Klatreekspedisjon til Ama Dablam

Norsk Guide Favoritt
Fysisk 5/6   Risiko 5/6 32 dager 5-9 deltakere Fra Kr. 98 900,-

Ama Dablam er av mange omtalt som verdens vakreste fjell og det er ingen dårlig beskrivelse. Alle som besøker Khumbu-området i Nepal blir inspirert bare ved synet av fjellet. Det er et teknisk og høyt fjell, med en miks av fjell– og isklatring.

Høydepunkter

 • "Verdens vakreste fjell"
 • Khumbudalen
 • Sherpakultur

NB: Avreisedato kan endres noe når flytider er tilgjengelig. Ha derfor noen dager +/- før og etter turprogrammet reservert i kalenderen din.

Utsikten fra toppen av Ama Dablam, 6856 m.oh, er noe helt unikt. Omgitt av Mount Everest, Lhotse, Nuptse, Tamserku, Lobuche og uendelig mange flere 6-8000-metere er dette et formidabelt syn. Verdens vakreste fjell er også et teknisk krevende fjell i stor høyde. Dette er en ekspedisjon som krever nøye forberedelser, både teknisk, fysisk,  og mentalt. Du må tåle godt med luft under rumpa, og være komfortabel med å bevege deg i eksponert terreng.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 5

Dette er våre mest krevende turer. Her må du regne med å jobbe hardt over lengre tid for å nå målet. Turene er fysisk og mentalt krevende, og grundige forberedelser må til for å delta. 5-er turene er ofte lange, med mange netter i telt. Turene går gjerne til kaldere strøk og/eller i stor høyde, og du må bære eller dra tungt. Utstyret spiller en viktig rolle, og turen stiller store krav til deg som deltaker. Guiden er ansvarlig for turgjennomførelsen, men du som deltaker er selv ansvarlig for å stille godt nok forberedt slik at du kan ta ansvar for deg selv underveis. På disse turene er deltakerne med på leirrutiner som å sette camp og lage mat. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Skriv ut

Trening og forberedelser

Teknisk vanskelig, men tilrettelagt for kommersiell klatring med oppheng av faste tau fra Camp 1 og helt til toppen. Dette gir ca. 3500 meter tau, hvorav 1500 kan karakteriseres som klatring med jumar. Opp til Advanced Base Camp er det en ren fottur. Herfra bratner det til oppover fjellet. Før Camp 1 ligger et fast tau til hjelp. Fra Camp 1 er vi alltid innbundet i tau når vi forflytter oss. Klatringen fra Camp 1 til Camp 2 begynner forsiktig og greit. Den avsluttes med et vertikalt oppheng kalt ”Yellow Tower”. Fra Camp 2 til Camp 3 begynner vi med en gang på ”Grey Tower” som er lengre, men enklere enn ”Yellow Tower”. Etterhvert balanserer vi på en kvass egg kalt ”Mushroom Ridge”. Fra Camp 3 og til toppen er det bratt, men enklere forflytning på snø/is.

Denne turen er ikke tilgjengelig for alle. Du må være i meget god form, du må ha erfaring med stegjern og tau, samt erfaring i høyden. Alle må på obligatoriske samling.

Trening, trening og trening. Du må ha vært mye på tur i fjellet i dårlig vær. For og lykkes må en ha kontroll på følgende;

 • Høyden; tidligere erfaring er fordelaktig
 • God fysisk form; trening med tung ryggsekk er viktig
 • Føle seg komfortabel i tau og være sikker på bruk av klatreutstyr
 • Være fornuftig, gå rolig, respektere fjellet og dets natur

Les mer om sikkerhet og gradering av våre turer her.

Treningssamling

De påmeldte ekspedisjonsmedlemmene samles til obligatorisk treningssamling. På samlingen går vi gjennom utstyr, reiserute, høyde og sikkerhet. Vi øver også på utstyrsbruk, og vi ønsker å sveise gruppen godt sammen allerede før avreise.

Informasjon om samling vil komme senere.

Visum, Vaksiner og helse

Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Nepal. Se gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Ta med pass og en kopi av passet på turen.

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema du får av oss, og at dette attesteres av legen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart. NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Pris inkluderer

 • Erfaren norsk turleder med klatre- og ekspedisjonserfaring.
 • Lokal ekspedisjonsleder.
 • Ekstra klatresherpaer etter størrelsen på gruppa.
 • Forpleining i basecamp.
 • All transport av utstyr fra Lukla til basecamp og ned igjen til Lukla.
 • Fellesutstyr basecamp (telt, messetelt, kjøkkenutstyr). Alle har hvert sitt telt i BC.
 • Fellesutstyr camp 1, camp 2, camp 3 (telt, gass og kokeutstyr).
 • Felles medisiner, 24 timers tilgjengelig beredskap fra Hvitserk i Norge, satelittelefon, walkietalkie /samband.
 • Det vil være tilgang på oksygen på fjellet for medisinsk evakuering.
 • All innenlands transport i Nepal.
 • Alle tillatelser og ekspedisjonsavgifter i Nepal.
 • Alle måltider fra Lukla til vi er tilbake i Lukla. (Drikkevarer utover vann/saft/te til måltidene er ikke inkludert).
 • Treningssamling i Norge.

Pris inkluderer ikke

 • Fly til/fra Kathmandu. Ta kontakt hvis du ønsker tilbud. Jo tidligere du er ute dess rimeligere billetter kan man skaffe.
 • Transport til treningssamling i Norge.
 • Tips til klatresherpaer, bærere, sjåfører og kokker (ca. 450 USD), eventuell toppbonus til klatresherpa (ca USD 350-400).
 • Visum til Nepal (ca 125 USD).
 • Personlig utstyr og eventuell forsendelse til Nepal.
 • Måltider og drikkevarer i Kathmandu før og etter tur.
 • Reiseforsikring som dekker deg helt opp til toppen av Ama Dablam. Les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring 
 • Private forbruksvarer og drikke.

Forbehold og Øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Måltid -, -, -
Transport Fly

dag

2

Ankomst Kathmandu (1350 moh)

Overnatting Hotell
Måltid -, -, -
Transport Minibuss

Vi ankommer Kathmandu, hvor vi på flyplassen blir møtt av våre lokale venner. Transport til vårt sentralt beliggende hotell, som blir base for de to neste dagene.

dag

3

Kultursjokk i Kathmandu

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Første dag blir brukt til briefing av turen foran oss og utforsking av denne fargerike byen. Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Kultursjokket ligger latent, men sansene pirres av dette infernoet. For handleglade er Kathmandu også et shoppingmekka. Alt du trenger, ikke visste at du trenger eller ikke trenger i det hele tatt fås kjøpt i gå-avstand fra hotellet. Få steder rekker pengene lengre, få steder er utvalget mer variert, og få steder er prutingen morsommere! For de som ønsker en roligere start så ligger hotellet rett ved Thamel og handlegatene, men de færreste tilbringer noe særlig tid innenfor rommets fire vegger. 

dag

4

Flytur til Lukla (2840 moh) og rolig gange til Phakding (2610 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Transport Fly
Tid 3-4 timer
Nedstigning 230

Vi forlater Kathmandu tidlig på morgenen og tar en spektakulær flytur inn til Lukla (2840 moh). Flyturen tar drøye halvtimen, men tar oss opp til en helt annen verden. Her møter vi vår egen lokale Sirdar (den lokale hovedguiden), sherpaene, kokkene, kjøkkenguttene og yakoksene som skal ta seg av bagasjen vår underveis på turen. Etter litt organisering av utstyr og bagasje er vi klare for start. Første etappe er lett gange inn til Phakding (2610 moh). Terrenget er frodig med en blanding av bartrær og frodige blomster. Vi blir ført frem og tilbake over hengebroer og oppover og nedover i terrenget. Dagens mål, landsbyen Phakding, ligger faktisk 200 meter lavere enn Lukla. Vi er allikevel i relativt stor høyde så vi går rolig og bruker dagen til å kose oss. Underveis får vi servert lunsj og vi er fremme ved lodgen på ettermiddagen. Dette gir oss ca. 3 - 4 timers vandring. Pahkding er en nydelig gammel by og får vi tid avlegger vi det gamle klosteret et besøk før vi får turens første natt i sovepose.

dag

5

Sherpaenes hovedstad - Namche Bazaar (3440 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Tid 6 timer
Stigning 830

Etter en rolig start med næringsrik frokost starter vi fotturen. Underveis passerer vi små landsbyer og krysser elven Dudhi Kosi på enda flere spektakulære hengebroer, før vi etter et par timer ankommer inngangen til Sagarmatha National Park (Sagarmatha er det nepalesiske navnet på Mt. Everest). Her må vi kvittere oss inn i nasjonalparken før vi går ned til elven igjen og over nye hengebroer. Nå begynner selve stigningen opp mot Namche Baazar. Her er det rolig tempo som gjelder når 700 høydemetere skal bestiges. Vi går veldig sakte, og stopper opp utallige ganger for å ta bilder, tisse, drikke eller bare nyte omgivelsene. Underveis på dagens etappe får vi det første glimt av Mt. Everest gjennom tretoppene. Dagens mål, Namche Baazar er sherpaenes hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. Denne lille byen med 400 innbyggere klamrer seg fast i fjellsiden med sine fargerike hus. Hit kommer handelsfolk fra Tibet med sine varer etter 9 dagers vandring med sine Yak-okser. Vi bruker kvelden på oppdagelsesferd i Namche Baazar, og flere finner nok veien til bakeriet for nybakt eplekake. Totalt i dag tilbakelegger vi ca. 6 timers vandring.   

dag

6

Ama Dablam - Verdens vakreste fjell

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Stigning 440
Nedstigning 440

I dag har vi en akklimatiseringsdag. Men vi skal ikke ligge stille i soveposen hele dagen for det. For å få best mulig utbytte av akklimatiseringen skal vi bevege oss høyere for så å returnere til Namche Bazaar på formiddagen. Etter en god frokost begynner vi dagens fottur. Målet er Everest View hotell (3880 moh), en tur på halvannen time. Fra hotellet har man fantastisk utsikt utover Himalaya og får blant annet se Ama Dablam; hvor vi forhåpentligvis står på toppen noen dager senere. Er det fint vær tar vi oss tid til en kopp te på terrassen før vi fortsetter tilbake mot Namche. Vi tar også turen innom Sherpa-museét. Det er interessant og lærerikt, og gir oss et godt innblikk i Sherpaenes kultur og dagligliv. Tilbake i Namche Bazaar har vi tid til å kose oss litt før kvelden. Byen har mange butikker, internettkafeer og bakerier. Det er siste mulighet for å handle det man eventuelt skulle mangle for resten av turen. 

dag

7

Namche - Tengboche (3860 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Tid 7 timer
Stigning 420

Nå er vi virkelig på tur, og vi kjenner fjellene lokker. Om morgenen blir vi vekket med te eller kaffe på soveposekanten, noe som gir oss en rolig start før frokost. Så er vi klare for dagens etappe. Vi skal videre til Tengboche.  Det betyr at vi skal 350 høydemeter ned og 750 høydemeter opp i løpet av dagen. Men først skal vi oppover. Videre innover Khumbudalen, og her rett rundt en sving "møter" vi fjellene for første gang. De majestetiske fjelltoppene som vi har drømt om i en årrekke. Synet er overveldende, og kameraet går varmt. Nå, endelig. Vi er i Himalaya!! Vi passerer små landsbyer underveis, før vi tidlig på ettermiddagen skimter klosteret i Tengboche. Klosteret er kjent som det flotteste i hele Khumbudalen. Kan noen andre klostre i verden skimte med bedre utsikt? Lunsj får vi servert nede ved elven, ved dagens laveste punkt. Etter hvile og lunsj venter den tøffe oppstigningen mot Tengboche. Vi tar det rolig, og premien for dagens oppstigning er den enorme utsikten. Det er en ut-av-kroppen opplevelse. Uansett hvor du flytter blikket så er det snødekte topper du ser. Dagens ettappe tar ca. 7 timer. 

dag

8

Pangboche (3950 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Tid 2 timer
Stigning 90

Dette blir en rolig dag med en kort etappe videre opp Khumbudalen. Vi starter med å gå gjennom rhododendron-skogen til Devuche. Her kan man gå innom et nonnekloster på et besøk. Turen tar ca. 2 timer. Fra Pangboche hvor vi skal tilbringe natten, har vi panoramautsikt til Ama Dablam som også kalt verdens vakreste fjell! Lunsj og middag serveres i Pangboche, og det er muligheter for en liten avstikker opp til Upper Pangboche mellom måltidene. Her ligger Khumbudalens eldste kloster som er rundt 500 år gammelt. Her finnes relikvier etter en yetihånd og en yeti hodeskalle. Det er også mulig å avlegge en barneskole et besøk.

dag

9

Ama Dablam Basecamp (4600 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 4-5 timer
Stigning 700
Nedstigning 50

Vi starter etter frokost med å bevege oss litt opp fra Pangboche, før vi fortsetter ned i dalen. Det er en flott etappe, og vi avslutter med en bratt stigning på ca. 700 høydemetere før vi når opp til Ama Dablam Basecamp. I tillegg til at denne basecampen har rykte på seg for å være den vakreste i hele Himalaya for vi nå oppleve ekspedisjonslivet på nært hold. Ama Dablam er et fjell som klatres ofte, særlig på høstsesongen, noe som betyr at det er yrende liv i Basecampen og på fjellet. Vi finner teltene våre og forbereder oss på bascamplivet. Middagen får vi servert i messeteltet. Turen opp tar rundt 4-5 timer.

NB: FRA BC OG VIDERE ER PROGRAMMET RETNINGSGIVENDE. FORM, VÆR, FORHOLD OG FOLK I FJELLET AVGJØR DET ENDELIGE DAG TIL DAG PROGRAMMET.

dag

10

Hviledag i Basecamp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Vi nyter dagen med å slappe av, nyte utsikten og akklimatisere oss. Vi skal også gjenomføre en "puja", en buddhistisk seremoni der klatrere og klatreutstyr velsignes, og man ber om hell og lykke på fjellet.

dag

11

Akklimatiseringstur til ABC (Yak Camp, 5300 moh)

Overnatting Telt
Stigning 700
Nedstigning 700

I dag skal vi snuse litt i enda tynnere luft – Advanced Base Camp (ABC). Etter en rolig start på dagen, pakker vi dagstursekken og rusler langs den fine stien som følger opp ryggen mot fjellet. Vi passerer 5 000 meter – grensen og etter hvert erstattes den fine stien med innslag av steiner og løs – grus. Vel oppe i ABC har vi en imponerende utsikt opp til camp 1 og selve toppen. Vi ser ruta i grove trekk herfra. Vi spiser medbrakt matpakke og oppholder oss noen timer i høyden for å bedre akklimatiseringen. Vel nede i BC venter middag og kanskje en runde med kortspill?

dag

12

Basecampliv

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Vi bruker tiden til å tillate kroppen til å tilpasse seg disse høydene. Rolig stemning, litt pakking for morgendagen, spising og ren nytelse av livet.

dag

13

BC - ABC (Yak Camp, 5300 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 7000

Etter frokost beveger vi oss igjen til ABC. Denne gangen flytter vi utstyr med oppover.

dag

14

ABC - Camp 1 (5600 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 300

En stor dag for oss alle! Dette er dagen vi skal opp å kjenne på de faste tauene som starter rett under Camp 1. Den siste etappen fra ABC til Camp 1 er småbratt og det henger et fast tau de siste 100 høydemeterne opp til campen. Selve Camp 1 er verdt et skue – småskakk og en fantastisk utsikt både opp og ned. Her spiser vi etterhvert en middag og nyter solnedgangen før vi slår oss til ro i teltene for å spisse formen til morgendagen.

dag

15

Camp 1 - Camp 2 (5900 moh) - Basecamp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 300
Nedstigning 1300

Etter frokost setter vi jumaren på faste tau og følge dette oppover. Fra Camp 1 til toppen, er det lagt faste tau hele veien – nesten 3,5 kilometer med tauverk! Vi går sakte her oppe, og den første biten er slak og snill. Det bratner til etterhvert, men takene og fjellet hjelper oss på vei. Siste opptaket før Camp 2, er rutas "crux" – Yellow Tower. Vertikal jumarering som varer ca. 30 meter. Rimelig tungt, men du verden så artig! Oppe i Camp 2 er det bare å slappe av, spis, drikke og nyte den utrolige utsikten. Du merker fort at dette er en liten camp, med plass til få telt. Vi legger igjen noen småting og tar oss en matbit før vi finner frem taubremsen for å fire oss ned igjen. BC venter langt der nede.

dag

16

Basecamp - Lading av batteriene

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

En dag avsatt kun til hvile, kos, og lading av batteriene før det virkelig gjelder.

dag

17

Basecampliv og siste forberedelser

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Nok en hviledag, men i dag er vi mer aktive – vi klargjør alt utstyr til de neste dagers aktiviteter. Vi går gjennom turen videre og gjør de nødvendige tilpasninger og forberedelser.

dag

18

Mer hvile og spissing av formen

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Ny hviledag. Slappe av, hvile, og forberede seg på de tøffe dagene som venter

dag

19

ABC (Yak Camp 5300 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 700

Nok en gang går vi stien opp til ABC

dag

20

ABC - Camp 2 (5900 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L M
Stigning 600

Vi begynner å bli rutinerte på de faste tauene og turen til camp 2 går lettere enn sist. Vi tar det likevel med ro og bruker hele dagen.

dag

21

Camp 2 - Camp 2.7/3 (6300 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 400

Vi skal videre opp til camp 2.7 eller camp 3, avhengig av hvilken som blir valgt for årets sesong. Terrenget er ganske annerledes enn opp til camp 2. På denne strekningen er det my is- og miksklatring (både is og stein), og denne delen innholder også noen av de vanskeligste partiene, blant annet et bratt parti kalt Grey Tower. Rett før vi kommer til camp 2.7/3 krysser vi Mushroom Ridge hvor en serie iskulpturer og snøformasjoner ligger dandert på en rygg av stein.

dag

22

Camp 2,7/3 - Summit (6856 moh) - Camp 2

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 556
Nedstigning 944

Toppstøtet fra Camp 2.7/3 er faktisk teknisk lettere enn de tidligere etappene som ledet opp hit, men kampen mot høyden og kalde temperaturer er hard nok i seg selv. Belønningen er en fantastisk utsikt i 360 grader! En vanvittig følelse av å stå på toppen!

dag

23

Camp 2 - Basecamp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Nedstigning 1300

dag

27

Basecamp - Namche Bazaar (3440 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Nedstigning 1160

Forhåpentligvis glade og lykkelige etter toppstøtet, forlater vi vårt nye hjem – BC! Nå er fokus på noe helt annet enn høye topper og arbeidsoppgaver i de faste tauene. Kanskje en dusj i Namche frister?

Jo lavere vi kommer jo enklere vil vi kjenne at det blir å gå. Luften kjennes smørtykk og vi snur oss til stadighet for å suge til oss de siste inntrykkene av denne vanvittige fjellverdenen. Hvor mange bilder kan man egentlig ta av Ama Dablam? Svaret er ukjent, men de fleste vil nok svare mange! Denne turen gjør noe med deg. Og selv om vi gleder oss til pizza og ferske bakevarer i Namche Baazar er det også litt vemodig at fotturen nærmer seg slutten. Vi spiser lunsj underveis, og returnerer til Sherpafolkets hovedstad på ettermiddagen. Her har vi tid til å rusle rundt i butikker, markeder og til bakeriet.

dag

28

Namche Bazaar - Lukla (2840 moh)

Overnatting Tehus
Måltid F, L, M
Tid 6 timer
Stigning 230
Nedstigning 830

Den lange veien inn, er ikke så lang ut. Vi sier farvel til Namche Bazaar, og legger i vei på turens siste sjarmøretappe. Vi får et siste glimt av de majestetiske fjellene gjennom tretoppene, og fortsetter tilbake samme vei som vi kom. Over hengebroer og gjennom små landsbyer. Dette blir siste natten på lodge i sovepose. I morgen venter Kathmandu. Dagens etappe gir ca. 6 timers gange.

dag

29

Lukla - Kathmandu

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -
Transport Fly

Vi er oppe før hanen galer. For flyvninger til og fra Lukla er det morgentimene som gjelder for det beste flyværet. Enda en fantastisk fjellopplevelse, som tar oss fra den stille rolige fjellverdenen til kaotiske, mystiske Kathmandu. Det er nesten utrolig at det bare skiller en halvtimes flytur mellom disse to verdenene. Resten av dagen er det tid for å utforske denne spennende byen på egenhånd. Kathmandu er lett å bli fascinert av, og du bør ta deg tid til å gå deg bort i bakgatene og følge menneskestrømmen. Kanskje frister det med en fot- eller aromamassasje? Liker du å handle rimelige og morsomme varer så er Kathmandu et eldorado! Hotellivet fører oss sakte, men sikkert tilbake til vante vaner. Dusj, en god seng, TV, butikker og andre banaliteter virker i første omgang som luksus.

dag

30

Kathmandu (Reservedag)

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Siste mulighet til innkjøp av souvenirer før avreise. Dagen kan brukes til det du ønsker! (Dersom vi skulle bli forsinket fra Lukla så er dette en reservedag.) 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Undertøy

Ta med det du trenger. Vi anbefaler undertøy i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

1 stk. teknisk undertøy, over og under

To tynne sammen fungerer kjempebra og gir masse isolasjon. Gjerne en med høy hals og/eller en kombinasjon med nettingtrøye under.

1 stk. ullundertøy, over og under

Det blir kaldt oppover. Brynje Arctic er helt konge, men det finnes også mange andre alternativer.

Primaloftjakke

Primaloft er et godt alternativ til fleece. Har du en god fleece, så holder den.

Skalljakke/ytterjakke

Her er mye å velge mellom. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjons-glidelås under ermene. NB: Hetta bør kunne brukes med hjelm.

Skallbukse/ytterbukse

Vi liker best selebukse dvs. bukse med elastiske bukseseler. Glidelås rundt gjør noen ganger et dobesøk enklere.

Dunjakke og dunbukse/Dundress

I perioder må vi dekke kroppen inn i god dun. Hvis jakkevariant, må denne være lang og med god hette. Dress er varmere, men ikke alltid like praktisk. På buksefronten fungerer både primaloft og dun.

Votter. Disse er viktige!

Tykke, varme og store votter i Primaloft eller dun. Viktig. Pass på at du har god plass inni, og at de er lange. Du må også få vottene inn i hullet på Jumaren!

Vanter, tynne

Disse bør du kunne jobbe litt i, så sørg for god kvalitet. Fleece eller Power Stretch er varmt og behagelig.

Trekking/anmarsj – sko

Gode sko til trekkingen. Solid såle og litt gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse steiner, vannsprut og evt. litt snø på turen innover Khumbudalen. Gore-tex.

Ekspedisjons-støvler

 Disse er viktige!

Velg helst ekspedisjonsstøvler, som for eksempel Scarpa Phantom 8000, La Sportiva Olympus Mons, eller Millet Everest med step-in stegjern.

Uansett skal støvelen være så romslig, at det er plass til gode og tykke sokker, samtidig som du kan bevege tærne inne i støvlene. Husk gode, varme såler i støvlene! (Modellene under, som Scarpa Phantom 6000 o.l., fungerer også, men da skal du være helt sikker og gjerne ha testet dette tidligere i lignende omgivelser.)

2 par tynne inner-sokker, 2 par tykke sokker, 

2 par trekkingsokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god ”spenst” som vil si at de ikke skal være gått flate under helen og tåballene. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tjukke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. Om du får gnagsår, kommer det på vei ut av fjellet når du for første gang går fort og det er mye sand som virvles opp – og inn i skoen. Bomullsokker er tabu på HELE fjellturen.

Sandaler/tøfler

Kjekt å ha i Kathmandu, på reisen, og i BC.

Lue

Godlua og – eller Balaclava.

Buff

Dette smarte tøystykket som kan brukes til alt: hals, lue, ansiktsmaske og lignende. Helst en i ull.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass er et MUST. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Det beste i snøvær/sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde. Brukes kun i dårlig vær så kontrastglass (gult, rødt) er best.

Caps eller hatt og tørkle

Nakke og ører er mål for den nådeløse solen. Et tørkle/bandana i tillegg er perfekt. I hvert fall om du velger caps.

Hodelykt

Du trenger en god hodelykt til mange kvelder/netter i BC/ABC og høydecampene, samt på toppstøtet.

Klatrehjelm

God og lett klatrehjelm, men husk på at det skal være plass til lue under!

Isøks

Kort og lett øks, som skal hjelpe ved en evt. utglidning. (Denne kan vi antageligvis droppe, da det er faste tau og jumar hele veien. Endelig beskjed blir gitt i god tid før avreise. Lån heller en til treningssamlingen om du ikke har dette fra før av).

Stegjern

Sjekk at de passer til ekspedisjons-støvlene. Stegjernene må være av stål. Stegjern av aluminium kan knekke når vi går på stein.

Håndklemme/Jumar

Vår beste venn på faste tau. Husk at det finnes høyre/venstre variant. Kjøp en med god plass til tykke hansker/votter.

Klatresele

Husk regulerbare benløkker om du er usikker på plassen med alle ekspedisjonsklærne på.

Karabinere

2 skrukarabinere og 2 vanlige karabinere (for klatring!)

Dynamisk taubrems

For rappellering.

Slynge

120 cm statisk slynge.

Ryggsekk

Ca. 50-75 liter. Sekken må kunne romme alt du skal bære med deg opp på fjellet, samtidig som den ikke må være for stor til å klatre med.

Sovepose(r). Denne er viktig!

Tykk dunpose som tåler ned mot -30 °C. En løsning er å ha 2 soveposer, hvor en er lett og tynn og den andre er en tykkere variant. Disse kan da brukes sammen når det blir ekstra kaldt.

Liggeunderlag/oppblåsbart

Tenkt vekt, men også komfort. Et lett, oppblåsbart liggeunderlag for komfort kombineres med et lett Thermarest underlag (eller lignende) i «plast» under det oppblåsbare underlaget.

Lommekniv/verktøykniv

Velg en kniv med noe verktøy. Leatherman eller lignende. Pakkes selvsagt IKKE i håndbagasjen. Alle trenger ikke ta med dette, men vi sørger for å ha noen med oss totalt sett i gruppa.

Et forsiktig utvalg av hygienesaker

Uunnværlig. NB: Høyden kan påvirke menstruasjonssyklusen. Vær forberedt.

Solkrem/ leppestift

Masse faktor. 25-40 er ikke tull. Alle blir brent. Ta med SMÅ tuber. Husk stift for lepper/nese. Kjøp gjerne på flyplassen.

Våtservietter/Antiback

Femi? - Neppe. Disse er fine etter dobesøk og annen kattevask. Håndhygiene er, som ellers, veldig viktig.

Personlige medisiner

Plaster - Compeed og slik. Paragurt - om du er usikker på hva maven din tåler. Halspastiller - det er fort gjort å få litt tørrhoste. Nesedråper – viktig hjelp for å åpne nesen ved litt forkjølelse.

Personlige medikamenter, Personlige medikamenter du bruker vil vi vite om, jfr. helseskjema, påmeldingsskjema og reisevilkår. Jenter som har hatt urinveisinfeksjon, vil være utsatt for det igjen og bør ha med preparater.

Vi har Micropure – for å sikre oss overfor eventuelt dårlig vann. Vi har også alt av relevant høydemedisin og førstehjelp.

Drikkeflasker

2-3 stk. 1 liters flasker, minimum 2 MED trekk, slik at de ikke fryser så lett. En tykk ullsokk eller lignende gjør nytten om du ikke vil investere i noe dyrt. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet, så det å drikke blir lett.

Camelback

Denne vil du bli glad i, og kan godt brukes på trekking turen innover Khumbudalen. Vi bruker den ikke oppover fjellet da den lett fryser igjen.

Tisseflaske, plast, minimum 1 liter

Deilig å slippe å forlate teltet i løpet av natten!

Jenter; det finnes løsninger for dere også; for eksempel hos http://jentesport.no/

Termos eller thermokopp

En god venn om du foretrekker noe varmt å drikke i løpet av dagen. Polstres gjerne med bobleplast eller gaffatape for beskyttelse.

Spisekar MED lokk

Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0 l) med lokk. Polstres gjerne med bobleplast, slik at den ikke knuses.

Spisebestikk

Lette, i plast, som passer i spisekaret og til tørrmatposene.

Kompresjonsposer, vanntette

For å redusere volumet til sovepose, dunjakke ol. Disse bør også være vanntette slik at ikke dunproduktene og andre klær blir våte.

Fjellbukse

Bør være vind- og vannavstøtende. Den er fin å reise med også.

Turistklær

T-skjorter i ull er best. Andre artikler må du vurdere selv.

Litteratur og musikk

Gode pocketutgaver og favoritter på i-pod/mp3 spiller er godt å ha i rolige stunder. De blir det mange av.

Skrivesaker

Å skrive dagbok er lærerikt og overraskende. Allerede på flyet hjem kan du finne ut hvor mye du har glemt fra starten!

Pass

2 binders

Forsikringsbevis

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det?

Hjelper deg med å holde vaksinasjonskort, immigrasjonspapirer etc. på plass.

For å få klatretillatelsen MÅ du ha reiseforsikring med polisenummer med deg!!!

Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen. Gjerne også en kopi i Dropbox eller lignende.

Penger/kort OBS: TIPS

Turen dekker det meste, men det er rart med det: Drikke, handling i Kathmandu, tips, fester – det koster alltid litt. US Dollar er alltid gangbar valuta. Lokal valuta i Nepal, tas ut på minibank i Kathmandu.

Kamera

(Video)

Batterier

Husk stor nok kapasitet på minnebrikken.

Husk at det blir ofte lite filming i høyden. Batterier kan bli et problem.

Husk nok batterier til det du har med (kamera, hodelykt, mp3 etc.)

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis