Grønlandskryssing med ski og pulk

Norsk Guide
Fysisk 5/6   Risiko 4/6 31 dager 6 - 10 deltakere Fra Kr. 92 500,-

Bli med på en av verdens vakreste skiturer! Hvitserk er den operatøren i verden som har krysset Grønlandsisen flest ganger, og vi samler en motivert gjeng som med grundige forberedelser og pågangsmot skal krysse Grønlands historiske og imponerende innlandsis - 600 kilometer fra kyst til kyst.

Høydepunkter

 • Vill og endeløs natur
 • Fellesskap
 • Mestring
 • Polarlys
 • Vakre brefall
 • En tur for livet

Dette er en krevende ekspedisjon hvor du som deltager virkelig vil få testet deg i polare omgivelser. Her vil lagarbeid, godt humør og stor viljestyrke være like viktig som din fysiske kapasitet. Det kreves grundig forarbeid, men når du først setter skiene på innlandsisen vil du ikke angre - det finnes ikke flottere opplevelser enn å krysse polarvidda.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 5

Dette er våre mest krevende turer. Her må du regne med å jobbe hardt over lengre tid for å nå målet. Turene er fysisk og mentalt krevende, og grundige forberedelser må til for å delta. 5-er turene er ofte lange, med mange netter i telt. Turene går gjerne til kaldere strøk og/eller i stor høyde, og du må bære eller dra tungt. Utstyret spiller en viktig rolle, og turen stiller store krav til deg som deltaker. Guiden er ansvarlig for turgjennomførelsen, men du som deltaker er selv ansvarlig for å stille godt nok forberedt slik at du kan ta ansvar for deg selv underveis. På disse turene er deltakerne med på leirrutiner som å sette camp og lage mat. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ta kontakt på info@hvitserk.no | 23213070

Skriv ut

Trening og forberedelser

Det er ingen grunn til å undervurdere den fysiske utfordringen dette er. Denne ekspedisjonen krever at du trener systematisk over tid på de to tingene som gjelder: Å gå på ski og trekke noe tungt etter deg. Som deltager skal du også kunne andre vesentlige ting før vi drar: Sette opp telt i sterk vind og håndtere en bensinbrenner under alle forhold. Det er helt nødvendig at alle har brukt mye tid på testing av utstyr, spesielt fottøy. Bruk tid ute i felt, og legg inn flere turer med overnatting for å bli god på vintercamping og rutiner som føger med dette. Dette er en tur som krever en god fysikk hos deltagerne, du MÅ trene mye for å klare turen og du må begynne opptreningen minst 1 år i forveien, helst lenge før. Kroppen trenger tid for å venne seg til belastningen det er å trekke 65-75 kg pulk hver dag i mer enn 25 dager, 10 effektive timer hver dag. Pulken du skal trekke vil inneholde dine egne saker + en andel av fellesutstyret. Det er tungt - og umulig hvis du ikke er forberedt! 

Hvitserk står for alt fellesutstyr som sikkerhet, navigasjon, reparasjonsverktøy, medisiner, telt, primuser, kokekar + pulk. Personlig utstyr holder du selv. For eksempel krever vi at alle skal ha samme støvel og bindingssystem.

Sikkerhet

På denne turen er det viktig å forstå at vi beveger oss langt utenfor allfarvei. Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å bistå om noe skulle skje, men en eventuell redningsaksjon vil kunne ta lengre tid enn på andre turer vi arrangerer. Det er derfor ekstremt viktig at alle deltakere stiller godt forberedt og er klar for å håndtere uforutsette situasjoner på strak arm. Vi har med navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon og tau/sikringsutstyr, i forhold til de krav en slik tur måtte stille.

Les mer om sikkerhet og gradering av våre turer her.

Treningssamlinger

Vi vil arrangere to samlinger i forbindelse med Grønlandskrysningen. Høstsamlingen vil foregå i Osloområdet i september/oktober. Her vil vi ha en brief, en lang prat om utstyr og i tillegg en treningstur i marka med overnatting ute. Formålet er å bli kjent med gruppa, få svar på spørsmål man måtte ha, gå gjennom camprutiner og opplegg på Grønland, og kunne gi veiledning til videre forberedelser fram mot neste samling. 

Vintersamlingen vil foregå på fjellet. Her vil vi sjekke at det vi gikk gjennom på høstsamlingen sitter, og drille rutinene for Grønland. Vi skal gå langt med ski og pulk, sove i telt og "sette" camprutinene. Hver deltaker vil bli vurdert ut fra forrige samlings tilbakemeldinger, og enkelte vil kanskje måtte levere egen treningsdagbok fram mot avreise. Har man ikke utført de arbeidsoppgavene man har blitt bedt om å forbedre, vil man kunne bli anbefalt å utsette turen til neste sesong. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere som ikke følger guidenes råd og tips, og viser at de tar arbeidsoppgavene på alvor. Vi vil også minne om at dette er en gruppetur hvor gruppa kommer først, ikke enkeltpersoner.

Visum, vaksiner og helse

Nordmenn trenger ikke visum til Island eller Grønland, men ta med pass og en kopi av passet.

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema og at dette attesteres av legen. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart. NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Pris inkluderer

 • Erfaren norsk ekspedisjonsguide
 • Alle ekspedisjonstillatelser
 • Alt fellesutstyr som telt, pulker, breutstyr, navigasjon, kommunikasjon, etc.
 • Sikkerhetsutstyr som nødpeilesender, satelittelefon, medisiner og rifle
 • SAR-forsikring påkrevd av myndighetene
 • Egen dagbok på våre hjemmesider
 • Overnatting Kangerlussuaq
 • Transport Kangerlussuaq - startsted 660 moh.
 • All mat på Grønland
 • Eventuell overnatting i Isortoq
 • Transport Isortoq - Tasiilaq
 • Overnatting i Tasiilaq (2 netter)
 • Transport Tasiilaq - Kulusuk (Ekstra bagasje ut over det inkluderte på 20kg per pers. må dekkes av hver enkelt. Dette må betales på stedet)
 • Oppfølging under treningshelgen, og underveis gjennom hele prossessen fra start til mål
 • Treningssamlinger (Treningssamlingene er prissatt til 7500 kroner. Dersom en deltager får beskjed etter vintersamlingen at vedkommende ikke får være med på ekspedisjon vil dette beløpet ikke refunderes)

Pris inkluderer ikke

 • Reiseforsikring som dekker uthenting på Grønlandsisen (vær oppmerksom på at flere selskaper tar et ekspedisjonstillegg på opp mot 10.000 NOK). Les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring 
 • Personlig utstyr
 • Transport til treningshelger t/r
 • Måltider og drikkevarer på reise til og fra Grønland
 • Sending av personlig utstyr fra vest til øst (ca 45,- per kg i 2019)
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær eller sikkerhetsvurderinger. Jfr våre reisebetingelser
 • Fly Oslo - København - Kangerlussuaq
 • Fly Kulusuk - Reykjavik - Oslo (På strekningen Kulusuk - Reykjavik er det vanligvis ikke mulig å bestille ekstra bagasje på forhånd. All overvekt ut over 20 kg per pers må betales på stedet)
 • Overnatting, transport og mat/drikke i Reykjavik på vei hjem (per i dag er det ikke mulig å komme seg videre til Oslo samme dag som vi flyr fra Grønland)
 • Ekstra overnatting i Tasiilaq om gruppa skulle ankomme før tiden.

Forbehold og Øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Avreisedato er en ca. dato og vil bli bekreftet ca. et halvt år før avreise. Datoen er avhengig av Air Icelands flytider som legges ut på senhøsten, og det kan bli et par dagers forskyvning. Vi vil forsøke å legge avreise så nær opprinnelig dato som mulig, men en Grønlandskryssing krever fleksibilitet.

Gruppeinndelingen vil være avhengig av antall deltakere og vil bli endelig fastsatt etter treningsamlingen i januar/februar.

Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

Avreise Oslo - København

Måltid -,-,-
Transport Fly

Overnatting i København, ikke så langt unna flyplassen. Noen år er det mulig å fly samme dag fra Oslo til Kangerlussuaq, det kommer an på flytidene.

dag

2

København - Kangerlussuaq, pakking og forberedelser

Overnatting B & B
Måltid -,-,M

Kangerlussuaq er et lite samfunn beliggende ved enden av en majestetisk, 170 kilometer lang fjord. Her bor 600 robuste sjeler. Byens dynamiske, kommersielle flyplass var opprinnelig base for det amerikanske flyvåpenet fra annen verdenskrig og frem til amerikanerne forlot basen i 1992. I dag er flyplassen utgangspunkt for reiser inn i disse fjerntliggende og uberørte områdene. Vi bruker dagen til pakking av mat, drivstoff og alt annet utstyr som skal med over isen, og gjør pulkene klare. Nå er vi snart i gang og spenningen stiger! På kvelden nyter vi en bedre middag sammen før vi tar farvel med sivilisasjonen!

dag

3

Kangerlussuaq - start transport inn til høyde 660

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

En spektakulær biltur! Vi kjører inn gjennom ørkenen Sandflugtdalen og nærmer oss den majestetiske breen. Neste fastland ligger ca. 580 km lenger øst. Vi begynner oppstigningen umiddelbart. I mai er det kanskje snø på breen helt ned, hvis ikke kan det bli noen timer til fots med skiene på ryggen. 

Avmarsj fra punkt 660 - Vi er igang! Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

4 - 5

Brefallet

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Vi bruker et par dager på oppstigningen. Ruten opp går i kupert terreng med flotte isformasjoner. Det kan være tungt og vanskelig å håndtere pulk og sekk i dette området, så vi tar det rolig.
Opp brefallet på vestsiden av Grønland. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

6 - 18

Innlandsisen

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Vi går på ski innover vidda og slakt, slakere, slakest oppover. Temperaturen synker nok sikkert under minus 20 noen av dagene. Vi kan gjøre regning med dagsetapper på 15-25 km avhengig av føret og hvordan vi føler oss. Det er viktig ikke å presse for hardt, og vi skal ta hensyn til at alle reagerer forskjellig på uvante hverdager.

Vi får garantert smake på all slags vær over Grønlandsisen. Foto: Bjørn Stange Ankre

Etter kanskje 9-10 dager når vi den nedlagte radarstasjonen DYE II.

DIY II er et klassisk holdepunkt på en Grønlandskryssing. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

19 - 24

Lange dagsmarsjer - og nedoverbakke?

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Strekningen mellom DYE II og rutas høyeste punkt på ca 2.500 moh er endeløst og flatt. Uvirkelig, fascinerende og betagende! Gjøres unna på rundt 5 dager. Det er formålsløst å håpe på nedoverbakke etter passering av "summit". Først etter 2 - 3 dager kan man ane at terrenget synker.

Vi blir godt drillet i camprutiner i løpet av tiden vi tilbringer på isplatået. Foto: Lars Petter Jonassen

dag

25 - 28

Vilt, vått og vakkert

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

De siste kilometerne er kanskje de mest fascinerende. Vi tråkler oss ned mot havet etter en nøye utstudert rute som byr på utfordringer, men er trygg.

Vi nyter mange små pauser på de medbrakte sofaene våre. Foto: Bjørn Stange Ankre

Vi går ut til der isen slutter og møter åpent hav, og der ved enden hvor vi står, synker det inn i oss at vi akkurat har gjennomført en fantastisk kryssing av innlandsisen over Grønland. Mange klemmer og kanskje noen gledestårer før vi blir plukket opp med båt, helikopter eller hundeslede og fraktet til sivilisasjon. Hvilket transportmiddel vi bruker kommer an på isforholdene nede ved fjorden. 

Velkomstkomiteen i Isortoq er parat når vi kommer! Foto: Bjørn Stange Ankre

Isortoq er en bygd i Ammassalik kommune, sydøst på Grønland. Navnet betyr "tåkete hav". Grunnen til dette er at isfjellene  som driver her virvler opp så mye sand at vannet er grumsete. Dette er kommunens sydligste bosetting. Den ligger på en flat øy, med Danmarkstredet som nærmeste nabo. Bare 5 km innenfor øya, mot nordøst innerst i Isortoqfjorden, ender altså Grønlands innlandsis. Dette gir et værhardt klima. Isortoq har rundt 100 innbyggere.

dag

29

Isortoq - Tasiilaq

Overnatting Gjestehus
Måltid F,L,M
Transport Helikopter

Vi pakker utstyret og venter på helikoptertransport ut fra denne lille bygda. Det er fasinerende å bo et så lite sted hvor innbyggerne fortsatt lever på tradisjonelt vis med jakt og fangst som den største inntektskilden. Nå venter en spektakulær flytur over isfjell inn mot Tasiilaq hvor det endelig venter en ren seng, en dusj og god mat. Husk at været er sjefen på Grønland. Planlagt helikopterløft avviker ofte til oppsatt tid fordi flyforholdene er vanskelige. Nøyaktig tid for henting etter ekspedisjon avtales i løpende dialog med gruppen de siste dagene av ekspedisjonen. 

Øst-Grønland byr på rå natur og flotte fjell! Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

30

Tasiilaq - Kulusuk - Reykjavik

Måltid F,-,-
Transport Helikopter

Hjemreisen venter. Helikopter fra Tasiilaq til Kulusuk. Herfra flyr vi via Island for å komme østover. Et godt festmåltid i Reykjavik setter et verdig punktum for turen vår. Noen ganger er det mulig å dra direkte fra Reykjavik til Oslo samme dag med en lang stopover i Reykjavik. Dersom flyvningene passer til å reise videre til Oslo samme kveld sender vi guiden vår med siste fly fra Reykjavik. 

dag

31

Reykjavik - Oslo

Transport Fly

Tidlig opp og transport til flyplassen, noe som tar en times tid. Er vi heldige denne dagen ser vi Vatnajøkul, Islands største bre. Så er vi hjemme igjen på gamle trakter etter en fantastisk flott tur!

Dagsangivelsene i beskrivelsen ovenfor er ikke eksakte. Kanskje tar det en dag eller tre mer. Kanskje går det raskere. Vi kan ikke planlegge nøyaktig hjemreisedato på forhånd, men med "normale" forhold tar turen totalt rundt 28 dager. Det anbefales å ha en fleksibel retur, eller fixed men med en dag eller to i slingringsmonn. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler undertøy i ull til både kvinner og menn. . For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. 

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Tynn vindjakke/Overtrekksjakke

For de varmeste dagene er det behagelig å ha på vindjakke istedenfor Gore tex

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Dun-/fiberbukse 

Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.

Overtrekksvotter/vindvotter 

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter

Vanter 

Tynne vanter/hansker som tåler litt.

Balaklava

Eventuelt ansiktsmaske.

Lue

2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.

Sokker 2-3 par tynne innersokker og 2-3 par tykke sokker 

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Ski, skistøvler og staver 

Fjellski med stålkanter. Store trinser på stavene, og ikke for lange!. Vi skal ikke stake over isen, og lange staver gjør at man bli kald på hendene. Gjerne noen med "langt håndtak". Vi går med ca 90 grader i albuen. Varme skisko - Vi går gjennom på samling før tur. Ski må ha BC binding med manuell lukking.

Skifeller 

2 x Korte og eventuelt 1 par lange.

Fotposer/Dunsko

Til bruk i teltet.

Sittesele

Lett, alpin sittesele. Tips: Petzl Altitude 

Brodder

Dersom isforholdene i brefallet tilsier at vi ikke kan bruke skiene, vil vi gå på beina og bruke brodder

Pulksele og taudrag

Sele til å trekke pulk + taudraget

(Taudraget består av et tau festet i loop på selen/sekken + ett tau mellom loopen og pulken. Dette bør være ca 3 meter langt)

Skrukarabiner

3 skrukarabiner – store nok til å håndteres med votter.

3 wiregate karabinere - store nok til å håndteres med votter.

Klemknuteslynge

150cm statisk 5 mm klatretau.

Sovepose

Bør tåle minst -30°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.

Liggeunderlag

Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. I tillegg bør du ha et liggeunderlag i celleplast underst.

Arctic Bedding 

Piteraq HD versjon, str XL

Pulkbagger

2 hele + 1-2 halve bagger (kjekt for organisering) - Piteraq HD versjon

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse. Grad 4 glass

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Solkrem

Høy faktor

Hodelykt

Brukes kun på omvisningen på DYE II - ta den letteste du har

Matutstyr

Matskål med lokk, bestikk, kopp, termoser og  drikkeflaske. Husk trekk til vannflaskene dine

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Tisseflaske

Le bare, men du vil oppdage hvor behagelig det er. 1-liter med stor åpning - Nalgene vannflasker fungerer bra. For jenter anbefales en tissetrakt, se www.freshette.comwww.go-girl.no eller send en mail til dame@tissetrakt.no 

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vanntette pakkposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Ta også med 4 stk 35 liter poser som vi bruker til pakking/organisering av mat

Bilstrikker

Til å rigge pulken. 3-4 stk.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier/Powerbank/Solcelle

 

Ørepropper

Mot snorking og blafring i teltduken.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 65-75 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre. 
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi har følgende felles- og sikkerhetsutstyr:
-  Telt
-  Pulk (pariserpulk)
-  Rifle 
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Brenner 
-  Brennstoff 
-  Gryter
-  Mat
-  Breutstyr 
-  Toalettpapir

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
fre 28. apr 2023 søn 28. mai 2023
Carl-Martin Schönning
Guide: Carl-Martin
Ingen ledige plasser
Kr. 92 500,-