Finnmarksvidda på ski

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Skitur 4 dager 5 - 14 deltakere

Det er vilt og eksotisk i Finnmark, og skituren over vidda er en fin test hvis du drømmer om en polar ekspedisjon. På Finnmarksvidda får du en smakebit med endeløse vidder, kulden og timer på ski. Men spesielt for denne turen er lyset! I slutten av februar er det mørkt i mange timer av døgnet, og det er nå du finner dramatikken i den fantastiske naturen. De avsidesliggende, hyggelige og tradisjonelle fjellstuene vi bor på er og ypperlig for å se nordlyset!

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

 

Høydepunkter

 • En av Norges vakreste skiturer!
 • Store sjanser for enormt vakkert nordlys
 • Den særegne naturen og kulturen i Finnmark
 • En smakebit på ekspedisjonslivet

Arktiske skieventyr er nærmere stuedøra enn du tror. Over Finnmarksvidda på ski i februar kan bli en kald fornøyelse, men også en fantastisk opplevelse! Med nordlyset som veiviser passerer vi samenes hjemtrakter. Vår tur starter i Alta, der vi transporteres ut til Øvre Stilla (30 km) som er startsted for skituren. Herfra følger ruten den gamle vinterveien. Det bærer innover med ski, og vi bor på tre hyggelige fjellstuer som ligger spredt i passe dagsetapper over vidda.

 

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Historie

Som et enormt tak over selve landet strekker den mektige Finnmarksvidda seg utover i en omkrets av flere titalls mil. Her er grunnen like gammel som kloden selv. Den ligger på ca. 300-500 høydemeter. Temperaturen i området kan falle til -40 (den offisielle rekorden lyder på -51,4 C) om natten. Normalt sett ligger temperaturene på 10-20 minusgrader på våre turer. Finnmarksvidda består av lave åser, bjørkeskog, myrer og vann. 

Vanskelighetsgrad

Finnmarksvidda er Norges kaldeste område vinterstid. Det er derfor en fordel om du er glad i å gå på ski og være aktiv. Det viktigste er derimot motivasjon og godt humør. Har du det er du langt på vei! Hele turen er på ca. 80 km. Avstanden mellom stedene er en dagsmarsj på fra 25-35 km. Turen krever ikke kondisjon utover det normale, men du bør være i god form og ha gått endel på ski fra før av for å få utbytte av turen. Terrenget i seg selv er forholdsvis lett og flatt. På denne turen vil du lære rutiner og få informasjon og tips for hvordan du best planlegger og gjennomfører en vinterekspedisjon på ski.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB: Været på Finnmarksvidda kan man aldri stole helt 100 % på. Vi tar derfor værforbehold på denne turen. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller andre utfordringer så vil Hvitserks guide alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-til-dag programmet underveis.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

 Vi bor på enkle, men koselige fjellstuer - og overnattingen skjer på dobbelt- eller flersengsrom. Vi spiser frokost og middag på fjellstuene, og smører med oss lunsj som vi spiser underveis. Fjellstuene har ikke dusj, men det er muligheter for å vaske seg. På de to siste hyttene er det ikke alkohol servering. Det er lademuligheter på hyttene, men strømmen blir slått av på nettene, så sørg for å lade ved ankomst eller før avreise på morgenen. 

Ankommer du Alta en dag før eller vil tilbringe noen dager etter tur, kan vi anbefale Altafjord Gjestegaard. Ellers finnes det mange muligheter for å utvide besøket sitt. Vi kan anbefale Bjørnfjell Mountain Lodge, som kan organisere hundekjøring eller andre aktiviterer i området både før og etter turen. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Transport lokalt i Finnmark
 • All mat på selve skituren
 • Overnatting på fjellstuene med frokost, nistepakke og god middag.
 • Alt av fellesutstyr (som navigasjon, kommunikasjon og satelittelefon)
 • Våre særdeles erfarne guider

Pris inkluderer ikke

 • Personlig utstyr
 • Drikkevarer
 • Ev. overnatting før/etter tur
 • Ev. fly t/r Alta
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær- eller sikkerhetsvurderinger

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Til historiske Øvre Stilla

Overnatting Jotka Fjellstue
Måltid M
Transport 1 time
Avstand 10km

Avreise fra Alta / Alta flyplass ca. kl 12:00. Fra flyplassen går transporten opp til det historisk viktige punktet Øvre Stilla. Utbygningen av vassdraget mellom Alta og Kautokeino skapte grobunn for den kjente Alta-konflikten. Vi velger rute ut ifra vær og kommer fram til Joatkajavri mot kvelden og spiser nydelig middag her. Joatkajavri er en av tre gjenværende fjellstuer i Finnmark som den norske staten har ansvaret for. Fjellstuene ble etablert i 1840 fordi folk som presten, lensmannen, legen og kemneren skulle ha overnattingsplasser på sine ærender over vidda. Dagsetappene mellom fjellstuene ble da satt til ca tre mil, av hensyn til tiden det tok å vandre til fots eller med hest og kjerre). I motsetning til mye annet i Finnmark, ble ikke Joatkajavri brent under 2. verdenskrig og de eldste husene er fra 1878.

dag

2

Finnmarks største innsjø

Overnatting Mollisjok Fjellstue
Måltid FLM
Tid 10-12 timer
Avstand 30km

Vi forlater det hyggelige vertskapet på Jotka fjellstue etter en god og solid frokost. Foran oss ligger omtrent 30 kilometer på ski i slakt terreng, blant annet over Finnmarks største innsjø Iešjávri. De få høydemeterne i starten av dagen bringer oss opp i det arktiske viddelandskapet. Du vil nå virkelig få muligheten til å hvile øynene på et landskap som er like enormt som det er vakkert. I godt vær kan vi skimte omrisset av noen små krumminger av fjell i det fjerne, mens vi beveger oss stødig mot dagens mål. Innerst inne på Finnmarksvidda ligger Øvre Mollisjok, fjellstua har vært både hjem og arbeidsplass til vertskapet i generasjoner. Om du ønsker å bli bedre kjent med Margit før ankomst, så kan du lese intervjuet med henne hos Aftenposten her. Hos henne får vi servert middag, og om været er på vår side, er det få om noen plasser i verden hvor du har bedre utgangspunkt for å se nordlyset.

dag

3

Den mektige hundevidda

Overnatting Ravnastua Fjellstue
Måltid FLM
Avstand 24km

Fra Mollisjok går vi litt over 20 kilometer til Ravnastua, som i likhet med Joatkajavri også er en av fjellstuene staten har ansvar for i Finnmark. På starten av dagen beveger vi oss litt ned i terrenget. Vi er nå på vei inn i et område som er kjent for et bestemt værfenomen. Det er ikke mange gangene den mye omtalte Hundevidda har blitt krysset vindstille. Med hetta over hodet vil du få kjenne på ekspedisjonsfølelsen i det vi beveger oss i retning av Ravnastua. Omkranset av tynn skog ligger fjellstuen flott plassert i vill natur. Her vil vi bli servert en tradisjonell middag, og ikke glem å skrive dere inn i gjesteboka før dere tar kvelden.

dag

4

På enden av Finnmarksvidda

Måltid FL
Transport 3-4 timer
Avstand 16km

Fra Ravnastua legger vi sporene i retning Karasjok. De første 5-6 kilometerne på dagens etappe er i flatt terreng, før vi får lettere terreng på slutten av turen. Når vi ankommer Assebakte befinner vi oss rett utenfor Norges kaldeste sted, Karasjok. Finnmark er Norges desidert største fylke, med et flateinnhold på størrelse med Danmark. Kjøreturen tilbake er på en 2,5 - 3 timer avhengig av været, og på veien kjører vi gjennom et fascinerende stort landskap, med fascinerende små samfunn. Deriblant Lâhpoluoppal, et sted mellom Karasjok og Kautokeino som ikke fikk strøm før 1965. Den første bilveien fikk dette stedet i 1972, og det har vært sted for NRK sitt program Utkant. Vi planlegger å være tilbake i Alta slik at man rekker kveldsfly fra 17:30 og utover. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Vekten på sekk og utstyr bør ikke overstride mer enn 10kg. 

TIPS: Reis i turklærne dine. Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel skistøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

Ski, varme skistøvler og staver

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skistøvler

Skifeller

Det eneste aktuelle er korte feller. Vi bruker hovedsakelig skismøring. 

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

Gamasjer

De både varmer og beskytter.

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Sandaler/tøfler

Dette er fint å ha på hyttene.

Liggeunderlag

Til å sitte på i lunsjen. 

Bukse

Lett bukse til bruk inne på hyttene, hvis du har plass i sekken, og ikke bare vil gå i stillongs.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Hodelykt

Husk friske batterier.

Stor ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 40-60 liter er passe.

Drikkeflasker

2 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 

Antibac

 

 

Kuldekrem

 

Toalettpapir

Til å ha på dagsturene.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene. 

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.

Badetøy 

Til bruk i badstu

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 24. feb 2022 søn 27. feb 2022
Ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 3. mar 2022 søn 6. mar 2022
Ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 10. mar 2022 søn 13. mar 2022
Ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 17. mar 2022 søn 20. mar 2022
Få ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 24. mar 2022 søn 27. mar 2022
Ingen ledige plasser
Kr. 11 900,-

Samarbeidspartnere