Finnmarksvidda på ski

Bilder & Video
Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 4 dager 5-14 deltakere Fra Kr. 12 900,-

Turen over Finnmarksvidda har alle ingrediensene en god skitur skal ha: Fantastisk høyfjellsterreng, mange timer på ski, til tider skiftende vær og ikke mist, muligheten til å se nordlys. I løpet av fire dager går vi fra Øvre Stilla og til Assebakti, via tre av fjellhyttene som ligger i området. Er du nysgjerrig på slike polarekspedisjoner kan dette være et fint sted å starte. Her kombineres lange dager på ski med god komfort på kvelden.

Høydepunkter

 • En av Norges absolutt vakreste skiturer!
 • Store sjanser for å se nordlys underveis
 • Overnatting på koselige fjellhytter som Joatkajavri, Mollisjok og Ravnastua
 • Turen gir deg en smakebit på ekspedisjonslivet
 • Store sjanser for å se flokker med reinsdyr underveis
 • Sauna på kveldene (på alle fjellhyttene) 

Arktiske skieventyr er nærmere stuedøra enn du tror. Denne turen er nemlig en av de mest tilgjengelige skiekspedisjonene vi har i landet. Fra Alta Flyplass er det kun 45 minutter å kjøre til startstedet for turen ved Øvre Stilla. Og herfra bærer det inn i villmarken, mot Joatkajavri Fjellstue og videre over vidda mot Mollisjok Fjellstue og Ravnastua før vi tilslutt ender opp ved Assebakti.

Skituren over Finnmarksvidda er et fint startsted for personer som ønsker å teste ut lengre skiturer og et perfekt sted på kalde, skyfrie vinterkvelder for å se nordlys. Her er lysforurensningen tilnærmet null noe som gjør at sikten blir helt uslåelig. Det er vel egentlig bare å hive seg rundt å bli med oss på tur i vinter! 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Nivå 3 av 6. Les mer om graderingen på våre turer her.

Skituren over Finnmarksvidda er på ca. 80 km totalt, og dagsetappene varierer fra 8-30 km. Turen krever ikke kondisjon utover det normale, men du bør være i god form og ha gått en del på ski fra før av for å få et positivt utbytte fra turen. Terrenget i seg selv er forholdsvis lett og flatt. På denne turen vil du lære rutiner og få informasjon og tips om hvordan du best planlegger og gjennomfører en vinterekspedisjon på ski.

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB: Været på Finnmarksvidda kan man aldri stole 100% på. Vi tar derfor værforbehold på denne turen. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller andre utfordringer så vil guiden fra Norrøna Hvitserk Adventure alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-for-dag programmet underveis.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. På denne turen må du bære din egen sekk så det er viktig å pakke så effektivt som mulig. Guiden(e) fra Norrøna Hvitserk Adventure vil ha med seg en pulk på turen for diverse fellesutstyr. 

Hvordan komme seg dit?

Den enkleste måten å komme seg til Alta Flyplass på er enten å fly fra- eller via Oslo med enten SAS eller Norwegian. Widerøe har også flyvninger til Alta fra flere steder i Troms og Finnmark.  

Innkvartering

Vi bor på enkle, men koselige fjellhytter underveis - og overnattingen skjer på dobbelt- eller flersengsrom. Det vil ikke være mulig med enkeltrom på denne turen. Vi spiser frokost og middag på fjellstuene, og smører med oss lunsj som vi spiser underveis. Jotka, hvor vi sover den første natten, har som eneste hytte noe enkel servering utenom måltidene, samt drikkevarer, og tar både vipps og kort. Fjellstuene har ikke dusj, men det er muligheter for å vaske seg, og alle har sauna som vil være tilgjengelig etter ankomst. Alle hyttene har strøm, så det vil være mulig å lade (unntatt om natten da aggregatet slås av.)

Bagasje

Siden du må bære din egen tursekk anbefaler vi å pakke så effektivt som mulig slik at du ikke drar med deg for mange kilo over vidda. Dette er svært viktig for å få en vellykket tur. Bruk en sekk som du har anvendt på tur før, og som har et godt hoftebelte. Husk vindtette og vanntette klær. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i prisen. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • All lokal transport i Finnmark
 • Alle måltider underveis på skituren
 • All overnatting underveis på skituren
 • Alt av fellesutstyr (som navigasjon, kommunikasjon og satelittelefon)
 • Erfarne, lokalkjente guider
 • Tilgang til sauna (på alle fjellhyttene)

Pris inkluderer ikke

 • Personlig utstyr
 • Drikkevarer
 • Snacks
 • Evt. overnatting før/etter tur
 • Evt. fly t/r Alta
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær- eller sikkerhetsvurderinger

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise og turen er fullbooket, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Til historiske Øvre Stilla

Overnatting Joatkajavri Fjellstue
Måltid M
Transport 1 time
Tid 2-4 timer
Avstand 8 km

Avreise fra Alta Flyplass ca. kl 12:00. Fra flyplassen kjører vi opp til det historisk viktige punktet Øvre Stilla. Vi velger rute ut ifra vær- og vindforhold og kommer fram til Joatkajavri på ettermiddagen/kvelden.

dag

2

Finnmarks største innsjø

Overnatting Mollisjok Fjellstue
Måltid F, L, M
Tid 9-11 timer
Avstand 30 km

Vi forlater det hyggelige vertskapet på Joatkajavri Fjellstue. Foran oss ligger omtrent 30 kilometer på ski i slakt terreng, blant annet over Finnmarks største innsjø Iešjávri. De få høydemetrene på starten av dagen bringer oss opp i det arktiske viddelandskapet. Du vil nå virkelig få muligheten til å hvile øynene på et landskap som er like enormt som det er vakkert. Midt inne på Finnmarksvidda ligger Øvre Mollisjok, fjellstua som har vært både hjem og arbeidsplass til vertskapet i generasjoner. Hos Margit får vi servert middag, og om været er på vår side er det få plasser i verden hvor du har bedre utgangspunkt for å se nordlyset.

dag

3

Den mektige Hundevidda

Overnatting Ravnastua Fjellstue
Måltid F, L, M
Tid 6-8 timer
Avstand 24 km

Fra Mollisjok går vi rundt 24 kilometer til Ravnastua. På starten av dagen beveger vi oss litt oppover i terrenget før vi er på vei inn i et område som er kjent for et bestemt værfenomen. Det er ikke mange gangene den mye omtalte Hundevidda har blitt krysset vindstille. Med hetta over hodet vil du få kjenne på ekspedisjonsfølelsen i det vi beveger oss i retning av Ravnastua. Omkranset av tynn skog ligger fjellstuen flott plassert i vill natur. Her vil vi bli servert en tradisjonell middag, og ikke glem å skrive dere inn i gjesteboka før dere tar kvelden.

dag

4

På enden av Finnmarksvidda

Måltid F, L
Transport 2,5-3 timer
Tid 3-5 timer
Avstand 15 km

Fra Ravnastua går vi i retning Karasjok. De første 9-10 kilometerne på dagens etappe er i litt mer småkupert terreng enn vi har hatt tidligere denne turen, før vi avslutter med en lang, slak nedoverbakke til Assebakti. Når vi ankommer Assebakti befinner vi oss rett utenfor Norges kaldeste sted, Karasjok. Kjøreturen tilbake er på 2,5 - 3 timer avhengig av været, og på veien kjører vi gjennom et fascinerende stort landskap, med små samfunn underveis. Vi planlegger å være tilbake i Alta slik at vi rekker kveldsfly fra 17:30 og utover. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Se nøye over denne listen, og sørg for at du tar med deg alt du trenger. Vi oppfordrer deg til å bruke det du har til denne turen, og kjøp nytt hvis du mangler noe viktig på listen nedenfor. 

Bekledning i flere lag er ekstremt viktig i et variabelt klima som vi har i Norge. Denne listen vil ta deg gjennom det viktigste. Husk det norske ordtaket "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær", og forbered deg riktig til all slags vær. 

TIPS: Reis i turklærne dine. Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel skistøvler og gore-tex jakke/bukse.

Ta kontakt med oss på hvitserk@norrona.com hvis du har noen spørsmål i forhold til dette. 

Vi anbefaler alltid ull i når det gjennomføres aktiviteter i de norske fjellene, men hvis du allerede har syntetiske lag og ikke vil kjøpe nye, er syntetisk greit.

 

UNDERTØY AV ULL
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
TO SETT ULLUNDERTØY
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, bruk heller flere lag.
FLEECEJAKKE
En god fleecegenser er veldig godt å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
SKALLJAKKE
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
SKALLBUKSE
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
DUNJAKKE
Du kommer til å trenge denne. En stor, god og varm jakke anbefales. Den bør ha hette og bør også gå ned over rumpa.
OVERTREKKSVOTTER OG INNERVOTTER
Overtrekksvottene/vindvottene bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter - tykke ullvotter anbefales.
VANTER
Tynne vanter som tåler litt. Godt å ha når du spiser lunsj, skal smøre skiene, eller andre ting som er tungvint med votter. Ull gir mest varme.
SKI, VARME SKISTØVLER OG STAVER
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skistøvler.
SKIFELLER
Det eneste aktuelle er korte feller. Kjekt å ha i tillegg til skismøring dersom det skulle være vanskelig smøreføre.
SKISMØRING
Normalt er det blå ekstra og grønn som gjelder, men greit å sjekke værmeldingen.
GAMASJER
De både varmer og beskytter.
SOKKER
Jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
LUE
2 stk. En av de bør være tykk, eller eventuelt vindtett. Vi anbefaler ull.
HALS/BUFF
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
BALAKLAVA
Varm og beskyttende.
SLALÅMBRILLER
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
SOLBRILLER
Gode, solide solbriller med mørkt glass. Fint om de er litt store slik at de dekker godt også på sidene.
SOLKREM OG KULDEKREM
Kuldekrem kan være godt å ha i ekstra kalde omgivelser.
TERMOS
1 l. Ståltermos.
DRIKKEFLASKER
1-2 l. slik at du har minst 2 l. kapasitet til sammen (med termosen). Flaskene bør tåle varmt vann og ha isolasjonstrekk så de ikke fryser så lett - en ullsokk el.l. kan også benyttes. Vi anbefaler Nalgene 1 l. drikkeflasker med stor åpning.
SNACK/DRIKKE
Det er lite eller ingenting å få kjøpt på hyttene, så kjøp med det du trenger av nøtter, sjokolade, tørket frukt, rett i koppen, kakao osv. på forhånd. Kaffe og te får vi på hyttene.
HODELYKT
Husk ekstra batterier. 
PERSONLIGE MEDISINER
Plaster, Compeed, sportstape, smertestillende o.l. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 
ANTIBAC OG TOALETTPAPIR
«DO-KIT» til når vi er ute på ski. Ta også med noen små brødposer eller hundeposer til brukt dopapir etc.
TOALETTSAKER
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
VANNTETTE PAKKPOSER
Gjerne med kompresjon. Holder tingene dine tørre i sekken, og kan redusere volumet til dunjakken o.l. Plastposer m/ziplock kan også fungere.
STOR RYGGSEKK
God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-60 liter er passe.
LIGGEUNDERLAG
Til å sitte på i lunsjen. 
TØFLER
Så lette og pakkbare som mulig. Praktisk å ha inne på hyttene. Lette campsko/bivuakksko kan også benyttes.
BADETØY OG ET LITE HÅNDKLE
Til bruk i saunaene. 
EKSTRA BATTERIER/LADERE
Til kamera, hodelykt etc. Det er mulig å lade på hyttene.
KAMERA
Hvis du ønsker de ekstra gode bildene fra turen. Husk nok plass på minnebrikken.
ØREPROPPER
Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.
TYNN SOVEPOSE/LAKENPOSE
Det er inkludert sengetøy/lakenpose på hyttene, men hvis du ønsker å ha med egen står du fritt til dette.
LETT INNEBUKSE
Hvis du har plass i sekken. Til bruk inne på hyttene om du vil ha noe annet enn stillongs eller skibukse.
HODETELEFONER
Musikk eller lydbok på øret underveis på turen om du liker det. 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 2. mar 2023 søn 5. mar 2023
Ledige plasser
Kr. 12 900,-
tor 9. mar 2023 søn 12. mar 2023
Ledige plasser
Kr. 12 900,-
tor 16. mar 2023 søn 19. mar 2023
Garantert avreise
Få ledige plasser
Kr. 12 900,-
tor 23. mar 2023 søn 26. mar 2023
Garantert avreise
Få ledige plasser
Kr. 12 900,-
tor 30. mar 2023 søn 2. apr 2023
Garantert avreise
Ingen ledige plasser
Kr. 12 900,-

Samarbeidspartnere