Fottur i Highlands

Bilder & Video
Norsk Guide
Ukestur, Fottur 9 dager 9 - 16 deltakere

Bli med på en 9-dagers tur til fots gjennom det vakre, skotske høylandet. Vi går store deler av den 154 kilometer lange West Highland Way. Turen starter i Drymen og går videre langs innsjøen Loch Lomond, gjennom vakkert åslandskap til foten av Ben Nevis (1344 moh.). Dette er Skottlands mest berømte fotturrute – og underveis besøker vi naturligvis også et whiskydestilleri.

Høydepunkter

 • West Highland Way - Skottlands mest berømte turrute
 • Den vakre naturen i det skotske høylandet
 • Edinburgh
 • Whiskeydestilleri

Det skotske høylandet er vakkert – og på denne ukesturen går vi fra Drymen til Fort Williams. Dagsetappene er rundt 15-25 kilometer lange og terrenget er snilt og vennlig. Turen går langs West Higland Way, som på grunn av sin flotte natur er en av Storbritannias mest kjente fotturer. Vi får fraktet alt annet enn dagstursekken mellom overnattingsstedene og på tur bærer vi kun med oss det vi trenger til dagens vandring. I løpet av turen opplever vi også Edinburgh, sekkepipekonsert og besøker selvsagt et whisky destilleri.

Underveis på de seks turdagene byttes etter hvert de skogkledde liene langs Loch Lomond ut med gylne, gresskledde åssider. På høsten er fjellene gylne, og temperaturen er behagelig å gå i. Terrenget er vennlig, og det høyeste partiet på ruta er ikke mer enn 550 meter over havet - men det føles likevel som på høyfjellet i Norge. Etter å ha nådd Fort Williams, som ligger ved foten av Storbritannias høyeste fjell, reiser vi tilbake til Edinburgh. Her har vi to netter i skottenes trivelige og livlige hovedstad - og siste kvelden har vi en hyggelig avslutningsmiddag.

Vil du oppleve det skotske høylandet til fots - er dette en tur du absolutt må få med deg!

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly tur/retur Oslo - Edinburgh
 • All overnatting
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Det skotske høylandet er det området som utgjør den barske nordlige delen av det skotske fastlandet, der hvor de sagnomsuste «highlanders» kommer fra. Skottland består tradisjonelt av tre hoveddeler: lavlandet, høylandet og øyene. Mesteparten av befolkningen bor i lavlandet hvor byene Edinburgh (hovedstaden) og Glasgow (den største byen) ligger. Det skotske høylandet er tynt befolket, og har fortsatt en helt annen kultur enn lavlandet. Inverness blir regnet som "hovedstaden" for høylandet. Tradisjonelt skiller man det skotske høylandet fra lavlandet ved å dra en nordvestlig linje fra Dumbarton til Stonehaven. Noen av øyene, som Hebridene, blir regnet med til høylandet, mens Orknøyene og Shetland ikke blir det.

Det skotske høylandet er kjent for at de gamle, skotske tradisjonene har holdt seg best her. Det skotske klansystemet ble opprettholdt frem til 1700-tallet. I høylandet snakker fortsatt en del mennesker skotsk gælisk, selv om høylandengelsk også blir brukt, men stadig flere benytter engelsk som førstespråk. Husdyr har tilpasset seg det harde klimaet i høylandet, og en del husdyrraser er oppkalt etter omgivelsene, som høylandskyr og highlandponnier.

Den mest dramatiske perioden i høylandets historie blir kalt for The Highland Clearance. Denne hendelsen var en del av en generell endringsprosess i hele det britiske jordbruket, som førte til at de fleste småbøndene ble fordrevet fra bygdene ettersom godseierne ikke trengte dem lengre. I det skotske høylandet kom denne prosessen senere enn i resten av landet, hovedsakelig på 1800-tallet, den var bråere og enda mer brutal. Folks bosteder ble brent ned og mange, særlig barn og eldre, døde av sult og sykdom. Mange måtte utvandre eller flytte sørover.  

Ennå idag er det flere sauer enn mennesker i høylandet. Noen mener at det som skjedde også var en form for tidlig etnisk rensning, og hvor hensikten var å kvitte seg med det gamle klan-systemet sammen med den gæliske kulturen. Godseierne lyktes, med militær støtte fra styresmaktene, i å redusere folkemengden og svekke den gæliske kulturen i området. Fortsatt er det folkelig bitterhet på grunn av disse hendelsene.  

Vanskelighetsgrad

Alle som er glade i å gå tur, kan fint være med på denne turen. Vi har god tid på etappene, vi går i rolig tempo og nyter naturen underveis. Vi får fraktet all annen bagasje enn det vi trenger på dagens etappe mellom overnattingsstedene. Du går derfor kun med en lett dagstursekk. De fleste etappene er mellom 15 og 22 kilometer, men den ene dagen er det mulig å gå lenger (33 kilometer). Terrenget er forholdsvis enkelt og det er ingen veldig lange motbakker.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka med dagstursekk på ryggen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på små sjarmerende hoteller underveis. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Tid og tidssoner

Skottland ligger en time bak Norge i tid.

Pass og visum

Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og nordmenn trenger derfor gyldig pass for innreise. Passet må være gyldig under hele oppholdet. Nordmenn trenger ikke visum for innreise til Storbritannia

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly Oslo - Edinburgh (t/r)
 • Norsk turleder fra Hvitserk
 • Bagasjetransport mellom overnattingstedene
 • Overnatting i twin-/dobbeltrom
 • Måltider som spesifisert i dag til dag program
 • All lokaltransport i Skottland
 • Inngang og omvisning på whiskey-destilleri og vandresightseeing i Edinburgh

Pris inkluderer ikke

 • Lunsj og flere av middagene (se dag til dag-program for detaljer)
 • Drikke til måltidene
 • Utgifter av personlig art
 • Enkeltromstillegg (ca. 5000 kroner - gi beskjed hvis du evt ønsker dette)
 • Reiseforsikring

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise fra Norge og whiskysmaking

Overnatting Hotell
Måltid -,-,M
Transport Buss
Avstand Ca. 8 KM

Vi reiser fra Oslo og lander i Edinburgh på formiddagen. Her blir vi hentet og kjørt til Glengoyne destilleri for litt whiskysmaking og omvisning. Det kan være lurt å kjøpe med noe lunsjmat fra flyplassen før vi kjører derfra. Etter destilleri besøket vandrer vi første etappe av turen vår, til Drymen hvor vi skal overnatte. Bagasjen transporteres hele veien til Drymen. På kvelden har vi en felles velkomstmiddag og gjør oss klar til de neste dagene på tur!

Det er bare å glede seg til å smake på kortreiste godsaker.

dag

2

Andre etappe av West Highland Way

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Avstand 25 KM

Vi våkner opp til en skikkelig ”english breakfast” med egg, bacon og bønner på overnattingsstedet før vi gjør oss klare for dagens etappe til Rowerdennan. Etappen er 25 kilometer, og gir oss en veldig fin smakebit på hva som venter oss i det skotske høylandet.
Utpå ettermiddagen kommer vi fram til Rowardennan, som ligger ved bredden av Loch Lomond.

Vakkert skue utover det skotske høylandet.

dag

3

Langs Loch Lomond til Inverarnan

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Avstand 25 KM

Vi går i de skogkledde liene langs Storbritannias største innsjø, Loch Lomond. Dagens etappe er omtrent 25 kilometer lang og tar omtrent seks timer. Turen går stedvis helt i vannkanten, og for de tøffeste er det muligheter for å bade. I den vakre eikeskogen er det gode muligheter for å se rådyr, og etter seks timer ankommer vi Inverarnan. Kanskje rekker vi en øl på Drovers Inn, der spøkelsene visstnok går igjen i gangene, før vi tar bussen en kort tur til Crianlarich og overnatter der.

Vi tar pauser underveis, her ser vi Loch Lomond nedenfor oss.

dag

4

Oban og Bridge of Orchy

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Transport Tog
Tid 1 time hver vei
Avstand 11,5 KM

I dag skal vi ikke gå så langt, vi skal bryte opp turen med en vakker togtur til Oban som er kjent for å ha den beste sjømaten i hele Skottland. Toglinjen mellom Tyndrum og Oban ble åpnet allerede i 1880 og er en historisk reise med masse spennende å se utenfor togvinduet. Fremme i den koselige byen med utallige restauranter, gallerier og hyggelige kaféer vandrer vi rundt i et par timer på egen hånd eller sammen. På ettermiddagen går vi ca. 11,5 km fra Tyndrum til Bridge of Orchy hvor vi overnatter.

Den sjarmerende småbyen Oban.

dag

5

Bridge of Orchy til Kinlochleven

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Avstand 34/14 KM

Etter en god frokost på hotellet har vi to muligheter: de som vil gå langt kan begynne å gå den 34 kilometer lange etappen til Kinlochleven, mens de som vil gå kortere tar buss det første stykket og går siste del av turen (14 km).
Fra Bridge of Orchy er det en vakker etappe med gylne åssider, små elver og vann og stedvis går stien på gamle, steinlagte ferdselsveier. Starter man i stedet fra Kingshouse, venter en forholdsvis kort etappe på omtrent tre timer (14 kilometer) til Kinlochleven. Turen går over ”The Devils Staircase” som høres mer skremmende ut enn den 300 høydemeter lange motbakken egentlig er. Toppen av passet er det høyeste punktet på hele West Higland Way – omtremt 550 meter over havet.
Kinlochleven er en gammel industriby som i sin tid hadde ett av verdens største aluminiumsverk. I de gamle smelteverkshallene er det i dag museum, mikrobryggeri og muligheter for innendørs isklatring.

På vei mot Bridge of Orchy.

dag

6

Den siste etappen

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Avstand 24 KM

Den siste etappen av West Higland Way går fra Kinlochleven til Fort William. Etappen er (24 kilometer) og tar omtrent 5 timer. Etter å ha steget et par hundre høydemeter opp fra Kinlochleven går vi i vakre dalfører mellom fjellene – her er vi midt i Highlands med vakker utsikt store deler av turen. Er vi heldige, får vi med oss en sekkepipekonsert før vi tilslutt ankommer Fort William, der bronsestatuen i hovedgaten er det offisielle målpunktet for West Higland Way. Her spiser vi en trivelig fellesmiddag.

Kinlochleven i nydelig solskinn!

dag

7

Fra grønne stier til urbane Edinburgh

Overnatting Hotell
Måltid F,-,-
Transport Buss
Tid 3 timer

Vi sier hadet til West Highland Way og kjører fra Fort William etter frokost, mot mer urbane strøk. Kjøreturen til Edinburgh tar rundt 3,5 - 4 timer. Vi får litt tid til å slappe av på hotellet eller utforske byen på egen hånd før vi møtes igjen på ettermiddagen for en liten omvisning rundt i byen. På kvelden er det fritt frem for å spise der man ønsker, kanskje noen vil teste en hyggelig restaurant vi har gått forbi på den guidede turen? Eventuelt kan vi samles og spise en felles hyggelig middag i denne livlige byen.

Sjansen er stor for å treffe på noen av disse karene i Skottland!

 

dag

8

Full dag i Edinburgh

Overnatting Hotell
Måltid F,-,M

Dagen er til fri disposisjon for utforskning av sjarmerende Edinburgh som blant annet står på UNESCOs verdensarvliste. Opplev gamlebyen, se de historiske slottene og nyt byens vibrerende gode stemning. På kvelden samles vi for en felles avskjedsmiddag.

Historiske slott vil du se flere av i Edinburgh.

dag

9

Hjemreise

Måltid F,-,-
Transport Buss
Tid 30 minutter

I dag våkner vi opp til vår andre dag i Edinburgh med hodet fullt av minner og kanskje litt slitne i bena etter mange dager på tur. Vi har hele formiddagen til fri disposisjon og til å utforske byen. Vi drar til flyplassen på ettermiddagen for å reise hjem til Norge med kveldsfly.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

 

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. Har du en poncho kommer denne godt med ved regnvær.

Lett dunjakke

Veldig god å ha, selv på svale sommerkvelder.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull.

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler

Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge.

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle. Er det meldt regn før avreise, kan det være lurt å ha med to par joggesko så man alltid har et tørt par.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

35-45 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 3 liter.

Camelbak

Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Termos 

Om du liker å ha varm drikke underveis tar du med denne, men det er opp til deg. 

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, litt toalettpapir i sekken til å bruke når vi går.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Adapter 

Om du trenger å lade noe underveis må du kjøpe adapter til 3 pins støpsel. 

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Dette kan være fint å på kveldene.

Ekstra skift

Rene klær og sko til byliv.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 24. sep 2022 søn 2. okt 2022
Ingen ledige plasser
Kr. 19 900,-
lør 8. okt 2022 søn 16. okt 2022
Ledige plasser
Kr. 19 900,-

Samarbeidspartnere