På sykkel i Atlasfjellene

Bilder & Video
Norsk Guide
Ukestur, Sykkel 8 dager 10-16 deltakere

Marokkos voldsomme kontraster gjør dette til en perfekt destinasjon for en spennende sykkeltur i villmark og flotte fjell. Vårt utgangspunkt er eksotiske Marrakech, og i løpet av en uke forserer vi Atlasfjellene og passerer gjennom berberlandsbyer på støvete grusveier og okerfargede fjell.

Høydepunkter

 •     Marrakech og Djemaa el Fna-torget 
 •     Atlasfjellenes storslagne natur
 •     Berber-landsbyer
 •     Et varmt og vennlig folk

Marokko ligger som en fargerik juvel helt nord i Afrika, og kan by på flere spennende fjellområder. Vi har lagt turen vår til den mest imponerende delen av Atlasfjellene, både i omfang og i høyde, og skal utforske Høye Atlas hvor vi blant annet får utsikt mot Nord-Afrikas høyeste fjell, Jebel Toubkal.  

Fjellmassivet vi sykler gjennom byr på et fantastisk landskap med okerfargede fjellsider og bortgjemte landsbyer. Berberne er Marokkos urbefolkning, og i løpet av turen vil vi komme i kontakt med dette varme folkets kultur og tradisjoner. Lukten som møter deg er lavendel og villmark, og av middag laget på trekull i berberlandsbyene.

Vi starter turen i magiske Marrakech, før vi kjører ut av byen til foten av Høye Atlas, hvor vi de neste seks dagene skal sykle fra sted til sted, spise god mat og oppleve fantastisk natur i en nærmest folketom ødemark. Det marokkanske kjøkken regnes blant verdens beste, og vi får sjansen til å oppleve alle aspekter av dette, fra gode restauranter til enkle kjøkken på berberhytter i fjellene. Det er naturlig nok mye opp- og nedoverbakker når man sykler i fjellområder, men vi unngår de bratteste etappene, og fletter istedet inn noen etapper til fots mens muldyr frakter syklene våre opp på toppen, så fjellstøvler må du også ha med deg. Alt i alt er dette en sykkeltur som tar deg med utenfor allfarvei og viser deg Marokko fra en ny side.

Hva er inkludert

 • Fly t/r Oslo-Marrakech
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk, erfaren turleder
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss:
info@hvitserk.no / 23213070 

Skriv ut

Turfakta

Historie

Marokko er et monarki i Nord-Afrika. Landet har en lang kyststripe mot Atlanterhavet, som bøyer av ved Gibraltarstredet og inn i Middelhavet. Mot øst grenser landet mot Algerie. Landets grenser er omstridt. Marokko hevder herredømme over Ceuta, Melilla, men mer omstridt også Vest-Sahara. Marokko har reelt sett administrert nesten hele av sistnevnte territorium siden 1975. Hovedstaden Rabat og landets finansielle sentrum og største byområde, Casablanca, ligger begge ved Atlanterhavskysten.

Marokko er det eneste afrikanske landet som for tiden ikke er medlem av Den afrikanske union. Det er medlem av Den arabiske liga, Maghreb-unionen, Den Islamske konferanse, Middelhavsdialoggruppen, Group of 77 og viktige ikke-NATO allierte av USA.

Atlasfjellene er Nord-Afrikas lengste fjellkjede. Den er rundt 2400 km lang, og går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia. Den høyeste toppen er Jbel Toubkal 4167 moh., beliggende i det sørvestlige Marokko. Atlasfjellene skiller atlanterhavs- og middelhavskysten fra Sahara-ørkenen.

Vanskelighetsgrad

Denne turen egner seg for de aller fleste som liker å sykle. Den lengste dagsetappen er opp mot 50 kilometer, men kun to av dagene har mye oppoverbakker. Vi har imidlertid med følgebuss hele veien så det er ingen fare dersom du av en eller annen grunn ønsker å ta det med ro; men vi antar at du er med for å sykle mest mulig.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre sykkelturer på bl.a grusveier er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

Guidene våre er opplært i førstehjelp. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

To netter på riad (hotell) i medinaen i Marrakech, enkle fjellhytter og berberhus på sykkelturen.  

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Du kan ta ut marokkanske dirham på minibanker på flyplassen og i de større byene med Visa eller Mastercard. Disse kortene kan også brukes som betaling på dyrere hoteller og restauranter, og større og eksklusive butikker, men generelt betales alt annet i kontanter.

Tid og tidssoner

Marokko ligger en time bak norsk tid. Når klokken er 12 i Norge, er den 11 i Marokko

Pass og visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Marokko. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter innreise til Marokko.  

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly fra Gardermoen til Marrakech t/r
 • Norsk erfaren turleder
 • All lokal transport
 • Lokal engelsktalende guide
 • Kokk og følgebil
 • Hotell 2 netter i dobbeltrom med frokost i Marrakech
 • Overnatting i berberhytter og gjestehus på sykkelturen
 • Alle måltider under sykkelturen
 • Sykkel og sykkelhjelm
 • Velkomst- og avskjedsmiddag i Marrakech

Pris inkluderer ikke

 • Drikke
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til lokale guider og hjelpere (ca 400 kr totalt pr pers)
 • Lunsj i Marrakech
 • Enkeltromstillegg (1900 kr - på forespørsel)
 • Sovepose

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Til Marrakech

Overnatting Riad (hotell)
Måltid M

Vi flyr fra Gardermoen hvor vi hilser på reisefølget for den neste uka. Flyr til Marrakech hvor vi blir møtt av våre lokale venner og kjørt til byens medina (gamleby) hvor vi skal bo på en riad, et tradisjonelt marokkansk hus, den første natten. Etter å ha sjekket inn og satt fra oss bagasjen, kan vi deretter bli bedre kjent med hverandre over en velkomstmiddag.

dag

2

Sykkel til Ouirgane (20 km)

Overnatting Berberhus
Måltid F/L/M
Tid ca 2 timer
Avstand 20 km

Etter en sen frokost blir vi hentet i bussen vår og kjører ut av Marakech til foten av Atlasfjellene på halvannen times tid. Vi kjører først til landsbyen Marigha hvor vi svinger av på en smal grusvei, eller en piste som de kaller det i Marokko. Her kommer vi frem til overnattingsstedet vårt, et trivelig berber gjestehus med en strålende utsikt over Ouirgane-dalen. Dagen i dag er egentlig bare en oppvarming for å bli vant til syklene våre og sykkelforholdene i Marokko. Etter lunsj tar vi oss en runde i området på sykkel. Vi bruker et par timer på et par mil i bedagelig tempo før vi tilbringer resten av dagen på gjestehuset og tester den lokale cuisinen til middag på kvelden.

Vi omgis av okerfargede fjell på sykketuren vår. Foto: Amund Nordland

dag

3

Ouirgane til Imlil (30 km)

Overnatting Gjestehus
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Avstand 30 km

Etter frokost sykler vi i halvannen times tid før vi skifter til komfortable fjellstøvler. Veien vi følger videre er for ujevn og steinete til at det har noen hensikt å sykle. Vi vandrer østover gjennom et vilt og vakkert dalføre, og turen tar vanligvis mellom tre og fire timer. Vi ankommer landsbyen Ikoublyn hvor vi stopper for en kopp eller to av nasjonaldrikken mynte-te før vi setter oss på syklene og suser inn i hjertet av Toubkal Nasjonalpark. Først må vi komme oss over et pass på 2000 moh før vi har en 14 kilometers hellning langs en røff grussti, flankert av steineiketrær og einer, ned i dalen. Fra bunnen av Ait Mizane-dalen kjører vi de siste milene til Imlil hvor vi tilbringer natten i et gjestehus.

Mynte-te hører med på tur! Foto: Amund Nordland

dag

4

Fra Imlil til Oukaimeden (30 km)

Overnatting Fjellhytte, sovesal
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Avstand 30 km

Etter en god natts søvn i kjølig fjell-luft starter vi dagen med å bli kjørt opp til Tamatert-passet, fra 1800 til 2400 moh. På toppen stopper vi for den nå obligatoriske mynte-teen og nyter utsikten over Tacheddirt-dalen, hvor de høyest beliggende landsbyene i Høye Atlas ligger. Her setter vi oss på syklene og fortsetter på to hjul. Når vi passerer gjennom disse landsbyene får man virkelig følelsen av å være på landsbygda i Marokko, og det er ikke mye som har forandret seg her i løpet av de siste par århundrene - dette er et område hvor den rurale kulturen er like absorberende som i medinaene i de større byene i landet. Vi sykler frem til landbyen Imsker, hvor vi spiser lunsj. Passet Tizi-n-Eddi er umulig for vanlige dødelige å forsere på sykkel, så vi bytter til fjellstøvler igjen og tar beina fatt. Fotturen tar oss opp til 3000 moh og er unnagjort på tre til fire timer. Fra toppen følger vi en piste ned til et skisted, som har Nord-Afrikas høyest beliggende skitrekk. Vel fremme i Oukaimeden installerer vi oss i gjestehuset vårt, som kan se ut som en fjellhytte fra de franske Alper! Her bor vi på flersengsrom, spiser middag og tilbringer kvelden her.

Sykkelturen går over høye pass med fantastisk utsikt! Foto: Amund Nordland

dag

5

Fra Oukaimeden til Ourika-dalen (50 km)

Overnatting Gjestehus
Måltid F/L/M
Avstand 50 km

Vi starter dagen på 2700 meters høyde, og endelig skal vi få litt igjen for slitet med å ha kommet oss så høyt. Vi sykler over et pass og følger så en røff og svingete grusvei på sørsiden av Oukaimeden-fjellet ned til landsbyen Agadir, og her starter en sykkeltur som skal ta oss 1700 høydemeter ned til den frodige Ourika-dalen. Det er naturlig nok mest nedover, men vær forberedt på en og annen freidig oppoverbakke som har sneket seg inn på etappen for variasjonens skyld! Vi skal opp til Asni før vi tar en ny anlagt vei til Sidi Fars, hvor vi stopper for lunsj. Herifra har vi en lang etappe med grusveier som snor seg gjennom et skogområde nedover mot Ourika-dalen. Før vi kommer ned i dalbunnen svinger vi av sørover på en ny grusvei, og vi fortsetter off-road til dagens destinasjon, et gjestehus i landsbyen Aghbalou. Ourika-dalen er et frodig jordbruksområde omgitt av fjell med lite vegetasjon, og det er nok av muligheter for fotturer på ettermiddagen - en tur ned til elva kan anbefales om vi har tid! Middag og overnatting på gjestehuset.

Vi bor i trivelige berberhus underveis. Foto: Amund Nordland

dag

6

Fra Ourika-dalen til Tichki (35 km)

Overnatting Berberhus
Måltid F/L/M
Avstand 35 km

Etter frokost fortsetter vi ned i dalen og slår inn på en sti som tar oss gjennom olivenlunder og små landsbyer, og vi sykler nedover parallelt med elven. Første etappe er en miks av grusveier og stier som stort sett bare blir brukt av landsbybeboerne og buskapet deres. Her stopper vi og spiser lunsj. Vi fortsetter til den lille landsbyen Ail Bosid, den viktigste landsbyen i regionen hvor det arrangeres et berber-marked hver mandag. Igjen får du valget mellom en hard sykkeltur oppover, eller å kjøre i bilen den siste etappen. Hardhausene fortsetter oppover i åsene. Vi har en to mils strekning med mest oppoverbakker som tar oss gjennom små tradisjonelle landsbyer som lever av å produsere oliven, hvete, bygg og grønnsaker. På ettermiddagen er vi fremme i landsbyen Ourir As, og her skal vi bo hjemme hos en berberfamilie. Det er enkelt, men trivelig, og vi kommer virkelig tett inn på lokalbefolkningen. Her er det også et hammam som kan benyttes av de som vil. 

På to hjul gjennom berberlandsbyer i fjellene. Foto: Amund Nordland

dag

7

Tillbake til Marrakech (35 km)

Overnatting Riad
Måltid F/L/M
Avstand 35 km

Etter en solid frokost i campen tar vi nok en høydeforsering opp til den avsidesliggende landsbyen Tichki. Herifra har vi en kort kneik til, før det er duket for en heidundrende nedoverferd på rundt 15 kilometer, over et høyt platå og ned i den pittoreske Zar-dalen. Vi tar det med ro, for veien er steinete og humpete, ikke noe man raser skjødesløst nedover. Vi stopper for lunsj på et idyllisk sted ved elven før vi lemper syklene våre på bussen og kjører syv mil tilbake til Marrakech. Turen tar halvannen time, og ved ankomst får vi tid til å se nærmere på denne fascinerende byen. Den naturlige menneskemagneten i Marrakech er det enorme torget Djemaa el-Fna, De Dødes Plass, som ligger midt i Medinaen (gamlebyen). Dette er det største, travleste og mest eksotiske torget i hele Afrika, og syder konstant av liv. Her vrimler det av slangetemmere, akrobater, turister, fresende grillplater, musikere, håndtydere og gatetannleger. Dette torget har opp gjennom århundrene vært åsted for slavemarkeder, halshogginger og handel. Vi spiser avskjedmiddag på en lokal restaurant og kan utforske Marrakechs natteliv. Overnatting på en hyggelig riad.

dag

8

Hjemreise

Måltid F/-/-

Dagen står til fri disposisjon før vi på ettermiddagen skysses til flyplassen, og sent på kvelden er vi tilbake på Gardermoen etter en særs opplevelsesrik uke. 

Dag-til-dag-programmet er veiledende og det kan hende at det blir nødvendig med endringer underveis. Plutselig er en sti stengt eller oversvømt, så fleksibilitet overfor alternative ruter er en fordel!

 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Fleecejakke

Denne bør med, en varm ullgenser kan også brukes. 

En tynn dunjakke 

En god og varm jakke til bruk på kveldene.

Langbukse, vind/jogge

En lett/sval bukse, bør være litt vindtett, og av et materiale som tørker raskt. Fin å reise med også.

1-2 ulltrøyer og stilongs 

Det kan bli småkaldt på kveldene. her finnes mange alternativer. 

Sykkelbukse/ - shorts

Med "padding" på baken

Joggesko

Sko med godt feste som er gode å gå i og å sykle med.

Sandaler

Greit å ha på kveldene og i Marrakech. Og kan fint brukes til å sykle med. 

T-skjorter/ langarmet skjorte

Lange ermer kan være viktig mot solen.

Sykkelhjelm 

Obligatorisk. Men du får låne i Marokko om du ikke vil ta med din egen. 

Lue

En god lue kan komme godt med oppi fjellene

Drikkeflaske

Bør passe i en standard flaskeholder på sykkelrammen. 

Sykkelsko / klikkpedaler

Hvis du ønsker å sykle med klikkpedaler, må du ta med dette selv. Du får hjelp til å montere de. 
Hvis du ikke er vant til å sykle med klikkpedaler, så dropp det! 

Sykkelhansker

Hendene blir møre av å holde rundt styret - og stekt av sola!

Polstring til sykkelsetet

Kan komme veldig godt med - man blir lett mørbanket bak de første dagene!

Duffelbag eller myk sekk

Denne pakker du alt i, og den transporteres mellom overnattingsstedene. 

Dagstursekk (35-45 l)

Bruk denne som håndbagasje på flyet, og pakk alt det viktige som du ikke uten videre kan erstatte i denne. 

Rumpetaske/sykkelveske til styre

Til deg som ikke liker å sykle med sekk. Men følgebilen stopper hyppig, så du trenger ikke ha stort med deg på sykkelen.

Caps/solhatt/tørkle

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Sovepose

En pose som tåler ned mot frysepunktet. Vi sover innendørs på mesteparten av turen, men har et par netter i telt, hvor det også er liggeunderlag. 

Solbriller 

Gode, og solide solbriller eller sykkelbriller med mørkt glass og UV-beskyttelse er et must!

Håndkle/ vaskeklut

Bør være av et materiale som tørker raskt.

Skjerf/ tørkle

På enkelte støvete sykkelstrekninger kan det komme godt med 

Hodelykt/lommelykt

En enkel og lett hodelykt. Fint å ha om kvelden i lodgene og i teltet. Husk et sett friske batterier. 

Et forsiktig utvalg av hygienesaker

Uunnværlig! F.eks tamponger og bind kan være vanskelig å få kjøpt i Marokko. 

Undertøy og sokker 

Sier seg selv! Vi anbefaler minst en boksershorts og truse i ull, og ullsokker til kveldene. Selv om vi skal til Afrika, kan det nok bli kaldere oppe i høyden enn du kanskje tror! 

Ekstra skift

Behagelige klær å bruke på kvelden. Joggedress e.l. ? 

Kikkert

 

Pengebelte

 

Strømadapter

Vi kan nok komme ut for flere typer kontakter i løpet av turen

Smakstilsetning/ Sportsdrikk

Smakstilsetninger til vannet kan være godt til en forandring. Råsaft, sportsdrikk e.l.

Snacks 

Noen tursjokolader og/eller poser med nøtteblandinger kommer du aldri til å angre på at du dro med deg fra Norge! Kommer til å smake himmelsk som energitilskudd  når det blir litt lenge til lunch!

Kompresjonsposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet. Platposer med ziplock er også bra. 

Toalettpapir

Det blir nok noen tissepauser i veikanten

Ørepropper

Om du sover lett. Kanskje får du en romkamerat som snorker!? 

Antibac

Antibac eller andre desinfiserende midler. For hygienens skyld. Dårlig håndhygiene er hyppigste årsak til magetrøbbel.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese. Denne bør du ha lett tilgjengelig, for hver gang du drikker, forsvinner forrige lag. 

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Kontanter og kort

Turen dekker det meste, men det er rart med det. Drikke, suvenirer, enkelte middager og luncher, tips osv går av egen lomme. Det er minibanker på flyplassen, i Marrakech og i Imlil. 

Hodetelefoner + MP3/iPod

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken. Sørg for at det er pakket i et tett, beskyttende etui. 

Nål og tråd
Gaffatape

Små nyttige ting som man plutselig får bruk for! 

Lesestoff

Noe lettlest - ikke dra deg med den tokilos mursteinsromanen. Du er heller neppe opplagt til tungfordøyelig faglitteratur etter en lang dags sykkeltur. Reiselitteratur, krimroman eller arabisk ordbok? Det er opp til deg!

Ha det viktigste i håndbagasjen på flyet; Linser/briller, eventuelle personlige medisiner eller annet som du ikke uten videre kan få erstattet i Marrakech om innsjekket bagasje skulle bli borte. Av samme grunn anbefaler vi at du reiser med det mest relevante sykkelutstyret på, eller i håndbagasjen. 

 

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere

Anbefalte turer for deg

Cuba på sykkel

På Cuba oppleves det fargerike folkelivet aller best på to hjul. Legg til frodig natur, spennende kultur, heftige rytmer, imøtekommende folk og kritthvite strender. For en aktiv eventyrer på sykkel er dette en drømmetur!

Mellom-Amerika Cuba

9 dager

Sykkeltur i Vietnam

I løpet av to uker skal vi utforske fantastiske Vietnam fra hovedstaden Hanoi i nord og ned til landets største by Ho Chi Minh City.

Asia Vietnam

16 dager

Sykkeltur i Kambodsja

Bli med på en fantastisk sykkeltur gjennom Kambodsja. Vi opplever blant annet vakre fossefall, strender og templer med selveste Angkor Wat som høydepunktet.

Asia Kambodsja

14 dager