Fottur på Færøyene

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 5 dager 10-16 deltakere Fra Kr. 24 900,-

Høydepunkter

 • Storslått og barsk natur
 • Spektakulære klipper og fossefall
 • Sjarmerende bygder 
 • Fotogent landskap og natur
 • Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur (880 moh)
 • Tórshavn, verdens minste hovedstad
 • Velsmakende Færøysk mat
 • Hjertelig lokalbefolkning

Frisk luft, vind i håret, høye fjell, fjærlette fossefall, grønne daler, trolsk tåke, stupbratte klipper, vakre innsjøer, sauer på beite og rå utsikt. Dette er noe av det du vil oppleve på turene i den ville, færøyske naturen.
Færøyene er et unikt land å være på tur i. Du trenger ikke å reise langt for å oppleve storslått og uberørt natur. Den ligger rett der! Naturen er intens. Luft, sjø og rå natur spiller sammen og utfolder seg på forskjellige måter. Været er skiftende, så luft og hav endres deretter.

Vi har valgt noen av de beste fotturen på Færøyene på denne femdagers turen. Dagene utnyttes til fulle, slik at du får oppleve mest mulig og noe av det beste Færøyene har å by på.
Vi kan oppleve alle årstider på en dag - både på fotturene ved kysten og i fjellene. Vi får oppleve dyreliv og kulturhistorie på fotturene. Dyrelivet er begrenset, men du får garantert se sau! Det er ikke uten grunn at øyene er kalt Fåreøyene - av saueavl som har vært en viktig inntektskilde i mange år. Fuglelivet er rikt, og du kan se lundefugl, skarv, lomvi og tjeld - som er Færøyenes nasjonale fugl. Underveis på de fine fotturene får du et inntrykk av hvordan folk levde i gamle dager. Stein- og båthus, steingjerder og tun, samt stier laget av sauer eller mennesker.
 
På dette fem dagers turprogrammet tar vi deg med på fantastiske fotturer i den dramatiske naturen, og du vil selvsagt få smake typisk færøysk mat i løpet av turen.

Siden været kan skifte på et blunk, kan det også være vi gjør endringer i programmet i henhold til været, for å få det best mulige og mest interessante ut av dagene. 

Les blogg fra turen her.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r Oslo
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk turleder
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Færøyene er en øygruppe bestående av 18 øyer og mange holmer og skjær som ligger i det nordlige Atlanterhavet nord for Skottland og omtrent 600 km vest for Bergen. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men ble administrativt underlagt Sjællands stift i 1776, og har siden 1814 vært en del av Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstyre med et folkevalgt Lagting, en egen regjering og to representanter i det danske Folketinget. Færøyene er ikke medlem av EU, til tross for at Danmark er det.

Naturen på Færøyene er vill og spektakulær med sin treløse vegetasjon, grønne marker og bratte fjellklipper på vestsiden av øyene. Færøyene har et ekstremt kystklima med mye sterke vinder som blander store mengder havsalt i luften. Det er derfor vanskelige vekstforhold for en rekke planter og trær. Grunnet sin isolerte beliggenhet og røffe klima er det også begrenset med ville landpattedyr på øyene, og de eneste som lever i vill tilstand her er harer, rotter og mus. Fuglelivet er rikt og variert og hvert år hekker over 110 ulike fuglearter på øyene. Havet rundt Færøyene er også artsrikt med sel, flere hvalarter og en lang rekke fiskearter.
Dagens befolkning på rundt 50 000 innbyggere har norsk og keltisk avstamning. 20 000 personer bor i- og rundt hovedstaden Tórshavn, oppkalt etter den norrøne guden Tor.
Saueavl - derav navnet ”Fårøyene”- har vært en viktig inntekt i mange år, men fiske har overtatt og blitt en viktig del av dagens inntekt. Språket er færøysk og dansk, og engelsk er godt utbredt som andrespråk.

Vanskelighetsgrad

Er du sprek og har gått i fjellet før, så skal ikke dette by på problemer. Mesteparten av ruta vår er på opptråkkede kyst- og fjellstier, og enkelte strekninger går over litt røffere terreng. Vi har fem vandredager med fire til syv timers fotturer hver dag. Etappene er på 6-10 km, med stigning på mellom 300 og 600 meter. Vær oppmerksom på at det er endel opp og ned, så knærne dine bør være i orden. Vi anbefaler vandrestaver. Du skal bære din egen dagstursekk med vannflaske og matpakke, mens hovedbagasjen din blir transportert mellom overnattingsstedene. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f.eks ”hytte til hytte” i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor i dobbeltrom på enkle, trivelige gjestehus og hotell.

Klima

Vår, sommer og høst er perfekt for vandring i det Færøyske øyriket. Fargene i naturen er vakre og på sommeren er det lyst nesten døgnet rundt. Temperaturen ligger vanligvis rundt 10-13 grader, og vi må være forberedt på en del vind. Sommersesongen har minst nedbør, men det kan det oppstå fuktig vær med tåkedannelse. Været kan endre seg veldig fort, og ofte kan man oppleve samtlige årstider innenfor kort kjøreavstand på én og samme dag.
Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Færøysk krone (Danske kroner trykket med Færøysk motiv). Det er muligheter til å ta ut kontanter i minibanker. Betalings-/kredittkort som MasterCard og Visa aksepteres stort sett over alt.

Tid og tidssoner

1 times tidsforskjell ved norsk sommertid. Dvs når klokka er 12 i Norge er den 11 på Færøyene.

Pass og visum

Norske statsborgere trenger bare pass for å besøke Færøyene.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly Gardermoen - Torshavn tur/retur
 • Norsk erfaren turleder
 • Lokal, kunnskapsrik guide 
 • All overnatting i dobbeltrom
 • Frokost alle dager
 • Lunsjpakke på alle vandringene
 • Alle middagene 
 • All lokaltransport

Pris inkluderer ikke

 • Måltider utenom programmet
 • Drikke
 • Personlige utgifter
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 • Tips til lokal guide
 • Enkeltromstillegg der dette er mulig; kr 3.500,-

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Ankomst Færøyene og tur til Trælanipan

Overnatting Hotell
Måltid -/L/M
Tid ca 3 timer
Avstand 6 km

Avgang fra Oslo tidlig på morgenen og vi lander på Færøyene midt på dagen. Vi blir møtt av våre lokale venner og er klare for å oppleve dette ville øyriket til fots. Minibussen tar oss med til landsbyen Midvágur på øya Vágar, hvor vi snører på oss turskoene. Vi vandrer forbi Sørvágsvatn, som er den største ferskvannssjøen på Færøyene. Derfra går vi til den høye og stupbratte klippen Trælanípan, eller Slave's Peak, hvor det sies at eldre og late slaver i gamle dager ble kastet ut fra den bratte klippen. Utsikten fra Trælanipan er kjent for "innsjøen over havet"-illusjonen. Etter Trælanipan går vi til den spektakulære fossen, Bøsdalafossur, for å se hvor den møter Nord-Atlanteren. Deretter går vi tilbake til startpunktet vårt og kjører til Runavik på Eysturoy hvor vi sjekker inn for natten. Fotturen i dag er lett og tar 2-3 timer, kanskje bruker vi mer tid for å nyte turen litt ekstra. Vi spiser matpakke underveis. På kvelden blir det felles velkomstmiddag, hvor vi går igjennom programmet for de neste dagene.

Allerede første dag får vi oppleve den barske naturen med tur til den stupbratte klippen Trælanípan.

dag

2

Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur 880 moh

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 4-5 timer
Stigning 480 meter
Avstand ca 10 km

Etter en god frokost pakker vi ekstra tøy og matpakke i sekken, og kjører til den lille bygda Gjógv, som er en klassisk færøysk bygd som er mer enn 400 år gammel. Det er den nordligste landsbyen på øya Eysturoy, og Gjógv ligger ubeskyttet mot det nordlige Atlanterhavet på den ene siden, og omgitt av noen av Færøyenes høyeste fjell på den andre. Vi går til kløften som danner naturhavnen som er den største severdigheten i bygda. Her langs kanten av kløften kan vi få øye på lundefuglene når de kommer frem fra hulene sine og flyr ut på havet etter mat til ungene.
Vi fortsetter fra Gjógv til Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur på 880 moh. Det er en relativt krevende tur, men når vi etter ca 4 timer kommer til toppen er det verdt innsatsen! Utsikten fra toppen er intet mindre enn spektakulær og er vi heldige med været, kan vi se mange av de 18 øyene som Færøyene består av. Når vi først er i gang skal vi også opp på det nest høyeste fjellet, Gráfelli (856 moh), deretter Manssetur. Veien ned går lett som en lek, bare pass på å ikke skli i sanden og steinene dersom det er vått. Vel nede fra fjellet inviteres vi på middag hjemme hos et eldre par, hvor vi får smake tradisjonsrik, hjemmelaget mat. Vi kjører tilbake til hotellet vårt for en god dusj og lader opp til neste dag. 

Vi besøker bygda Gjógv og starter turen til Færøyenes høyeste fjell, Slættartindur.

dag

3

Tjørnuvík til Saksun

Overnatting Vandrerhjem
Måltid F/L/M
Tid Ca 4 timer
Avstand Ca 7 km

Etter frokost pakker vi sammen og kjører til Tjørnuvík. Tjørnuvík er den nordligste landsbyen på øya Streymoy, og regnes for å være den eldste bygda på Færøyene. Bygda har omtrent 50 innbyggere og ligger innerst inne i en dyp vik omringet av vakre fjell. På vei til Tjørnuvík stopper vi ved Fossá og går opp til det 140 meter høye fossefallet som kan bli helt opp til 30 meter bredt. Det er mulig å stå bak fossefallet, noe som er en stor opplevelse. Fra Tjørnuvík går vi den flotte turen over fjellet til Saksun, ca 7 km. Stien er fin og lett å gå på og på vei opp fra Tjørnuvík ser vi de karakteristiske klippesøylene som reiser seg i havet, Risin og Kelling. Når vi kommer på toppen er det flott utsikt til den nordlige delen av Eysturoy. Vi spiser matpakke underveis. Når vi er fremme i Saksun besøker vi museet Dúvugarðar, som er en flere hundre år gammel fredet kongsbondegård. Er vi heldige har de kaffe klar til oss når vi kommer frem.    
Vi blir kjørt til gjestehuset vårt i Sandavágur på øya Vágar, hvor vi samles ved middagsbordet for turskrøner og deler dagens opplevelser. 

Vi kommer frem til Saksun etter dagens spektakulære fjelltur. Foto: Rasmus Ramstad

dag

4

Historiske Gásadalur med Árnafjall, Heinanøva og Múlafossur

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 6-7 timer
Avstand 10 km

Vi pakker sammen før frokost og kjører til den lille bosettingen på Gásadalur, på Vágars vestkyst. Gásadalur har du garantert sett på bilder fra Færøyene; den lille bygda ved den flotte fossen Múlafossur. Å nå Gásadalur med bil var ingen selvfølge for bare noen få år siden, bygda var uten vei helt frem til 2004. Frem til da måtte man gå den gamle postruta over fjellet eller komme hit med helikopter. Båt var også mulig, men på grunn av de høye klippene og det urolige vannet, var det vanskelig å komme i land via vannveien. Etter at vi har tatt bildene vi skal, snører vi på fjellstøvlene, klare for den fantastiske, men harde dagen vi har foran oss. En del av dagens tur går utenom stier, og de som har høydeskrekk vil nok oppleve enkelte partier som utfordrende. Det blir mye opp og ned, så her bør knærne være i orden. Fra Gásadalur skal vi opp på fjellene Heinanøva (612 moh) og Árnafjall som med sine 722 moh er det høyeste fjellet på Vágar. Naturen er storslått og herfra har vi enestående utsikt ut over havet til klippesøyler, holmer, samt øyene Mykines og Tindhólmur.
Turen er på 10 km og vi bruker ca 7 timer.
Etter fjellturen blir vi kjørt til Tórshavn, hvor vi sjekker inn på et meget sjarmerende og komfortabelt hotell. På kvelden blir det velfortjent  avslutningsmiddag i en av byens beste restauranter. 

Den vakre Múlafossur ved postkortbygda Gásadalur. Foto: Rasmus Ramstad

 

dag

5

Tórshavn, fottur og hjemreise på kvelden

Måltid F/L/-
Tid 5 timer
Avstand ca 7 km

Etter noe som antakelig er turens beste frokost, er vi igjen klare for tur. Dette blir siste fottur før turen går hjem til Norge, og vi ser an været før vi bestemmer oss for turmål. Vi har et par flotte turalternativer i dag; Vi går enten fra Skeiðsskarð til Norðadalur - en tur som går i et av Færøyenes absolutt vakreste naturområder med enestående klippeformasjoner og grønnkledte fjellsider. Turen tar ca 5 timer og vi spiser matpakke underveis. Eller så velger vi det kortere alternativet som er en interessant tur fra Tórshavn til Kirkjubøur på ca 2,5 timer. Kirkjubøur er en sjarmerende bygd hvor de fleste av husene er bygget i gammel stil. Her er også flere severdigheter som bl.a en gammel kirkeruin fra år 1300, og her ligger Færøyenes eldste kirke som fortsatt er i bruk, bygget på 1200-tallet. 
Etter turen blir vi kjørt til flyplassen, og vi tar farvel med våre færøyske venner. Vi tar kveldsflyet hjem til Norge, med mange gode minner fra det fascinerende øyriket langt ute i havet.  

Torshavn - verdens minste hovedstad.

Vi får servert smakfull lokal mat på turen.

Utstyrsliste

Skriv ut

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull. Ta med ekstra par så du kan bytte hvis de blir våte.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må være vanntett, tåle vind og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Lett dunjakke

Veldig god å ha med i sekken på tur. Det kan bli kjølig på tur og er god å ha på kvelden.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må være vanntett og tåle vind. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse som tørker lett.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

Gamasjer

Anbefales for å holde støvlene tørre.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull. Eller syntetisk på varme dager.  

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker/ votter

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler

Høye fjellstøvler med ankelstøtte. 

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

ca 30-40 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, solide solbriller.

Drikkeflaske / camelbak

Ha med drikkeflaske(r) så du får plass til ca. 1,5 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Termos /termokopp

Fint å ha hvis du liker noe varmt å drikke i løpet av dagen. 

Pakkposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, våtservietter, antibac. Dopapir til å bruke når vi går.

Solkrem

Små tuber. Lurt stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.
Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.
Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader

Til kamera, telefon

Sitteunderlag

Til fotturene

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere