Finnmarksvidda på ski

Bilder & Video
Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 4 dager 5-14 deltakere Fra Kr. 11 900,-

Turen over Finnmarksvidda har alle ingrediensene en god skitur skal ha: Fantastisk høyfjellsterreng, mange timer på ski, til tider skiftende vær og ikke mist, muligheten til å se nordlys. I løpet av fire dager går vi fra Øvre Stilla og til Assebakti, via tre av fjellhyttene som ligger i området. Er du nysgjerrig på slike polarekspedisjoner kan dette være et fint sted å starte. Her kombineres lange dager på ski med god komfort på kvelden.

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • En av Norges absolutt vakreste skiturer!
 • Store sjanser for å se nordlys underveis
 • Overnatting på koselige fjellhytter som Joatkajavri, Mollisjok og Ravnastua
 • Turen gir deg en smakebit på ekspedisjonslivet
 • Store sjanser for å se flokker med reinsdyr underveis
 • Sauna på kveldene (på alle fjellhyttene) 

Arktiske skieventyr er nærmere stuedøra enn du tror. Denne turen er nemlig en av de mest tilgjengelige skiekspedisjonene vi har i landet. Fra Alta Flyplass er det kun 45 minutter å kjøre til startstedet for turen ved Øvre Stilla. Og herfra bærer det inn i villmarken, mot Joatkajavri Fjellstue og videre over vidda mot Mollisjok Fjellstue og Ravnastua før vi tilslutt ender opp ved Assebakti.

Skituren over Finnmarksvidda er også et perfekt startsted for personer som ønsker å teste ut lengre skiturer. Mange av ingrediensene er de samme: Flere timer på ski hver dag, potensielt veldig kalde dager og selvfølgelig spektakulære omgivelser. Det som imidlertid skiller denne turen fra mange andre vinterekspedisjoner er at vi bor på fjellhyttene underveis. Dette gir oss den lille, ekstra komforten som er grei å ha med seg hvis man ikke har vært på slike turer før. 

Og ikke nok med det, Finnmarksvidda er et perfekt sted på kalde, skyfrie vinterkvelder for å se nordlys. Her er lysforurensningen tilnærmet null noe som gjør at sikten blir helt uslåelig. Det er vel egentlig bare å hive seg rundt å bli med oss på tur i vinter! 

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Nivå 3 av 6. Les mer om graderingen på våre turer her.

Skituren over Finnmarksvidda er på ca. 80 km. Avstanden mellom de forskjellige fjellhyttene er fra 25-35 km. Turen krever ikke kondisjon utover det normale, men du bør være i god form og ha gått en del på ski fra før av for å få et positivt utbytte fra turen. Terrenget i seg selv er forholdsvis lett og flatt. På denne turen vil du lære rutiner og få informasjon og tips om hvordan du best planlegger og gjennomfører en vinterekspedisjon på ski.

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB: Været på Finnmarksvidda kan man aldri stole 100% på. Vi tar derfor værforbehold på denne turen. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller andre utfordringer så vil guiden fra Norrøna Hvitserk Adventure alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-til-dag programmet underveis.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. På denne turen må du bære din egen sekk så det er viktig å pakke så effektivt som mulig. Guiden(e) fra Norrøna Hvitserk Adventure vil ha med seg en pulk på turen for annet fellesutstyr. 

Hvordan komme seg dit?

Den enkleste måten å komme seg til Alta Flyplass på er enten å fly fra- eller via Oslo med enten SAS eller Norwegian. Widerøe har også flyvninger til Alta fra flere steder i Troms og Finnmark.  

Innkvartering

 Vi bor på enkle, men koselige fjellhytter underveis - og overnattingen skjer på dobbelt- eller flersengsrom. Vi spiser frokost og middag på fjellstuene, og smører med oss lunsj som vi spiser underveis. Fjellstuene har ikke dusj, men det er muligheter for å vaske seg. Alle fjellhyttene har sauna som vil være tilgjengelige etter ankomst. Det vil ikke være mulig med enkeltrom på denne turen. 

Bagasje

Siden du må bære din egen tursekk anbefaler vi å pakke så effektivt som mulig slik at du ikke drar med deg for mange kilo over vidda. Dette er svært viktig for å få en vellykket tur. Bruk en sekk som du har anvendt på tur før, og som har et godt hoftebelte. Husk vindtette og vanntette klær. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i prisen. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • All lokal transport i Finnmark
 • Alle måltider underveis på skituren
 • All overnatting underveis på skituren
 • Alt av fellesutstyr (som navigasjon, kommunikasjon og satelittelefon)
 • Erfarne, lokalkjente guider
 • Tilgang til sauna (på alle fjellhyttene)

Pris inkluderer ikke

 • Personlig utstyr
 • Drikkevarer
 • Evt. overnatting før/etter tur
 • Evt. fly t/r Alta
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær- eller sikkerhetsvurderinger

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise og turen er fullbooket, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Til historiske Øvre Stilla

Overnatting Joatkajavri Fjellstue
Måltid M
Transport 1 time
Tid 2-4 timer
Avstand 6-10 km

Avreise fra Alta Flyplass ca. kl 12:00. Fra flyplassen kjører vi opp til det historisk viktige punktet Øvre Stilla. Vi velger rute ut ifra vær- og vindforhold og kommer fram til Joatkajavri på ettermiddagen/kvelden. Joatkajavri er en av tre gjenværende fjellhytter i Finnmark som den norske staten har ansvaret for. Fjellstuene ble etablert i 1840 fordi folk som presten, lensmannen, legen og kemneren skulle ha overnattings-plasser på sine ærender over vidda. Dagsetappene mellom fjellstuene ble da satt til ca. tre mil, av hensyn til tiden det tok å vandre til fots eller med hest og kjerre. I motsetning til mye annet i Finnmark, ble ikke Joatkajavri brent under 2. verdenskrig og de eldste husene er fra 1878. 

dag

2

Finnmarks største innsjø

Overnatting Mollisjok Fjellstue
Måltid F, L, M
Tid 10-12 timer
Avstand 30-35 km

Vi forlater det hyggelige vertskapet på Joatkajavri Fjellstue. Foran oss ligger omtrent 30-35 kilometer på ski i slakt terreng, blant annet over Finnmarks største innsjø Iešjávri. De få høydemetrene på starten av dagen bringer oss opp i det arktiske viddelandskapet. Du vil nå virkelig få muligheten til å hvile øynene på et landskap som er like enormt som det er vakkert. I godt vær kan vi skimte omrisset av noen små krumminger av fjell i det fjerne, mens vi sakte men sikkert beveger oss  mot dagens mål. Midt inne på Finnmarksvidda ligger Øvre Mollisjok, fjellstua som har vært både hjem og arbeidsplass til vertskapet i generasjoner. Om du ønsker å bli bedre kjent med Margit før ankomst kan du lese intervjuet med henne hos Aftenposten her. Hos henne får vi servert middag, og om været er på vår side, er det få om noen plasser i verden hvor du har bedre utgangspunkt for å se nordlyset.

dag

3

Den mektige Hundevidda

Overnatting Ravnastua Fjellstue
Måltid F, L, M
Tid 6-8 timer
Avstand 24 km

Fra Mollisjok går vi litt over 20 kilometer til Ravnastua, som i likhet med Joatkajavri også er en av fjellstuene som staten har ansvar for i Finnmark. På starten av dagen beveger vi oss litt ned i terrenget før vi er på vei inn i et område som er kjent for et bestemt værfenomen. Det er ikke mange gangene den mye omtalte Hundevidda har blitt krysset vindstille. Med hetta over hodet vil du få kjenne på ekspedisjonsfølelsen i det vi beveger oss i retning av Ravnastua. Omkranset av tynn skog ligger fjellstuen flott plassert i vill natur. Her vil vi bli servert en tradisjonell middag, og ikke glem å skrive dere inn i gjesteboka før dere tar kvelden.

dag

4

På enden av Finnmarksvidda

Måltid F, L
Transport 2,5-3 timer
Tid 3-5 timer
Avstand 16 km

Fra Ravnastua går vi i retning Karasjok. De første 5-6 kilometerne på dagens etappe er i flatt terreng, før vi får enda lettere terreng på slutten av turen derr vi avslutter med en lang, slak bakke ned til Assebakti. Når vi ankommer Assebakti befinner vi oss rett utenfor Norges kaldeste sted, Karasjok. Kjøreturen tilbake er på 2,5 - 3 timer avhengig av været, og på veien kjører vi gjennom et fascinerende stort landskap, med fascinerende små samfunn. Deriblant Lâhpoluoppal, et sted mellom Karasjok og Kautokeino som ikke fikk strøm før i 1965. Den første bilveien fikk dette stedet i 1972, og det har vært sted for NRK sitt program Utkant. Vi planlegger å være tilbake i Alta slik at vi rekker kveldsfly fra 17:30 og utover. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Se nøye over denne listen, og sørg for at du tar med deg alt du trenger. Vi oppfordrer deg til å bruke det du har til denne turen, og kjøp nytt hvis du mangler noe viktig på listen nedenfor. 

Bekledning i flere lag er ekstremt viktig i et variabelt klima som vi har i Norge. Denne listen vil ta deg gjennom det viktigste. Husk det norske ordtaket "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær", og forbered deg riktig til all slags vær. 

TIPS: Reis i turklærne dine. Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel skistøvler og gore-tex jakke/bukse.

Ta kontakt med oss på hvitserk@norrona.com hvis du har noen spørsmål i forhold til dette. 

Vi anbefaler alltid ull i når det gjennomføres aktiviteter i de norske fjellene, men hvis du allerede har syntetiske lag og ikke vil kjøpe nye, er syntetisk greit.

 

UNDERTØY AV ULL

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

TO SETT ULLUNDERTØY

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, bruk heller flere lag.

FLEECEJAKKE

En god fleecegenser er veldig godt å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

SKALLJAKKE

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

SKALLBUKSE

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

DUNJAKKE

Du kommer til å trenge denne. En stor, god og varm jakke anbefales. Den bør ha hette og bør også gå ned over rumpa.

OVERTREKKSVOTTER/VINDVOTTER

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter.

VANTER

Tynne vanter som tåler litt. 

SKI, VARME SKISTØVLER OG STAVER

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skistøvler.

SKIFELLER

Det eneste aktuelle er korte feller. Vi bruker hovedsakelig skismøring. 

SKISMØRING

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

GAMASJER

De både varmer og beskytter.

SOKKER

Jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

SANDALER/TØFLER

Veldig praktisk å ha på hyttene.

TYNN SOVEPOSE/LAKENPOSE

Til å sove i på hyttene. 

LIGGEUNDERLAG

Til å sitte på i lunsjen. 

HVERDAGSBUKSE

Lett bukse til bruk inne på hyttene, hvis du har plass i sekken, og ikke bare vil gå i stillongs.

BALAKLAVA

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

LUE

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

HALS/BUFF

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

SOLBRILLER

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

SLALÅMBRILLER

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

HODELYKT

Husk ekstra batterier. 

STOR RYGGSEKK

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-60 liter er passe.

DRIKKEFLASKER

To 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgeneflasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

TERMOS

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

TOALETTSAKER

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

PERSONLIGE MEDISINER

Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 

ANTIBAC

Hvis du får akutte toalettbehov underveis på turen.

KULDEKREM

Hvis vi støter på veldig kaldt vær underveis på turen. 

TOALETTPAPIR

Til å ha på dagsturene.

KOMPRESJONSPOSER

Lurt for å redusere volumet til dunjakke o.l. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

PENGER/KORT

Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene. 

HODETELEFONER

Musikk eller lydbok på øret kan være fint underveis på turen. 

KAMERA

Hvis du ønsker de ekstra gode bildene fra turen. Husk nok plass på minnebrikken.

EKSTRA BATTERIER

Til kamera, hodelykt etc.

ØREPROPPER

Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.

BADETØY OG ET LITE HÅNDKLE

Til bruk i saunaene. 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 24. feb 2022 søn 27. feb 2022
Garantert avreise
Ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 3. mar 2022 søn 6. mar 2022
Garantert avreise
Ingen ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 10. mar 2022 søn 13. mar 2022
Garantert avreise
Ingen ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 17. mar 2022 søn 20. mar 2022
Garantert avreise
Ingen ledige plasser
Kr. 11 900,-
tor 24. mar 2022 søn 27. mar 2022
Garantert avreise
Ingen ledige plasser
Kr. 11 900,-

Samarbeidspartnere