Sykkeltur i Albania

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 8 dager 9 - 16 deltakere Fra Kr. 20 900,-

Bli med på en ukes sykkeltur hvor vi opplever UNESCO-vernede steder, snødekte fjelltopper, vakre strender langs den albanske riviera, en genuint urørt kultur og usedvanlig vennlige mennesker!

Høydepunkter

 • Ohridsjøen
 • Den romerske ruinbyen Butrint
 • Gjirokaster
 • Den albanske riviera
 • Kystbyene Sarande og Himare
 • Vennlige mennesker
 • God mat


De som har besøkt Albania sier at dette er det nærmeste du kommer til en tidsreise. Inntil Folkerepublikken Albania ble oppløst i 1991, var det sjeldent at utlendinger fikk muligheten til å besøke dette landet som fortsatt har et mystikkens slør over seg. Men etter at grensene åpnet, innså besøkende raskt at årtier med isolasjon hadde gjort Albania til et meget spesielt sted.

I motsetning til nabolandene Hellas i syd og Kroatia i nord, er Albania fortsatt uoppdaget og skånet for masseturismen, til tross for at de kan by på like vakre strender langs den samme kystlinjen, lignende matkultur og et prisnivå mange hakk under. Men dette vil nok ikke vare evig, så vi synes du bør benytte anledningen til å oppdage Albania før alle andre gjør det! 

Vi flyr til og fra hovedstaden Tirana, men starter syklingen fra den lille byen Pogradec, beliggende ved Ohridsjøen, som en en av Europas dypeste og eldste innsjøer. Her finnes det endemiske fisk som vi selvsagt kan prøve til middag. Vi fortsetter sørover over fjellandskap, gjennom furuskoger, overnatter i fjellhytter og på små familiedrevne hoteller. Underveis passerer vi geitegjetere og eldre damer med skaut og esel, glade barn som vinker og smiler, og enkelte dager kan vi antagelig telle antall passerende biler på en hånd. 

Etterhvert kommer vi ned til Albanias kyst, som er like vakker som sine greske og kroatiske naboers riviera. Her sykler vi med turkist hav på venstre side og 2000 meter høye fjell på høyre side. Vi får selvfølgelig også anledning til å dyppe slitne kropper i Det Joniske Hav. På denne turen er også de alle måltider inkludert, og vi føler oss ganske sikre på at disse vil bli en veldig positiv overraskelse!

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Det området dagens Albania dekker, var tidligere en del av de romerske provinsene Dalmatia (det sørlige Illyricum), Makedonia (og da særlig området Epirus Nova), og Moesia. Den moderne republikken Albania oppnådde uavhengighet etter Det osmanske rikes kollaps i Europa, etterfulgt av Balkankrigene. Albania var fyrstedømme, republikk og kongerike, før det i det i 1939, som en del av andre verdenskrig, ble invadert i 1939 av Italia, som var under fascistisk styre, og igjen i 1943 av Nazi-Tyskland. I 1946 ble landet en kommunistisk folkerepublikk, et styresett etablert og ledet av Enver Hoxha og Arbeidets parti. I 1991 ble landets kommunistiske styresett avviklet, og Republikken Albania ble etablert.

Vanskelighetsgrad

Dette er en middels fysisk krevende tur med dagsetapper på mellom 50 og 70 kilometer på sykkelen. Veiene er hovedsakelig asfalt, men vi kommer også til å sykle noe på grus. Det er minimalt med trafikk, og det er stort sett bare èn vei å følge. Vi har imidlertid med følgebuss hele veien så det er ingen fare dersom du av en eller annen grunn ønsker å ta det med ro; men vi antar at du er med for å sykle mest mulig.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Med sykkeletapper på rundt 50-70 km, er det veldig lurt at du har syklet en del i forkant av turen. Dette for å unngå skader og sår bak! Vi har med oss følgebuss under hele sykkelturen.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bruker overnattingssteder av den beste standarden som er å oppdrive i Albania for tiden. Det vil stort sett si 3* hoteller med eget bad i byene, og familiedrevne gjestehus på de mer avsidesliggende stedene. Noen av de er såpass små at det er ikke garantert at alle som ønsker det kan få enkeltrom - og derfor er det lurt å bestille så tidlig som mulig om enkeltrom er viktig for deg.

Klima

Albania har et temperert Middelhavsklima. April og oktober er fortsatt mildt, men du vil nok merke solen godt utover dagen. En liten regnskur må vi nok regne med, men vanligvis er både april og oktober perfekt for sykkeltur. Temperaturene vil antagelig ligge mellom 15 og 24 grader på dagtid - på natten kan det synke ned mot 5-6 grader oppe i fjellene, og 12-15 ved kysten.


Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Albanske lek. Minibanker er tilgjengelige på flyplassen og i byene.

Tid og tidssoner

Albania ligger på samme tidssone som Norge.

Pass og visum 

Du trenger ikke annet enn et gyldig norsk pass. Dette må være gyldig i minst seks måneder etter utreise.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestillings - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen ditt tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Flyreise Oslo - Tirana (inkl. flyskatter/avgifter)
 • Norsk erfaren turleder
 • Engelsktalende lokal guide
 • Følgebiler som transporterer bagasjen vår
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger i tomannsrom
 • ALLE MÅLTIDER (Vegetarmåltider er tilgjengelig om ønskelig!)
 • Alt av fellesutstyr
 • Gode moderne sykler (lettvekts 30-girs Giant hybrid)
 • Sykkelhjelm, sykkelveske, drikkeflaske.

Pris inkluderer ikke

 • Utgifter av personlig art
 • Drikke til måltidene
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell 
 • Tips til lokale guider og hjelpere
 • Inngangsbillett til attraksjonene (80-100 kr)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise og til Ohridsjøen

Overnatting Hotell
Måltid M
Transport Minibuss
Tid 2,5 timer

Vi samles på Gardermoen, hilser på reisefølget for den neste uka, og setter oss på flyet sørover. Vi ankommer Tiranas flyplass på ettermiddagen, hvor vi blir møtt av våre albanske venner. Vi kjører minibuss (ca 2,5 timer) østover til Ohridsjøen og sjekker inn på et hotell ved innsjøens bredder. Velkomstmiddag på hotellet på kvelden - her kan du jo prøve Ohridsjøens endemiske ørret!

dag

2

Fra Ohridsjøen til Germenje

Overnatting Hytter
Måltid F, L, M
Transport Minibuss, sykkel
Stigning 1000m
Avstand 70km

Er du riktig morgenfugl kan du starte dagen med en dukkert i en av Europas eldste og dypeste innsjøer! Etter frokost på hotellet kjører vi bussen vår til Korce (ca 45 min), og herifra starter vi syklingen for alvor. Vi forlater Korces flate åkere og klatrer gradvis opp i fjellene gjennom et nakent landskap med klipper og stein med spredt vegetasjon her og der. Vi forserer juv og daler, inn i hjertet av Grammoz-fjellene og over Barmash-passet på 1159 moh før vi når idylliske Germenj i sin egen sedate dal. Her bor vi på en liten gård, i tømmerhytter med to soverom og ett bad i hver hytte, og spiser nytrukket fiskemiddag ved peisen i storstua.

Foto: Geir Amundsen

dag

3

Sykling til Permet

Overnatting Gjestehus
Måltid F, L, M
Transport Sykkel
Stigning 615m
Avstand 60km

Vi sykler opp fra Germenj-dalen til et flatt høyplatå omringet av høye fjelltopper før vi når kilden for Vjosa-elven, og suser deretter ned gjennom det spektakulære juvet til Leskovik. Vi fortsetter nedover til Carshove og følger deretter en rute langs elven til Benje, beliggende på en bratt ås ved elven. Stedet her er kjent i lokalområdet for sine måltider og for sin raki. Etter lunsj sykler vi en svipptur bort til de varme kildene, som ligger like ved en eldgammel pittoresk steinbro. Vi kan bade i elven eller i kildene, og mudderet fra bunnen her regnes som svært rensende og bra for huden - men særlig delikat er det ikke. Tilbake til gjestehuset til solnedgang for en bedre middag ved langbordet på terrassen. Foto: Geir Amundsen

dag

4

Sykling til Telepene og videre til Gjirokaster

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Transport Sykkel, minibuss
Tid 3t
Stigning 420m
Avstand 46km

Etter frokost fortsetter vi gjennom dalen mot Kelcyra, med de spisse fjelltoppene i det fjerne. Vi sykler mellom fjellsidene til Drinos og videre langs enda et elvejuv. Etter lunsj ved fossen i Telepene setter vi oss i bussen den siste halvtimen over de brede slettene til byen Gjirokaster, De Tusen Trappers By, beliggende høyt oppe i fjellsiden til høyre. På ettermiddagen tar vi en rusletur gjennom byen og besøker festningen, utforsker de trange brosteinsgatene og de gamle ottomanske husene fra 1700-tallet. Middag på en lokal restaurant. 

dag

5

Sykling til den albanske riviera

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Transport Minibuss, sykkel
Tid 4-5 t
Stigning 720m
Avstand 70km

Vi bruker bussen til å komme oss ut av Gjirokaster og opp til Muzina-passet, som er inngangsporten til det sørlige Albania. Målet vårt i dag er Saranda, beliggende ved den joniske kysten, inneklemt mellom blått hav og høye fjell. Underveis på sykkelturen stopper vi og spiser lunsj og besøker den UNESCO-listede ruinbyen Butrint. Dette er en av Europas viktigste arkeologiske steder, med røtter tilbake til både romertiden og den greske antikken. Den siste sykkeletappen er forholdsvis kort og enkel. Vel fremme i Saranda frister kanskje en dukkert i havet før vi spiser middag på hotellet.Foto: Geir Amundsen

dag

6

Sykkel til Himare

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Transport Sykkel
Stigning 1060m
Avstand 54km

I dag skal vi få kjørt oss, på en forrykende sykkeltur opp og ned - bratt ut av Saranda til et klippefylt fjellplatå, før vi suser ned mot idylliske havbukter og gjennom små landsbyer, alltid med et blendende blått hav til venstre og fantastiske fjell ruvende til høyre. Noen mil unna kan vi se den greske ferieøya Korfu. Til slutt flater det ut til den lange stranden ved Himare-bukta. På ettermiddagen er det bare oss og Det Joniske Hav!Foto: Geir Amundsen

dag

7

Sykling til Vlore

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Transport Sykkel
Stigning 1630m
Avstand 64km

Dagens sykkeletappe er like spektakulær som den er utfordrende. Vi klatrer fra havnivå og opp til Llogara-passet 1000 meter over det knallblå Joniske havet. Her er det krappe svinger mens vi fortsetter oppover, oppover, oppover! Nasjonalparken her er hjem for svartfuru, eurasisk oter og kongeørn. I klarvær er det mulig å skimte det syd-italienske fastlandet i det fjerne. Etter et lunchstopp på toppen cruiser vi nedover mot byen Vlora, og til hotellet vårt like før byen. Her parkerer vi syklene våre for godt. Den beste belønningen for dagens strabaser er å slappe av med en kald forfriskning på hotellets private strand, før vi har vår siste middag sammen på hotellet.Foto: Geir Amundsen

dag

8

Til Tirana og hjemover

Måltid F
Transport Minibuss
Tid 2 timer

Etter frokost er det på tide å dra til flyplassen og sette nesa hjemover. Vi kjører fra Vlore på et par timer, og er hjemme i Norge sent på kveld.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Fleecejakke

Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.

Vanntett jakke og bukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene e.l. for ventilering når man sykler. 

Langbukse, vind/jogge

En lett/sval bukse, bør være litt vindtett, og av et materiale som tørker raskt. Fin å reise med også.

Sykkelbukse/ - shorts

Med "padding" på baken

Joggesko

Sko med godt feste som er gode å gå i og å sykle med.

Sandaler

Greit å ha på kveldene, og ved kysten.

T-skjorter/ langarmet skjorte

Lange ermer kan være viktig mot solen.

Sykkelhjelm 

Du får låne gratis i Albania, men kanskje foretrekker du din egen. 

Drikkeflaske

Igjen, du får låne gratis i Albania, men kanskje foretrekker du din egen. 

Sykkelsko / klikkpedaler

Hvis du ønsker å sykle med klikkpedaler, må du ta med dette selv. Du får hjelp til å montere de. 
Hvis du ikke er vant til å sykle med klikkpedaler, så dropp det! 

Sykkelhansker

Hendene blir møre av å holde rundt styret - og stekt av sola!

Polstring til sykkelsetet

Kan komme veldig godt med - man blir lett mørbanket bak de første dagene!

Duffelbag eller myk sekk

Denne pakker du alt i, og den transporteres mellom overnattingsstedene. Syklene har flaskeholdere og sidevesker som du kan ha noen småting i - en jakke, solkrem, kamera osv. 

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Solbriller 

Gode, og solide solbriller med mørkt glass

Badetøy

Det blir flere muligheter for en dukkert!

Håndkle/ vaskeklut

Bør være av et materiale som tørker raskt.

Skjerf/ tørkle

På enkelte støvete sykkelstrekninger kan det komme godt med 

Et forsiktig utvalg av hygienesaker

Uunnværlig!

Undertøy og sokker 

Sier seg selv!

Ekstra skift

Behagelige klær å bruke på kvelden. Joggedress e.l. ? 

Myggspray

 

Kikkert

 

Pengebelte

 

Smakstilsetning/ Sportsdrikk

Smakstilsetninger til vannet kan være godt til en forandring. Råsaft, sportsdrikk e.l.

Snacks 

Noen tursjokolader og/eller poser med nøtteblandinger kommer du aldri til å angre på at du dro med deg fra Norge! Kommer til å smake himmelsk som energitilskudd  når det blir litt lenge til lunch!

Kompresjonsposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet.

Ørepropper

Om du sover lett. Kanskje får du en romkamerat som snorker!? 

Antibac

Antibac eller andre desinfiserende midler. For hygienens skyld. Dårlig håndhygiene er hyppigste årsak til magetrøbbel.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Kontanter og kort

Turen dekker det meste, men det er rart med det. Drikke, suvenirer, enkelte middager og luncher, tips osv går av egen lomme.  Albanske Lek kan tas ut i minibank i alle byene. 

Hodetelefoner + MP3/iPod

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Lesestoff

Noe lettlest - ikke dra deg med den tokilos mursteinsromanen. Du er heller neppe opplagt til tungfordøyelig faglitteratur etter en lang dags sykkeltur. Reiselitteratur, krimroman eller albansk ordbok? Det er opp til deg!

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
lør 6. mai 2023 lør 13. mai 2023
Ledige plasser
Kr. 20 900,-
lør 23. sep 2023 lør 30. sep 2023
Ledige plasser
Kr. 20 900,-

Samarbeidspartnere