Sykkeltur i sørlige Portugal

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 2/6   Risiko 3/6 8 dager 10-16 deltakere Fra Kr. 21 900,-

Bli med på en ukes utforskning av Portugals sørkyst, hvor vi skal sykle rundt 260 kilometer i retning av fastlands-Europas sørvestligste punkt. Underveis vil vi se storslagen natur med vakre strender og grønne sletter, samt mange små sjarmerende landsbyer med hvite hus og trange brosteinsgater.

Høydepunkter

 • Historiske Setubal
 • Den romerske ruinbyen Mirobriga
 • Idylliske Porto Covo
 • Vakker natur langs Alentejo- og Algarvekysten
 • Odeceixe-stranden
 • Den restaurerte landsbyen Pedralva
 • Europas sørvestligste punkt ved Sagres
 • Portugisisk mat og vin

Bli med Hvitserk til herlige Portugal! Vi starter i Setubal, sør for Lisboa, og har seks dager med fin sykling foran oss, med strekninger fra tre til seks mil pr dag. Vi har det ikke travelt med å komme oss fra A til B, vi er her for å oppleve Portugals vakre natur, og det gjør man best fra sykkelsetet. Algarvekystens kultur og historie er i seg selv god nok grunn til å bli med på denne turen, og på denne tiden av året er det ikke lenger så mange andre turister i regionen.

Vi holder oss i størst mulig grad unna hovedveiene, og oppsøker heller de små landsbyene og de mer avsidesliggende stedene. På kveldene får vi anledning til å teste ut den delikate portugisiske matkulturen, som består av langt mer enn bacalao, selv om sjømaten kanskje er deres styrke. Og de lokale vinene vil nok for mange bli ett av turens absolutte høydepunkter! 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Portugals historie som en europeisk nasjon har sin opprinnelse i tidlig middelalder. På 1400-tallet og 1500-tallet vokste Portugal fram som en verdensmakt i løpet av Europas oppdagelsestid da det bygde opp et utstrakt verdensrike gjennom besettelser i Sør-Amerika, Afrika og Asia. I de to neste århundrene mistet Portugal mye av sin rikdom og status til Nederland, England og Frankrike som tok gradvis del av krydder- og slavehandelen som var det økonomiske grunnlaget for Portugals makt.

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis enkel sykkeltur, hvor det hovedsakelig er Dag 5 som har stigninger. De andre dagene er det stort sett flatt, og vi sykler på lite trafikerte veier, stier og landeveier. Vi har god tid, vi er der for å oppleve landskapet og kulturen fra sykkelsetet, ikke for å komme oss fortest mulig fra A til B.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Med sykkeletapper på opptil 50-60 km, er det en fordel at du har syklet en del i forkant av turen. Dette for å unngå skader og sår bak! Det er forholdvis flatt i områdene hvor vi sykler, så kilometerne slukes raskt

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.nosom kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

 Vi bor på tomannsrom på små, lokale 3- og 4* hoteller og gjestehus underveis.  

Klima

Gjennomsnittstemperaturene i oktober ligger rundt 19-20 grader - perfekt til sykling! Enkelte dager kan det på dagtid strekke seg mot 30-tallet. Også temperaturene i vannet er fortsatt bra - rundt 19 grader.

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Euro. Det er nok av muligheter til å ta ut kontanter i minibanker, og du kan betale med kort stort sett overalt, men sørg for å ha med nok kontanter til handling på småstedene underveis som ikke nødvendigvis tar kort. 

Tid og tidssoner

Portugal ligger en time bak norsk tid. 

Pass og visum

Nordmenn trenger ikke pass eller visum for å reise innenfor Schengen, men passet er eneste godkjente legitimasjon, så ta det med likevel.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Flyreisen Oslo-Faro-Oslo
 • Norsk erfaren turleder
 • Engelsktalende lokal sykkelguide
 • Bagasjetransport fra sted til sted
 • Transfer fra Lisboa flyplass til hotellet Dag 1, og fra Sagres til Faro flyplass Dag 8
 • All overnatting i tomannsrom
 • God og lett sykkel med hjelm (Cube mountain bike) 
 • Frokost hver dag
 • Middag i Setubal Dag 1 og i Sagres Dag 7 

Pris inkluderer ikke

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider utenom frokost, og middag Dag 1 og Dag 7 
 • Drikke
 • Inngangsbilletter til severdighetene 
 • Enkeltromstillegg (Kr 3200,-)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Overnatting Hotell
Måltid M

Vi reiser med morgenflyet fra Oslo Gardermoen og lander i Portugal ca fire timer senere. Her blir vi hentet og kjørt til hotellet vårt, som ligger midt i det historiske sentrum av Setubal. Dette er en by med ca 90000 innbyggere, som alltid har vært viktig for sjøfarten i landet. Den ligger ved utløpet av Sado-elven, og var allerede på 1300-tallet en av Portugals viktigste havnebyer. Du rekker å se deg litt om, kanskje besøke Jesus-klosteret som også huser Bymuseet, eller Sao Filipe-festningen med en flott utsikt over byen, elven og Arrabida-fjellkjeden, før vi samles på kvelden for en velkomstmiddag hvor vi blir litt bedre kjent med hverandre. 

dag

2

Sykling fra Setubal til Santiago do Cacem

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Sykkel
Avstand 64 km

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut og tar ferge over til den lange smale Tròia-halvøya. Her ser vi oss litt omkring før vi setter oss på syklene og tråkker i vei sørover. Dagens strekning er forholdsvis enkel og grei på flatt terreng, med unntak av en litt tøffere stigning (ca 180 høydemeter) den siste mila opp mot dagens sluttdestinasjon, Santiago do Cacém. Dette er en fredelig liten by med ca 29000 innbyggere, med en lang historie - på romertiden var dette en viktig by på veien mellom Lisboa og Algarve-kysten, noe som bidro kraftig til byens velstand. Like utenfor byen ligger de arkeologiske ruinene av Mirobriga, et viktig landbrukssenter og spa fra romerske tider. Her er en hippodrom, et akropolis, et forum og de offentlige badene klart synlige. Igjen bor vi såpass sentralt at du fint kan rusle til sentrum på egenhånd, men hotellets restaurant regnes blant byens beste! 
Vi er i gang! Foto: Nuno Mourinha

dag

3

Sjarmøretappe til Vila Nova

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Sykkel
Avstand 52 km

Dagens fem mil lange etappe går i delvis ulendt terreng, blant annet enkelte korte strekninger i sand. Vi har litt oppoverbakker de første kilometerne ut av byen, men ellers er det stort sett flatt, først vestover mot Atlanterhavet, hvor vi stopper for lunsj i den lille fiskerlandsbyen Porto Covo full av små hvite hus. Noen av det flotteste ved denne kysten, som mange ikke er klar over, er alle de vakre strendene, som er skjermet av bratte klipper. Herifra er det en drøy mil på flatmark til dagens mål Vila Nova de Milfontes, en liten by beliggende ved utløpet av Mira-elven, med flere interessante historiske bygninger, ikke minst den 400 år gamle festningen som forsvarte landsbyen mot pirater. Hotellet vårt ligger rett ved havet, ti minutter unna sentrum, og har svømmebasseng.

dag

4

Videre til Sao Teotonio

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Sykkel
Avstand 50 km

Etter frokost venter nok en fin sykkelstrekning på oss. Først krysser vi broen over Mira-elven og fortsetter sørover, før vi atter svinger ut mot kysten og sykler via Almograve til Cavaleiro. Rett ved ligger det 103 år gamle og 17 meter høye fyrtårnet i Cabo Sardão, som er det vestligste punktet på Alentejo-kysten. Her er vi i krysningspunktet mellom et blått verdenshav som har gravd ut bratte høye klipper langs kysten, og en horisont med sletter dekket av grønn og frodig vegetasjon. Langs klippeveggene er det også mulig å se reirene til storkepar, som i resten av Europa vanligvis holder til lenger inn i landet, men de har altså gjort et unntak for Alentejo-kysten. 

Vi fortsetter sørover i retning av Zambujeira do Mar, en liten fiskerlandsby hvor det fortsatt er mulig å finne den store roen, selv om de flotte strendene her er veldig populære på sommeren. Her passer det bra å stoppe for lunsj på en av sjømatrestaurantene som naturligvis har helt ferske varer på menyen. Herifra er det rundt halvannen mil igjen av syklingen, hvor vi skal opp ca 200 høydemeter før vi kan trille ned til hotellet vårt, som ligger i landlige omgivelser utenfor São Teotónio. 
Foto: Nuno Mourinha

dag

5

Sykling til Aljezur

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Sykkel
Avstand 34 km

Dagens strekning er kanskje ikke så lang, men det er en av de mest krevende - selv om det er helt overkommelig. Vi starter etter frokost med å sykle sørover til den lille landsbyen Odeceixe, kjent i Portugal for sine vindmøller. (Portugal er forøvrig det landet i Europa med flest vindmøller - en teknikk de fikk fra araberne rundt 1400-tallet, som igjen hadde lært det av perserne.) Herifra har vi noen kuperte kilometer vestover til stranden, men det er det vel verdt! Vi tar oss til til å nyte stranden og en lunsj på en av de små typiske restaurantene. 

Etterpå drar vi østover mot Aljezur, gjennom nydelig landskap med grønne enger og dyrket mark, hovedsakelig søtpoteter. På toppen av åsene vi må passere, står gamle festningsverk som en påminnelse om kampene mellom kristne og maurerne, som begge har satt sitt preg på kulturen som råder den dag i dag. Når vi kommer frem til hotellet vårt i Aljezur, sjekker vi inn, og de sprekeste av oss kan ta en ekstra avstikker på 2-3 mil ned til Monte Clerigos-stranden, og vil oppleve en strålende utsikt underveis - men at det vil bli slitsomt kan vi ikke benekte! 
 

dag

6

Videre til Pedralva

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Sykkel
Avstand 33 km

I dag har vi en ganske kort men tung etappe foran oss, hvor vi skal opp 2 x 100 høydemeter. Etter frokost sykler vi sørvestover i retning Bordeira, og de første fire kilometerne er utfordrende. Etter et par mil ankommer vi den lille byen Carrapateira, og herifra er det kort vei til den nydelige Bordeira-stranden, som ved lavvann er en av de største i hele Algarve-regionen. En liten elv møter havet her og skaper ofte en lagune. Vi spiser lunsj på en av strandrestaurantene her. 

Herifra fortsetter vi til Pedralva, en ørliten landsby som har blitt et prosjekt de siste årene. En gang var det over 100 innbyggere her, men i 2006 var det bare ni igjen, og et femtitalls hus sto tomme og med et skrikende behov for vedlikehold. Siden har en investor dratt i gang en urban rehabilitering, og forsøkt å gjenskape den landlige lille byen som Pedralva en gang var. Og som vi vil se, har de lyktes med det. 
Husk badetøy!

dag

7

Siste etappe - til Sagres

Overnatting Hotell
Måltid F/M
Transport Sykkel
Avstand 30 km

Etter frokost tar vi fatt på den siste etappen, sørover til Sagres. Vi starter med et par kilometres stigning, og passerer gjennom Vila do Bispo, hvor hvite små hus ligger strødd langs trange smågater nedover åssidene under et ruvende kirketårn. Etterhvert som vi nærmer oss kysten, kan vi se havet og fyrtårnet som symboliserer endeveis for sykkelturen vår. Dette er det sørvestligste punktet på det europeiske fastlandet, og fyrtårnet er vel verdt et besøk, i likhet med festningen ytterst på neset utenfor lille Sagres by, med sine 1900 innbyggere. Med sin strategiske beliggenhet på den portugisiske kysten, har dette stedet en lang og spennende historie, som blant annet inneholder et angrep fra den engelske sjøkapteinen og marinehelten sir Francis Drake i 1587, da Storbritannia var i krig med Spania. 
Her parkerer vi syklene for godt, og har ett døgn disponibelt til å finne roen. Vi kan rusle ut og ta en titt på byen før vi på kvelden samles til en avskjedmiddag.

dag

8

Hjemreise

Overnatting Hotell
Måltid F
Transport Fly

Vi har fortsatt store deler av dagen fri til å gjøre hva vi lyster. I tillegg til strendene, er både fyrtårnet og festningen vel verdt et besøk. Vil du aktiviseres, er det mulig å dra på hval- og delfinsafari,  drive med vannsport, eller bare late deg på en av strendene. På ettermiddagen skysses vi til Faro flyplass for å begynne hjemreisen. Sent på kvelden er vi tilbake på Gardermoen. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne utstyrslisten er ment som en retningslinje for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Fleecejakke

Denne bør med, en varm ullgenser kan også brukes, men det er ikke sikkert vi får bruk for den.

Vanntett jakke og bukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene e.l. for ventilering når man sykler. 

Badetøy

Det byr seg anledning for en dukkert både underveis på sykkelstrekningene, og på de hotellene som har basseng.

Badehåndkle

Fint å ha med hvis man ønsker å legge fra seg sykkelen og ta et bad underveis

Langbukse, vind/jogge

En lett/sval bukse, bør være litt vindtett, og av et materiale som tørker raskt. Fin å reise med også.

Sykkelbukse/ - shorts

Med "padding" på baken

 Polstring til sykkelsetet

Kan komme veldig godt med - man blir lett mørbanket bak de første dagene! Trengs kanskje ikke om du har polstret sete i buksa.

Joggesko

Sko med godt feste som er gode å gå i og å sykle med.

Sandaler

Greit å ha på kveldene, og ved kysten.

T-skjorter/ langarmet skjorte

Lange ermer kan være viktig mot solen.

Sykkelhjelm 

Obligatorisk. Du får låne gratis i Portugal, men kanskje foretrekker du din egen. 

Drikkeflaske

 Det er flaskeholdere på sykkelen som du kan sette flasken i.

Sykkelsko / klikkpedaler

Hvis du ønsker å sykle med klikkpedaler, må du ta med dette selv. Du får hjelp til å montere de. 
Hvis du ikke er vant til å sykle med klikkpedaler, så dropp det! 

Sykkelhansker

Hendene blir møre av å holde rundt styret.

Duffelbag eller myk sekk

Denne pakker du alt i, og den transporteres mellom overnattingsstedene. 

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Solbriller 

Gode, og solide solbriller med mørkt glass

Skjerf/ tørkle

På enkelte støvete sykkelstrekninger kan det komme godt med 

Et forsiktig utvalg av hygienesaker

Uunnværlig!

Undertøy og sokker 

Sier seg selv!

Ekstra skift

Behagelige klær å bruke på kvelden. Joggedress e.l. ? 

Kikkert

 Enkelte steder er det en flott panoramautsikt du kanskje vil se nærmere på.

Smakstilsetning/ Sportsdrikk

Smakstilsetninger til vannet kan være godt til en forandring. Råsaft, sportsdrikk e.l.

Snacks 

Noen tursjokolader og/eller poser med nøtteblandinger kommer du aldri til å angre på at du dro med deg fra Norge! Kommer til å smake himmelsk som energitilskudd om det blir litt lenge til lunch!

Vanntette pakkposer

Pakk gjerne det mest nødvendige i noen vanntette pakkposer slik at det ikke blir vått i løpet dagen.

Ørepropper

Om du sover lett. Kanskje får du en romkamerat som snorker!? 

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Kontanter og kort

Drikke, suvenirer, middager og luncher osv går av egen lomme.  Euro kan tas ut i minibank i alle byene. 

Hodetelefoner + iPod e.l.

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Lesestoff

Noe lettlest - ikke dra deg med den tokilos mursteinsromanen. Du er heller neppe opplagt til tungfordøyelig faglitteratur etter en lang dags sykkeltur. Reiselitteratur, krimroman eller skotsk historie? Det er opp til deg!

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere