Fotturer i den italienske hemmeligheten Cilento

Bilder & Video
Norsk Guide Lokal guide
Fysisk 1/6   Risiko 1/6 8 dager 9-16 deltakere Fra Kr. 22 900,-

Det er godt mulig at du aldri har hørt om Cilento - det er fordi det er en hemmelighet. Området ligger på UNESCOs verdensarvliste - her finner du 100 kilometer med vakre strender med glassklart vann, sjarmerende middelalderbyer, den aller beste mozzarellaen fra frittgående bøfler, og noen av de flotteste arkeologiske stedene i landet. I løpet av en uke skal vi oppleve de beste fotturene og den herligste maten Cilento-regionen kan tilby.

Høydepunkter

 • Cilentos vakre natur og rike kulturhistorie
 • Fantastisk god mat og vin – lokalprodusert og økologisk
 • Lær om og smak den ekte "middelhavsdietten"
 • Fottur til toppen av Monte Stella

Bli med på vandring i denne ukjente perlen - gjennom landsbyer, nasjonalparker og vakkert kystlandskap. Cilento-regionen regnes av mange som det kulinariske sentrum av Italia, og det aller meste vi skal spise denne uken er laget av ingredienser hentet fra noen hundre meters omkrets. Vi har base på to ulike økologiske gårder, og alt av grønnsaker, frukt, olivenolje og meieriprodukter er produsert lokalt.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 1

Dette er våre enkleste turer og krever minimalt med forkunnskaper. Vi overnatter på steder med god standard. På turer med denne graderingen er etappene korte og tempoet rolig. Vi har god tid til å nyte utsikten og komme frem til dagens turmål. Kan gjennomføres av alle med normal helse. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 1

Aktiviteter/turer med minimal risiko/hverdagsrisiko (hendelser som like gjerne kan oppstå i hverdagen) Les mer om graderingen på våre turer her

Skriv ut

Vanskelighetsgrad og forberedelser

Dette er en tur som passer for de fleste. Er du frisk og uten hjerteproblemer, vonde knær eller lignende vil du kunne være med på denne turen. En viss grunnkondisjon, styrke og balanse er en fordel for å kunne nyte opplevelsen. Dersom du av en eller annen grunn føler at dagens etappe blir for lang, finnes det alltid muligheter for å kutte den ut eller korte den ned med en taxitur, og nyte resten av dagen i horisontalen i stedet. 

Vi anbefaler å ha med sko som passer godt på foten, så dersom du kjøper nye sko, er det lurt å gå noen turer med disse først.

Innkvartering

Vi skal bo på agriturismo - en betegnelse på gårder med aktiv matproduksjon som også tilbyr overnatting. De første to nettene bor vi på en agriturismo nær den lille byen Cicerale. Denne gården har kun fem rom, så noen deltakere vil få innkvartering i landsbyen. Frokost og middag serveres på gården. Resten av oppholdet bor vi på en agriturismo nærmere kysten. 

Helse

Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Fly tur/retur Oslo – Napoli
 • Norsk guide fra Hvitserk
 • All transport iht program
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Måltider som spesifisert i programmet med både vann og vin til
 • Lokal guide 

Pris inkluderer ikke

 • Reise- og avbestillingsforsikring (les mer her: Reiseforsikring - Hvitserk)
 • Tilslutningsbilletter fra andre byer i Norge (be om tilbud)
 • Tips til lokale guider
 • Enkeltromstillegg, på forespørsel

Øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

dag

1

Avreise fra Norge

Overnatting Hotell
Måltid M
Transport Fly, buss

Vi flyr sørover til Napolis internasjonale flyplass, hvor vi blir møtt av vår lokale guide som vi skal tilbringe den kommende uken sammen med. Vi kjører videre sørover og stopper innom en gård som lager økologisk mozarella. Her får vi naturligvis smake på produktene - første møte med denne regionens kulinariske godbiter. Vi kjører videre sørover til Paestum, et av Italias flotteste arkeologiske steder, og besøker det tilhørende museet som er breddfullt av gresk antikk historie.

Om ettermiddagen ankommer vi den økologiske gården vi skal bo på de første to nettene. Dette er et spesielt sted. Her er gårdshus typisk for Cilento, med oliventrær, vinranker, frukttrær og grønnsakshager. Det er Giovanna som driver gården, og hun lager selv nydelig, kortreist mat til gjestene sine. Hun er opptatt av å videreføre arven fra sin mor og bestemor, og serverer tradisjonsrik mat fra middelhavet, med råvarer i sesong fra gården og hagen. Dette er "slow food" - naturlig, tradisjonsrik mat, produsert på en bærekraftig måte - som er laget for å nytes. 2500 år med gresk historie i Paestum

dag

2

Vinsmaking og vandring i Cicerale

Overnatting Hotell
Måltid F,L,M

Gården vår ligger rett ved den lille landsbyen Cicerale, og det er denne vi skal utforske til fots i dag. Vi bruker formiddagen her, og spiser deretter lunsj hos en av de beste vingårdene i området. Her blir det naturligvis også vinsmaking. Tilbake på gården skal vi lære mer om råvarene, matproduksjonen på gården, og om Middelhavsdietten som Giovanna er opptatt av å ivareta. Om kvelden disker hun opp enda en nydelig middag til oss. 

dag

3

Fottur i Gole del Calore

Overnatting Hotell
Måltid F,M
Tid 4,5 timer
Avstand 8 km

Vi sier farvel til Giovanna og gården, og gjør oss klare for forflytning. I dag skal vi på tur i Gole del Calore, en av de fineste stedene i Cilento nasjonalpark. Dette elvejuvet ser ut til å dukke opp ingensteds fra, og er også på UNESCOs Verdensarvliste, beskyttet av Verdens Naturfond. Her er et fantastisk planteliv, med bregner, medisinske urter og trær, og vi tar en herlig fottur langs Calore-elvens krystallklare vann hvor det finnes både laks, salamandere og oter. 

Etter turen blir vi kjørt til vårt neste gårdsopphold - på en ny agriturismo nærmere kysten hvor vi skal bo resten av turen. Også her er maten kortreist og deilig tilberedt.

Broen over elvejuvet i Gole del Calore

dag

4

Castellabate og olivenolje

Overnatting Hotell
Måltid F,L,M
Tid 2,5 timer
Avstand 8 km

Vi får en kort kjøretur til Santa Maria di Castellabate, som troner øverst på en topp. Denne middelalderbyen har de koselige gatene man drømmer om å gå seg vill i, med sjarmerende barer som inviterer til en espresso eller gelato. Etter å ha tatt inn atmosfæren her oppe, kjører vi videre til San Mauro, hvor vi skal få smake på deilig lokalprodusert olivenolje. Dette produktet er en selvfølge på ethvert matbord i Italia – og de er like nøye med kvaliteten på olivenoljen som på vinen sin! Her spiser vi også lunsj, og deretter vandrer vi tilbake til gården vår. 

Vi vandrer gjennom de trange gatene i Castellabata

dag

5

Spøkelsesby og fottur til Den Blå Grotte

Overnatting Hotell
Måltid F,L,M
Avstand 4 km

Om morgenen får vi skyss fra gården vår til landsbyen San Severino, hvor vi besøker en fredet spøkelsesby fra 1200-tallet – Il Borgo som de lokale kaller den - beliggende på en bakketopp med en strålende utsikt utover nasjonalparken og elven. Vi spiser lunsj i landsbyen – ekte hjemmelagd italiensk mat tilberedt av bestemor i familien. Vi fortsetter deretter til havnen på halvøya Palinuro, hvor vi tar en spasertur ut til fyrtårnet ytterst på halvøya. De som vil kan ta en båttur til den Blå Grotte og de naturlig dannede steinbuene der (ikke inkl.), eller man kan slappe av på stranden. Vi kjører hjem til gården og spiser middag.  Rundt hjørnet går båten til den lokale Blå Grotte

 

dag

6

Fottur til Monte Stella

Overnatting Hotell
Måltid F,M
Tid 4 timer
Avstand 10 km

Etter frokost legger vi ut på ukens topptur – bestigning av Cilento-regionens høyeste fjell, Monte Stella. Men så fryktelig tungt er det ikke – vi kommer til å gå rundt 10 kilometer og skal opp rundt 500 høydemeter til toppen av Monte Stella på 1137 moh. Her legger det selvsagt en gammel kirke, og en radarstasjon, og vi har igjen en strålende utsikt over regionen. På klare dager kan man se helt til Napoli og Capri.  God fjellfølelse på vei mot Monte Stella på 1137 moh

dag

7

Vandring gjennom gamle landsbyer og matlagingskurs

Overnatting Hotell
Måltid F,M
Tid 3 timer
Avstand 9 km

Vi starter dagen med en velsmakende frokost før vi legger i vei til fots for en vandretur gjennom gamle småbyer som Galdo, Celso og Pollica. Underveis har ny nydelig utsikt over Middelhavet. Vi plukker opp lunsj underveis i en av småbyene. Om ettermiddagen er vi tilbake på gården hvor vi får et matlagingskurs, og sammen tilbereder vi en ekte hjemmelagd middag sammen med familien som driver gården.  En fottur med flotte vyer øker apetitten før kveldens hjemmelagede middag på gården vår

dag

8

Hjemreise til Norge

Måltid F
Transport Buss, fly

Det er på tide å ta farvel med våre nye venner, spise vår siste gelato, og sette kursen hjemover. Vi kjører til Napoli og flyr tilbake til Oslo. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, slik som tursko og turklær.

Fleecejakke/genser

Til kjølige morgener og kvelder.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte/skjorte

 

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Sola kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Tursko

Komfortable med god gripesåle, til fotturer og byvandring

Vandrestaver

Fine å bruke på fotturen for de som ønsker, og god avlastning for knær og ankler.

Dagstursekk

35-45 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

 

Termos / Termokopp

Ta gjerne med termos eller termokopp om du er glad i noe varmt å drikke i løpet av dagen.

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i sekken.

Toalettsaker

 

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesen ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk lader og nok plass på minnebrikken.

Sandaler

Dette kan være fint å ha på kveldene.

Badetøy

 

Ekstra skift

Rene klær og sko til byliv.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker.  Ta kontakt
fre 2. jun 2023 fre 9. jun 2023
Ledige plasser
Kr. 22 900,-
man 25. sep 2023 man 2. okt 2023
Ledige plasser
Kr. 23 900,-