Fottur i Irland

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 8 dager 9 - 16 deltakere Fra Kr. 22 900,-

Irland er mer enn Guinness og folkemusikk - den grønne øya har også vakker natur, med en spennende kyst perfekt for fotturer. På denne ukesturen bestiger vi Irlands høyeste fjell, vandrer i praktfullt kystlandskap og opplever Irsk gjestfrihet og kultur.

Høydepunkter

 • Kerry Way
 • Carrauntoohil (1040 moh)
 • Dublin
 • Irsk gjestfrihet

Irland er en fantastisk destinasjon for deg som trives best med turstøvlene på! På den vakre og ville sørvestkysten ligger den kjente Kerry Way. I Dingle- og Kerry-området skal vi på en ukes fottur, og vandrer både til Irlands vestligste punkt og bestiger Irlands høyeste fjell. Vi skal innom den irske hovedstaden, og på hele turen får vi med oss en god dose irsk gjestfrihet og kultur. 

I dette området av Irland kan du oppleve fire årstider i løpet av en dag. Uken byr på fine og utfordrende fotturer på den praktfulle, røffe sørvestkysten. Dagsetappene går både langs høytliggende klipper med fantastisk utsikt ut over Atlanterhavet og fjellene, og langs stier i strandkanten.

Vi har fem vandredager med fire til syv-åtte timers fotturer på kyst- og fjellstier, med stigning på mellom 300 og 900 meter. Mot slutten av turen skal vi utfordre oss med over 1000 høydemeters stigning til toppen av Irlands høyeste fjell! Det er en spektakulær fottur som du kommer til å huske lenge. Vi bærer kun vår egen dagstursekk på fotturene, og får fraktet bagasjen vår fra overnattingssted til overnattingssted.
Vi bor i trivelige, familiedrevne vertshus underveis og unner oss selvsagt en pint på puben etter dagens økt med vandrestøvlene. Irsk kultur med stor gjestfrihet, rike musikktradisjoner og gode råvarer kommer i tillegg til naturopplevelsene. Den siste dagen på turen skal vi selvsagt oppleve hovedstaden Dublin.

Det sagnomsuste Kerry består av en rekke spektakulære fjell på en halvøy delt av dypt hav. Fjellkjeden MacGillycuddy Reeks danner midtpunktet i Kerry-ringen, en 179-kilometer runde fra Killarney, via Killorglin, Cahersiveen, Waterville, Kenmare og tilbake til Killarney tvers over til Moll's Gap og forbi Ladies View - en av Irlands mest berømte utsiktspunkt. Vandringen mellom disse punktene utgjør et nettverk av gamle stier som er nesten like gamle som landet selv, og mange av disse utgjør den lange stien kjent som "Kerry Way". Knallgrønne enger strekke seg så langt øyet kan se, og uansett hvilken vei man snur seg er det spektakulær utsikt over tåkedekkede fjell og strekninger med røff, ubeboelig kyst hvor dype sprekker har blitt skåret ut gjennom tusener av år av bølgene som slår inn fra Atlanterhavet.

Våre turer går på våren og høsten, når Irland er på sitt flotteste!
Er du klar for å la deg begeistre av den grønne øya?

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Irland har vært bosatt siden førhistorisk tid, fra omkring 8000 f.Kr., da de første menneskene kom til Irland fra Storbritannia og det europeiske kontinentet. Fra det 5. århundre e.Kr. begynte kristningen av Irland, gjennom St. Patrick og en rekke andre misjonærer. Innen 600 hadde det oppstått en keltisk form for kristendom, som først inneholdt en rekke elementer fra keltisk mytologi. Kristendommen har siden spilt en viktig rolle i Irlands kulturelle og politiske utvikling.

Fra omkring 800 fulgte mer enn et århundre med vikinginvasjoner, som forårsaket stor skade på den monastiske kulturen og på de regionale dynastiene. Etter hvert oppsto et nytt samfunn, der nordboerne ble assimilert eller opprettet egne kongeriker.

I 1169 kom normannerne og en periode på over 800 år begynte hvor England var sterkt involvert i styret av øya. Fra 1541 tok den engelske monarken direkte kontroll, og et betydelig antall nybyggere fra England og Skottland reiste over. Dette førte til at den gamle adelen ble presset ut, og det oppsto en religiøs konflikt mellom de protestantiske nybyggerne og de katolske irene. Denne konflikten har siden vært et gjennomgangstema i irsk historie.

Irland fikk sitt eget parlament, og hadde et begrenset selvstyre, men makten lå i anglo-irske, protestantiske hender. Den katolske majoriteten hadde ikke stemmerett. I 1801 ble øya innlemmet i Det forente kongeriket Storbritannia og Irland, og det irske parlamentet ble avskaffet.

På begynnelsen av det 20. århundre skjøt uavhengighetskampen på ny fart, og i 1922, ble øya delt i to. I nord oppstod Nord-Irland, en britisk provins som med unntak av perioden 1971–1998 har hatt begrenset selvstyre. Området har hele tiden hatt politiske og religiøse konflikter, og spesielt i perioden 1968–1997 var det omfattende voldsbruk som også spredte seg til Storbritannia og den sørlige delen av øya. I sør opprettet britene Sør-Irland, mens irene opprettet Den irske republikk. Med den anglo-irske traktat ble den sørirske staten så til Den irske fristat, som deretter ble dagens republikk.

Vanskelighetsgrad

Er du sprek og har gått i fjellet før, så skal ikke dette by på problemer. Mesteparten av ruta vår er på godt opptråkkede kyst- og fjellstier, og enkelte strekninger går over litt røffere terreng. Vi har fem vandredager med fire til åtte timers fotturer. Etappene er på ca 16 km, med stigning på mellom 300 og drøyt 1000 meter. Vær oppmerksom på at det er endel opp og ned, så knærne dine bør være i orden. Du skal bære din egen dagstursekk med vannflaske og matpakke, mens hovedbagasjen din blir transportert mellom overnattingsstedene.  

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor på enkle, trivelige gjestehus og vertshus i dobbeltrom.

Klima

Våren og høsten er perfekt for vandring på den Irske kysten. Da er det få turister og temperaturene er behagelige, og fargene i naturen er vakre. Temperaturen ligger vanligvis rundt 15-17 grader, men vi må også være forberedt på at det kan komme en regnskur eller to.

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Irland bruker Euro. Det er nok av muligheter til å ta ut kontanter i minibanker.  

Tid og tidssoner

Ingen tidsforskjell.

Pass og visum

Du trenger bare pass for å reise til Irland.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly Gardermoen - Dublin tur/retur
 • Norsk erfaren turleder
 • Lokal, kunnskapsrik guide 
 • All overnatting i dobbeltrom
 • Frokost alle dager
 • Lunsjpakke på alle vandringene
 • Velkomstmiddag og avslutningsmiddag 
 • All lokaltransport

Pris inkluderer ikke

 • Måltider utenom programmet
 • Drikke
 • Personlige utgifter
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 • Tips til lokal guide
 • Enkeltromstillegg der dette er mulig; kr 3.500,-

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Overnatting Vertshus
Måltid M
Transport Fly/buss
Tid 2/4 timer

Vi møtes på Gardermoen og setter oss på et direktefly til Dublin, en drøy 2 timers flytur. Ved ankomst blir vi møtt av våre irske venner, og kjører umiddelbart til den sjarmerende landsbyen Cloghane, en liten perle sjeldent besøkt av turister. Den lille landsbyen ligger på Dinglehalvøya hvor vi skal ha vår første overnatting i et hyggelig vertshus. Kjøreturen tar ca. 4 timer og vel framme spiser vi middag i den trivelige pub'en på stedet og går igjennom programmet for den kommende uken.

dag

2

Fottur på Dinglehalvøya til Mount Brandon (953 moh)

Overnatting Vertshus
Måltid F/L
Tid ca 6 timer
Avstand 12 km

I dag våkner vi friske og uthvilte og klare for det meste! Vi legger i vei på turens første etappe, og i dag har vi en strålende mulighet til å se Dinglehalvøya på sitt aller beste - med sine åser, innsjøer og røffe kystlinje. Vi starter fotturen ved Brandon Creek og kommer til å lære litt om den fascinerende historien som knytter seg til dette stedet som var utgangspunktet for St Brendans episke reise til «det lovede land» i det 6. århundre. Vi går på gress- og steinstier i dag, og fra ruten vår kan vi se klippene før vi starter oppover til sadelen av fjellet Mas en Tiompain. Deretter fortsetter vi til toppen av Brandon Mountain, oppkalt etter St Brendan. Utsikten over Dinglehalvøya er fantastisk og er en perfekt introduksjon til Irlands eventyrlige landskap. Dagens middag spiser vi på en av byens restauranter, og vi overnatter på det hyggelige vertshuset vårt. 

dag

3

Fjelltur til Mount Eagle (516 moh)

Overnatting Vertshus
Måltid F/L
Tid ca 6 timer
Avstand 16 km

I dag får vi flott utsikt over over kystlinjen og klippene på Dingle. Fotturen går rundt spektakulære Slea Head som er Irlands vestligste punkt og et av de rikeste arkeologiske områdene i denne regionen. Underveis passerer vi et gammelt fort og hytter som ligner på maurtuer. Vi følger fjellstien helt opp til toppen av Mount Eagle på 516 moh, og her er utsikten praktfull! Etter turen blir vi kjørt tilbake til landsbyen Cloghane. Her kan vi nyte middag i ro og mak eller så drar vi inn til Dingle by hvor det er mange spennende restauranter. Her finnes også en av verdens mest berømte puber - hvor det spilles musikk hele kvelden. Overnatting i vertshuset i Cloghane.

dag

4

På gode stier over fjellplatået

Overnatting Vertshus
Måltid F/L
Tid ca 5 timer
Avstand 13 km

Etter frokost fyller vi opp dagstursekkene våre med det vi trenger av snacks, frukt og drikke til dagens vandringsetappe, som tar rundt 6 timer. I dag krysser vi Dinglehalvøya fra nord til sør. Vi følger en gammel krøttersti over et spektakulært fjellplatå og besøker ruinene etter en gammel landsby på veien. Vi avslutter i den nydelige lille landsbyen Annascaul, kjent som hjemmet til Irlands kjente polarfarer, Tom Crean. Han ble kjent for sine tre ekspedisjoner til Sydpolen tidlig på 1900-tallet. Etter å ha tatt oss tid til noe leskende i den lokale puben som naturligvis er oppkalt etter polfareren, får vi transport til den trivelige byen Killarney, hvor vi skal bo de neste tre nettene. Vi spiser middag i en av de mange gode lokale restaurantene i Killarney.

 

dag

5

Vandring i vakre Killarney nasjonalpark

Overnatting Vertshus
Måltid F/L
Tid ca 5 timer
Avstand 16 km

Vi våkner klare for å oppleve nye områder. I dag går vi på fjellstier og åpne grønne veier. Det kan bli vått, og vi må bruke gode støvler.
Fra Killarney vandrer vi fra havet via kulturlandskap og gjennom vakre eikeskoger i Killarney nasjonalpark. Innsjøene her er Irlands mest besøkte turistattraksjon. Vi følger den gamle Kenmare Road gjennom Esknamucky Glen frem til byen Kenmare. Dette er en fantastisk tur, og kanskje ser vi irsk hjort som holder til i den frodige nasjonalparken. Er forholdene gode vandrer vi til toppen av fjellet Torc, som en fin oppladning til morgendagens flotte fjelltur. Belønningen er fabelaktig utsikt over nasjonalparken. Etter dagens økt blir vi kjørt tilbake til Killarney for middag og en god natts søvn i gjestehuset vårt. dag

6

Irlands høyeste topp

Overnatting Vertshus
Måltid F/L
Tid ca 7 timer
Avstand 14 km

Som en mektig avslutning på våre opplevelser i Kerry, står Irlands høyeste topp Carrauntoohill på 1040 moh for tur i dag. Sekken er fylt med vann og snacks og vi legger i vei på dagens eventyr. Guiden bestemmer den beste veien å bestige det pyramideformede fjellet på, avhengig av værforholdene. Vi skal være på tur i omtrent 8 timer i dag, og stige 1000 høydemeter. Stigningen er utfordrende, men veldig flott. Dagen blir bare bedre og bedre og vi når etterhvert toppen av det 1040 meter høye fjellet! Med fantastisk utsikt over Killarney nasjonalpark og de mange brevannene i dalen nedenfor dette er en spektakulær fottur. Underveis på turen forteller guiden om legender og myter i denne fantastiske fjellkjeden. Det er vel verdt å feire dagens bragd med en 'pint' på den lokale pub'en og en velfortjent middag på kvelden.  

dag

7

Livlige Dublin og avskjedsmiddag

Overnatting Hotell
Måltid F/M

Vi spiser tidlig frokost og blir kjørt til hovedstaden Dublin. Kjøreturen tar omtrent 4 timer. I Dublin tar vi en guidet tur til fots (ca 2 timer) for å se de mest interessante historiske stedene. Blant annet det kjente universitetet Trinity College med sitt vakre bibliotek, og slottet Dublin Castle som ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet. Det blir også tid til å utforske byen på egenhånd, om du vil gjøre litt shopping før hjemturen eller kanskje ta en tur på Guinness storehouse eller Jameson- destilleriet.  Vi overnatter på et trivelig hotell i byen og på kvelden samles vi til avskjedsmiddag i en av de utallige trivelige restaurantene og feirer de fine dagene vi har hatt sammen på denne grønne øya.

Foto: Hanne Hollås

dag

8

Hjemreise

Måltid F

Siste dagen rekker vi kanskje litt shopping før vi blir hentet og kjørt til flyplassen. Turen dit tar ca 30 minutter og vi tar farvel med våre Irske venner. Flyet vårt tilbake til Oslo går på ettermiddagen.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull. Ta med ekstra par så du kan bytte hvis de blir våte.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må være vanntett, tåle vind og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Lett dunjakke

Veldig god å ha med i sekken på tur. Det kan bli kjølig både på tur og på kvelden.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må være vanntett og tåle vind. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse som tørker lett.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

Gamasjer

Anbefales for å holde støvlene tørre.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull. Eller syntetisk på varme dager.  

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker og votter

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler

Høye fjellstøvler med ankelstøtte. 

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

35-45 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, solide solbriller.

Drikkeflaske / camelbak

Ha med drikkeflaske(r) så du får plass til ca. 1,5-2 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Termos /termokopp

Fint å ha hvis du liker noe varmt å drikke i løpet av dagen. 

Pakkposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, våtservietter, antibac. Dopapir til å bruke når vi går.

Solkrem

Små tuber. Lurt stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.
Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.
Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader

Til kamera, telefon

Sitteunderlag

Til fotturene

Adapter

Det er 3-pinns strømuttak i Irland. Multiadapter er lurt å ta med.

.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
søn 2. jul 2023 søn 9. jul 2023
Ledige plasser
Kr. 22 900,-
tor 28. sep 2023 tor 5. okt 2023
Ledige plasser
Kr. 22 900,-