Everest Basecamp med Island Peak

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 5/6 24 dager 9-16 deltakere Fra Kr. 65 500,-

Bli med på en magisk fjelltur til hjertet av Himalaya med Island Peak på 6189 moh som høydepunkt. Nepal har flere av verdens høyeste fjell og er et "Mekka" for alle fjellentusiaster. Vi går i et majestetisk landskap omringet av hvite tinder og frodige skoger. En skikkelig fjelltur, og en reise for livet.

Høydepunkter

 • Kathmandu
 • Ama Dablam Basecamp og Everest Basecamp
 • Kala Pattar - med utsikt til selveste Mount Everest
 • Toppen av Island Peak (6189 moh)

Vi starter i Lukla, utgangspunktet for alle fotturer og ekspedisjoner i Everest-regionen på Nepalsk side. Vi vandrer gjennom juv, daler og spektakulære hengebroer omringet av frodig natur. Høyere oppover er Everest Basecamp et populært delmål for mange, ved foten av det mektige Khumbu-isfallet. Det er en spesiell opplevelse å stå ved foten av verdens høyeste fjell.

Det store høydepunktet, og det mest hårete målet i løpet av turen, er selvsagt toppen av Island Peak (Imja Tse). Dette vakre fjellet ruver 6189 meter over havet, og toppen er luftig, men hvilken følelse det gir å nå toppen! Er du eventyrlysten og klar for en utfordring i høyden bør du ikke vurdere om, men når du skal gi deg selv en tur til Nepal og Island Peak.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Kontakt oss på: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Trening og forberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvant og i god fysisk form for å delta. Start treningen i god tid før avreise. 
Trenger du tips har vi en treningsplan for høye fjell, spør oss gjerne om dette. Ønsker du hjelp til å komme i gang kan vi anbefale Driv trening, de har dyktige instruktører som skjønner seg på Hvitserkturene. 

Vi anbefaler også at du leser litt om landet og om turen du skal på før avreise. Dette gjør opplevelsen mer komplett. Nomaden i Oslo har meget godt utvalg i reiselitteratur. Hvitserk støtter Norge-Nepalforeningen. Foreningens formål er å fremme samarbeid og forståelse mellom det norske og nepalske folk ved å arbeide for kulturutveksling mellom Norge og Nepal, å utbre kjennskap til Nepals kultur og tradisjoner, og å være et forum for folk med interesse for Nepal. Foreningen har gitt ut et informasjonshefte med nyttig informasjon for deg som skal reise til Nepal. 

Det er mange relativt tøffe dagsetapper, og det kan noen dager være lenge mellom frokost og lunsj. Kjøp derfor med deg en del tursnacks underveis. På grunn av vektbegrensningen på flyet til Lukla anbefaler vi å kjøpe snacks underveis på turen. 

I Kathmandu bor vi på et sjarmerende hotell i Thamel. På fjellturen bor vi på lokale lodger. De 2 nettene i Island Peak Basecamp ligger vi to og to i gode 3-manns ekspedisjonstelt. Når vi er i fjellet er det greit å være forberedt på at det ikke er veldig stor variasjon når det gjelder måltider på grunn at at alt skal fraktes opp i høyden. Det er derfor lurt å kjøpe litt tursnacks underveis til å ha i sekken. 

Vår og høst er de beste tidene av året å reise til Nepal på. Om våren er det blomstring i dalene, det er lite nedbør i høyden og klarvær. Våren er høysesong for Everest-bestigere fra Nepalsiden, og det er spennende å se Everest Base Camp full av liv. Temperaturen på kveld/natt kan være noe varmere enn på høsten.

Høsten er det som oftest klarvær, lite nedbør og tørt i Khumbuområdet. Det er sesong for bestigninger av fjell som Island Peak, Cho Oyu og Ama Dablam. Det er lite folk på Nepalsiden av Everest for å bestige fjellet, da de fleste går opp fra Tibet på høsten.

Les mer om sikkerhet og gradering av våre turer her.

Visum, vaksiner og helse

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon.

Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Nepal. Du trenger 3 stk passbilder, et til visum og 2 til trekkingtillatelsen. Du må ha med passbildene hjemmefra! Nordmenn kjøper visum ved ankomst flyplassen i Kathmandu. Visum koster pr i dag USD 50. 

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart. NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder + lokal Sirdar, lokale guider, kokker og mannskap, yakokser
 • Fly Oslo - Kathmandu t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • Fly Kathmandu- Lukla t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger (delt rom) og losji på turistklassehotell i Kathmandu, tehus/lodge på trekking, telt i Island Peak BC
 • Alt av fellesutstyr for overnatting på Island Peak BC
 • Avslutningsmiddag i Kathmandu

Pris inkluderer ikke

 • Reiseforsikring som dekker deg på hele denne turen. Les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring 
 • Evt. enkeltrom på hotell
 • Drikkevarer ( inkl. vann på flaske), snacks etc. ca. 50. 000 rupis. Tas ut i minibank i Kathmandu.
 • Personlig utstyr
 • Isøks, stegjern, sele, hjelm, slynge, karabinere og taubrems er best å leie på stedet pga. vektbegrensninger på flyet til Lukla. 120 USD totalt
 • Ev. overvekt på fly
 • Måltider i Kathmandu (Med unntak av avslutningsmiddagen)
 • Visum (USD 50)
 • Utgifter forbundet med lading av powerbank/mobil og lån av wifi underveis
 • Tips til lokale guider, kokker og bærere på fjellet, ca 150 USD (+ ca USD 20 i Kathmandu til sjåfører, lokale guider etc)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud

Forbehold og øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag 

dag

1

Avreise fra Oslo

Vi reiser fra Oslo i løpet av dagen, og flyr samlet til Nepal.

dag

2

Kultursjokk i Kathmandu (1350 moh)

Overnatting Hotell

Etter en lang flytur ankommer vi hovedstaden Kathmandu. Her blir vi hentet av våre lokale venner på flyplassen og får transport til vårt sentralt beliggende hotell i Kathmandu. Vi sjekker inn, og får oss en liten hvil på hotellet eller en rusletur i nærområdet før vi utforsker Kathmandu nærmere sammen med turlederen. Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Kultursjokket ligger latent, men sansene pirres av dette infernoet. For handleglade er Kathmandu også et shoppingmekka. Alt du trenger, ikke visste at du trenger eller ikke trenger i det hele tatt fås kjøpt i gå-avstand fra hotellet. Få steder rekker pengene lengre, få steder er utvalget mer variert, og få steder er prutingen morsommere! For de som ønsker en roligere start så ligger hotellet rett ved Thamel og handlegatene, men de færreste tilbringer noe særlig tid innenfor rommets fire vegger. Etter at vi har rotet oss bort i de mange bakgatene, og funnet veien tilbake igjen, møtes vi for felles middag på en lokal restaurant.

dag

3

Kathmandu (1350 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-

Lat dag, seriøs shopping eller sightseeing? Det er opp til deg. Det legges opp til sightseeing med lokal guide for de som ønsker dette. Inngang på templene er ikke inkludert i prisen, og helt valgfritt. Dersom vi rekker det tar vi også turen innom apetempelet sammen med de som ønsker å se dette. Middag spises på en av Kathmandus mange restauranter.

dag

4

Spektakulær flytur til Lukla (2800 moh)

Overnatting Tehus
Måltid -,L,M
Tid 5 - 6 timer
Nedstigning 200
Avstand 9 km

Vi forlater Kathmandu grytidlig på morgenen for å kjøre til Ramechap hvor en spektakulær flytur inn til Lukla (2800 moh) venter oss. Kjøreturen tar omtrent 4 timer på litt humpete veier, det er greit å være forberedt på. Flyturen tar drøye halvtimen, men tar oss opp til en helt annen verden. Her møter vi vår egen lokale Sirdar ("den lokale hovedguiden"), sherpaene, kokkene, kjøkkenguttene og yakoksene som skal ta seg av bagasjen vår underveis på turen. Etter litt organisering av utstyr og bagasje er vi klare for start. Første etappe er lett gange inn til Phakding. Terrenget er frodig med en blanding av bartrær og frodige blomster. Vi blir ført frem og tilbake over hengebroer og oppover og nedover i terrenget. Dagens mål, landsbyen Phakding, ligger faktisk 200 meter lavere enn Lukla. Vi er allikevel i relativt stor høyde så vi går rolig og bruker dagen til å kose oss. Underveis får vi servert lunsj og vi er fremme ved lodgen på ettermiddagen. Dette gir oss ca 5 timers vandring – og det blir godt med turens første natt i soveposen.

Spektakulær innflygning til Lukla. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

5

Sherpaenes hovedstad - Namche Bazaar (3440 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 6 timer
Stigning 1080
Avstand 15 km

Etter en rolig start med en sosial frokost starter vi fotturen. Underveis passerer vi små landsbyer og krysser elven Dudhi Kosi på enda flere spektakulære hengebroer, før vi etter et par timer kommer vi til inngangen til Sagarmatha National Park (Sagarmatha er det nepalesiske navnet på Mt. Everest). Her må vi kvittere oss inn i nasjonalparken før vi går ned til elven igjen og nye hengebroer. Så begynner selve stigningen opp mot Namche Baazar. Her er det rolig tempo som gjelder når 700 høydemetere skal bestiges. Vi går rolig, og stopper utallige ganger for å ta bilder, tisse, drikke eller bare nyte omgivelsene. Underveis på dagens etappe får vi det første glimt av Mt. Everest gjennom tretoppene. Dagens mål, Namche Baazar er sherpaenes hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. Denne lille byen med 400 innbyggere klamrer seg fast i fjellsiden med sine fargerike hus. Hit kommer handelsfolk fra Tibet med sine varer etter 9 dagers vandring med sine Yak-okser. Vi bruker kvelden på oppdagelsesferd i Namche Baazar, og flere finner nok veien til bakeriet for nybakt eplekake. 

Spektakulære hengebroer underveis. Foto: Lars Petter Jonassen

dag

6

Verdens vakreste fjell

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 3 timer
Stigning 400
Nedstigning 400
Avstand 4 km

I dag har vi en akklimatiseringsdag. Men vi skal ikke ligge stille i soveposen hele dagen for det. For å få best mulig utbytte av akklimatiseringen skal vi bevege oss høyere for så å returnere til Namche Bazaar på formiddagen. Etter en god frokost begynner vi dagens fottur. Målet er Everest View hotell (3880 moh), en tur på halvannen time. Fra hotellet har man fantastisk utsikt utover Himalaya og får blant annet se Ama Dablam før første gang; fjellet som sies å være verdens vakreste. Er det fint vær tar vi oss tid til en kopp te på terrassen før vi fortsetter tilbake mot Namche. Vi tar også turen innom Sherpa-museét. Det er interessant og lærerikt, og gir oss et godt innblikk i Sherpaenes kultur og dagligliv. Tilbake i Namche Bazaar har vi tid til å kose oss litt før kvelden. Byen har mange butikker, internettkafeer og bakerier. Det er siste mulighet for å handle det man eventuelt skulle mangle for resten av turen. På lodgen finnes også et "Hvitserk" bibliotek hvor man kan låne eller donere bort bøker. Til middag samles vi på lodgen for en gjennomgang av dagen i dag, og forberedelser for morgendagens etappe.

Sherpaenes hovedstad, Namche Bazaar. Foto: Bjørn Stange Ankre

 

dag

7

Møtet med Himalaya - Tengboche (3860 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 7 timer
Stigning 820
Nedstigning 350
Avstand 11 km

Nå er vi virkelig på tur, og vi kjenner fjellene lokker. Om morgenen blir vi vekket med te eller kaffe på soveposekanten, noe som gir oss en rolig start før frokost. Så er vi klare for dagens etappe. Vi skal videre til Tengboche.  Det betyr at vi skal 350 høydemeter ned og 750 høydemeter opp i løpet av dagen. Men først skal vi oppover. Videre innover Khumbudalen, og her rett rundt en sving "møter" vi fjellene for første gang. De majestetiske fjelltoppene som vi har drømt om i en årrekke. Synet er overveldende, og kameraet går varmt. Nå, endelig. Vi er i Himalaya!! Vi passerer små landsbyer underveis, før vi tidlig på ettermiddagen skimter klosteret i Tengboche. Klosteret er kjent som det flotteste i hele Khumbudalen. Kan noen andre klostre i verden skimte med bedre utsikt? Lunsj får vi servert nede ved elven, ved dagens laveste punkt. Etter hvile og lunsj venter den tøffe oppstigningen mot Tengboche. Vi tar det rolig, og premien for dagens oppstigning er den enorme utsikten. Det er en ut-av-kroppen opplevelse. Uansett hvor du flytter blikket så er det snødekte topper du ser. 

dag

8

Gjennom en skog av rhododendron (3950 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 2 timer
Stigning 240
Avstand 5,5 km

Dette blir en rolig dag med en kort etappe videre opp Khumbudalen. Vi starter med å gå gjennom rhododendron-skogen (blomstrer kun på våren) til Devuche. Fra Pangboche hvor vi skal tilbringe natten, har vi panoramautsikt til Ama Dablam som også kalt verdens vakreste fjell! Lunsj og middag serveres i Pangboche, og det er muligheter for en liten avstikker opp til Upper Pangboche mellom måltidene. Her ligger Khumbudalens eldste kloster som er rundt 500 år gammelt. 

dag

9

Ama Dablam Basecamp (4600 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 9 - 10 timer
Stigning 750
Avstand 10,5 km

I dag skal vi avlegge Ama Dablam Basecamp et besøk. Dette er en lang og hard dag, for vi er nesten 10 timer på tur, men opplevelsen i basecampen er vel verdt slitet! Vi starter etter frokost med å bevege oss litt opp fra Pangboche, før vi fortsetter ned i dalen. Det er en flott etappe, og vi avslutter med en bratt stigning på ca. 700 høydemetere før vi når opp til Ama Dablam Basecamp. I tillegg til at denne basecampen har rykte på seg for å være den vakreste i hele Himalaya vil vi også få muligheten til å oppleve ekspedisjonslivet på nært hold. Ama Dablam er et fjell som klatres ofte, særlig på høstsesongen, noe som betyr at det er yrende liv i Basecampen og på fjellet. Middag får vi servert når vi er nede i Pangboche igjen. Turen opp tar rundt 4-5 timer, vi bruker rundt 2 timer i Ama BC og ca. 3 timer ned, så totalt er vi på tur 9-10 timer denne dagen. Husk derfor på å ha med mye vann og litt ekstra snacks i dag.

Ama Dablam i det fjerne. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

10

Høyeste beliggende by - Dingboche (4410 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 4 timer
Stigning 500
Avstand 7,5 km

Vi skal videre opp i Khumbudalen, så vi legger tidlig i vei på dagens ettappe. Målet for dagen er Dingboche, den høyest beliggende byen med helårsbosetning i Khumbu. Underveis har vi nydelig utsikt til Ama Dablam. Vi får også flott utsikt til bla Mt. Everest, Lhotse og Island Peak som ligger der vakre og snøkledde. Dingboche ligger høyt (4410 moh), og her er vegetasjonen mildt sagt sparsom. Her lever de tradisjonelt for, med og av poteter i forskjellige varianter. Dingboche er et tettsted som ligger ved foten av dalen som går opp til Island Peak. 

dag

11

Akklimatiseringsdag i Dingboche

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Stigning 750
Nedstigning 750

I dag skal vi ha en aktiv akklimatiseringsdag. Denne dagen kan brukes til klesvask, lese en god bok, slappe av eller bare utforske nærområdet. For å akklimatisere oss godt tar vi en liten tur opp mot 4800 moh og snuser inn litt tynn luft. Vi nyter kvelden på lodgen, og med dagens rolige tempo har vi krefter til både yatzy og kortspill rundt bordet på kvelden.

dag

12

Sherpaenes minnesmerker

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 7 timer
Stigning 680
Avstand 9 km

Denne etappen byr på nok en fantastisk dag med vakker utsikt og hyggelig selskap. Vi går via landsbyen Doughla, og herfra passerer vi Chukpilhara hvor vi finner minnesmerkene til alle sherpaene som har mistet livet i Everest regionen. Der møter vi også Khumbu breen (isbreen fra Mt. Everest) og følger i praksis morenekanten av denne hele veien til Gorak Shep. Vi skal ikke helt til Gorak Shep i dag,  og kommer etterhvert til Lobuche (4930moh) hvor vi skal tilbringe natten. Her finner vi rommene på lodgen, og slapper av før det serveres nok en god middag. 

dag

13

Lobuche (4930moh) - Everest BC (5350moh) - Gorak Shep (5160moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 7 timer
Stigning 560
Nedstigning 200
Avstand 12 km

Vi våkner tidlig, for dette blir en lang og stor dag! Vi starter grytidlig fra Lobuche og går først til Gorak Shep for et måltid og en kort hvil. Etter pausen går turen inn til selveste Everest Basecamp. Turen er lang men det føles riktig å komme helt inn til selveste Khumbu isfallet som vi har lest om i all ekspedisjonslitteratur. Isfallet er minst like mektig som vi har forestilt oss, og vi tar en tur opp på morene/brekanten for et bedre inntrykk av den massive Khumbu breen i all sin prakt. Ekspedisjonene som klatrer Mt. Everest bruker Everest Basecamp på Nepalsiden for ekspedisjoner på vårparten, mens de bruker Everest Basecamp på Tibetsiden for ekspedisjoner på høsten. Det vil derfor variere hvor mange ekspedisjoner som befinner seg i Basecamp når vi er der inne. Uansett, besøket i Everest Basecamp er spennende og henger høyt for fjellentusiaster. I basecamp spiser vi lunsj før vi rusler tilbake til lodgen på Gorak Shep. Her får vi servert middag før vi mettet av intrykk finner soveposen. I morgen venter nok et høydepunkt! 

Everest Basecamp er et stort turmål for mange. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

14

Soloppgang på Kala Pattar (5545 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 4 + 7 timer
Stigning 470
Nedstigning 1200

Gorak Shep er utgangspunktet for to store høydepunkt. I går besøkte vi Everest Basecamp. I dag er det Kala Pattar som er målet. Kala Pattar må være verdens flotteste utkikkspunkt. Selve toppen er en grushaug det tar 3 timer å bestige, så vi starter tidlig på morgenen. Ofte betyr det at vi starter i mørket med hodelykt som lyskilde og dunjakken for å holde varmen, det kan sammenlignes med en liten toppnatt. Høydeforskjellen fra Gorak Shep er på 380 høydemetre, så du må kanskje helt ned i kjelleren for å hente krefter. Men synet som møter deg når du står på toppen er formidabel og kan ikke beskrives med ord. Den kjedelige grushaugen har plutselig forvandlet seg til en fantastisk utkikksplass. Nå har vi 360 graders panoramautsikt over hele Himalaya, og rundt oss ruver 8000-meters toppene Lothse, Nuptse, Ama Dablam og Mt. Everest. Kameraet går varmt og humøret er på topp! Etter en liten stund snur vi og returnerer tilbake til Gorak Shep. Her spiser vi frokost før vi igjen snører støvlene og vandrer hele veien tilbake til Dingboche (4410 moh). I kveld er det nok en sliten men entusiastisk gjeng som samles rundt middagsbordet for å dele opplevelser. 

dag

15

På vei mot Island Peak - Chukhung (4730 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 3 timer
Stigning 390
Avstand 5 km

I dag har vi en forholdsvis kort etappe. Underveis får vi utsikt til "fjellet vårt" Island Peak, og vi flytter fokuset mer og mer mot toppturen. Underveis har vi en formidabel utsikt rett inn i Lhotseveggen på vår venstre side, og snøkledde Khanglemo på høyre side. Lunsj spiser vi i Chukung hvor vi også skal tilbringe natten, og her legges det inn litt trening for Island Peak. Først justerer vi stegjern til fjellstøvlene, før det er på med klatresele og utstyr. Guidene legger opp tau slik at vi kan simulere bruk av jumar på klatring med faste tau slik at alle er komfortable før turen inn til Island Peak.

dag

16

Island Peak Basecamp (5050 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 3 timer
Stigning 390
Avstand 7 km

I dag fortsetter vi opp mot Island Peak Basecamp. Etappen er vakker og vi går tett innpå fjellene. Spenningen stiger etterhvert som vi kommer nærmere. Lunsj spiser vi i basecamp. Vel fremme flytter vi inn i teltene og gjør oss klare til nattens og morgendagens strabaser. Middag serveres i messeteltet før vi kryper tidlig i soveposen. 

dag

17

Toppdag Island Peak (6189 moh)

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Tid 12 - 15 timer
Stigning 1100
Nedstigning 1100

Det blir servert "frokost" ca. klokken 01:00, og avgang fra basecamp er rundt klokka 02:00 på morgenen. Vi starter med hodelykter og bærer lette dagstursekker. Det går sakte oppover, og de første timene er det mørkt hvis ikke månen gir oss litt lys. Etter hvert som vi nærmer oss isbreen titter sola sakte fram og sprer varme og energi i våre småfrosne kropper. De siste timene mot "crampon point" er det lett klyving hvor vi kanskje må benytte hendene for å komme over noen av passasjene. Vi er fremme ved brekanten (ca. 5800 moh) rett etter soloppgang, og da er det på med stegjern og sele. Nye krefter kommer i takt med lyset, og vi er godt akklimatiserte for denne høyden. Breen er i konstant bevegelse og vil ikke være lik fra år til år. En av sprekkene passeres ved hjelp av stiger og tau. Etter en times vandring i taulag på breen kobler vi oss ut av taulaget og inn på faste tau for den siste klatringen. Nå ser vi toppen rett foran oss, og sammen jobber vi oss oppover. Dette er kanskje den tøffeste delen av toppdagen. Skritt for skritt. Vi sliter kanskje litt med den uvante teknikken. Men, vel oppe på toppen blir vi belønnet med en formidabel utsikt mot verdens 7- og 8000 metre. Det er slående vakkert og mektig! Vi kan bruke opp mot 8-10 timer mot toppen avhengig av forholdene, og ned igjen til basecamp går det nye 4-5 timer. Det er en stor, krevende og lang dag. 

Utsikt mot 7- og 8000 meters fjell, fra Island Peak! Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

18

Ned til tykkere luft - Pangboche (3980 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 6 timer
Stigning 160
Nedstigning 1050
Avstand 18,5 km

Vi er slitne og fornøyde etter toppstøtet på Island Peak, og begynner å jobbe oss tilbake nedover Khumbudalen. Skrittene kjennes lettere, selv om de bærer breg av gårsdagens bragd. Det er alltid slik på returer. I Chukung stopper vi for lunsj, før vi fortsetter videre til Pangboche. Til middag samles vi igjen rundt bordet for å dele erfaringer og oppsummere turen så langt. 

dag

19

Retur til Namche Bazaar (3440 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 6 timer
Nedstigning 540
Avstand 15 km

Jo lavere vi kommer jo enklere vil vi kjenne at det blir å gå. Luften kjennes smørtykk og vi snur oss til stadighet for å suge til oss de siste inntrykkene av denne vanvittige fjellverdenen. Hvor mange bilder kan man egentlig ta av Ama Dablam? Svaret er ukjent, men de fleste vil nok svare mange! Denne turen gjør noe med deg. Og selv om vi gleder oss til pizza og ferske bakevarer i Namche Baazar er det også litt vemodig at fotturen nærmer seg slutten. Vi spiser lunsj underveis, og returnerer til Sherpafolkets hovedstad på ettermiddagen. Her har vi tid til å rusle rundt i butikker, markeder og på bakeriet før vi samles til middag. 

dag

20

Siste dag i fjellene - Lukla (2900 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F,L,M
Tid 6 timer
Nedstigning 540
Avstand 22 km

Vi sier farvel til Namche Bazaar, og legger i vei på turens siste sjarmøretappe. Vi får et siste glimt av de majestetiske fjellene gjennom tretoppene, og fortsetter tilbake samme vei som vi kom. Over hengebroer og gjennom små landsbyer. I Lukla kan vi samles hele gjengen med lokale hjelpere og norske vandrere og ta en avskjedsdrink. Dette blir siste natten på lodge i sovepose. I morgen venter Kathmandu. 

 

dag

21

Tilbake i Kathmandu

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-

Vi er oppe før hanen galer. For flyvninger til og fra Lukla er det morgentimene som gjelder for det beste flyværet. Bagasjen er pakket, vi har sagt farvel til våre lokale venner og vi er på vei tilbake til Kathmandu. Fra den stille rolige fjellverdenen til kaotiske, mystiske Kathmandu. Vi flyr tilbake til Ramechap og kjører de 4 timene tilbake til Kathmandu. Resten av dagen er det tid for å utforske denne spennende byen på egenhånd. Kathmandu er lett å bli fascinert av, og du bør ta deg tid til å gå deg bort i bakgatene og følge menneskestrømmen. Kanskje frister det med en fot- eller aromamassasje? Liker du å handle rimelige og morsomme varer så er Kathmandu et eldorado! Hotellivet fører oss sakte, men sikkert tilbake til vante vaner. Dusj, en god seng, TV, butikker og andre banaliteter virker i første omgang som luksus.

dag

22

Kathmandu (reservedag)

Overnatting Hotell
Måltid F,-,M

Det er ingen som kjeder seg i Kathmandu, så det er bare å bruke tiden fornuftig for å suge til seg flest mulig intrykk. (Dette er en reservedag dersom vi skulle bli forsinket fra Lukla). Hyggelig avslutningsmiddag denne siste kvelden i Kathmandu. 

dag

23

Kathmandu og avreise

Siste dag i Kathmandu. Vi sier farvel til våre venner og gjør de siste krampeaktige handleturene, før vi får transport til flyplassen for reisen hjem til Norge.

dag

24

Tilbake i Oslo

Snipp, snapp, snute... Alle eventyr har en slutt. Men minnene fra denne turen vil sitte for evig.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne innersokker, ull eller syntetiske. 2 tykke sokker, jo tykkere jo bedre. De tykke sokkene bør være av ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

En varm ullgenser kan også brukes. Har du plass kan du ha med en ekstra fleece/ullgenser til bruk på kvedene. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Gjerne med ventilasjonsglidelås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Det er en fordel med lufteglidelåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke som går utenpå alt annet tøy. Den må ha hette og bør gå ned over rumpa.

Turbukse

Eventuelt med avtakbare bein. En behagelig bukse til bruk på kveldene på tehusene kan også være godt å ha.

Shorts

Denne kan du få bruk for de første dagene. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan være varmt de første dagene. Ikke bomull!

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen. En i ull til toppnatta kan være greit.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Godlua! Tjukk nok til å tåle en vinternatt (Eventuelt en egen til toppstøtet)

Votter

Tykke, varme og store votter. Gjerne av dun.

Hansker

Et par tynnere hansker til dagsetappene ellers.

Fjellstøvler

Solide fjellstøvler ment for vinterbruk. For eksempel La Sportiva Nepal EVO eller Scarpa Phantom Guide. Det blir kaldt på toppnatten!

Joggesko/trekkingsko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle. Ved tørt vær kan du bruke disse nesten hele turen utenom toppstøtet.

Gamasjer

Gjerne lave gamasjer som kan kombineres med trekkingskoene. Beskytter mot fuktighet, støv og grus.

Sandaler

 

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen. Kan leies i Kathmandu og Namche.

Stor bag/ryggsekk

Ca 100-140 liter. Vi anbefaler bag, men ryggsekk fungerer også.

Dagstursekk

30-45 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme 2-3 liter drikke, kamera og klær til dagsetappene.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen. Du bør velge en pose som tåler minimum minus -20°C. Dårlig søvn gir dårlig akklimatisering!

Liggeunderlag

Et lett, oppblåsbart liggeunderlag for ekstra komfort om du trenger dette. Vi sover i senger på tehusene, og i basecamp er det madrasser (riktignok ikke de tykkeste.)

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørke glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

2–3 stk litersflasker med trekk, slik at de ikke fryser så lett. En tykk ullsokk eller lignende gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det å drikke blir lett.

Camelbak

Denne kommer du ikke til å angre på å ta med, vi drikker mye vann for å holde hodepinen unna. Vi anbefaler ikke Camelbak på toppnatten, selv om den er isolert. Den fryser ofte uansett.

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

Dagsetappene er lange, og det er ofte en del timer mellom frokost og lunsj. Kjøp derfor med jevnlig snacks underveis på turen til å ha på dagsetappene. Ha også en pose med sjokolade/nøtteblanding lett tilgjengelig på toppnatten. Vi får kjøpt snacks/sjokolade/brus på tehusene innover dalen.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også være fint å ha.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, litt dopapir. Toalettpapir og enkle hygieneprodukter fås kjøpt underveis på turen så dette trenger du ikke ha med fra Norge.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd. Sjekk også www.vaksine.no

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. 3 passbiler til visum etc. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Se turfakta for hva som er inkludert/ikke inkludert.

Kamera 

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Klatreutstyr

Leies på stedet. Ta med USD 120 til dette formålet.

(Isøks, stegjern, sele, hjelm, slynge, karabinere og taubrems) Ettersom det kun er lov å ha med 15 kg på flyet fra Kathmandu til Lukla tur/retur er det best å leie dette på stedet.

Myggspray

Til bruk i Kathmandu.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 21. okt 2023 man 13. nov 2023
Ledige plasser
Kr. 65 500,-