Sydpolen fra Hercules Inlet

Norsk Guide
Fysisk 6/6   Risiko 5/6 67 dager 2-5 deltakere Fra Kr. 960 000,-

Dette er turen for deg som drømmer om å bli en ekte polfarer! 1130 km med selvforsynt skigåing gjennom det som regnes som det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet på jord. Gå i Amundsen og de store polarheltenes fotspor helt inn til selve sydpolen – en opplevelse du sent vil glemme!

Høydepunkter

 • Ditt livs skitur

Sydpolen

Er dette juvelen i enhver turkrone? Vi tror det. Du får opplev verdens mest utilgjengelige kontinent, og det som gjennomsnittlig ligger høyest i verden – på grunn av ismassene som dekker fastlandet. Temperaturene kommer derfor sjeldent over 0, men holder seg mellom ca. -10 og -60 grader. Turen er lang, kald, hard og koster flesk. For å nå 90° Syd må motivasjonen være på topp. Samtidig er belønningen stor når du står og vaier med flagget på selveste Sydpolpunktet.

Hercules-ruten

Turen starter på Sør-Amerikas sydspiss, i byen Punta Arenas. Når alt er klart og været er med oss flyr vi over Ildlandet, over Drakestredet og inn over Antarktis. Etter noen timer lander vi på blåisfeltet ved Union Glacier. Så fort alt er klart flys vi med Twin Otter ut til startpunktet Hercules Inlet. Herfra skal vi gå Hercules ruten, ca 1130 km uten støtte, inn til selve Sydpolen og den amerikanske Amundsen-Scott basen. Vi kan love deg en meget emosjonell stund når vi går frem mot "Kula" som symboliserer selve Polpunktet. Her ender turen og vi blir flydd tilbake til Union Glacier, og til slutt til Punta Arenas.

Ingen Antarktiske opplevelser er like. Dette er noe av det uforutsigbare og eventyrlige ved en reise til Antarktis. Turens lengde vil også kunne variere noe ved utreise.  Forvent forsinkelser og ikke planlegg noe hjemme før en uke etter forventet ankomst. Tillat deg selv og nyte denne unike opplevelsen uten stress fra hjemlige forpliktelser.

GUIDE/TURLEDER

Liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren ekspedisjonsleder fra Hvitserk. Dersom det blir færre en 2 deltagere tilbyr vi plass på en internasjonal gruppe med internasjonal turleder.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 6

Dette er turer vi ikke har fast på turprogrammet, for eksempel en ekspedisjon til Mt. Everest. Slike ekspedisjoner krever ekstraordinær involvering fra ansatte, guider, samarbeidspartnere, og deltakere. Du må kunne dokumentere erfaring fra krevende turer/ekspedisjoner, og være i meget god fysisk form. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Norsk erfaren ekspedisjonsleder

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Sydpolen ligger på ca. 2800 moh. For å komme dit langs "landeveien" må man fly. Pr. båt er det kun mulig å komme inn til kysten i februar, og da er det for sent å begynne turen innover. Sommeren er kort, og sesongen for skitur er fra tidlig november til sent i januar. Dette gjør at fly er eneste alternativet for ekspedisjoner som ikke ønsker å overvintre.

I 1987 startet man kommersielle flyvninger inn i hjertet av Antarktis. Da hadde man utforsket diverse blåisområder som stort sett var snøfri hele sommeren, og funnet ut at selv store fly med hjul kunne settes ned. Blåisen ved Patriot Hills ble valgt som "hovedflyplass" fordi den lå nærme Mt. Vinson - høyeste fjell på kontinentet og en av 7-summits. Fra november 2010 har ALE flyttet basen til Union Glacier.

Nå er derfor logistikken slik at ekspedisjoner flyr med store transportfly fra Punta Arenas i Chile og rett til Union Glacier. Derfra blir man fløyet ut til startpunkt for ekspedisjonen.

Og hva skal så startpunkt for en Sydpol-ekspedisjon være? De fleste ønsker å starte ved kysten og gå inn eller krysse fra kyst til kyst.

Men hva er så kysten? For Amundsen og Scott var det greit. Start var dit man kom med båt. Slik var det også for tidligere ekspedisjoner, men bl.a. av økonomiske grunner har man etterhvert definert kysten som det stedet der den landfaste isen begynner - selv om dette kan bli et stykke inn i landet.

Vanskelighetsgrad

Denne ekspedisjonen krever ekstremt mye av hver enkelt deltager. Kulde, vind, tøffe og lange dager med pulk på 80-100 kilo og krav til gjennomsnittlig dagsetapper på 25-30km. Det blir fokus på vekt, og all unødvendig luksus blir igjen hjemme. Turen er betydelig tøffere enn en kryssing av Grønland - men denne turen er selvsagt et krav som forberedende tur. Vi krever at alle tar trening og forberedelser seriøst, og starter tidlig!

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Denne ekspedisjonen krever at du trener systematisk over tid på de to tingene som gjelder: Å gå på ski og trekke noe tungt etter deg. Som deltager skal du også kunne andre vesentlige ting før vi drar: Sette opp telt i vind og fyre opp og koke på primus. Dette er en tur som krever en god fysikk hos deltagerne, du MÅ trene for å klare turen og du må begynne opptreningen så snart du er påmeldt. Kroppen trenger tid for å venne seg til belastningen det er å trekke 80-110 kg pulk hver dag i 60 dager.

Treningssamlinger

Vi vil arrangere to samlinger i forbindelse turen. Høstsamlingen vil foregå i Osloområdet i september/oktober. Her vil vi ha en brief, en lang prat om utstyr og i tillegg en treningstur i marka med overnatting ute. Formålet er å bli kjent med gruppa, få svar på spørsmål man måtte ha, gå gjennom camprutiner og opplegg for turen, og kunne gi veiledning til videre forberedelser fram mot neste samling. 

Vintersamlingen vil foregå på fjellet. Her vil vi sjekke at det vi gikk gjennom på høstsamlingen sitter, og drille rutinene for turen. Vi skal gå langt med ski og pulk, sove i telt og "sette" camprutinene. Hver deltaker vil bli vurdert ut fra forrige samlings tilbakemeldinger, og enkelte vil kanskje måtte levere egen treningsdagbok fram mot avreise. Har man ikke utført de arbeidsoppgavene man har blitt bedt om å forbedre, vil man kunne bli anbefalt å utsette turen til neste sesong. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere som ikke følger guidenes råd og tips, og viser at de tar arbeidsoppgavene på alvor. Vi vil også minne om at dette er en gruppetur hvor gruppa kommer først, ikke enkeltpersoner.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

På denne turen er det viktig å forstå at vi beveger oss langt utenfor allfarvei. Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å bistå om noe skulle skje, men en eventuell redningsaksjon vil kunne ta lengre tid enn på andre turer vi arrangerer. Det er derfor ekstremt viktig at alle deltakere stiller godt forberedt og er klar for å håndtere uforutsette situasjoner på strak arm. Vi har med navigasjonsutstyr, nødpeilesender og satellitt-telefon, i forhold til de krav en slik tur måtte stille.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Hvitserk står for alt fellesutstyr som sikkerhet, navigasjon, reparasjonsverktøy, medisiner, telt, primuser, kokekar, pulker og telt.

Klima

Turen går i november og desember. Ved start må man påregne minus 20 til minus 35 grader. Etterhvert som sola stiger og vi når inn i desember, vil temperaturen øke, men det er ved startpunktet. Vi har kommet høyere, og derfor blir det fortsatt kaldt. Her nede blåser det, og så lenge du er ute, vil det være bikkjekaldt. Gled deg over at teltlivet er behagelig og tørt. Sola varmer opp teltet til behagelige kuldegrader. Primusen gjør resten noen få minutter i døgnet.

Tid og tidssoner

Norge minus 4 timer normalt. Hvilket betyr at vi nok holder oss på Chile-tid.

Pass og visum

Nordmenn trenger ikke visum til Chile. MERK: Chile har meget strenge importregler på mat. Du skal ikke ta med deg noe mat fra Norge!

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema og at dette attesteres av legen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til  våre generelle reisebetingelser. Det vil være egne reisevilkår og betalingsbetingelser knyttet til denne ekspedisjonen. Ta kontakt.

NB: Denne turen er avhengig av, og basert på minimum 2 deltakere (maks 5). Depositum for turen vil være 100.000 NOK. Alle deltakere må oppfylle gjeldende vilkår for deltakelse. Skulle man bli nektet reise fordi man ikke oppfyller kriteriene vil depositum bli tilbakebetalt, med unntak av et gebyr på 1000 USD. 

Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Transfer til og fra flyplassen i Punta Arenas
 • Briefing i Punta Arenas dagen før utreise
 • Fly tur/retur Punta Arenas - Antarktis
 • All flyvning innen Antarktis i henhold til programmet
 • Alle måltider og overnatting i Antarktis
 • Bruk av fasiliteter i Union Camp
 • 30 kg bagasje på flyvningen Punta Arenas - Union Glacier
 • Alt av fellesutstyr under ekspedisjonen (telt, brennere etc.)
 • Alt av kommunikasjonsutstyr som satelittelefon, nødpeilesender etc.
 • Dagbok på nettet
 • Værrapporter underveis
 • Alle nødvendige tillatelser i Antarktis
 • Forsendelse av cargo

Pris inkluderer ikke

 • Alle kostnader med fly tur/retur Oslo-Punta Arenas
 • Opphold og mat før og etter ekspedisjonen
 • Pulk, Pulksele og taudrag med karabinere
 • Kostnader for treningssamlingene (Dersom man ikke får være med trekkes denne kostnaden av på depositumet).
 • Flyvninger i Antarktis, utenom de som er i henhold til programmet
 • Personlig utstyr og bekledning
 • Utgifter i forbindelse med forsinkelser i Punta Arenas
 • Utgifter i forbindelse med overvekt utover den tillatte bagasjevekten
 • Personlig avbestillings - og reiseforsikring som dekker deg for denne reisen (også uthenting i Antarktis).

Øvrig informasjon

Selve skituren tar totalt ca 60 dager, men vi er på tur i +/- 65 dager. Det er begrenset antall plasser på denne ekspedisjonen, og vi starter forberedelsene tidlig.

Dette er en spesielt krevende ekspedisjon, og det vil være obligatoriske kvalifiserings-/treningsamlinger i forkant. Ekspedisjonsleder vil forbeholde seg retten til å sette sammen et lag ut fra en totalvurdering av personlig egnethet og laget som helhet. Ta kontakt dersom du er interessert, så tar vi en prat!

Dag for dag

Reise og Forberedelsesdager

VI må være på plass i Punta Arenas minst 5 dager før avreise til Antarktis. Dagene går med på pakking, utstyrssjekk, brifing o.l.

dag

1

Fly til Antarktis

Vi flyr fra Chile til Antarktis med privat transportfly. Her lander vi på rullebanen av snø og is og setter opp camp på Union Glacier. Union Glacier Camp er den eneste private sesongbaserte campen i Antarktisk.

dag

2-5

Union Glacier

Vi bruker et par dager på de siste forberedelsene før det virkelige eventyret starter. Vi tar små treningsturer nær campen for å finjustere pakkingen, akklimatisere til temperaturene og bli vant til pulktrekkingen.

dag

6-34

Hercules Inlet til Thiel fjellene

Fra Union Glacier blir vi flydd til Hercules Inlet hvor startskuddet for turen vår går. Sammen legger vi avgårde med stappfulle pulker og vender ryggen mot kysten. Etter noen dager på tur kommer vi raskt inn i den daglige rutinen hvor vi går i en-timesøkter med korte pauser mellom hver økt. Hver dag bringer en ny utfordring. Vi møter konstante vinder, må dra pulkene våre gjennom områder med store sastruger (snøformasjoner laget av vind), navigere i dårlig sikt og forhold. De vante dagene får lite oppbrudd før vi ser Thiel-fjellene foran oss. Når vi når frem til fjellene setter vi kursen sørover – mot polpunktet.

dag

35-58

Thielfjellene til Sydpolen

Vi passerer Thiel fjellene og begir oss opp den nedgravde forsenkningen til den transantarktiske fjellkjeden som deler øst og vest Antarktis. Nå har den daglige rutinen og de fysiske utfordringene begynt å bli gjenkjennelige og utfordringen går nå kanskje mer på det mentale enn det fysiske mens vi beveger oss gjennom endeløse hvite landskapet. Det store utstrakte polarplatået omgir oss og resten av verden med sine farger og lukter. Hverdagens bekymringer og hastverk virker langt borte. Dagene glir over i hverandre, det blir vanskelig å huske om det er dag 40 eller 50 om vi ikke passer på å skrive det ned, alle dager er like, det er været, føret og gruppas form som bestemmer dagens progresjon. En typisk dagsetappe lander på alt mellom 20-30 km 

Forventningene bygger seg opp ettersom vi nærmer oss målet og tar de siste skrittene mot selve Sydpolen! 

Og til sist står vi ved polpunktet. Våre slitne kropper er lettet over endelig å være fremme, vi tar bilder og tar inn over oss hva vi egentlig har vært igjennom. Denne reisen med alle sine opp- og nedturer, med nye bekjentskaper og med en kjempebragd i bagasjen vil være med oss for alltid. 

dag

59-60

Tilbake til Union Glacier Camp

Vi blir plukket opp fra Sydpolen med fly. Her får vi et fugleperspektiv på det enorme kontinentet under oss og kan forestille oss der nede, små og uviktige mens vi går på ski ,skritt for skritt mot vårt mål. Vi nyter en skål og har en avslutningsmiddag, etterfulgt av hvile, og bare nyter campens komfort etter lange dager i ødemarka. Vi er ikke kresne på madrassen eller maten etter nesten to måneder med telt og tørrmat.

dag

62

Hjemreise

*Vi har en fleksibel hjemreise, men prøver å kommer avgårde fra Punta Arenas så fort det lar seg gjøre.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

Nærmere informasjon om utstyr kommer

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere