Fjelltur i Dolomittene

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 8 dager 10 - 14 deltakere Fra Kr. 24 900,-

Bli med oss på fjelltur i de smellvakre Dolomittene. I tillegg til fem spektakulære turdager i fjellene i Nord-Italia, drar vi også til Venezia og padler kajakk på de verdensberømte kanalene. 

Høydepunkter

 • Dolomittene - Italias vakreste fjellområde
 • OL-byen Cortina
 • Hyggelige fjellhytter med god mat og flott beliggenhet
 • Venezia - muligheten for å oppleve byen på en helt unik måte i kajakk
 • Fantastisk mat og drikke

Denne fantastiske fjellturen begynner i Cortina d'Ampezzo i Dolomittene i Nord-Italia. OL-byen fra 1956 ligger på 1200 moh og fjellene rundt byen kom på UNESCOs verdensarvliste i 2009. Dolomittene er annerledes enn Alpene i nord. Fjellene her er spissere og landskapet kjennetegnes av høye, fargerike fjellvegger, trange kløfter og frodige daler.

Vi går på tur fra rifugio (fjellhytte) til rifugio og har valgt ut en rute som vi mener gir noen av de aller fineste turopplevelsene i området. Deler av turen følger Alta Via 1, den mest kjente turruta gjennom Dolomittene. Vi får med oss mange av høydepunktene langs den 80 kilometer lange ruta – og er omgitt av spektakulær natur og høye, snøkledde fjell.  

Vi har valgt ut fjellhytter som vi mener tilbyr noe ekstra – enten i form av spektakulær beliggenhet eller spesielt god mat. Et eksempel er Rifugo Lagazoui, drøyt 2750 meter over havet. Fra terrassen på kanten av stupet er utsikten fenomenal!

Vi avslutter turen med to netter i Venezia. Dette er en by som egentlig ikke trenger noen nærmere beskrivelse – byen er verdenskjent for kanalene, arkitekturen og historien. Byen er full av turister, men for å tilby en unik opplevelse kan du bli med oss på en heldags kajakktur i lagunen og på kanalene. Her opplever vi byen på en helt annen måte enn alle andre – vi er borte fra menneskemengdene, utforsker dagliglivet og den spesielle atmosfæren  - samtidig som vi også får med oss de store attraksjonene.  

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r Oslo-Venezia
 • All overnatting
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Dolomittene er et stort fjellområde av Alpene i Syd-Tirol, Trentino og provinsen Belluno i Italia.  De mange dype og frodige dalene i Dolomittene deler fjellområdet opp i en rekke høyplatåer, fjellkjeder og tinder. Sentralt i Dolomittene ligger det nesten sirkelrunde Selamassivet (opptil 3152 moh), som også er Dolomittenes viktigste vannskille.
Dolomittene består i all hovedsak av kalkstein. Disse sedimentlagene er flere kilometer tykke, og ligger mer eller mindre vannrett. Dolomittene er derfor kjennetegnet ved høyplatåer, som ofte slutter i spektakulært bratte vegger. Mange av Dolomittenes fjellgrupper er forsteinde korallrev, som ble dannet i Tethyshavet. Disse forhenværende revene består av hard dolomitt, mens de løsere sedimentene mellom disse har blitt erodert bort. Mineralet dolomitt er opphavet for fjellkjedens navn, og har i sin tur blitt oppkalt etter den franske geologen Deodat de Dolomieu. Tidligere het Dolomittene rett og slett Monti pallidi («bleke fjell»).

Historisk sett har Dolomittene oftest vært delt mellom flere stater. Fra den tidlige middelalderen var Dolomittenes areal fordelt over tre fyrstbispedømmer: Brixen i nordvest, Trento i sydvest og Aquileia i øst. Kolonialiseringen av de sentrale dalene skjedde på initiativ av fyrstbiskopen i Brixen og abbedissen av Sonnenburg på 1000-tallet. Etter hvert fikk fyrstegrevskapet Tirol kontroll over størsteparten av Dolomittene, mens landskapet Cadore i de østlige Dolomittene kom under republikken Venezia. Disse forholdene varte helt frem til begynnelsen av 1900-tallet, bortsett fra at Tirol i mellomtiden hadde blitt en del av Østerrike-Ungarn og Venezia av Italia. Under første verdenskrig forløp sydfronten midt gjennom Dolomittene. Begge sider led store tap under krigen som ble utkjempet i høyder mellom 2000 og 3000 moh. Tallrike gjengrodde skyttergraver, rester etter «isbyen» i Marmolada-isbreen og den sprengte toppen av Col di Lana minner fremdeles om kampene for over 100 år siden. Etter at det sydlige Tirol ble slått til Italia gjennom freden i St.Germaine, ligger Dolomittene i sin helhet i Italia.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som egner seg for de aller fleste som trives med å gå på tur i fjellet. De lengste dagsetappene er 7-8 timer lange (i rolig tempo) og har opp mot 1000-1200 meter stigning. Vi bruker hele dagen på tur og nyter naturopplevelsen. Vi har valgt å reise tidlig (juni) og sent  (september) i tursesongen, og i et normalt år er hele eller store deler av ruten snøfri. Vi går i høyde opp mot 3000 meter, men det er ingen høydeproblematikk forbundet med turen. Enkelte partier kan av noen følges luftige, men det er ikke nødvendig med spesielle tekniske ferdigheter og vi følger hele veien merkete stier.
Vi bor på fjellhytter i 2, 4, 6 eller 14-sengsrom. Du bærer sekk med det du trenger for hele turen, så pakk lett.  

Kajakkturen i Venezia er frivillig og noe man betaler ekstra for. Vi bruker doble, stødige kajakker. Det er en fordel, men ikke en nødvendighet, med tidligere padleerfaring.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka med sekk på 10-12 kilo og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har vi med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk-kontoret.
Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på små, trivelige hotell og i hyggelige fjellhytter. Vi har valgt ut fjellhytter av god standard og som vi mener tilbyr noe litt ut over det vanlige. Overnatting i twin-/dobbeltrom på hotell og i 2, 4, 6 eller 12-sengsrom på fjellhyttene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Lokalvaluta er Euro. Minibanker er tilgjengelig på flyplassen og i byene. Du kan betale med bankkort på de fleste fjellhyttene.

Pass og visum

Du trenger ikke annet enn gyldig norsk pass. Dette må være gyldig i minst 3 måneder etter utreise.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniserer til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly t/r Oslo-Venezia
 • All lokaltransport som er en del av programmet (buss og taxi i Dolomittene og båt i Venezia)
 • Overnatting på hoteller og fjellhytter
 • Stort sett alle måltider, se dag til dag-program for detaljer
 • Norsk guide fra Hvitserk

Pris inkluderer ikke

 • Tilslutning fra andre byer enn Oslo
 • Eventuelt enkeltrom der det er mulig (tillegg 3.500 kroner)
 • Kajakkturen i Venezia
 • Eventuelle personlige kostnader, drikke til måltidene etc

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Turstart, til Cortina

Overnatting Hotell
Måltid -/-/M
Transport Minibuss
Tid 3 timer

Vi flyr til Venezia og blir møtt av en buss som tar oss opp til OL-byen Cortina. Den sjarmerende fjellbyen ligger omtrent 1200 meter over havet – i hjertet av Dolomittene. Her bor vi på et trivelig hotell og spiser en fellesmiddag og går gjennom ukas turprogram.

Vi starter turen i OL-byen Cortina

dag

2

Første turdag i fjellet

Overnatting Fjellhytte
Måltid F/L/M
Tid 6 timer
Stigning 1000m
Nedstigning 300m
Avstand 14 km

Etter en god frokost, legger vi igjen bagasjen vi ikke skal ha med oss på fjellturen før vi kjører til startpunktet for turen vår, ca 15 min nord for Cortina. Fjellområdet Dolomittene kom på UNESCOs verdensarvliste i 2009 og er kjent for frodige daler og høye, bratte kalksteinsfjell – og allerede før vi begynner å gå forstår vi hvorfor så mange lar seg fascinere av Dolomittene. Dagens etappe går til et fjellpass på omtrent 2200 meter og ned til det vakre naturvernområdet Fanes-Senes-Prags. Her overnatter vi i en trivelig, familiedrevet hytte med flott beliggenhet- Hele turen tar omtrent 6 timer.

De karakteristiske Cinque Torri.

dag

3

Spektakulær alpehytte

Overnatting Fjellhytte
Måltid F/L/M
Tid 6-7 timer
Stigning 1100m
Nedstigning 500m
Avstand ca 13 km

På den andre dagen til fjells kommer vi raskt inn på Alta Via 1, den mest kjente stien gjennom Dolomittene. Vi har storslått utsikt, blant annet til snøkledde Marmolada (3343 moh), det høyeste fjellet i Dolomittene. Etter fjellpasset Forcella del Lago (2486 moh) venter en bratt nedstigning på snaut 300 høydemeter før turen fortsetter oppover mot Forcella Lagazoui og fjellhytta Rifugo Lagazoui (2752 moh).  En ting er at hytta har god mat og trivelig atmosfære, men dette er også hytta med en av de mest spektakulære beliggenhetene i Dolomittene; her er vi høyt til værs, med spektakulære utsikt. Kanskje frister det med et besøk i badstu-tønnen som står på terrassen utenfor hytta? Dagens etappe tar 6-7 timer.

Foto: Marianne Østensen

dag

4

Fjell med historie

Overnatting Fjellhytte
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Stigning 500m
Nedstigning 900m
Avstand 7 km

Etter frokost og god kaffe (italienerne er best på det siste), kan de som ønsker å spare knærne, ta gondolen de snaut 700 høydemeter ned til Falzarego-passet (2105 moh). Fjellsidene rundt oss var frontlinjen i første verdenskrig, og på hver sin topp og i tuneller i fjellsidene lå styrkene til Italia og Østerrike/Ungarn og skjøt på hverandre. Hvis forholdene tillater det, tar vi på oss hodelykter og går ned ca 1 km i de fascinerende tunellene som ble laget for over 100 år siden.
Fra Falzarego-passet går det gradvis oppover mot Rifugio Averau (2413 moh). På den ene siden av stien ser vi mot den særegne fjellformasjonen Cinque Torri (fem tårn) og på den andre ser vi ut over 3000 meter høye topper. På Averau spiser vi lunsj med lokale spesialiteter, og hytta er kjent for å servere noe av den beste maten i Dolomittene. Vi blir boende på Averau, og bruker ettermiddagen tilå gå til toppen av det 2574 meter høye Nuvolau-fjellet og/eller en tur mot Cinque Torri. Dagens etappe tar omtrent 5 timer, litt lenger hvis vi velger en ettermiddagstur.

Fjellene i Dolomittene var havbunn for tusenvis av år siden. Foto: Marianne Østensen

dag

5

Majestetiske omgivelser

Overnatting Fjellhytte
Måltid F/L/M
Tid 6-7 timer
Stigning 500m
Nedstigning 1000m
Avstand 17 km

Det er panoramautsikt hele veien denne dagen. Etappen er omtrent seks-syv timer lang og går til Passo Staulanza. Pelmo (3168 mob) er den høye, vakre og nesten frittstående fjellformasjonen vi har midt i mot oss – og som vi hele veien kommer tettere på underveis på etappen. Vi går i småkupert terreng før vi begynner nedstigningen mot Staulanza-passet og til den familiedrevne fjellhytta hvor vi skal overnatte. Turen tar 6-7 timer.

Foto: Marianne Østensen

dag

6

Siste dag i fjellet - til Venezia

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-
Tid 4 timer
Stigning 400m
Nedstigning 600m
Avstand 11 km

Dagens etappe er forholdsvis kort (men likevel vakker) og tar oss videre rundt Pelmo-massivet og Rifugio Venezia (fantastisk sted for kaffepause!) til den lille landsbyen hvor vi blir vi hentet. Her får vi bagasjen vi la igjen i Cortina og blir kjørt til Venezia (2-3 timer) - der vi tar båt det siste stykket til hotellet. Venezia trenger ingen nærmere beskrivelse! Vi bor på et hotell sentralt i byen – omgitt av kanaler og historiske palass og bygninger. Her får vi litt tid til å bruke kvelden på å utforske byen på egenhånd.
Venezia gjør noe med deg.

dag

7

Kajakkpadling på kanalene eller tid på egenhånd

Overnatting Hotell
Måltid F/-/M

Vi har en hel dag i vakre Venezia, og ved lunsjtider vil de som har valgt kajakkpadling få en unik opplevelse. Vi bruker dagen på å padle i lagunen mellom øyene, og på noen av de smaleste kanalene – langt unna turistene. Vi får se flere av de mest kjente attraksjonene og vår lokale kajakkguide vil fortelle om byens spennende historie. Samtidig kommer vi så tett på dagliglivet i Venezia som det er vanskelig å komme på noen annen måte enn med kajakk. I løpet av dagen padler vi et sted mellom 15 og 20 kilometer. Hvitserks guide er med på turen.
For de som vil oppleve byen på egenhånd til fots eller på større båter, er det naturligvis mulighet for det. Vi møtes på kvelden for en trivelig avslutningsmiddag.

Å padle på kanalene i Venezia er en unik opplevelse. Foto: Marianne Østensen 

dag

8

Hjemreise

Måltid F/-/-

Etter frokost engang går ferden hjem til Norge. Venezia er en av få byer der vi kan ta båt til flyplassen og vi blir hentet i egen båt som plukker oss opp nær hotellet. En fin måte å avslutte Italiaoppholdet på.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

NB: Du kan legge igjen klærne du reiser i på hotellet før du starter turen. Husk at du bærer sekken hele fjellturen, så pakk lett!

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Lett dunjakke

Veldig god å ha, selv på svale sommerkvelder.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull og/eller i materiale som tørker lett.

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir kjølig.

Fjellstøvler

Fjellstøvler som du ville brukt på tur i fjellet i Norge.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

God sekk

35-50 liter. Her må du få plass til det du skal ha med deg på turen. Må ha et godt bæresystem, du skal bære den på hele fjellturen. 

Lakenpose

Brukes på hyttene.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker /camelbak

Ha med drikkeflasker /camelbak så du får plass til ca. 3 liter.

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i sekken, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, ørepropper, våtservietter, antibac, dorull til å bruke når vi går.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.
Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.
Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner /ørepropper

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader

Til kamera, hodelykt etc. Mobillader.

Sandaler

Dette kan være fint å på kveldene, hvis du vil. Det er normalt tøfler til låns på fjellhyttene.

Tursnacks

Nøtter, sjokolade, energibarer etc.

Padle-/eller sykkelhansker

Hvis du skal padle kajakk i Venezia.

Liten, vanntett pakkpose

For kamera, telefon og verdisaker mens du padler.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 17. jun 2023 lør 24. jun 2023
Ledige plasser
Kr. 24 900,-
lør 2. sep 2023 lør 9. sep 2023
Ledige plasser
Kr. 24 900,-
lør 9. sep 2023 lør 16. sep 2023
Ledige plasser
Kr. 24 900,-

Ikke helt turen for deg? Kanskje du også er interessert i:

Fjelltur på Korsika

Vi pakker fjellstøvler og badeshorts og bruker en uke på å bestige noen av Korsikas høyeste fjell, samtidig som vi får tid til å nyte det beste den franske middelhavsøya har å by på av mat, vin og atmosfære.

Europa Frankrike

8 dager

Fottur på Madeira

Vi pakker fjellstøvlene og bruker en uke i den vakre naturen på Madeira. Vi vandrer langs de historiske levadaene og skal bestige øyas høyeste fjell. Øya byr også på deilig mat, vin og atmosfære.

Europa Portugal

8 dager

Fjelltur i Georgia

Nå kan du bli med oss på tur til knallgrønne fjell i Georgia. Her kombinerer vi vakker natur med god mat og spennende kulturopplevelser.

Europa Georgia

9 dager