Haute Route - den klassiske skituren i Alpene

Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 4/6 8 dager 5-6 deltakere Fra Kr. 22 900,-

Haute Route er toppturklassikeren over alle toppturklassikere og kobler sammen de to alpebyene Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits. Den er en av verdens mest kjente alpine skiturer. Vi starter i Chamonix og bruker seks dager på turen til Zermatt.

Høydepunkter

 • Klassisk høyfjellsskitur
 • Alpekultur
 • Storslått natur

Turen byr på mange høydemeter med fin skikjøring, men det er totalopplevelsen som gjør turen virkelig spesiell. Historien, stemningen, atmosfæren på fjellhyttene, den alpine karakteren, de mektige toppene og den storslåtte naturen. Det er flere forskjellige rutevarianter underveis, og vi vil hele tiden vurdere etappene ut fra vær og føreforhold. Selv om hovedmålet er Chamonix til Zermatt kan vi ikke garantere at det lar seg gjennomføre i sin helhet hver gang. Dette er noe av risikoen ved å dra på en slik tur, i motsetning til en "toppturhelg" hvor man har stort spillerom til å velge turer hver dag basert på vær og føre.

Turen krever god fysisk form, gode skiferdigheter og generell fjellerfaring. Deltakerne må ha med stegjern og isøks og ha erfaring med å bruke dette.  I likhet med alle andre toppturer er det også nødvendig med skredsøker, spade og søkestang, og erfaring med å bruke dette. Du må bære alt du trenger for 6 dager i sekken hele turen.

Vi bor på fjellhytter, og første og siste natten bor vi på et hyggelig hotell i Chamonix. Dersom du ønsker det, er det mulig å reise ned i forkant eller bli igjen i Chamonix etter Haute Route-turen. Vi anbefaler at du reiser ned noen dager før og gjør noen lette turer opp i høyden hvis du er usikker på hvordan kroppen din akklimatiserer seg til dette.

Er du klar for verdens mest berømte alpine skitur? 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport underveis på skituren

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Haute Route startet som en vandrerute sommerstid og ble gått av medlemmer av den britiske Alpine Club på midten av 1800-tallet. I 1911 ble den for første gang gått på ski av en fransk ekspedisjon og etter det har det franske navnet "Haute Route" blitt værende.  

Turen kobler sammen de to alpelandsbyene Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits, og er en av de mest kjente alpine skiturene i verden. Turen, som starter like under Mont Blanc og ender ved foten av Matterhorn, tar deg gjennom noe av det mektigste og mest dramatiske landskapet i Alpene.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som krever god fysisk form, gode skiferdigheter, og fjellerfaring. Vi har god fremdrift og går mange høydemeter hver dag. Du må beherske nedkjøringer i varierende snøforhold og terreng, og med bratthet på ca 40 grader i enkelte partier. I tillegg må du beherske bruken av stegjern og isøks i bratt lende, og det å skifte/rigge om fra skikjøring til oppstigning i flere runder hver dag. 

Det kan være lurt å dra ned noen dager tidligere og tilbringe litt tid i høyden for å akklimatisere, om du er usikker på hvordan kroppen responderer.

Underveis på turen går du med sekk med alt du trenger av utstyr for alle dagene.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Innkvartering

 Vi bor på dobbeltrom i Chamonix og på flersengsrom/sovesal på fjellhyttene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

 Vi tar ut Euro og betaler kontant på fjellhyttene

Tid og tidssoner

 Ingen tidsforskjell.

Pass og visum

 Du trenger pass når du reiser til Sveits/Frankrike.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Selv om hovedmålet er Chamonix til Zermatt kan vi ikke garantere at det lar seg gjennomføre i sin helhet hver gang. Dette er noe av risikoen ved å dra på en slik tur, i motsetning til en "toppturhelg" hvor man har stort spillerom til å velge turer hver dag basert på vær og føre.

Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • UIAGM guide / Tindevegleder
 • To netter i dobbeltrom i Chamonix
 • Fem netter på fjellhytter
 • Transport fra Zermatt til Chamonix

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter tur/retur Oslo - Genève
 • Transport fra Genève til Chamonix t/r
 • Måltider som ikke er beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokaltransport utover det som er nevnt i programmet

Øvrig informasjon

Dette er en tur for deg med gode skiferdigheter. Hvis du er i tvil om du kan være med på turen, ta kontakt med oss for en prat.

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Ankomst Chamonix

Overnatting Hotell

Avreisedag fra Norge. Du kan fly med Norwegian, Swiss eller SAS til Genève. Transport fra Genève til Chamonix går enklest med minibusstaxier, f.eks. Alpybuss. Vær ute i god tid med booking. Oppmøte på hotellet i Chamonix for introduksjon til turen og møte med resten av gruppa. Vi spiser middag, ordner det siste utstyret og gjør oss klar for en fantastisk uke i fjellheimen.

dag

2

Turen begynner

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, -, M

Planen er Verbier-varianten av Haute Route. Dette er den mest populære ruta og gir de beste nedkjøringene, men føre- og værforhold kan gjøre at det blir endringer underveis. I dag spiser vi frokost på hotellet, handler inn til lunsj og tar så skiheisen opp til Grande Monte hvor selve Haute Route-turen starter. Vi starter rolig og tar en kort etappe til Argentier hytta. På ettermiddagen tar vi en økt med Sender/Mottaker utstyret slik at alle er kjent med dette.

dag

3

Col du passot

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, L, M

Idag starter vi med å krysse Argentiere-breen og starter oppstigningen mot passet. Hvis det er klarvær har vi fantastisk utsikt til Chamonix og kan nøye studere vårt første mål, Col Du Passot. Her venter en travers som tar oss til Trient-hytta på 3168 moh.

dag

4

Fjellhytter og fjellpass

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, L, M

Vi krysser Trient-breen og ender opp i Val d'Arpette. Her venter 1300 meter nedkjøring til den sveitsiske byen Champex. Herfra tar vi buss/taxi til Verbier. Vi fortsetter opp mot Col du Momin og opp på Grand Desert-breen, før nedkjøringen til Prafleuri-hytta. Hytta er utgangspunkt for en rekke kortere, flotte turer.

dag

5

Utsikt, utsikt, utsikt

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, L, M

Vi begynner nå å få litt rutine på dagene. Tidlig frokost, klargjøring av utstyr og så feller på. Vi starter tidlig og går opp til Col des Roux, og begynner så en slakt skrånende travers over Lac du Dix. Hvis snøforholdene er gode kan vi komme langt på kort tid. Fra enden av Lac du Dix begynner vi oppstigningen mot Dix-hytta. På vei oppover har vi fantastisk utsikt til Mont Blanc de Cheilon (3869 moh), og hytta har kanskje den beste utsikten på turen, rett ovenfor nordveggen av Mont Blanc de Cheilon.

dag

6

Over til sveits

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, L, M

Idag er det en av de lengre klatreetappene. Vi skal ca fire timer opp til Col de Brenay (3639 moh) og å over til Pigne d'Arolla Col (alternativt kan vi gå via Col du Chevre som er mer skjermet og med en litt slakere nedkjøring). Derfra skal vi videre til Vignettes-hytta. På avstand kan nedkjøringen se skummel ut, men etter å ha kikket litt nærmere finner vi de fine linjene i snøen. Dette er en av de mer strabasiøse dagene på turen, så det blir en velfortjent middag idet vi kommer frem til hytta som ligger helt på kanten av Viubebreen.

dag

7

Grand finale

Overnatting Hotell
Måltid F, L, -

Den siste dagen er også den lengste, men for en avslutning! Vi starter tidlig, for det vil ta oss ca 8 timer å komme til Zermatt, men innen vi kommer dit venter 2100 meter nedkjøring med fantastisk utsikt til Matterhorn, Zinalrothorn, Monte Rosa, Breithorn og mange av de andre mest kjente toppene i Zermatt-området! En fantastisk avslutning på en fantastisk uke i Alpene. I Zermatt samler vi sakene våre og tar toget til Täsch (Zermatt er bilfritt!) der minibussen vår venter på å ta oss tilbake til hotellet i Chamonix. Her blir det en velfortjent dusj før avslutningsmiddag.

dag

8

Hjemreise

Etter frokost er det tid for retur til Norge. Eller kanskje du ikke vil hjem enda, men har utsatt returen noen dager for enda mere skikjøring?

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

NB: På denne turen må dere regne med å bære noe felles sikringsutstyr, for eksempel tau eller lignende.

Undertøy

Bruk truse/bokser i ull!

Ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

 

Varme votter / hansker

Gode, varme skihansker

Tynne hansker 

 

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger, og gode solbriller som dekker for refleksjoner fra snøen

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. ca 90-100 under midten og ikke av de letteste modellene. Randone eller telemark, ikke splitboard.

Hjelm

Lett skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 

Skarejern

Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 

Spade

Liten, lett og i aluminium. Plastspader holder ikke for å grave i skred. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Skredsøker

Husk å sjekke batteriene! Kan eventuelt leies i Chamonix.

Søkestang

Denne skal også være med. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Isøks

Kan Eventuelt leies i Chamonix.

Stegjern

Kan eventuelt leies i Chamonix.

Karabiner

2 stk. skrukarabiner og 1 vanlig karabin. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Slynge

120 cm. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Sele

Alpin/randosele. Vanlig klatresele fungerer også, men selen brukes hele tiden så det er en fordel om den er lett i vekt og enkel å ta av/på med ski og stegjen på beina. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg 2-3 liter vann. 

Termos /Termokopp

Ta gjerne med termos eller termokopp om du er glad i noe varmt å drikke i løpet av dagen, men tenk vekt!

Solkrem

Husk sunblock for leppene. 

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol. 

Våtservietter og noe dopapir

 

Lakenpose

Til bruk på fjellhyttene.

Lite håndkle

Til bruk på fjellhyttene.

Kamera

Gjerne med ekstra batteri(er). Det er begrenset med lademuligheter underveis.

Hodelykt

Husk nye batterier. 

Ørepropper

Vi sover på sovesaler underveis.

Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l. 

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
tor 16. mar 2023 tor 23. mar 2023
Marius Opdahl Larsen
Guide: Marius
Ingen ledige plasser
Kr. 22 900,-