Til topps i Alpene - Mont Blanc

Favoritt
Ukestur, Høye fjell 8 dager 4-6 deltakere

Vi drar til Alpene for å bestige Mont Blanc. Vi har Chamonix som base, akklimatiserer oss godt, og har den 4810 meter høye toppen som mål.

Høydepunkter

 • Bestige Alpenes høyeste fjell
 • Flotte akklimatiseringsturer
 • Alpekultur og fjellsportens vugge, Chamonix

Mont Blanc er Alpenes og Vest-Europas høyeste fjell og i løpet av en uke skal vi bestige denne flotte toppen. Høyden, og til dels krevende snø- og værforhold gjør dette til en skikkelig bestigning! Det viktig å forberede seg godt, være i god form og ha kjennskap til (eller ihvertfall ikke være redd for) å bevege seg på is, snø og fjell, i til tider luftig terreng, med stegjern og isøks.

Vil du oppleve alpeklassikeren Mont Blanc er dette turen for deg. En innholdsrik drømmeuke!

Vi møtes i Chamonix, og bruker de første dagene til å akklimatisere oss til toppstøtet. Vi bruker det velutbygde heissystemet rundt Chamonix, og kan fort komme opp i høyden og ta dagsturer derfra. Vi trener oss på bruk av isøks og stegjern, og blir kjent med utfordringene som står foran oss. Vi bor på ulike fjellhytter rundt Chamonix, og går akklimatiseringsturer herfra.

Toppnatten går fra Tete Rousse eller Gouter-hytta (NB: alternative ruter kan bli vurdert dersom forhold/logistikk tilsier det). Vi går opp Grand Couloir (teknisk enkel, men eksponert) mellom Tete Rousse og Gouter. Fra Gouter går vi opp på breen mot Dome Du Gouter og videre en eksponert rygg mot toppen. Det tar ca 7 timer opp og 3 timer ned til Gouter-hytta.

Med som guide på turen har vi en erfaren norsk tindevegleder. Det blir en liten gruppe, og vi har i tillegg ekstra lokale guider med på toppstøtet. 

NB: På grunn av bookingproblemer på hyttene kan ikke avreisedato bekreftes 100 % før bookingen åpner. Hold dermed av noen dager før og etter datoene som er satt opp, i tilfelle vi må flytte på turen. Bestill heller ikke flybilletter før dere får bekreftelse av oss. (I år åpnet bookingen i påsken).

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Historie

Mont Blanc (fransk) / Monte Bianco (italiensk), betyr Det Hvite Fjell, og er med sine 4810 moh Vest-Europas høyeste fjell. Fjellet ligger i de franske Alpene på grensen til Italia, og nær grensen til Sveits. Høyden varierer noe fra år til år med den vekslende snømengden på toppen. Isbreen på toppen kan være over 20 meter høy.

Mont Blanc ble førstebesteget 8. august 1786 av Jacques Balmat og Michel-Gabriel Paccard. Inntil Sovjetunionens oppløsning ble fjellet regnet som det høyeste i Europa, men dette er nå oftest regnet for å være Elbrus (5642 moh) i Kaukasus.

Italienere og franskmenn strides om dette fjellet. På italienske kart ligger toppen på grensen mellom de to landene, mens den på franske kart ligger klart inne i Frankrike.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som krever god fysisk form og fjellerfaring. Vi bruker stegjern og isøks på toppstøtet, og det er viktig at du er komfortabel med bruken av disse, og ikke har høydeskrekk. I tillegg må du kunne bevege deg lett i teknisk terreng. Både på toppstøtet og under akklimatiseringsdagene kan du forvente bratt og luftig terreng, både på snø, is og fjell. Det er viktig at du tar forberedelsene seriøst og begynner tidlig med opptrening før avreise.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg. Det kan av den grunn bli andre turvalg og akklimatiseringsturer enn det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Innkvartering

Vi bor på dobbeltrom i Chamonix og på sovesaler på fjellhyttene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Euro

Tid og tidssoner

Ingen tidsforskjell

Pass og visum

Du trenger pass når du reiser til Sveits/Frankrike.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren, norsk hovedguide
 • Lokale guider på toppstøtet, det er maks to gjester per guide
 • Tre netter i dobbeltrom i Chamonix
 • Fire netter på fjellhytter
 • Måltider markert i dag til dag programmet

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter tur/retur Oslo - Genève
 • Transport tur/retur Genève - Chamonix
 • Måltider som ikke er markert i dag til dag programmet (Lunsj på fjellhyttene koster ca 15 Euro/Pers/Dag)
 • Alt av drikkevarer (NB: Også vann som må køpes på fjellhyttene. Dette kan koste opp mot 7-10 euro for 1,5 liters flaske)
 • Tog/buss/heiskort i Chamonix
 • Ekstra hotellovernattinger i Chamonix
 • Overnatting i enkeltrom
 • Personlig bekledning og klatreutstyr

Øvrig informasjon

Frokosten og utvalget av mat på fjellhyttene er noe begrenset. Er du avhengig av en solid forkost og kjente matvarer kan det være lurt å ta med noen pakker knekkebrød og litt tubeost.

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Ankomst Chamonix

Overnatting Hotell

Vi møtes på hotellet på ettermiddag/kveld (Tidspunkt kommer i avreisebrev, men ca kl 16-18 er vanlig møtetid). Vi tar en presentasjonsrunde, går gjennom utstyr, og gjør oss klare til de neste dagene. Chamonix har en rekke sportsbutikker der du kan få ordnet det siste utstyret hvis det er noe du mangler. Vi spiser middag og blir kjent, pakker sekken, og gjør oss klar til en tidlig start neste dag.

dag

2

Refuge Albert 1er

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, -, M
Transport Lokal buss, heis

Vi tar bussen til le Tour, helt nord i dalen. Herfra rusler vi rolig oppover mot Refuge Albert 1er hvor vi skal tilbringe natten. Vi har nydelig utsikt sørover i dalen, og mot Mont Blanc i bakgrunnen. På ettermiddagen tar vi en tur ut på breen du Tour og øver på stegjernsteknikk, taulagsrutiner o.l.
På vei opp mot Albert 1er hytta, med utsikt mot Mont Blanc i det fjerne

dag

3

Tête Blanche

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, -, M

Vi gjør en "alpin start" som betyr tidlig opp og ut av hytta, og har nok en dag der vi prøver å venne kroppen til høyden. Kanskje bestiger vi Tête Blanche, Aiguille du Tour, eller krysser Col du Tour og går over til Triente . Overnatting på Albert Premiere eller Trienthytta.
Akklimatiseringstur fra Albert 1er hytta Foto: Espen Haug Iversen

dag

4

Chamonix

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Vi returnerer til Chamonix for å pakke om, tørke klær, og gjøre oss klare for toppstøtet!

dag

5

Tete Rousse

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, -, M

Fra Les Houches tar vi gondolen opp til la Chalette. Herfra tar vi tog til Nid D'aigle. Deretter er det ca 2 1/2 - 3 timer rolig gange til Tete Rousse. Avhengig av hvordan værmeldingen ser ut, går vi kanskje videre til Goûter allerede i dag. Været og formen vår bestemmer fra hvilken hytte, og når vi tar toppstøtet. (NB: Vær- og føreforhold kan gjøre at gondol og/eller toget ikke går som vanlig, noe som betyr at vi må gå hele eller deler av disse etappene).
Grand Colouir med Tete Rousse hytta nede til venstre i bildet. Foto: Espen Haug Iversen

dag

6

Refuge de l' Aguille du Goûter

Overnatting Fjellhytte
Måltid F, -, M

Vi går opp Grand Couloir (teknisk enkel, men eksponert) mot Goûter-hytta, og ankommer rundt lunsj. Vi slapper av, lader batteriene, og gjør ferdig de siste forberedelser før en tidlig kveld.
På vei opp fra Goûter mot toppen av Mont Blanc

dag

7

Mont Blanc - 4810 m.o.h.

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Starten går tidlig! Vi begynner sakte, men sikkert opp breen mot Dôme Du Goûter. Derfra følger vi en eksponert rygg mot toppen. Her begynner forhåpentligvis sola å titte fram, og vi kan nyte en formidabel utsikt fra taket av Alpene! Det tar ca 7 timer opp, og 5 timer ned til Tete Rousse-hytta. Vi returnerer til Chamonix samme kveld, og tar en velfortjent middag på en av restaurantene i byen.
Vi står forhåpentligvis på toppen av Mont Blanc badet i sol, om alt går vår vei!

dag

8

Hjemreise

Måltid F, -, -

Etter frokost avsluttes turen. Drar du rett hjem til Norge, eller vil du utforske andre deler av Alpene først?

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Leie av utstyr: Noe av utstyret kan leies i Chamonix. Du må selv ta kontakt med for eksempel Intersport eller Snell Sports på forhånd for å organisere dette. Og husk å sette av tid til å dra innom for både henting og levering før og etter tur.

Undertøy, over og under

Ull. Også en bokser/truse i ull/syntet.

Fleecejakke

Fleecejakka (200/300g) er et ”must” på alle turer, og brukes hele veien.

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette (med plass til klatrehjelmen under) og ikke bli våt i snø og sludd.

Skallbukse/ytterbukse

Glidelås i sidene er et alltid en fordel. Gore-Tex eller lignende er tingen.

Tykke, varme votter/hansker

 

Tynne hansker

 

Ullsokker

Husk tørre sokker i reserve. Da forebygger du gnagsår.

Lue/buff

Godlua. Buff er et must, enten syntet eller ull.

Solbriller og skibriller (hvis det er dårlig vær)

Vi går mye på snø, så det må være kraftige solbriller med mørkt glass

Fjellstøvler

Det er viktig med stive, varme sko, for eksempel La Sportiva Nepal EVO/Cube eller lignedne. Sjekk at stegjernene sitter skikkelig på den aktuelle skoen. (Kan eventuelt leies i Chamonix)

Stegjern

NB: Stegjern av stål, og med kladdeplater. (Kan eventuelt leies i Chamonix)

Klatresele

Vanlig sittesele for klatring/randone. (Kan eventuelt leies i Chamonix)

Isøks

Vanlig breøks. (Kan eventuelt leies i Chamonix)

1 stk 120 cm slynge + 1 stk prusik

Tauet til prusik bør være ca 120 cm langt før knuten knytes.

1 stk skrukarabin + 1 stk vanlig karabin

 

Klatrehjelm

(Kan eventuelt leies i Chamonix)

Dunjakke

Et must på en kald toppnatt

Dagstursekk

Ca. 30-50 liter. Det viktigste er at sekken sitter godt og at du har plass til alt du trenger i fjellet

Solkrem

 

Drikkeflaske/Camelback

Vi har lange dager på fjellet og ingen garanti for at vi kan fylle underveis. Ta med nok til 2-3 liter. Camelback kan lett fryse på toppstøtet. Tenk vekt!

Personlig medisiner/ førstehjelpsutstyr

Sportstape, gnagsårplaster ol.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Våtservietter og noe toalettpapir

 

Lakenpose

Til bruk på fjellhyttene.

Lite håndlke

Til bruk på fjellhyttene.

Ørepropper

Til bruk på fjellhyttene

Gåstav(er)

Ikke så vanlig å bruke i Norge, men det gjør akklimatiseringsturene lettere.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere