like utenfor der vi bor! De fjellgorillaene vi turister besøker er såkalte habituerte familiegrupper. Det vil si at de er blitt gjort vant til mennesker ved jevnlig besøk av forskere og turister. I Bwindi er det kun to-tre familier som til enhver tid er habituerte. Det vil si at mer enn 250 individer ikke har kontakt med mennesker i det hele tatt.
Ellers finnes det i Bwindi over 120 pattedyrarter, 350 fuglearter, deriblant 23 av 24 Albert Rift Valley-arter (endemiske), 320 tresorter og et mylder av sommerfugler, busker og blomster.
Etter gorillasporing (dersom det ikke har tatt hele dagen) er det muligheter for å bruke resten av dagen til å utforske den legendariske Bwindi-skogen ytterligere. Vi sluntrer av gårde i ekte sentralafrikansk høyland-regnskog, og vi får bedre mulighet i dag enn i går til å virkelig suge inn inntrykkene fra omgivelsene. Skogen er diger og eldgammel, skremmende men samtidig innbydende. Brått er det som å vandre gjennom porten til et mørkt middelalderslott og likevel føle seg som hjemme. Teak, mahogany, ibenholt og utallige andre edle trær strekker seg mange ti-meter opp i luften og skygger for lyset. Ved første øyekast ser skogen livløs ut. Men i lysninger der solen slipper til danser sommerfugler (mer enn 1000 arter i Uganda) omkring og setter farge til det grønne. Dette glemmer du ikke så lett. 

NB: Det er ikke mulig for oss å bestille gorillalisenser til spesifikke gorillafamilier på forhånd eller hvem som skal spore sammen med hvem. Dette bestemmes av parkmyndighetene den dagen vi bestiller lisenser. Vi kan derimot forsøke å omstokke noe på lisensene dersom man som par vil spore sammen (det er ingen garanti for dette heller). Noen ganger må man kjøre halvannen til to time for å komme til startpunktet for sporingen. Veien dit, dog humpete og smal, er imidlertid svært vakker og gir deg muligheten til å se skogen mer omfattende enn ellers.
Man må vite at dette er ville dyr som har skogen som sitt frie bevegelsesområde. Det er aldri noen garanti for å se fjellgorilla. Samtidig opererer parkmyndighetene med en treffprosent på 99.9%. Vi i Hvitserk har aldri hatt bomtur. Terrenget kan være krevende å gå i, men alle får hjelp til å komme seg fram. Matpakke og drikkevann, regntøy osv. blir båret av en bærer mot betaling (valgfritt og betales evt. selv). Belønningen for strevet er at man får en time med en av verdens sjeldneste skapninger. Det skulle bare mangle at vi ikke må jobbe litt for dette privilegiet. Om tiden tillater det blir det mulig for å fottur i landsbyen etter sporingen.

En fantastisk opplevelse å møte disse vakre skapningene! Foto:Ulf R Amundsen

dag

5

Bwindi-Queen Elizabeth Nasjonalpark

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M
Transport buss

Etter en god frokost fortsetter vi videre til Queen Elizabeth Nasjonalpark, hvor vi ankommer utpå ettermiddagen. Det blir tid til litt ettermiddagssafari langs krater innsjøene før vi fortsetter til lodgen for middag og overnatting.Vi ser flere typer antilope. Foto:Ulf R Amundsen 

 

dag

6

Morgensafari og båtsafari på Kazinga kanalen

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

I dag skal vi igjen på bilsafari i tillegg til at vi skal på en liten vandresafari før vi spiser lunsj. Om ettermiddagen skal vi på båtsafari på Kazinga kanalen. Dette er en helt fantastisk opplevelse der det vrimler av dyr både langs land og i vannet.  

Store Flodhester er det mange av! Foto:Henriette Aass

dag

7

Sjimpansesporing i Lake Mburo Nasjonalpark

Overnatting Lodge
Måltid F,L,M

I dag kjører fortsetter vi ferden til Lake Mburo, hvor vi skal spore sjimpanser. De kan være sky og vanskelig å få øye på, men det er vanligvis store flokker av dem, så vi finner dem til slutt!  
Nasjonalparken ligger i Kiruhura-distriktet i den vestlige regionen i Uganda. Parken ligger ca. 240 km øst for Kampala, Ugandas største by og hovedstad. 
Parken har en rekke dyr som sebra, flodhest, impala, villsvin, eland, afrikansk vannbøffel, sjakal, afrikansk leopard og over tre hundre fuglearter. Den 260 kvadratkilometer store nasjonalparken er den minste av Ugandas savanneparker, men allikevel med et rikt dyreliv.

Sjimpanse.Foto:Ulf R Amundsen

dag

8

Transport til Entebbe og hjemreise samme kveld

Måltid F,L

Etter frokost går ferden videre til Entebbe og hjemreisen. Vi kjører forbi landsbyer, dyr, mennesker, både til fots på sykkel og kanskje ridende. Vi "slåss" oss gjennom trafikken i Kampala før vi ankommer flyplassen. Vi reiser hjem via Addis Abeba og ankommer Norge neste morgen.

Ugandas nasjonalfugl; Marabustorken. Foto:Ulf R Amundsen

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
fre 14. feb 2020 lør 22. feb 2020
Få ledige plasser
Kr. 39 950,-

Samarbeidspartnere