Mt KUN - 7000 meters fjell i India

Norsk Guide Nyhet
Fysisk 5/6   Risiko 5/6 31 dager 6-12 deltakere Fra Kr. 0,-

Tvillingtoppene Kun (7077moh) og Nun (7135moh) i Zanskar fjellkjeden ligger dominerende over Surudalen, og er de høyeste toppene i Ladakh distriktet. De er relativt lett tilgjengelige og gjør dem derfor til et oppnåelig mål for deg som vil prøve og bryte 7000-meters grensen.

Høydepunkter

 • Den mektige Zanskar fjellkjeden i Himalaya
 • Ladakh og det yrende livet i det gamle handelsknutepunktet Leh
 • En 7000-meter på lista
 • Snø, is og miksklatring opp mot 50 graders bratthet
 • God trening til en eventuell 8000-meter senere
 • Et blikk inn i Indisk kultur

Er du en av dem som har erfaring i høye fjell allerede, og som har satt deg et mål om å nå enda høyere topper?
Per i dag er Mt Kun den mest tilgjengelige av de 7000-meters toppene vi har vurdert, og valget falt derfor på bestigning av denne. Nå kan du bli med på en måneds ekspedisjon hit sommeren 2019!
Mt Kun er en spektakulær topp som krever grundige forberedelser og trening, men som betaler tilbake i form av mektige naturopplevelser og å nå målet om å bryte 7000-meters grensen.

Vi flyr til Leh, hovedstaden i Ladakh provinsen. Leh ligger på 3500 moh, så akklimatiseringen begynner umiddelbart etter at vi har landet.

Hva kreves av deg som deltaker:
Dette er en tøff tur, men overkommelig for mange. Du må ha erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus, Stok Kangri eller annen ekspedisjonserfaring. Breerfaring er et krav, og du må være komfortabel med å gå på snø/is/fjell i bratt terreng med stegjern og isøks. Hvis du er i tvil om egen erfaring er tilstrekkelig, er det bare å ta kontakt med oss.
Toppen er over 7000 meter høy, og det kreves "ekspedisjonstaktikk" for å nå toppen! Vi må bære utstyret oppover fjellet og etablere camper for videre bestigning.

Vi skal ikke legge skjul på at toppnatten er lang og hard. Vi skal forsere mange høydemeter, men med god fysisk form og godt vær er toppen innen rekkevidde. Hvis du vil prøve deg på en 7000-meter, du liker utfordringer og du liker å være ute under krevende forhold - da er dette noe for deg.
Mye av treningen burde være rettet spesifikt mot denne turen, som for eksempel bæring av sekk i motbakke. Ellers er det viktig å bygge opp god grunnform med utholdenhet og styrke. Vi hjelper deg gjerne med tips rundt treningen. Er du mindre vant med slik trening, kan det være lurt å komme igang ved hjelp av en kompetent personlig trener. Du trenger ikke timesvis på treningssentre, men det kan være lurt å komme riktig igang så du ikke bruker energi på lite relevant trening. Du må ha vært mye på tur i fjellet i dårlig vær og over flere timer.

For å lykkes må du ha kontroll på følgende;

 • Høyden. Tidligere erfaring fra høye fjell er et krav for deltakelse på denne turen.
 • God fysisk form. Spesifikk trening med ryggsekk er viktig.
 • Grunnleggende turerfaring/turrutiner.
 • Erfaring med bre/snø/fjell med stegjern.
 • Trives med å ligge i telt over lengre tid også i dårlig vær.
 • Være tålmodig og fornuftig, gå rolig, nyte turen.
 • Ha det gøy på tur.

I god tid før avreise samler vi alle påmeldte til treningshelg. Vi kommer tilbake til hvor og når. Her treffer du dine turvenner og guiden fra Hvitserk. Vi går gjennom utstyrslisten, dag til dag programmet, høyde og sikkerhet, og fysisk trening.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 5

Dette er våre mest krevende turer. Her må du regne med å jobbe hardt over lengre tid for å nå målet. Turene er fysisk og mentalt krevende, og grundige forberedelser må til for å delta. 5-er turene er ofte lange, med mange netter i telt. Turene går gjerne til kaldere strøk og/eller i stor høyde, og du må bære eller dra tungt. Utstyret spiller en viktig rolle, og turen stiller store krav til deg som deltaker. Guiden er ansvarlig for turgjennomførelsen, men du som deltaker er selv ansvarlig for å stille godt nok forberedt slik at du kan ta ansvar for deg selv underveis. På disse turene er deltakerne med på leirrutiner som å sette camp og lage mat. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly tur/retur Oslo - Dehli - Leh
 • All overnatting som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Tvillingtoppene Kun (7077moh) og Nun (7135moh) ligger dominerende over Surudalen og er de høyeste toppene i Zanskar delen av Himalaya. Toppene er relativt lett tilgjengelige og gjør de derfor til et oppnåelig mål for deg som vil prøve å bryte 7000-meters grensen.

Tidlig utforsking av dette fjellmassivet ble gjort allerede i 1898. I 1903 var Nederlenderen Dr. H. Sillem på rekognoseringstur i området og oppdaget høyplatået mellom toppene. Han nådde en høyde på 6400 moh. på fjellet Nun.
Eventyrerparet Fanny Bullock Workman og mannen William Hunter Workman hevdet å ha besteget Pinnacle Peak, 6930 moh., (den 3. høyeste toppen i massivet) i 1906. De reiste mye rundt i området og produserte et kart for denne delen av fjellkjeden. Det er riktignok kontroverser rundt om bestigning faktisk fant sted da få trigonometriske punkter ble oppgitt, og kartene viste seg å være ubrukelige. 

En del forsøk ble gjort på bestigning av Nun i 1934, 1937, og 1946 uten hell. Førstebestigningen kom endelig i 1953, og ble utført av et Fransk/Sveitsisk lag ledet av Bernard Pierre og Pierre Vittoz via vestryggen. Kun ble besteget allerede i 1913 av den Italienske klatreren Mario Piacenza. 58 år senere ble andrebestigningen gjort av en gruppe fra det Indiske forsvaret.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tøff tur, men overkommelig for mange. Du må ha erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus, Stok Kangri, eller annen ekspedisjonserfaring. Breerfaring er et krav, og du må være komfortabel med å gå på snø/is/fjell i bratt terreng med stegjern og isøks. Hvis du er i tvil om egen erfaring er det bare å ta kontakt med oss. Toppen er over 7000 meter høy, og det kreves "ekspedisjonstaktikk" for å nå toppen! Vi må bære utstyret oppover fjellet og etablere camper for videre bestigning.

Toppnatten er lang og hard. Vi skal forsere mange høydemeter, men med god fysisk form og godt vær er toppen innen rekkevidde. Vil du prøve deg på en 7000-meter, liker utfordringer og liker å være ute under krevende forhold, da er dette noe for deg.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

I god tid før avreise samler vi alle påmeldte til treningshelg. Vi kommer tilbake til hvor og når. Her treffer du dine turvenner og turlederen fra Hvitserk. Vi går gjennom utstyrslisten, dag til dag programmet, høyde og sikkerhet, og fysisk trening.

Mye av treningen burde være rettet spesifikt mot denne turen, som for eksempel bæring av sekk i motbakke. Ellers er det viktig å bygge opp en god grunnform med utholdenhet og styrke. Vi hjelper deg gjerne med tips rundt treningen, og har utarbeidet et treningsprogram som er tilrettelagt for en ekspedisjon som dette. Dette får du ved påmelding. Er du mindre vant med slik trening kan det være lurt å komme igang ved hjelp av en kompetent personlig trener. Du trenger ikke timer på treningssentre, men det kan være lurt å komme riktig igang så du ikke bruker energi på lite relevant trening. Du må ha vært mye på tur i fjellet i dårlig vær og over flere timer.
For å lykkes må en ha kontroll på følgende;

 • Høyden. Tidligere erfaring fra høye fjell er et krav for deltakelse på denne turen.
 • God fysisk form. Spesifikk trening med ryggsekk er viktig.
 • Grunnleggende turerfaring/turrutiner.
 • Erfaring med bre/snø/fjell med stegjern
 • Trives med å ligge i telt over lengre tid, også i dårlig vær.
 • Være tålmodig og fornuftig, gå rolig, nyte turen.
 • Ha det gøy på tur.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

UD fraråder å reise til delstatene Jammu og Kashmir, med unntak av Ladakh distriktet. Kun ligger i Ladakh distriktet. Les ellers mer på UD sine sider.

Innkvartering

Vi bor på hotell i Dehli og Leh. Ellers er dette en tur hvor vi tilbringer flesteparten av nettene i telt på fjellet.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet. Mountain Forecast har gode tjenester spesifikt rettet mot høye fjell.

Penger

Lokal valuta er indiske rupees. Ta med noen USD i små sedler, og så kan man ta ut penger i Delhi eller Leh.

Tid og tidssoner

Norge + 3,5 timer. Når klokken er 12 i Oslo, så er den 15.30 i India.

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. 

Du trenger visum til India.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema og at dette attesteres av legen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren ekspedisjonsleder
 • Treningssamling
 • Lokale guider
 • Fly Oslo - New Dehli t/r, inkl. skatter og avgifter
 • Fly New Delhi — Leh t/r, inkl. skatter og avgifter
 • Park- og fjellavgifter
 • Bærere og muldyr/hester til frakt av bagasje til Basecamp
 • Lokal transport
 • Måltider som indikert i dag-for-dag-beskrivelsen (all mat på fjellet)
 • Overnatting som indikert i dag-til-dag-beskrivelsen

Pris inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Reiseforsikring som dekker redning/uthenting (vær oppmerksom på at flere selskaper tar et ekspedisjonstillegg på ca 6-7000 NOK)
 • Visum
 • Måltider utenom det som er beskrevet
 • Tips til guider og hjelpere
 • Personlig bærer på fjellet
 • Inngangspenger til museer/klostre i Leh/Delhi
 • Eventuelle endringer/avbrytelser som måtte skje på grunn av uforutsette hendelser
 • Enkeltrom (på forespørsel)
 • Overnatting og aktiviteter i Leh/Delhi om vi ikke bruker reservedagene.

Øvrig informasjon

Dette er en skikkelig ekspedisjon med alt det innebærer. Spørsmål vil dukke opp underveis, og vi vil også kunne gjøre mindre endringer i program og opplegg fram mot avreise dersom det blir nødvendig. Begynn forberedelsene nå, både fysisk og psykisk, og ikke minst gled deg til tur!

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise Gardermoen

Måltid -, -, -
Transport Fly

dag

2

Ankomst Dehli

Overnatting Hotell
Måltid -, -, -
Transport Minibuss

Transport til hotellet og kanskje vi rekker en liten sightseeing i Dehli før vi flyr videre neste dag.

dag

3

Fly til Leh (3500 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -
Transport Fly / Minibuss

Er det fint vær kan vi på flyturen fra Delhi til Leh skimte hundrevis av snødekte fjelltopper, og allerede nå begynne å drømme om hva de neste ukene skal bringe. Resten av dagen er til fri disposisjon, og vi tar oss god tid til å venne oss til høyden. Akklimatiseringen begynner umiddelbart og vi passer på å drikke nok vann og unngå anstrengende fysisk aktivitet.

dag

4

Hviledag i Leh

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

I og med at vi allerede er på 3500 meters høyde tar vi i dag en lett vandretur i området. Vi besøker lokale klostre og ruinene av Ladakh-kongens palass som ligger i åsene over byen.

Hviledag i Leh. Foto: Kuntal Joisher

dag

5

Hanupatta (3840 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Vi besøker den historiske byen Alchi før vi reiser videre til Hanupatta, en 6 timers reise unna. Her skal vi campe ved elven You. Vi får tid til å utforske Hanupatta på ettermiddag/kveld.

dag

6

Sniugutsela Basecamp(4542 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 5-6 timer
Stigning 702 meter

Vi rusler sakte avgårde innover dalen før vi tar fatt på høydemeterne. Vi passerer noen små bosettinger underveis, og nyter landskapet og naturen rundt oss. Dagens mål er Sniugutsela Basecamp på 4542 moh. Turen tar oss ca 5-6 timer totalt.

Vandringen er i gang. Foto: Kuntal Joisher

dag

7

Toppen av Sniugutsela (5090 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 8 timer
Stigning 552 meter

I dag skal vi opp på toppen av Sniugutsela på 5090 moh. Vi følger elva en times tid før vi klatrer bratt oppover mot toppen. På veien treffer vi kanskje på noen murmeldyr og steinbukk. Fra toppen kan vi nyte en spektakulær utsikt mot Zanskar fjellkjeden!

Etter å ha tilbragt noe tid på toppen for å akklimatisere, tar vi fatt på turen til dagens camp ved bunnen av Unnamed Pass. Dagens etappe tar totalt 8 timer.

dag

8

Kanji (3900 moh)

Overnatting Hotell/Gjestehus
Måltid F, -, -

En behagelig etappe nedover og ut langs elva fører oss til den lille landsbyen Dumbur. Herfra fortsetter vi til den ikoniske landsbyen Kanji. Vi er tilbake i sivilisasjonen og får igjen tilgang til noen butikker og kan slå av en prat med de lokale.

dag

10

Kun basecamp (4500 mOh)

Overnatting Telt
Måltid F, -, M

Fjellet Kun er nå i fokus og vi går i dag inn til basecamp på 4500 moh.

Videre oppover fjellet vil vi bruke tre camper over BC. Den mest tekniske delen er mellom camp 1 og camp 2. Her møter vi en miks av fjell, snø og is i opp mot 50 graders bratthet på enkelte plasser. Fra camp 2 krysser vi et stort platå som skiller Kun fra Nun. Her setter vi opp camp under toppyramiden. Toppdagen starter med klatring opp en bratt rute til ryggen, som vi følger videre til toppen.

NB: Dag til dag programmet herfra og tilbake til BC er kun tentativt. Gruppas form, vær, føre og forhold vil avgjøre den endelige inndelingen, og hvor mange av reservedagene vi legger inn. Programmet under er dermed det korteste mulige programmet, men det vil være store muligheter for at vi bruker noen av reservedagene. Spesielt kan det bli aktuelt å legge inn noen hviledager på vei oppover fjellet.

Mot basecamp, Mt. Kun. Foto: Kuntal Joisher

dag

11

Hviledag i Basecamp (4500 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Vi sorterer utstyr og hviler ut i basecamp.

dag

12

Bæredag til Camp 1 (5600 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 1100 meter
Nedstigning 1100 meter

Mye av utstyret vi organiserte i går skal i dag bæres opp til camp 1 på 5600 moh. Vi følger en god sti den første halvtimen før vi krysser to elver og begynner stigningen opp til en rygg og starten på isbreen. Vi tar på stegjern og tau og bruker ca 1,5 timer på å krysse breen til camp.Vi er i gang med selve fjellet!

dag

13

Flytting til camp 1

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 1100 meter

Resten av utstyret blir med når vi flytter til camp 1 i dag.

dag

14

Bæredag til camp 2 (6110 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 510 meter
Nedstigning 510 meter

Dagen starter med bratt klatring i en times tid. Videre går det oppover, men mer gradvis. Vi beveger oss sakte over isen og navigerer oss forbi bresprekkene på veien. Så kommer vi til dagens crux; nemlig 600 meter med faste tau opp til ryggen. Rett bak denne ligger camp 2, og herfra får vi bra sikt til både Kun og Nun, samt ruta videre oppover og neste camp. Det er en spektakulær camp, plassert på ryggen med utsikt nedover og over Zanskar-fjellkjeden.Spektakulær utsikt ut over Zanskar fjellkjeden.

dag

15

Flytting til camp 2

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 510 meter

Resten av utstyret blir med når vi flytter til camp 2 i dag.Vi jobber oss oppover med hjelp av faste tau.

dag

16

Bæredag til camp 3 (6300 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 190 meter
Nedstigning 190 meter

Flyttingen til camp 3 er betydelig lettere, og kortere i distanse. Vi kan kose oss, og nyte utsikten der vi gradvis klatrer oppover mot 6300 moh.Tvillingtoppene Nun og Kun, majestetisk over breen.

dag

17

Flytting til camp 3

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 190 meter

Resten av utstyret blir med når vi flytter til camp 3 i dag. Vi bruker ettermiddagen til å forberede oss på morgendagens toppstøt!Teknisk, men spennende terreng!

dag

18

Toppdag - Kun (7077m)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 777 meter
Nedstigning 967

Toppdag!

Vi starter grytidlig, før det første dagslyset har fått tak. Starten går forsiktig ut med en times enkel vandring fra camp. Neste etappe foregår i nesten 800 meter med faste tau i langt brattere terreng. Vi møter en teknisk rute med traversering langs bresprekker, og gjennom smale isformasjoner. Deretter følger vi den venstre ryggen opp mot toppen av Kun.

Toppdag på Kun - 7000 meter over havet!Etter å forhåpentligvis ha feiret toppen tar vi fatt på returen og sikter mot camp 2.

dag

19

Retur til Base camp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Mektige omgivelser i Kun massivet. Foto: Kuntal Joisher

dag

20-26

Reservedager

Hvis vi trenger mer hvile, været slår seg vrangt, eller andre forhold skulle tilsi det, bruker vi det vi trenger av disse reservedagene. Det er et høyt fjell, og mye kan skje underveis. Vi har derfor nok tid totalt slik at vi kan gjøre et hederlig forsøk på å nå toppen.

Når vi toppen på første mulige forsøk vil vi selvsagt returnere tilbake til sivilisasjonen. (Nettene/aktivitetene vi da måtte velge er ikke inkludert. Vi vil undersøke de ulike mulighetene vi fylle dagene med før avreise, men ingenting bookes på forhånd).

dag

27-28

Retur til Kargil

Vi forlater fjellet og returnerer til Kargil for transport videre.

Retur fra basecamp, Mt. Kun. Foto: Kuntal Joisher

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne utstyrslisten er det viktig at du går nøye gjennom. Fjellet/området kan være mildt, varmt og vakkert, men vi skal opp til 7000 meter! Som alle store fjell skal også dette behandles med respekt. Det vi har satt opp her er ment som en retningslinje for at vi skal ha det vi trenger, uansett hva fjellet måtte by på. Det er viktig å sette krav til klær og utstyr på en slik tur. Bruk tid på å forberede ditt personlige utstyr.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy - boksershorts

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Undertøy – over og under

Ull er gull, men det finnes bra alternativer i syntet/fleece også. Netting i kombinasjon med en ulltrøye eller ullstilongs er en bra kombo. Det viktigste er at du har testet ut "systemet" på forhånd.

Fleecejakke

 

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Din beskyttelse for alt av vær og vind som måtte møte oss. Bør ha glidelås under armene for ventilasjon. 

Skallbukse/ytterbukse

Vi liker best selebukse dvs. bukse med elastiske bukseseler. Glidelås i sidene og drop-seat er smart. Gore-Tex eller lignende.

Dunjakke (tykk) Denne er viktig!

Har du ikke fra før er tiden inne nå. Kjøp den stor nok til at den går utenpå alt annet. Den må ha hette, og gjerne dekke rumpa. 

Primaloftbukse/Dunbukse

Er du frossen er buksen god på toppnatten. Det er kjekt at den er lett å ta av og på (har glidelås hele veien).

Dun/primaloft jakke (tynn)

Mange liker å ha en tynn dun/primaloft jakke i tillegg til den tykke dunjakka. Det er ikke nødvendig, men mange synes det er verdt vekten. 

Votter - dun eller primaloft. Disse er viktige!

Tykke, varme og store votter. Det finnes flere gode ekspedisjonsvotter i dun. 

Hansker

Gode hansker å jobbe med når vi beveger oss på faste tau.

Vanter, tynne (liner)

Disse kan du bruke inne i dun vottene på toppdagen. De gir også god solbeskyttelse. 

Sokker

Vi anbefaler at du tar med flere par ullsokker. Ta gjerne med i varierende tykkelse. Husk å ha et par tykke rene sokker til toppnatten.

Lue

God og varm lue til toppdagen. Det er også smart å ha med en ekstra lue som er litt tynnere. Den er mer anvendelig og kan for eksempel brukes om natten.

Buff

 

Caps/turhatt

Kan være godt å ha for beskyttelse mot sola på dagene inn og ut av fjellet.

Shorts

Løs og ledig, og ikke for tynn. Eventuelt ha en turbukse som du kan ta av bena på.

T-skjorte/skjorte

Det kan bli godt og varmt på trekkingen. Lange ermer kan være fint mot solen.

Turbukse

En lett/sval bukse til starten og slutten av turen. Bør være litt vindtett. Fin å reise med også.

Badetøy

 

Andre fritidsklær

Det er ikke mye du trenger. Og du har ikke mye plass eller vekt å gå på heller, så vær flink! Etter fjellturen er det stort sett shorts, t-skjorte og sandaler, men det er greit å ha en langbukse og genser i bakhånd.

Solbriller

Gode og solide solbriller med mørkt glass. Viktig at de sitter godt å dekker øynene.

Slalåmbriller

Det beste i snøvær/sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Sandaler

 

Fjellsko

Trekkingsko av den grove sorten. Gjerne litt høye, med solid såle og gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse stein, vannsprut og litt snø. Husk å gå de inn på forhånd. 

Ekspedisjonsstøvler. Disse er viktige!

Store, varme støvler som f.eks Millet Everest og La Sportiva Olympus Mons. Uansett skal støvelen være romslig så det er plass til tjukke sokker. Det kan bli veldig kaldt, så hvis du normalt sett fryser på bena burde du kjøpe varme sko. 

Stegjern

Sjekk at de passer til støvlene (også med gamasje om du bruker dette). NB: Kjøp stegjern av stål. Stegjern av aluminium knekker lett når vi går på stein/grus. 

Isøks

Lett øks til topptur

Klatrehjelm

Denne bør være lett, og ha plass til tykk lue under. Det bør også være mulig å feste hodelykt på hjelmen.

Klatresele

Lett sele

Taubrems

Dynamisk

Håndklemme

1 stk

Skrukarabiner

3 stk

Slynge

120 cm

Hodelykt

Det blir fort mørkt. Trengs hver kveld, i teltet, og på toppstøtet. Husk friske batterier/lademuligheter som powerbank e.l.. 

Vandrestaver

Lette, og mulighet til å pakkes sammen i korte ledd. Enten teleskop, eller sammenleggbar. De med utvendig lås fungerer best på teleskopstavene. 

Stor ryggsekk

80+ liter. Denne må du være kjent med fra før, og det viktig at den er god å bære med mye vekt. 

Dagstur sekk

Alternativet er å bruke storsekken hele veien. 

Remmer/stropper

Ned fra fjellet blir det fort plassmangel (i sekken) når fjellet skal ryddes. Med remmer kan du feste mye på utsiden, og de er gode å ha om noe går i stykker. 

Duffelbag

Den burde være stor. Bagene Hvitserk selger er på 140 liter og mange synes de er for små for de lengste turene. Kanskje burde du opp på 170 liter. 

Sovepose. Denne er viktig!

God, varm pose som tåler -30°C i komforttemperatur. Dunposer er best. De er lettere, og blir mindre i pakkevolum. 

Liggeunderlag

2 stk. Et lett og komfortabelt oppblåsbart, og et lite og lett av celleplast. Eks: Thermarest Z-lite, og Thermarest NeoAir 

Lommekniv

Velg en kniv med noe verktøy. En lett Leatherman e.l.

Hygienesaker

Tannbørste, antibac og våtservietter etc. 

Toalettrull

Toalettbesøk på fjellet gjøres utendørs, og rullen bør alltid være lett tilgjengelig på tur.

Drikkeflasker/camelback

2 til 3 litersflasker MED isolasjonstrekk slik at de ikke fryser så lett. Gjerne en flaske som kan henge på sekken e.l. for lett tilgang på drikke. Nalgene flasker med stor åpning og Outdoor Research trekk er det beste. (Disse tåler varmt vann så du kan bruke de som varmeflasker i soveposen om natten!). Camelback er også bra på de varme dagene, men fryser i kulda!

Tisseflaske, plast, 1-1,5 liter

Den bør romme 1-1,5 liter. Jenter; det finnes løsninger for dere også; tissetrakter fås kjøpt på enkelte sportsbutikker og apotek. Øv i dusjen hjemme før avreise!

Personlige medisiner

Ta med Paracet og Ibux, samt personlige medisiner du bruker. Det er også smart å ha med Compeed og sportstape for å forhindre gnagsår. 

Termos eller thermokopp

 

Spisekar med lokk

Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0 l) med lokk. 

Spiseskje og gaffel

Det er bra om disse får plass i spisekaret. Da har du alt på en plass. 

Vanntette pakkposer

Vanntette pakkposer hjelper deg å holde styr på ting, og holder viktig utstyr som sovepose, dunjakke osv. tørt hele veien.

Topp-godt!

Sjokolade, nøtter, rosiner, Laban, Bamsemums etc. Det kan være lurt å lage seg en liten pose med noe godt du virkelig liker til toppdagen. 250-300g er nok! 

Pass, forsikringsbevis og vaksinasjonskort

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det? Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen. 

Bøker/musikk

Underholdning er viktig. 

Kamera

Husk stor nok kapasitet på minnebrikken. 

Batterier

Husk nok batterier/powerbank til det du har med (kamera, hodelykt) 

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere