Fjelltur og frivillig arbeid i Nepal

Bilder & Video
Lokal guide
Fottur 16 dager 6-16 deltakere

Drømmer du om å oppleve Nepal og samtidig gjøre en innsats sammen med menneskene som bor og lever i Himalaya? Sammen med vår lokale samarbeidspartner tilbyr vi en unik opplevelse Everest-regionen i Nepal. Vi bor hjemme hos nepalesiske familier, arbeider sammen med dem på ulike prosjekter, overnatter i lokale tehus og går fjelltur i fotsporene til Everests førstebestigere! Turene varer i 16 dager og arrangeres hver høst med norske grupper og lokal turleder.

Høydepunkter

 • Mount Everest
 • Dubar - torget
 • Klosteret Chiwang
 • Kathmandu
 • "The Small World" - organisasjonen vi jobber med
 • Prosjektet - vi gir uvurderlig hjelp til lokalbefolkningen!

I Nepal støtter Hvitserk arbeidet til den lille organisasjonen The Small World. Dette er en organisasjon som ser på utdannelse som den viktigste veien ut av fattigdom, og arbeider tett med lokalbefolkningen i Lower Solukhumbu i Everest-området i Nepal med å bygge skoler og overnattingstilbud for skoleelever som ønsker å ta høyre utdannelse. The Small World fokuserer også på kvinners muligheter for utdanning, og jobber med ulike sysselsettingsprosjekter for marginaliserte grupper i området. Etter jordskjelvet i Nepal våren 2015, har The Small World mål om å bygge opp ti skoler i Lower Solukhumbu. Ettersom vi jobber på nye prosjekter hvert år endrer både stedet for prosjektet seg og selve fotturen noe, men selve området er det samme.

Sommeren 2012 arrangerte vi vår første tur med frivillig arbeid til Nepal. Nå har vi hvert år en 16 dagers tur i Nepal som kombinerer det å gå på tur i Himalaya med frivillig arbeid. Denne turen kan også settes opp på forespørsel for grupper på minimum fire personer. 

I Kathmandu blir turdeltakerne møtt av vår lokale samarbeidspartner og får en rundtur i hovedstaden. I Kathmandu setter vi også av en ettermiddag til innføring i nepalesisk kultur, religion, "do and dont`s" etc. Etter en overnatting i Kathmandu flyr gruppa videre til Phaplu. Er sikten god, har du utsikt fra flyet mot de høyeste fjellene i Himalaya. Fra Phaplu reiser vi videre og opplever Nepal og fjellområdet på en helt annen måte enn andre turister.

Vi starter med noen dagers vandring i de majestestiske Nepalske fjellområdene, og her bor vi på lokale tehus underveis. Vi forsøker også å få til en overnatting i kloster. Vi går med turleder og bærere fra området. Turen ender i Sellari, og her bruker vi den siste uken på frivillig arbeid. Dette er en fantastisk mulighet til å bli godt kjent med nepalesisk kultur og levesett! Vi bor tett på lokalbefolkningen. Her er livet er enkelt og spartansk, men dette er garantert en unik opplevelse! Vi jobber side ved side med lokale ildsjeler og innsatsen fra oss som jobber frivillig er høyt verdsatt. Vi har tidligere bidratt til bl.a. bygging av ny skole, og barnehjem.

Vi avslutter med en dag i Kathmandu, hvor vi har tid på egenhånd og kan gjøre ferdig den siste sightseeingen og innkjøpene før vi flyr tilbake til Norge.

Her kan du se hvordan det er å være på tur med The Small World og Hvitserk.

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Vanskelighetsgrad

De dagene vi går på tur går vi inntil 6-8 timer hver dag. Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Vi anbefaler også at du leser litt om landet og om turen du skal på før avreise. Nomaden i Oslo har meget godt utvalg i reiselitteratur. Her er noen titler som du kan prøve å få tak i: Insight Guide "Nepal" og Lonely Planet "Kathmandu and the kingdom of Nepal".

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

I Kathmandu og Phaplu bor vi på hotell av enkel standard. På fjellturen bor vi i lokale tehus og enkelte ganger får vi overnatte en natt i et lokalt kloster. Når vi jobber frivillig bor vi hos en nepalesisk vertsfamilie eller på et lokalt pensjonat.

Klima

Slutten av september til november, starten på tørketiden, er på mange måter den beste tiden å dra på. Februar-april, slutten av tørketiden, er den nest beste tiden å dra på. Sikten er ikke fullt så bra som på høsten på grunn av at det er en del støv, men det er varmt i været og mange av Nepals vakre blomster er i blomstring.

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Lokal valuta er nepalske rupis. Hvor mye avhenger av forbruk og kjøpelyst, men 40000 rupis (c.a 2500 NOK) bør holde til fjellet. Men husk at fristelsene er mange når det gjelder souvenirer og shopping! Vi anbefaler å ta ut lokal valuta i en av de mange minibankene i Kathmandu. I Kathmandu kan du betale med kort i stort sett alle butikker.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Nepal er 3.45 timer (sommer) og 4.45 timer (vinter). Når klokken er 12 i Norge er den i Nepal 15.45 (sommer).

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd. etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

På denne turen er det aller meste inkludert. I turprisen ligger et bidrag på 150 USD til prosjektene til The Small World.

Forøvrig er dette inkludert:

 • All overnatting (forholdsvis enkel standard)
 • Stor sett alle måltider underveis på tur (enkelte måltider i Kathmandu for egen regning)
 • All lokal transport (også inkludert fly Kathmandu-Phauplu t/r)
 • Fly Oslo-Kathmandu tur/retur (spør oss om tilslutning fra andre byer)
 • Lokale guider og bærere på fjellturen
 • USD 150 som går direkte til prosjektet

Pris inkluderer ikke

 • Utgifter av personlig art
 • Enkelte mindre måltider
 • Drikkevarer fra flasker eller kokt/renset vann på flaske
 • Tips til guider og bærere
 • Visum
 • Enkeltrom på hotell (spør oss om pris på dette)
 • Avbestillings-/reiseforsikring
 • Enkeltrom der dette er mulig; kr. 1500,-

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Vi møtes forventningsfulle på Gardermoen og hilser på reisefølget vårt for de neste 16 innholdsrike dagene.

dag

2

Kathmandu

Overnatting Hotell

Vel fremme i Kathmandu  treffer vi de lokale samarbeidspartnerene våre og tar en kort busstur inn til hotellet i bydelen Thamel. På formiddagen tar vi en liten sightseeingtur og gjør oss litt kjent i denne hektiske og spennende byen!

Kathmandu! Foto: Thor Elvebakk

dag

3

Pashupatinath Tempel

Overnatting Hotell
Måltid F

I dag skal vi på sightseeing i Kathmandu, og vi besøker bl.a de sagnomsuste stedene Swayambhunath Stupa og Pashupatinath Tempel (verdens største hinduistiske tempel). Vi får også litt tid på Dubar-torget, som bl.a er kjent som et av få steder vi fortsatt finner en av Nepals «levende gudinner», kalt Kumari.

 

dag

4

Til Phaplu

Overnatting Tehus
Måltid F/L/M
Transport Fly

Vi flyr fra Kathmandu til Phaplu (halvtimes flytur), dette er virkelig en flytur med utsikt! Vel fremme i Phaplu spiser vi en god lunsj, før vi snører på oss fjellstøvlene og starter fotturen. Nå begynner eventyret!

 

dag

5

Pikey Peak

Overnatting Tehus
Måltid F/L/M

I dag kan kameraet gå varmt – vi går til Jasmane Bjyanjang, bedre kjent som Pikey Peak basecamp. Pikey Peak er navnet på ruten vi går de neste dagene, en flott rute som ryktes å ha vært en favoritt hos selveste Sir Edmund Hillary. Veien tar oss gjennom magisk fjellandskap, og i løpet av de neste dagene vil du bl.a. få utsikt til «verdens tak» - Mount Everest (8848 moh).

 

 

dag

6

Junbesi

Overnatting Tehus
Måltid F/L/M

Vi fortsetter turen langs Pikey Peak, og i dag ender vi turen i «sherpa-landsbyen» Junbesi. I april blomstrer Rhododendron for fullt – et magisk syn! Mange av Nepals berømte fotturer går gjennom Junbesi, befolkningen her er godt vant med turister og kjent for å være svært imøtekommende. Kanskje får vi smake hjemmelaget eple-likør (rakshi)?

 

dag

7

Til Salleri

Overnatting Pensjonat
Måltid F/L/M

Siste dagen med vandring i fokus. Vi går fra Junbesi, gjennom flott terreng omgitt av fjell på alle kanter, før vi ender dagen i Salleri. Her skal vi bo de neste dagene, og jobbe. Her blir vi tatt imot av lokalbefolkningen, og får mere informasjon om prosjektet vi skal jobbe med. Vi bor i eget pensjonat, som er tilknyttet prosjektet vi skal jobbe på.

 

 

dag

8 - 13

Arbeidet begynner

Overnatting Pensjonat
Måltid F/L/M

Disse dagene går i sin helhet med til arbeid på prosjektet, sammen med lokalbefolkningen. Deltagerne jobber side ved side med lokale ildsjeler og innsatsen fra deltagerne som jobber frivillig er høyt verdsatt.

Vi får også delta i undervisningen som foregår her, og prate med barna. Det blir også tid til lek med barna og lokalbefolkningen her.

 

dag

14

Tilbake til Kathmandu

Overnatting Hotell
Måltid F

Etter frokost forlater vi Phaplu og flyr tilbake til Kathmandu. Her har vi resten av dagen på egen hånd i i byen. Kathmandu er en fantastisk by å vandre rundt i. Her kan man gå seg mett på inntrykk, lukter og mystikk. For handleglade er Kathmandu også et shoppingmekka. Alt du trenger, ikke viste at du trenger eller ikke trenger i det hele tatt fås kjøpt i gå-avstand fra hotellet. Få steder rekker pengene lengre, få steder er utvalget mer variert, og få steder er prutingen morsommere! Vi kan kjøpe kvalitetsprodukter for en lav pris; tepper fra Tibet, kunst, Pashmina, smykker og mye, mye mer.

dag

15

Hjemreise

I dag setter vi oss på flyet hjemover til Norge

 

dag

16

Hjemme!

Etter noen nattetimer på fly er vi tilbake på Gardermoen på formiddagen. Vel - alle eventyr tar en slutt? Minnene sitter som spikret og vår kjærlighet til Nepal vil alltid forbli sterk. Før eller senere må vi tilbake...

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler 2-3 skift, gjerne i tynt ullundertøy

Sokker

2 tynne innersokker i ull. 2 tykke ullsokker, jo tykkere jo bedre.

1 ulltrøye og en ullstilongs

Det kan bli kjølig noen morgener og kvelder inne i lodgene. Her finnes det mange alternativer.

Fleecejakke/lett dunjakke

Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.

”Arbeidsklær”

En langbukse og en t-skjorte du kan jobbe og bli litt skitten i. Gjerne et par arbeidshansker i tillegg som du kan gi bort etter endt innsats.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende, her er mye å velge mellom. Godt å ha i tilfelle litt vind eller nedbør.

Regnponcho

En tynn og lett regnponcho hvis det skulle komme regn. Det kan bli klamt og varmt med skalljakken.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Gjerne en turbukse med avtagbare bein.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtagbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan bli godt og varmt, så gode og luftige t-skjorter er fine å ha. Lange ermer kan være viktig mot solen. Det finnes mye fint å få kjøpt i Kathmandu.

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete, og da kan denne være fin å ha foran munnen. En i ull i fjellet kan være greit.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Vanter og tynne ullvanter

Kan være godt å ha på ettermiddagen/kvelden, og ved dårlig vær i lavere strøk. Behagelig å jobbe med (om man skal spa eller bære stein)

Fjellstøvler

Solide, litt høye med kraftig såle. Disse bruker du på det meste av trekkingen.

Joggesko

Solide, litt høye med kraftig såle. Disse bruker du gjerne på hele turen.

Sandaler / Crocs

Kjekt å ha i Kathmandu og inne.

Teleskopstaver

Fine å bruke på fjellturen for de som ønsker, og god avlastning for knær og ankler. Dette kan evt. kjøpes rimelig i Kathmandu.

Stor bag/ryggsekk

Ca 140 liter. Bærerne/muldyrene har sin egen måte å frakte bagasjen på, så en bag fungerer ofte bedre enn ryggsekk, og er lettere for deg å finne frem i. Ryggsekk går også hvis du ikke har bag.

Dagstursekk

35-45 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme termos, 3 liter drikke, kamera og litt klær.

Sovepose

En pose som tåler rundt -5 grader. Dette er veldig individuelt, og kvinner fryser lettere enn menn!

Liggeunderlag

Dette kan evt. kjøpes rimelig i Kathmandu. 

Sitteunderlag

Kjekt å ha i dagsturryggsekken!

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

2 flasker. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det å drikke blir lett. Camelback funker også.

Termos

1 liter termos er kjekt å ha. (ikke nødvendig, men om du liker å drikke noe varmt er den god å ha med) 

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks. (kan kjøpes i Kathmandu)

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock fungerer godt til mindre artikler. 

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 2-3 doruller. NB: høyden kan påvirke menstruasjonssyklusen. 

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesen ved forkjølelse

Paracet

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Turen dekker det meste, men det er rart med det: Vann, annen drikke, snacks, souvenirer, tips til lokale guider går av egen lomme. Det er minibanker i Kathmandu.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere