Bestig Elbrus - toppen av Europa

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 4/6 13 dager 9 - 16 deltakere Fra Kr. 32 900,-

Som et russisk motsvar til Chamonix finner du ved foten av Elbrus overveldende frodige fjellsider toppet med taggete hvitkledde tinder som strekker seg langt innover det vakre nabolandet Georgia. Elbrus er med sine 5642 moh. Europas høyeste fjell og dermed en av de berømte "Seven Summits". 

Høydepunkter

 • Toppnatten opp mot Europas tak
 • Første utsikt mot Elbrus
 • Flotte akklimatiseringsturer 
 • Dagsturen til Mount Cheget og gondolbanen ned

Mange har dette fjellet på sin ønskeliste nettopp fordi det er høyest og en del av de berømte syv toppene på hvert sitt kontinent som krones med selveste Everest. Vi mener at du også bør reise til Elbrus fordi det er uendelig vakkert i Kaukasusområdet og fordi mange sitter igjen med et nytt bilde av hva Russland har å by på. La deg begeistre og overraske av den dramatiske floraen av fjell man finner i Kaukasus og bli med Hvitserk til Elbrus.

Ved ankomst møter Baksan-dalen oss med bratte fjell og en fantastisk natur. Innerst i dalen troner mektige Elbrus med sine to tvillingtopper. Her har vi base i byen Cheget mens vi bruker noen dager på å dra på toppturer for å akklimatisere før vi flytter opp i høyden. Enn så lenge møter vi et mildt klima, og antrekket for de første akklimatiseringsturene våre kan fort være shorts og t-skjorte. Her vandrer vi inn vakre, blomsterfylte daler og hilser på frittgående hester, kyr og esler langs ruten vår.

Vi beveger oss etappevis oppover fjellet, og når vi flytter opp til basecamp på rundt 3900 m.oh, er det definitivt ikke T-skjorte-vær lengre. Her trener vi på å gå med stegjern og isøks, lærer forskjellige teknikker i tillegg til å fortsette akklimatiseringen. Tidspunktet for toppstøtet bestemmes av været, føret og gruppa, og vi har tre toppdager til rådighet for best mulig sjanser til å nå toppen. Selve toppnatten er som alle toppnetter, ganske tung. Over 1000 høydemeter på snø tar på, så dette fjellet krever disiplin og ro fra starten av, og det krever at du har trent i forkant. 

Elbrus ligger tross alt i Russland så vel nede igjen fra fjellet blir det russisk festmåltid med passende drikke i glasset for å feire vår bestigning av Europas tak.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Mt Elbrus er en tidligere aktiv vulkan, beliggende i den europeiske delen av Russland. Den er med klar margin Europas høyeste topp, 800 meter høyere enn Mt Blanc. Elbrus har to tvillingtopper, der vi skal bestige den vestre, som er den høyeste: 5.642 moh.

Fra toppen vil du få et utsyn over Kaukasus som er så helsebringende vakkert at du kommer til å ha vanskelig for å tro at du befinner deg i stakkars gamle Russland. Etter mer eller mindre sytti år med isolasjon har vi nå muligheten til besøke og oppleve dette fantastiske fjellområdet, som flere har beskrevet som det vakreste utenfor Himalaya.

Vanskelighetsgrad

Elbrus er 5642 meter høyt, men dette er en fottur og ingen klatretur. Det betyr at du ikke trenger spesielle kvalifikasjoner selv om det er en stor fordel å ha kjennskap til bruk av stegjern og isøks. Det er krevende å gå i mange timer på stegjern og snø over 5000 meter, så GOD fysisk form er meget viktig. Om du ikke har prøvd deg i høyden før, må du være forberedt på noen utmattende overraskelser og hodepine, men vår dyktige høydeguide vil gi deg en masse gode råd på forhånd. Under normale sommerforhold går vi med stegjern på vei mot toppen. Mye vind og lite snø på vinteren/våren kan gjøre at vi i tillegg til stegjern vil benytte sikringer og tau på snøfeltet mellom 4800 og 5400 moh. Men dette er vanligvis ikke nødvendig i perioden vi reiser. Toppnatten er vi på vandring 10-12 timer, og vi skal forsere 12-1500 høydemeter.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvandt og i normalt god fysisk form for å delta. Du trenger ikke å ha noen erfaring fra turer i høyden, men vi anbefaler at du legger inn en god treningsinnsats før turen. Høyden kjennes på kroppen og alt føles tyngre enn på fjellturer her i Norge. Det er derfor viktig med fysisk overskudd.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på hotell i Piatigorsk ankomstnatten. Under akklimatiseringen bor vi på et lite hotell i landsbyen Cheget, og på selve Elbrus bor vi i "containere". 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet. 

Vi bestiger Mt Elbrus på sommeren, da juli-august er den beste tiden. Dags-temperaturen ligger da på ca 20 plussgrader nede i Baksan Valley, mens nattemperaturen på fjellet kan gå ned mot 15 minusgrader.

Penger

Lokal valuta er rubler, og dette tar vi ut i minibank på flyplassen i Moskva, Terskol eller Cheget. (Minibankene i Moskva anbefales da de i Terskol og Cheget ofte er ute av drift eller tomme.) 

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Kaukasus er to timer. Når klokken er 12 i Norge så er den 14 i Elbrus-området. 

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. 

Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Russland. Det er ditt ansvar å søke om visum. Et par måneder før avreise sender vi deg informasjon om hvordan du gjør dette, samt en invitasjon du legger ved søknaden - da tar det vanligvis rundt en uke å få visum. Et russisk visum har tre måneders gyldighet fra utstedelse, så det er ingen hensikt å begynne på visumprosessen noe særlig tidligere - da er visumet utgått før du har fått reist!

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til de russiske delrepublikkene Dagestan, Tsjetsjenia, Ingusjetia, Kabardino-Balkaria (inkludert Elbrus-området), Nord-Ossetia og Karatsjajevo-Tsjerkessia, samt de østre og sydlige delene av Stavropolskij Kraj som grenser til Tsjetsjenia.

Hvis du velger å delta på en tur til Elbrus innebærer det at du gjør dette mot UDs reiseråd og dermed aksepterer den risikoen og de eventuelle konsekvensene som måtte medfølge. Selv om Hvitserk gjennomfører denne turen overstyrer ikke dette Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Sjekk om reiseforsikringen din dekker denne reisen. 

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder + lokal guide
 • Fly Oslo - Mineralnye Vody t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • All overnatting (delt rom)
 • Innkvartering i dobbeltrom (flersengsrom i Baksan-dalen og på fjellet)
 • Alle måltider, med unntak av lunsj/middag avreisedagen til Oslo.
 • Bagasjetransport opp på fjellet.
 • Transport med snowcat/beltebil til Pastukhov Rocks på toppdagen
 • Ekstra natt på fjellet - hvis det skulle være dårlig vær den dagen vi skal ha toppstøt, trenger vi ikke gi opp og snu - vi har lagt inn et ekstra døgn og kan prøve oss neste dag istedet!

Pris inkluderer ikke

 • Tips til lokale hjelpere/guider (ca. 2000 russiske rubler)
 • Evt. beltebil (snowcat) ned siste del etter toppstøtet (ca 3-4000 rubler)
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Utgifter av personlig art  (ca. 10 000 russiske rubler, rundt 1400 NOK)
 • Drikkevarer
 • Visum til Russland
 • Kostnad forbundet med guider for eget toppstøt utenom gruppens tur
 • Enkeltrom på hotellene (2500 kr - på forespørsel)
 • Lunsj/middag avreisedagen til Oslo.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Overnatting Hotell

Vi møtes på Gardermoen på ettermiddagen og hilser på våre turkamerater før vi flyr til Kaukasus via Moskva. Ankomst i Mineralnye Vody sent på kvelden, hvor vi blir møtt og kjørt til et nærliggende hotell i Piatigorsk for natten. 

dag

2

Til fjellene - Cheget!

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Transport Minibuss
Tid 3 t

Etter frokost på hotellet setter vi oss i minibussene og kjører videre inn Baksandalen til Cheget og vårt hotell de neste dagene. Cheget ligger på ca. 1900 m.oh.  og den ca. 3 timers kjøreturen tar oss fra lavlandet og opp i fjellene. Eventyret begynner allerede her! 

dag

3

Akklimatisering - Irik-dalen (2400 moh.)

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Tid 5-6 t

Vår første akklimatiseringsdag, og dagen hvor vi får det første synet av fjellet vi skal bestige. Etter frokost tar vi bilen et lite stykke ned til byen Elbrus, herfra tar vi beina fatt videre opp mot 2400 moh. inn den flotte og frodige Irikdalen. Dette er en rolig akklimatiseringstur på ca. 5-6 timer, hvor vi starter ganske bratt før vi spaserer gjennom skog, åpne gressletter og høye alpine topper. Vi er midt i den fantastiske fjellheimen med ubeskrivelig utsikt av Elbrus og den omliggende fjellkjeden! Om kvelden blir det middag og kveldshygge på hotellet.

dag

4

Observatoriet (3100 moh.)

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Tid 6-7 timer

Vi våkner opp til en ny dag i Kaukasus. I dag skal vi litt høyere, nærmere bestemt opp mot 3000 m.oh. Vi tar en liten biltur opp til landsbyen Terskol hvor vi starter dagens akklimatisering. Turen i dag går på en fin kjerrevei helt opp til en høyde hvor det ligger et gammelt observatorium. Veien svinger seg oppover men vi har god utsikt inn mot skianlegget i den lille byen Azau hvor gondolene frakter folk opp på fjellet. Vel oppe kan vi se rett mot toppen i god sikt.

dag

5

Mt. Cheget (3100 mph.)

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Tid 6-7 timer

I dag tusler vi bare bort til skitrekket i Cheget og starter ganske bratt ut under heisen. Vi spiser mye høyde med en gang, men går rolig, puster sakte og drikker. Fin og nyttig akklimatiseringstur før vi starter på selve fjellet. Etterhvert som vi kommer høyere får vi nok en gang flott utsikt til Elbrus og fjellkjeden innover mot Georgia. Da selve toppen er grensen inn mot Georgia kan vi dessverre ikke gå hele veien til toppen av fjellet, men vi får den akklimatiseringen vi behøver og utsikten er uansett nydelig.  For å spare krefter og beina er det mulig å ta stolheisen ned igjen. Denne dagen tar vi også turen innom utstyrsutleien for å ta med oss det vi trenger av stjegjern og breøks til Elbrus.

dag

6

Smaken av Elbrus (4200 moh.)

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M

Tid for å akklimatisere på det riktige fjellet - Mt Elbrus! Vi kjører til skitrekket i Azau og tar to gondolbaner oppover. Deretter rusler vi opp til vårt nye overnattingsted litt lengre opp i bakken, hvor vi får se basecamp for de nærmeste dagene. Basecamp består av flere kontainere som gjør nytten som sovesaler og spisesaler. Vi fortsetter opp mot 4200 m.oh hvor vi snuser inn litt tynn luft. Dette er også dagen hvor vi går trener litt på bruk av isøks og hvordan man håndterer en eventuell utglidning. Retur ned via gondolbanene til hotellet i Cheget.

dag

7

Basecamp på Elbrus (3900 moh.)

Overnatting Container
Måltid F, L, M

Endelig forflytter vi oss opp i fjellet! På ny tar vi gondolheisen, men denne gang har vi med oss all bagasje for fjellet. Det vi ikke trenger har vi lagt igjen på hotellet. Vi tar først to gondolbaner opp til Mir Station på rundt 3470 m.oh. Her venter en beltebil for å ta all bagasje opp til kontainerne våre, selv går vi opp som et ledd i akklimatiseringen. På veien passerer vi 3600 moh og Garabashi. Det er her vi finner "The Barrels" (tønnene) som de fleste kaller det. Et forholdsvis kjent overnattingssted dette også. Men vi fortsetter videre opp til ca 3900 moh og vårt nye hjem de neste dagene. Basecamp består av noen kontainere som hver er delt inn i to rom, med fire senger i hvert rom. I en egen matkontainer får vi servert de deiligste supper og mye god mat av vår egen kokk. Her kan fjellroen senke seg over oss.

dag

8

Siste akklimatisertingstur - Pashtukov Rocks (4750 moh.)

Overnatting Container

Dette er siste dag med akklimatisering og kan for noen være en tøff tur. Vi tar det veldig med ro, ingen skal brenne opp kruttet i dag. Pastukhov Rocks er stedet hvor vi begynner toppstøtet, og er det høyeste punktet før vi prøver oss på selve toppen. Her får du virkelig kjent på høyden og testet formen før den virkelige ildprøven. Vi returnerer til kontainerne på slutten av dagen. 

dag

9

Hviledag

Overnatting Container
Måltid F, L, M

Hviledag før toppstøtet om natten. Noen tar kanskje en liten akklimatiseringstur på egen hånd,  andre slapper av i leiren, leser, nyter utsikten, soler seg, gjør tekniske justeringer på utstyret og tar en siste sjekk. Vi har også et informasjonsmøte om toppstøtet der vi avklarer forventninger i forhold til bestigningen.  

dag

10

Toppdag - 5642 moh.

Overnatting Container
Måltid F, L, M

Toppstøt. Vi har vekking midt på natten, avreise avhenger av værforhold men skjer en gang mellom midnatt og tidlig om morgenen før solen har stått opp. Vi spiser litt frokost fra før vi kjører med beltebilen til Pastukhov Rocks (4750 moh). Herfra fortsetter vi videre til fots opp den bratte bakken mot øst-toppen til ca. 5100 moh, for deretter å traversere på skrå inn i sadelen mellom tvillingtoppene. Dette tar rundt 4-6 timer. Vi tar en rastepause i sadelen før vi samler de siste kreftene og gjør støtet mot toppen. Det er en bratt siste bakke vi går inn i, men vel oppe fra den er det relativt flatt mot toppunktet. Vi beregner ca. 2 1/2 time fra sadelen og opp. Utsikten utover Kaukasus og Georgia fra toppen er fantastisk. Retur til kontainerne. Denne dagen er vi på vandring fra 10-12 timer med stegjern. En tøff og tung men utrolig flott dag! 

dag

11

Reservedag toppstøt / retur til Cheget

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M

Dette er en reservedag for et eventuelt toppforsøk. Vi vil kun prøve på toppen en av dagene, selv om vi ikke skulle komme til topps dag 10. Et toppforsøk er såpass krevende at vi ikke har krefter til to forsøk på rad. Hvilken av dagene vi bruker er avhengig av værmeldinger og forhold på fjellet. Guidene vil gjøre alt de kan for velge "rett" dag, men det aldri noen garanti.

Har alle vært på toppen dag 10, pakker vi sammen og returnerer til hotellet i Cheget.

dag

12

Baksandalen

Overnatting Hotell
Måltid F, L, -

Om vi stod på toppen dag 10 har vi en full fridag i Baksandalen i dag. Vi kan handle lokale skatter på byens marked, eller ta oss en luftetur til fots. En annen mulighet er å ta heisen opp på Cheget og nyte Elbrus fra kafeen der. 

Hvis vi bruker dag 11 til toppdag, vil vi bruke dagen i dag til å komme oss ned fra fjellet igjen. 

Litt avhengig av flyrutene kan det hende vi setter kursen mot Moskva i kveld.

dag

13

Ankomst Norge

Måltid F

Etter en tidlig frokost er det avreise med buss til Mineralnye Vody for fly til Moskva og videre til Oslo på kvelden. Her lander vi nok ganske slitne, men lykkelige og fulle av gode turminner!

Avhengig av flyrutene kan det hende vi har hatt en overnatting i Moskva i natt, før vi flyr tilbake til Oslo i dag.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket. 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS:  Vi anbefaler at du reiser i fjellstøvlene og med skalljakke og bukse. Dette er vesentlige deler av bekledningen som det er godt å ha dersom bagasjen skulle komme på avveie.

Undertøy - boksershorts

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Undertøy – over og under

To sammen fungerer kjempebra og gir masse isolasjon. Netting fungerer veldig bra, spesielt i kombinasjon med en «normal» ulltrøye eller ullstilongs. Ha gjerne med et tykt lag til toppnatten. 

Fleecejakke

Fleecejakke er bra å ha på hele turen. 

Skalljakke/ ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Her er mye å velge mellom. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjons-glidelås under armene. 

Skallbukse/ ytterbukse

Vi liker best selebukse dvs. bukse med elastiske bukseseler. Glidelås i sidene og drop-seat er smart så du kan få luftet litt. Gore-Tex eller lignende er tingen. 

Dunjakke (tykk) Denne er viktig!

Har du det ikke fra før er tiden inne nå. Kjøp den stor nok til at den går utenpå alt annet. Den må ha hette, og gjerne dekke rumpa. 

Dun/primaloft jakke (tynn)

Mange liker å ha en tynn dun/primaloft jakke i tillegg til den tykke dunjakka. Det er ikke nødvendig, men mange synes det er verdt vekten. 

Votter - dun eller primaloft.

Disse er viktige!

Tykke, varme og store votter.Viktig. Pass på at du har god plass inni, og at de er lange.VIKTIG! På toppnatten må du ha gode votter! Det finnes flere gode ekspedisjonsvotter i dun. 

Hansker

Noen gode hansker du kan bruke i dagene før og etter toppstøtet. 

Fjellsko/Joggesko

Trekkingsko av den grove sorten. Gjerne litt høye, med solid såle og gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse stein, vannsprut og litt snø. Husk å gå de inn på forhånd. Brukes på de første akklimatiseringsdagene

Gamasjer

For de som ikke har sko med integrert gamasj er dette nødvendig. Kan også leies i Cheget. 

Ekspedisjonsstøvler

Disse er viktige!

Du må ha romslige støvler til ekspedisjonsbruk. Toppnatten blir kald(!), og det er kjedelig å måtte snu på grunn av kalde tær. Doble støvler anbefales, for eksempel Scarpa Phantom 6000 e.l. Tenker du på høyere/kaldere turer senere kan du like gjerne investere i Phantom 8000, Millet Everest, eller La Sportiva Olympus Mons. Vil du spare penger er det veldig fint å leie støvler på stedet!

Stegjern

Sjekk at de passer til støvlene. NB: Kjøp stegjern av stål. Stegjern av aluminium knekker lett når vi går på stein/grus. 

Breøks 

Har du ikke dette kan du rimelig leie en i Russland også

Klatresele

Sittesele. Lettest mulig. Kan også leies på Elbrus.

2 x Skrukarabin og 2 x 120 cm slynge

Gjerne lett og pæreformet og/eller ha stor åpning. Kan også leies på Elbrus.

Sokker

Vi anbefaler at du tar med flere par ullsokker. Ta gjerne med i varierende tykkelse. Husk å ha et par tykke rene sokker til toppnatten. 

Sandaler/Joggesko

til bruk på reisen og rundt i Cheget. Joggesko kan benyttes på de første akklimatiseringsdagene

Lue

Ha gjerne med både en tynn og tykk lue. Bør vøre i ull/fleece

Buff

Dette smarte tøystykket som kan brukes til alt: hals, lue, ansiktsmaske og lignende. 

Caps / turhatt

Kan være godt å ha for beskyttelse mot sola på dagene inn og ut av fjellet. Anbefales! 

Solbriller

Gode og solide solbriller med mørkt glass. For eksempel brebriller. Kan også leies i Cheget.

Slalåmbriller

Det beste i snøvær/sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde. Kan også leies i Cheget.

Hodelykt

Det blir fort mørkt. Trengs hver kveld, i teltet, og på toppstøtet. Husk friske batterier. 

Vandrestaver

Lette, og mulighet til å pakkes sammen i korte ledd. Enten teleskop, eller sammenleggbar. De med utvendig lås fungerer best på teleskopstavene. Kan leies i Russland. Må ha store trinser som fungerer på snø!! 

35-40 l ryggsekk

Til å bære med personlig bekledning/utstyr, drikke og snacks på alle akklimatiseringsturer og toppdagen. Bør helst ha feste for breøks.

Duffelbag

Til å pakke og frakte bagasjen din i opp på fjellet. 

Sovepose

Denne er viktig!

God, varm pose som tåler -10°C i komforttemperatur. vi sover inne alle dager, men det kan bli kaldt på rommet oppe på fjellet.

Liggeunderlag

Madrassene på fjellet er av det enkle slaget, de fleste foretrekker å ha et oppblåsbart liggeunderlag i tillegg for bedre comfort.

Hygienesaker

Tannbørste, antibac og våtservietter etc. 

Toalettrull 

Toalettbesøk på fjellet gjøres på utedo av den enkle sorten. Ha med din egen toalettrull.

Drikkeflasker

2 til 3 litersflasker MED isolasjonstrekk slik at de ikke fryser så lett. Gjerne en flaske som kan henge på sekken e.l. for lett tilgang på drikke. Nalgene flasker med stor åpning og Outdoor Research trekk er det beste. 

Camelback

Denne vil du bli glad i – skallebankens verste fiende! Den kan godt være isolert, men vi bruker den IKKE på toppdagen. Da fryser den nesten uansett. 

Personlige medisiner

Ta med Paracet og Ibux, samt personlige medisiner du bruker. Det er også smart å ha med Compeed og sportstape for å forhindre gnagsår. 

Termos eller thermokopp

Denne blir en god venn på toppdagen. Polstres med gaffateip hvis den er av metall. 

Vanntette pakkposer

Ulike pakkposer hjelper deg å holde styr på ting, og holder viktig utstyr som sovepose, dunjakke osv. tørt hele veien. Plastposer m/Ziplock kan også fungere til noe av utstyret. 

Turbukse

En lett/sval bukse til starten og slutten av turen. Bør være litt vindtett. Fin å reise med også. 

Shorts

Løs og ledig, og ikke for tynn. Eventuelt ha en turbukse som du kan ta av bena på. 

T-Skjorte/skjorte

Det kan bli godt og varmt de første dagene. Lange ermer kan være viktig mot solen. Du får mange fine i tynn ull. Ja, ull anbefales nede i varmen også. 

Topp-godt!

Sjokolade, nøtter, rosiner, Laban, Bamsemums etc. Det kan være lurt å lage seg en liten pose med noe godt du virkelig liker til toppdagen. 250-300g er nok! 

Andre turistklær

Det er ikke mye du trenger. Og du har ikke mye plass eller vekt å gå på heller, så vær flink! Etter fjellturen er det stort sett shorts, t-skjorte og sandaler, men det er greit å ha en langbukse og genser i bakhånd. 

Pass,

Forsikringsbevis og Vaksinasjonskort

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det? Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen. 

Bøker/musikk

Vi har god tid på ettermiddagene etter akklimatiseringsturene til å slappe av med en god bok eller litt musikk på øret. 

Kamera

Husk stor nok kapasitet på minnebrikken. 

Batterier

Husk nok batterier til det du har med (kamera, hodelykt) 

Solkrem 

Solen er nådeløs i høyden. Husk høy faktor (30-50) ha med lypsyl med solfaktor også. 

Antibac

Hygiene er viktig - brukes etter alle toalettbesøk og før alle måltider på fjellet.

Badebukse eller bikini

Til badstua i hotellet i Cheget

 

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere