Fottur på Madeira

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 8 dager 10 - 16 deltakere Fra Kr. 21 900,-

Madeira er Portugal med vind i håret. Alltid blomstrende, og alltid behagelig klima. Et sted der tiden på mange måter har stått stille langt der ute i havgapet. Å vandre langs de historiske levadaene er en av de mest spennende opplevelsene på Madeira. Levada er gamle vannveier og de har lagt grunnlaget for turmuligheter det ikke finnes maken til noen andre steder i verden. Det finnes tilsammen nesten 3000 kilometer med menneskeskapte vanningskanaler som frakter nedbøren fra fjellene og ned til landbruksområdene langs kysten. Langs de smale kanalene går det stier, og det er imponerende - og noen steder livsfarlig - ingeniørkunst som ligger bak. På stiene langs de mer enn 200 levadaene som omgir dalene og fjellene på Madeira, tråkker levadeiroen, vaktmesteren. Han har ansvar for å vedlikeholde de livsviktige vannveiene og sørge for at vannet får renne fritt for kvist og kvast frem til vindruer, avokado, grønnsaker og bananer lenger nede mot havet.

Høydepunkter

 • Pico Ruivo (1862 moh)
 • Levadavandring
 • Ponta do Sao Lourenco - Madeiras "Lofoten"
 • Funchal

Madeira har klart det mange andre destinasjoner ikke får til: Å finjustere turismen slik at den aldri blir overveldende. Om du er på levadavandring langs de gamle vannveiene, eller tar deg en dukkert på et av havbadene, så kan du være sikker på at lokalbefolkningen er der med deg. Og det er en luksus kan man ikke ta for gitt på verdens beste øy.

Øyas store sønn er den ikke helt ukjente Cristiano Ronaldo som vokste opp i fattige kår i Funchal. Han startet sin berømte fotballkarriere som fireåring i den lokale klubben Andorinha.
I dag har han eget museum i byen.

På denne turen har vi seks vandredager med fire til åtte timers vandring langs levadaene i skogen og på fine fjellstier. Overnattingene er på hyggelige hoteller med god komfort. Vi bærer kun vår egen dagstursekk, bagasjen blir sendt i forveien med bil fra sted til sted.

Som rosinen i pølsen skal vi også bestige Madeiras høyeste fjell, Pico Ruivo (1862 moh) på denne turen. Vi vandrer tidlig på morgenen langs den ville vulkanske fjellryggen til vi står på toppen. Herfra har vi en fantastisk utsikt over det vakre landskapet med bratte steinformasjoner, grønne daler og blomsterkledde fjellsider.

Madeira ble i 2017 kåret til verdens beste øy under World Travel Awards, som er reisebransjens svar på Oscarutdelingen. For annet år på rad!
På denne turen viser vi deg hvorfor.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Madeiras historie omfatter det som i dag er den selvstyrte regionen Madeira (Região Autónoma da Madeira), som består av øyene Madeira og Porto Santo og de to ubebodde øygruppene Selvagensøyene og Desertasøyenea. Det finnes også eldre omtaler i skriftlige kilder, som kan vise til Madeira. For eksempel omtaler Plinius «Purpurøyene» med en passende posisjon i forhold til «Lykkeøyene», som var datidens betegnelse på Kanariøyene. Madeira har ingen urbefolkning. De første menneskene kom med skip og traff på øyene nokså tilfeldig. Enkelte arkeologiske funn kan tyde på at dette har skjedd for flere tusen år siden. 
Tidlig på 1400-tallet ble Portugal en stormakt på havet. Henrik sjøfareren var en av lederne for den rike Kristusordenen, og han fikk denne til å starte en sjømannsskole i Sagres på Algarvekysten. Her ble blant annet flere ekspedisjoner sendt ut. I 1418 ble João Gonçalves ( Zarco, «den enøyde») og Tristão Vaz Teixeira satt til å lede en ekspedisjon til Guinea-kysten i Afrika. De ble tatt av en storm, og endte opp på det de kalte Ilha da Madeira («den skogkledde øya)».

Madeira var altså kledd med mye skog, særlig laurbærtrær. Dette vanskeliggjorde dyrking, og bosetterne satte tidlig i gang med skogrydding, både gjennom hogst og svære branner. Asken fra brannene gjorde jorden svært fruktbar, og i noen år leverte Madeira hvete til Lisboa. Fortjenesten var imidlertid ikke stor nok, og i 1460 ble de første sukkerroene plantet. Sukker var på denne tiden en luksusvare i Europa, og den ga høy profitt. I siste halvdel av 1400-tallet ble de første levadaene konstruert, kanaler som sikret vanning av plantasjene og kraft til møllene.

På begynnelsen av 1600-tallet fikk sukkerprodusentene på Madeira sterk konkurranse fra Brasil og Vestindia. Flere og flere gikk derfor over til vindyrking, så på 1600-tallet ble sukker byttet ut med vinranker på stadig flere steder. 
Etterhvert slet vinhandelen på grunn av økt konkurranse fra Frankrike og Spania. På midten av 1800-tallet ble det tatt noen tiltak for å gjøre Madeiras økonomi mindre ensidig avhengig av vindyrking. Noen steder gikk man tilbake til sukker, andre steder ble det plantet bananer. Håndverk som kurvfletting og broderi ble etter hvert viktige tilleggsnæringer.

Turismen på Madeira regnes å ha oppstått ved at velstående briter besøkte øya på vei til eller fra koloniene. Dette skjedde i økende grad utover andre halvdel av 1800-tallet. I begynnelsen bodde gjestene på private herregårder, men mot århundreskiftet ble de første luksushotellene bygget. Turistene tilhørte i stor grad overklassen. Madeira kunne bare nås med skip, eller etter hvert – de enda mer kostbare – sjøflyene. Det var først med åpningen av flyplassene på 1960-tallet at det ble mulig for "vanlige" turister å besøke øya.  
løpet av det 20. århundre ble det et fristed for fine herrer over 50. Men nå er det en yngre generasjon som flokker seg til Madeira for energiske turer gjennom kupert fjellterreng, uberørte skoger og uberørt natur, og for opplevelser som havfiske, dykking og hang-gliding.

Vanskelighetsgrad

Dette er en fin tur for deg som er glad i å være ute og gå i flott natur! Vi holder et rolig tempo, og skal hygge oss på tur. Vi bærer kun en lett dagstursekk. Naturen er spektakulær og flere av dagene skal vi følge de historiske vannveiene (levada) i det frodige landskapet. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.
Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner

Innkvartering

 Vi bor på trivelige hoteller på denne turen. 

Klima

Madeiras vær er så mildt hele året at det er svært sjelden at det blir for kaldt eller for varmt. Forskjellen mellom laveste og høyeste temperatur i løpet av en dag er gjennomsnittlig bare ca 5ºC. Våren er den mest imponerende årstiden for vakre blomster, men Madeira er så frodig og mild at du alltid vil kunne nyte floraen. Den varme, tørre sommeren strekker seg fra midten av mai til midten av oktober.

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

 Madeira (Portugal) bruker Euro. Det er nok av muligheter til å ta ut kontanter i minibanker og bruke kort på hotellene.  

Tid og tidssoner

Madeira ligger 1 time etter oss, dvs når klokken er 12 på Madeira er den 13 i Norge.

Pass og visum

 Du trenger pass eller godkjent ID-kort for å reise til Madeira.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly Gardermoen-Madeira tur/retur
 • Norsk erfaren turleder
 • All overnatting i dobbeltrom (eller ifølge program)
 • Frokost og matpakke som nevnt i programmet
 • Middager som nevnt i programmet
 • All lokaltransport

Pris inkluderer ikke

 • Måltider utenom programmet
 • Drikke
 • Personlige utgifter
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 • Enkeltromstillegg (der dette er mulig) - kr 3.600 - på forespørsel.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Vi ankommer Madeira

Overnatting Hotell
Måltid M
Transport Buss
Tid 1 time

Vi flyr fra Oslo til Madeira og lander i Funchal der vi blir hentet av våre lokale venner og kjørt helt vest på øya til koselige Ponta de Pargo. Denne lille «byen» (900 fastboende) er kjent for sine fyrtårn og sine vakre, høye klipper. Her blir det innkvartering på et trivelig familiedrevet overnattingssted. Vi rekker en liten luftetur før vi går gjennom ukens program, får servert en felles middag og er klare for fine dager med fotturer på denne frodige øya.

Ponta do Pargo

dag

2

Levada Nova da Calheta

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 4-5 +1 timer

Vi starter vår vandring på Madeira med en typisk levada; Levada Nova da Calheta. Denna vakre levadaen er spesielt kjent for sin utsikt sørover mot havet. Dette er også en rute mange lokale benytter for å holde seg i form. Vi spiser matpakken på veien og blir plukket opp et passende sted langs ruten. Bussen vår setter kurs mot nordsiden av øya. Sjåføren slipper oss av bussen så vi kan vandre ned med flott utsikt til denne koselige lille byen; Porto Moniz, nordvest på øya. Byen er kjent for sine naturlige vulkanske basseng, og er et meget populært sted både for turister og fastboende.

Porto Moniz

dag

3

Verada do Fanal

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 6-7 timer

Vi starter dagen med en solid frokost, så er bussen klar for å kjøre oss til startpunktet for dagens fine fottur langs Verada do Fanal. I dag beveger vi oss inn i et meget frodig landskap, beliggende ved Laurissilva-skogen (som står på UNESCO`s verdensarv-liste), på grensen mellom Porto Moniz og Calheta. Underveis passerer vi flere utsiktspunkt, og har vi været med oss vil vi i dag få en fantastisk utsikt over bl.a. Chao da Ribeira – en liten, koselig by omgitt av daler og klipper. Denne dagen går vi til vårt lunsjsted, som er en koselig liten cafe i skogen. Vi avslutter turen gjennom en lang tunnel og blir hentet og kjørt tilbake til hotellet vårt i Porto Moniz. Kanskje blir det tid til et bad i de naturlige vulkanske bassengene før middag.

dag

4

Pico Grande

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid ca. 5 timer
Stigning ca. 500 hm

I dag skal vi til fjells! Vi tar "Caminho Real Encumeada" fra passet og går via Pico Grande (1655 moh) – en topp hvor man ser havet både på nordsiden og sørsiden av øya på en god dag. Vi har også god utsikt til Madeiras høyeste topp som vi skal bestige neste dag. Dette er en av Madeiras best besøkte topper, og du vil garantert forstå hvorfor! Som i Norge kan vi også her oppleve vekslende vær, så husk å pakke regntøyet og en vindjakke i tursekken. Etter toppstøtet fortsetter vi ned til frodige Jardim de Serra eller "fjellets hage", en liten oase, hvor vi skal tilbringe de to neste nettene. Her er det perfekte stedet for avslapning før middag.

 Jardim de Serra

dag

5

Madeiras høyeste fjell

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 5-6 timer
Stigning 500 hm
Avstand 12-13 km,

I dag skal vi til Pico Ruivo, det høyeste fjellet på Madeira. Toppen ruver 1862 meter over havet, og følelsen av å være på toppen av øya er fantastisk! Vi ser utover ville, vulkanske steinformasjoner, grønne daler og gule blomsterkledde fjellsider. Stien starter ved Madeiras tredje høyeste fjell, Pico Do Arieiro, men stien går i kupert terreng, så vi får likevel noen høydemeter. Vi går rolig og nyter den praktfulle naturen som utvilsomt er verdt innsatsen. På Pico Ruivo beundrer vi de andre toppenen rundt oss, både den vi kom fra og Pico Grande vi besteg i går.  Langt nede i sentrum av Madeira ser vi også den lille landsbyen Curral das Freiras. Vi tar oss en god pause på toppen, og tar returen østover mot Santana. Vi returnerer til Jardim de Serra med buss og får ennå en kveld i flotte omgivelser.

dag

6

En ny levada

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid ca. 4,5 timer

En ny levada står på programmet, vi skal kombinere to i dag. Vi starter ved Pico das Pedras Levada og går via Caldeirão Verde til Ilha. Dette ligge på nordvest siden av Madeira. Her blir det fossefall, broer, tuneller, majestetiske trær og bratte fjellsider. Etter endt tur forflytter vi oss til hovedstaden,  Funchal, hvor vi skal bo de siste dagene.

dag

7

Madeiras "Lofoten"

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M
Tid 3 timer

Etter frokost henter bussen oss, og kjører oss helt øst på øya. Ponta do Sao Lourenco er et nydelig fjellområde, som på mange måter kan minne om Lofoten. Vi går på gode stier gjennom nydelig natur, her bør kameraet være klart! Er du heldig, kan du få øye på verdens mest sjeldne sel; Monachus monachus (middelhavsmunkesel), eller sjøulv som de kaller denne på Madeira. Etter ukas siste lille topp nyter vi en god lunsjpause, før vi returernerer til Funchal. I kveld feirer vi de flotte dagene på denne frodige øya med en hyggelig avslutningsmiddag.

dag

8

Hjemreise

Måltid F
Transport Fly

Vi spiser frokost på hotellet og har litt tid på egenhånd før vi får skyss til flyplassen i Funchal for reisen tilbake til Norge.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.

Regnjakke 

God regnjakke som tåler vind, regn og har hette. Gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Regnbukse

Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull.

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Solen kan være sterk, noe beskyttende på hodet er lurt.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler

Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge.

Joggesko

Solide, med god såle.

Trekkingstaver

Fine å bruke på fjellturen for de som ønsker, og god avlastning for knær og ankler.

Dagstursekk

35-45 liter m/regntrekk. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier. Viktig når vi skal i grottene og tunellene!

Drikkeflasker / Camelback

Ha med drikkeflasker så du får plass til 2-3 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.
Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.
Nesedråper – viktig for å åpne nesen ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Dette kan være fint å ha på kveldene.

Badetøy

 Det blir mange muligheter for et bad, både på hotellet og i sjøen

Ekstra skift

Rene klær og sko til kveldsbruk.

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
tir 11. okt 2022 tir 18. okt 2022
Hanne Hollås
Guide: Hanne
Ingen ledige plasser
Kr. 21 900,-
tir 2. mai 2023 tir 9. mai 2023
Hanne Hollås
Guide: Hanne
Ledige plasser
Kr. 21 900,-
tir 3. okt 2023 tir 10. okt 2023
Ledige plasser
Kr. 21 900,-

Samarbeidspartnere