Bli med på en av verdens vakreste skiturer! Hvitserk er den operatøren i verden som har krysset Grønlandsisen flest ganger, og med vår unike erfaring samler vi en motivert gjeng som med grundige forberedelser og pågangsmot skal krysse Grønlands historiske og imponerende innlandsis. 600 kilometer fra kyst til kyst.
Høydepunkter
- Vill og endeløs natur
- Fellesskap
- Mestring
- Polarlys
- Vakre brefall
- En tur for livet
Dette er en krevende ekspedisjon hvor du som deltager virkelig vil få testet deg i polare omgivelser. Her vil lagarbeid, godt humør og stor viljestyrke være like viktig som din fysiske kapasitet. Det kreves grundig forarbeid, men når du først setter skiene på innlandsisen vil du ikke angre! Denne turen går fra vest til øst, og vi krysser som Nansen, med pulk.
Det finnes ikke flottere opplevelse enn å krysse polarvidda. Først opp det nydelige, men - for mange - tunge brefallet, så herlige dager så langt fra sivilisasjonsfølelsen du kan komme, før vi igjen får land i sikte. Det øyeblikket glemmer vi ikke. Denne turen går vi i april/mai. Med nøye forberedelser og godt humør vil gjennomføringen gjøre at polarfeberen vil sitte i kroppen "ever after"!
Kryssingen av innlandsisen med ski og pulk er nok den mest fysisk krevende turen vi har på programmet. Forbered deg godt, og vi lover at det kommer til å bli en kjempekick!
Da Nansen krysset Den Store Bre i 1888 var det en sensasjon. Det satte ikke bare Norge på kartet, men det meislet skikultur inn som en del av polare oppdagelser. Det er med denne utrolige ballasten det å krysse Innlandsisen er blitt noe helt spesielt. Det er en glitrende mulighet til å sette seg et mål som er både stort og unikt, - og som svært få har nådd.
Det er mange rutiner og triks som skal falle på plass den første uken. Med bakgrunn i alle våre tidligere ekspedisjoner på Grønland og i polområdene holder vi et ganske rigid dagsprogram. 7- 8 effektive timer foran pulken gir omtrent 30km i gjennomsnitt pr dag. Normalt skal vi kunne gå over på rundt 23-25 dager men dette vil variere etter vær og føre. Etter en uke begynner all mat å smake godt, og man spiser mer og mer. Deretter passerer vi den nedlagte US radarstasjonen DYE II. Etter en hviledag fortsetter vi mot neste delmål: Rutas høyeste punkt ca 2.500moh. Det er poengløst å se frem til nedoverbakke etter "summit", men pulken er blitt litt lettere, og dagsetappene øker sakte men sikkert i lengde. Først et par-tre dager lenger øst begynner breen igjen å by på terrengformasjoner. Brefallet på østkysten er mindre krevende enn vestkysten, men byr gjerne på utfordringer med litt smeltevann og enkelte store sprekker. Vel nede ved havet og landsbyen Isortoq hentes vi av helikopter til byen Tasiilaq. Turen vil sette mange spor, og gruppen vil være turvenner for livet!
GUIDE/TURLEDER
Vi reiser i en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren ekspedisjonsleder fra Hvitserk.
Hva er inkludert
- Overnatting som spesifisert i programmet
- Alle måltider på Grønland
- Norsk guide
- All lokal transport tilknyttet turprogrammet
Se fullstendig liste under Turfakta.
Kontakt oss
Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.
Turfakta
Historie
Nansen sin bok "Over Grønland" fra 1891, starter slik "Over denne grønnlandske snebre eller innenlandsis, som den kalles, hadde ennu ingen menneskelig fot funnet vei, skjønt mange hadde forsøkt. Ingen visste derfor sikkert, hvordan det så ut i dens indre. For å få greie på dette og gå tvers over landet fra østkysten til vestkysten var det, at en liten flokk på seks mann drog av sted fra Norge i mai 1888".
Vil du vite mer om hva som skjedde, så les boken. Vil du vite hvordan det føltes å krysse isen, ja da må du bli med på tur!
Vanskelighetsgrad
Det er ingen grunn til å undervurdere den fysiske utfordringen en slik ekspedisjon er. Den krever jevnlig trening og evne til å være ute på ski hele dagen. Pulken du skal trekke vil inneholde dine egne saker + en andel av fellesutstyret, og kommer til å veie minst 65-75 kg ved start. Det er tungt - og umulig hvis du ikke er forberedt! Vi skal alle bygge oss opp før turen. Du bør lage deg et treningsprogram som følges fram mot avreisen. Turen krever motivasjon og godt humør. Alle får dårlige dager, og det hjelper med litt skyv av de andre. Grønland er samtidig et vennlig sted å være - når man velger rett tidspunkt og gjør de nødvendige forberedelser. Ikke bli skremt av historiefortellere som gjerne legger på både kuldegrader og vind. Vi skal avpasse farten etter forholdene, men standarden er at man går ca 8-10 effektive timer hver dag.
Les mer om graderingen på våre turer her.
Treningssamlinger
Vi vil arrangere to samlinger i forbindelse med Grønlandskrysningen. Høstsamlingen vil foregå i Osloområdet i september/oktober. Her vil vi ha en brief, en lang prat om utstyr og i tillegg en treningstur i marka med overnatting ute. Formålet er å bli kjent med gruppa, få svar på spørsmål man måtte ha, gå gjennom camprutiner og opplegg på Grønland, og kunne gi veiledning til videre forberedelser fram mot neste samling.
Vintersamlingen vil foregå på fjellet. Her vil vi sjekke at det vi gikk gjennom på høstsamlingen sitter, og drille rutinene for Grønland. Vi skal gå langt med ski og pulk, sove i telt og "sette" camprutinene. Hver deltaker vil bli vurdert ut fra forrige samlings tilbakemeldinger, og enkelte vil kanskje måtte levere egen treningsdagbok fram mot avreise. Har man ikke utført de arbeidsoppgavene man har blitt bedt om å forbedre, vil man kunne bli anbefalt å utsette turen til neste sesong. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere som ikke følger guidenes råd og tips, og viser at de tar arbeidsoppgavene på alvor. Vi vil også minne om at dette er en gruppetur hvor gruppa kommer først, ikke enkeltpersoner.
Turforberedelser
Denne ekspedisjonen krever at du trener systematisk over tid på de to tingene som gjelder: Å gå på ski og trekke noe tungt etter deg. Som deltager skal du også kunne andre vesentlige ting før vi drar: Sette opp fjelltelt i vind og fyre opp og koke på primus. Det er helt nødvendig at alle har brukt mye tid på testing av utstyr, spesielt fottøy. Bruk tid ute i felt, og legg inn flere turer med overnatting for å bli god på vintercamping og rutiner som føger med dette. Dette er en tur som krever en god fysikk hos deltagerne, du MÅ trene for å klare turen og du må begynne opptreningen så snart du er påmeldt. Kroppen trenger tid for å venne seg til belastningen det er å trekke 65-75 kg pulk hver dag i mer enn 25 dager.
Sikkerhet
Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.
Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling på tur. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.
På denne turen er det viktig å forstå at vi beveger oss langt utenfor allfarvei. Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å bistå om noe skulle skje, men en eventuell redningsaksjon vil kunne ta lengre tid enn på andre turer vi arrangerer. Det er derfor ekstremt viktig at alle deltakere stiller godt forberedt og er klar for å håndtere uforutsette situasjoner på strak arm. Vi har med navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon og tau/sikringsutstyr, i forhold til de krav en slik tur måtte stille.
NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.
Innkvartering
Vi bor på et enkelt B & B på vestkysten før ekspedisjonen. Overnatting på hotell eller et lokalt gjestehus i Tasiilaq etter ekspedisjonen. Underveis i ekspedisjonen er det telt som er vårt hjem, vi benytter 3 og 4 personers telt.
Utstyr
Hvitserk står for alt fellesutstyr som sikkerhet, navigasjon, reparasjonsverktøy, medisiner, telt, primuser, kokekar + pulk. Personlig utstyr holder du selv. For eksempel krever vi at alle skal ha samme støvel og bindingssystem. Se under utstyrsliste for nærmere detaljer om personlig utstyr.
Klima
Mai er normalt en kald tid på isen, men kan by på alt fra 35 kuldegrader om natten til nullføre og regn. Det er sjelden mulig å lage mat og spise utenfor teltene i løpet av turen. Det er et markant værskille ved rutens høyeste punkt. Sannsynligheten for mye nedbør er størst på østsiden.
Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.
Penger
Lokalvaluta på Grønland er danske kroner. Du kan bruke kort til det meste i både i Tasiilaq og Kangerlussuaq.
Tid og tidssoner
Norge - 4 timer
Pass og visum
Nordmenn trenger ikke visum til Island eller Grønland, men ta med pass og en kopi av passet.
Vaksinasjoner og helse
Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema og at dette attesteres av legen. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.
Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.
Forsikring
Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.
Noen generelle ting å være oppmerksom på:
- Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
- Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
- Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
- Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
- Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
- Reisegods
- Forsinkelser
Forbehold
Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Avreisedato er en ca. dato og vil bli bekreftet ca. et halvt år før avreise. Datoen er avhengig av Air Icelands flytider som legges ut på senhøsten, og det kan bli et par dagers forskyvning. Vi vil forsøke å legge avreise så nær opprinnelig dato som mulig, men en Grønlandskryssing krever fleksibilitet.
Gruppeinndelingen vil være avhengig av antall deltakere og vil bli endelig fastsatt etter treningsamlingen i januar/februar.
Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.
Pris inkluderer
- Erfaren norsk ekspedisjonsguide
- Alle ekspedisjonstillatelser
- Alt fellesutstyr som telt, pulker, breutstyr, navigasjon, kommunikasjon, etc.
- Sikkerhetsutstyr som nødpeilesender, satelittelefon, medisiner og rifle
- SAR-forsikring påkrevd av myndighetene
- Egen dagbok på våre hjemmesider
- Overnatting Kangerlussuaq
- Transport Kangerlussuaq - startsted 660 moh.
- All mat på Grønland
- Eventuell overnatting i Isortoq
- Transport Isortoq - Tasiilaq
- Overnatting i Tasiilaq (2 netter)
- Transport Tasiilaq - Kulusuk (Ekstra bagasje ut over det inkluderte på 20kg per pers. må dekkes av hver enkelt. Dette må betales på stedet)
- Oppfølging under treningshelgen, og underveis gjennom hele prossessen fra start til mål
- Treningssamlinger (Treningssamlingene er prissatt til 7500 kroner. Dersom en deltager får beskjed etter vintersamlingen at vedkommende ikke får være med på ekspedisjon vil dette beløpet ikke refunderes)
Pris inkluderer ikke
- Personlig utstyr
- Transport til treningshelger t/r
- Måltider og drikkevarer på reise til og fra Grønland
- Sending av personlig utstyr fra vest til øst (ca 45,- per kg i 2019)
- Reiseforsikring som dekker uthenting på Grønlandsisen (vær oppmerksom på at flere selskaper tar et ekspedisjonstillegg på 6-7000 NOK)
- Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær eller sikkerhetsvurderinger. Jfr våre reisebetingelser
- Fly Oslo - København - Kangerlussuaq
- Fly Kulusuk - Reykjavik - Oslo (På strekningen Kulusuk - Reykjavik er det vanligvis ikke mulig å bestille ekstra bagasje på forhånd. All overvekt ut over 20 kg per pers må betales på stedet)
- Overnatting, transport og mat/drikke i Reykjavik på vei hjem (per i dag er det ikke mulig å komme seg videre til Oslo samme dag som vi flyr fra Grønland)
- Ekstra overnatting i Tasiilaq om gruppa skulle ankomme før tiden.
Øvrig informasjon
Dag for dag
dag
1
Avreise Oslo - København
Overnatting i København, ikke så langt unna flyplassen. Noen år er det mulig å fly samme dag fra Oslo til Kangerlussuaq, det kommer an på flytidene.
dag
2
København - Kangerlussuaq, pakking og forberedelser
Kangerlussuaq er et lite samfunn beliggende ved enden av en majestetisk, 170 kilometer lang fjord. Her bor 600 robuste sjeler. Byens dynamiske, kommersielle flyplass var opprinnelig base for det amerikanske flyvåpenet fra annen verdenskrig og frem til amerikanerne forlot basen i 1992. I dag er flyplassen utgangspunkt for reiser inn i disse fjerntliggende og uberørte områdene. Vi bruker dagen til pakking av mat, drivstoff og alt annet utstyr som skal med over isen, og gjør pulkene klare. Nå er vi snart i gang og spenningen stiger! På kvelden nyter vi en bedre middag sammen før vi tar farvel med sivilisasjonen!
dag
3
Kangerlussuaq - start transport inn til høyde 660
En spektakulær biltur! Vi kjører inn gjennom ørkenen Sandflugtdalen og nærmer oss den majestetiske breen. Neste fastland ligger ca. 580 km lenger øst. Vi begynner oppstigningen umiddelbart. I mai er det kanskje snø på breen helt ned, hvis ikke kan det bli noen timer til fots med skiene på ryggen.
dag
4 - 5
Brefallet
Vi bruker et par dager på oppstigningen. Ruten opp går i kupert terreng med flotte isformasjoner. Det kan være tungt og vanskelig å håndtere pulk og sekk i dette området, så vi tar det rolig.
dag
6 - 18
Innlandsisen
Vi går på ski innover vidda og slakt, slakere, slakest oppover. Temperaturen synker nok sikkert under minus 20 noen av dagene. Vi kan gjøre regning med dagsetapper på 15-25 km avhengig av føret og hvordan vi føler oss. Det er viktig ikke å presse for hardt, og vi skal ta hensyn til at alle reagerer forskjellig på uvante hverdager.
Etter kanskje 9-10 dager når vi den nedlagte radarstasjonen DYE II.
dag
19 - 24
Lange dagsmarsjer - og nedoverbakke?
Strekningen mellom DYE II og rutas høyeste punkt på ca 2.500 moh er endeløst og flatt. Uvirkelig, fascinerende og betagende! Gjøres unna på rundt 5 dager. Det er formålsløst å håpe på nedoverbakke etter passering av "summit". Først etter 2 - 3 dager kan man ane at terrenget synker.
dag
25 - 28
Vilt, vått og vakkert
De siste kilometerne er kanskje de mest fascinerende. Vi tråkler oss ned mot havet etter en nøye utstudert rute som byr på utfordringer, men er trygg.
Vi går ut til der isen slutter og møter åpent hav, og der ved enden hvor vi står, synker det inn i oss at vi akkurat har gjennomført en fantastisk kryssing av innlandsisen over Grønland. Mange klemmer og kanskje noen gledestårer før vi blir plukket opp med båt, helikopter eller hundeslede og fraktet til sivilisasjon. Hvilket transportmiddel vi bruker kommer an på isforholdene nede ved fjorden.
Isortoq er en bygd i Ammassalik kommune, sydøst på Grønland. Navnet betyr "tåkete hav". Grunnen til dette er at isfjellene som driver her virvler opp så mye sand at vannet er grumsete. Dette er kommunens sydligste bosetting. Den ligger på en flat øy, med Danmarkstredet som nærmeste nabo. Bare 5 km innenfor øya, mot nordøst innerst i Isortoqfjorden, ender altså Grønlands innlandsis. Dette gir et værhardt klima. Isortoq har rundt 100 innbyggere.
dag
29
Isortoq - Tasiilaq
Vi pakker utstyret og venter på helikoptertransport ut fra denne lille bygda. Det er fasinerende å bo et så lite sted hvor innbyggerne fortsatt lever på tradisjonelt vis med jakt og fangst som den største inntektskilden. Nå venter en spektakulær flytur over isfjell inn mot Tasiilaq hvor det endelig venter en ren seng, en dusj og god mat. Husk at været er sjefen på Grønland. Planlagt helikopterløft avviker ofte til oppsatt tid fordi flyforholdene er vanskelige. Nøyaktig tid for henting etter ekspedisjon avtales i løpende dialog med gruppen de siste dagene av ekspedisjonen.
dag
30
Tasiilaq - Kulusuk - Reykjavik
Hjemreisen venter. Helikopter fra Tasiilaq til Kulusuk. Herfra flyr vi via Island for å komme østover. Et godt festmåltid i Reykjavik setter et verdig punktum for turen vår. Noen ganger er det mulig å dra direkte fra Reykjavik til Oslo samme dag med en lang stopover i Reykjavik. Dersom flyvningene passer til å reise videre til Oslo samme kveld sender vi guiden vår med siste fly fra Reykjavik.
dag
31
Reykjavik - Oslo
Tidlig opp og transport til flyplassen, noe som tar en times tid. Er vi heldige denne dagen ser vi Vatnajøkul, Islands største bre. Så er vi hjemme igjen på gamle trakter etter en fantastisk flott tur!
Dagsangivelsene i beskrivelsen ovenfor er ikke eksakte. Kanskje tar det en dag eller tre mer. Kanskje går det raskere. Vi kan ikke planlegge nøyaktig hjemreisedato på forhånd, men med "normale" forhold tar turen totalt rundt 28 dager. Det anbefales å ha en fleksibel retur, eller fixed men med en dag eller to i slingringsmonn.
Utstyrsliste
Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.
Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no
TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.
Undertøy |
Vi anbefaler undertøy i ull til både kvinner og menn. . For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull. |
2 sett ullundertøy |
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. |
Fleecejakke |
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes. |
Skalljakke |
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. |
Skallbukse |
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. |
Tynn vindjakke/Overtrekksjakke |
For de varmeste dagene er det behagelig å ha på vindjakke istedenfor Gore tex |
Dunjakke |
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa. |
Dun-/fiberbukse |
Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa. |
Overtrekksvotter/vindvotter |
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter |
Vanter |
Tynne vanter/hansker som tåler litt. |
Balaklava |
Eventuelt ansiktsmaske. |
Lue |
2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue. |
Hals/buff |
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to. |
Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker |
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. |
Ski, skistøvler og staver |
Fjellski med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skisko. Ski må ha BC binding med manuell lukking |
Skifeller |
Korte og eventuelt lange. |
Fotposer/Dunsko |
Til bruk i teltet. |
Sittesele |
Lett, alpin sittesele. Tips: Petzl Altitude |
Brodder |
Dersom isforholdene i brefallet tilsier at vi ikke kan bruke skiene, vil vi gå på beina og bruke brodder |
Pulksele og taudrag |
Sele til å trekke pulk + taudraget (Taudraget består av et tau festet i loop på selen/sekken + ett tau mellom loopen og pulken. Dette bør være ca 3 meter langt) |
Skrukarabiner |
3 skrukarabiner – store nok til å håndteres med votter. 3 wiregate karabinere - store nok til å håndteres med votter. |
Klemknuteslynge |
150cm statisk 5 mm klatretau. |
Sovepose |
Bør tåle minst -30°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen. |
Liggeunderlag |
Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. I tillegg bør du ha et liggeunderlag i celleplast underst. |
Arctic Bedding |
Piteraq HD versjon, str XL |
Pulkbagger |
1 hel + 2 halve bagger - Piteraq HD versjon |
Solbriller |
Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse. Grad 4 glass |
Slalåmbriller |
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde. |
Solkrem |
Høy faktor |
Hodelykt |
Brukes kun på omvisningen på DYE II - ta den letteste du har |
Matutstyr |
Matskål med lokk, bestikk, kopp, termoser og drikkeflaske. Husk trekk til vannflaskene dine |
Toalettsaker |
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc. |
Tisseflaske |
Le bare, men du vil oppdage hvor behagelig det er. 1-liter med stor åpning - Nalgene vannflasker fungerer bra. For jenter anbefales en tissetrakt, se www.freshette.com , www.go-girl.no eller send en mail til dame@tissetrakt.no |
Personlige medisiner |
Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. |
Kompresjonsposer |
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere. |
Bilstrikker |
til å rigge pulken |
Skrivesaker |
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med. |
Hodetelefoner |
Musikk eller lydbok på øret kan være fint. |
Kamera |
Husk nok plass på minnebrikken. |
Batterier/Powerbank/Solcelle |
|
Ørepropper |
Mot snorking og blafring i teltduken. |
Spesielle merknader om utstyr og klær på turen
- Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett.
- Pulkene vil veie 65-75 kg.
- Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne.
- Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre.
- Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.
Vi har følgende felles- og sikkerhetsutstyr:
- Telt
- Pulk (pariserpulk)
- Rifle
- Satellitt telefon
- Førstehjelp
- Snøspader
- Brenner
- Brennstoff
- Gryter
- Mat
- Breutstyr
- Toalettpapir