Fottur på Svalbard

Bilder & Video
Norsk Guide
Fottur Nivå 3 6 dager 4 - 12 deltakere

Opplev fantastisk utsikt, rikt dyreliv og historiske landemerker når vi går Nordenskiöld land på langs.

Høydepunkter

 • Fjordutsikten hele veien
 • Historiske omgivelser
 • Teltliv
 • Barentsburg
 • Isfjord Radio
 • Fjordsafari

På denne turen vil dagsetappene være mellom 15 og 20 kilometer, med nydelig utsikt mot kyst, fjell og isbreer varierer terrenget mellom lett og kuppert. Underveis på turen vil vi bevege oss i områder med mye reinsdyr, et litt mer sjeldent syn er polarreven, men kanskje får vi også se denne i isbjørnens rike. Den arktiske tundraen på Svalbard er ypperlig for å bevare gamle installasjoner og bygninger. Deltakerne på turen vil få muligheten til å se forlatte bygninger, og hele samfunn på kloss hold når vi besøker Grumant og Coles Bay. De store forlatte bygningene har stått tomme i flere tiår, og forteller en brutal historie om overlevelse i den arktiske villmarken. 

De to første nettene overnatter vi i vakre omgivelser i telt, mens vi på dag tre søker ly i den russiske gruvebyen Barentsburg. På grunn av den tidlige fangstaktiviteten på Svalbard, har områdene rundt Barentsburg vært aktive i nærmere 400 år. Her er menneskene gjestmilde, innflytelsen fra det tidligere Sovjetunionen tydelig, og i tradisjonen tro står en statue av Lenin tronende midt i byen. Vi pakker ned sekken, og tar med oss inntrykkene fra Barentsburg videre til Isfjord Radio. Midt i der du minst forventer det, ligger en av de råeste overnattingsstedene vi vet om. Isfjord Radio byr på nydelig mat, og omgivelser i verdensklasse. 

Størstedelen av dagene på denne turen brukes til vandring, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Når vi skal sove i telt så hjelper alle til med å slå opp leir. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.

Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en time annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. For noen kan dette kanskje virke skummelt, men for mange er dette de vakrestene minnene de har fra dagene på Svalbard.

Hva er inkludert

 • Overnatting som spesifisert i programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Historie

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, og administrasjonssenteret på øygruppen ligger i byen Longyearbyen. Andre bosettinger er det russiske gruvesamfunnet Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bosettinger i forbindelse med gruvedrivt i gruven Svea. Barentsburg ligger plassert ved Grønfjorden, et område som på grunn av den tidlige hvalfangsten har vært område for menneskelig aktivitet i nærmere 400 år. Det var derimot kull som skapte de virkelige mulighetene for fastboende, og i sin storhetstid på 70-tallet hadde Barentsburg nærmere 1000 innbyggere. Siden den gang har folketallet sunket, og i dag bor det omtrent 435 personer i Barentsburg. 

Svalbardtraktaten av 9. februar 1920 anerkjenner norsk suverenitet, og med Svalbardloven av 1925 ble øygruppen en fullstendig del av kongeriket Norge. Grunnlaget for innlemmelsen av Svalbard i Norge var de mangeårige ekspedisjonene til øygruppen, ledet av Adolf Hoel. Svalbard har vært utgangspunkt for en rekke polare ekspedisjoner og flere av våre store helter har tråkket sine skisko rundt i øyriket. Langs kysten av Svalbard finner vi flere rester etter vitenskapelige ekspedisjoner og utforskning.

Til sammen har 35 anlegg fått betegnelsen ekspedisjonsminner, og disse er de meste berømte av Svalbards kulturminner. Særlig kjent er basene for de mange forsøkene på å nå Nordpolen. I Virgohamna ligger rester igjen etter Andrées forsøk med ballong i 1896 og -97. På samme sted ligger restene etter Walter Wellmans forsøk med luftskip i 1906, -07 og -09. I Ny-Ålesund står fortøyningsmasten etter Amundsen Ellsworth og Nobiles luftskip. Og i Isfjorden, Mosselbukta, Sorgfjorden og Murchinsonfjorden ligger restene tilbake etter svenskenes vitenskapelige ekspedisjoner på Svalbard, for å nevne noen. (kilde: Polarinstituttet) 

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som passer for de med erfaring fra dagsmarsjer med sekk i den norske fjellheimen. Vi går ca. 8 timer hver dag, med dagsmarsjer på 15-20 km i kuppert terreng. Vi har et par dager i telt underveis, og når vi forlater Longyearbyen har vi med oss ryggsekk og utstyr for alle dagene, og det er en fordel å pakke smart for å unngå for tung ryggsekk.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Om du har ny sekk eller støvler, så anbefaler vi at du prøver ut dette før turstart.

Du finner digitale kart over Svalbard på Norsk Polarinstitutt sine hjemmesider.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

To av dagene overnatter vi innendørs, først i den ekte russiske utposten Barentsburg. Før vi avslutter på Isfjord Radio, definitivt en av de råeste overnattingstedene som finnes på Norsk sokkel. Underveis på turen overnatter vi på unike steder. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr på turen. Av personlig utstyr må man ha med klær som egner seg til norsk høyfjell.   

Pass og visum

Du må ha med pass til Svalbard. 

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Unike overnattinger underveis
 • Måltider i henhold til program
 • Lokalkjent guide

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter
 • Drikke til måltider
 • Singelrom
 • Overnatting i Longyearbyen før og etter tur

Vi hjelper deg gjerne med å ordne overnatting før og etter turen på Svalbard om dette er ønskelig.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.
Dette er en tur i samarbeid med vår nære samarbeidspartner Basecamp Explorer. De står for den praktiske gjennomføringen av turen. Alle som er med på turen har bestilt tur gjennom Hvitserk og Basecamp. Noen av gjestene kan være internasjonale, og i løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og Basecamp Explorer.

Dag for dag

dag

1

Longyearbyen

Vi møter guiden klokken 16:00 på hotellet, og vi går igjennom ukens program. Her snakker vi litt om pakking av utstyr og tips til dette. Om noen av dere trenger å gjøre noen siste innkjøp, så er sportsbutikkene i byen fortsatt oppe. Overnatting og middag på eget intiativ.

dag

2

Bjørndalen

Overnatting Camp
Måltid F,L,M

Dagen starter kl. 08:00 i resepsjonen på Basecamp Hotel hvor gruppen samles sammen med guiden. Vi legger bylivet bak oss, og vandrer inn dalen. Turen går så opp Bjørndalen, og de siste sporene av bebyggelse forsvinner fort bak oss. Etter en passe lang dag setter vi camp ovenfor den forlatte russiske gruvebyen «Grumant». En kan kun forestille seg hvordan det må ha vært å leve her for 100 år siden. Har vi fortsatt litt futt i beina, så tar vi turen nedom for en nærmere kikk på de forlatte bygningene i den lille byen. 

dag

3

I historiske omgivelser

Overnatting Camp
Måltid F,L,M

Frokost med utsikt! Vi pakker leir, og fortsetter turen vestover. Noen høydemeter ekstra, men så er det ned i lavlandet igjen. Nok en gang passer vi gammel russisk gruvehistorie. I dag er det litt større samfunnet «Coles Bay» vi passerer, her finner vi en rekke forlatte bygninger som en gang i tiden fungerte sammen med Grumant, og det går til og med en liten jernbane i mellom de to stedene. Videre finner vi en passende lunsjstopp og lar omgivelsene styre historiefortellingen. Etter lunsj skal vi rundt Colesbukta, og over Colesdalen, med vide bekker og elver. Deretter går vi langs sjøen til enden av bukta, og til «Kapp Laila». Her gjør vi camp for natten, og du kan legge deg i teltåpningen å nyte synet av reinsdyr som beiter i området.

Majestetiske reinsdyr. Foto: Basecamp Explorer

dag

4

"Mother Russia"

Overnatting Hotell
Måltid F,L,M

Vi legger på noen ekstra kilometer fra gårsdagen. Målet for i dag er den Russiske bosetningen i «Barentsburg». Turen går langs fjorden med formidabel utsikt, forbi «Hollenderdalen og rundt «Kapp Heer» odden som blant annet har rester etter et norsk kanonbatteri fra den andre verdenskrig. I det vakre landskapet finner vi en passende lunsjstopp, før vi ankommer Barentsburg. I Russland sin arktiske utpost venter oss en varm dusj på byens eneste hotell, før vi siden skåler for vel gjennomført etappe og varm middag. Midt i byen troner en statue av Lenin, og de av dere som har sett den norske filmen Supervention vil kjenne igjen fler av filmens kulisser. Selvom det er i den siste fasen av midnattsolen, byr fortsatt kvelden på ypperlige muligheter for å se seg rundt i dette litt annerledes samfunnet. 

Russlands arktiske utpost. Foto: Basecamp Explorer

dag

5

Isfjord Radio

Overnatting Isfjord Radio
Måltid F,L,M
Transport Båt

På igjen med fjellskoa! Hotellfrokost og en litt annerledes start enn tidligere. Vi begynner med en båttur over Grønnfjorden, og går i land på Kokerineset, hvor det enda finnes rester av den tidlige hvalfangsten på Svalbard. Her får vi høre gammel historie og er vi heldige, er det også mulig å få øye på hvalross som ofte ligger på strendene her. På klare dager kan vi se over Isfjorden til Oscar II land, og vi følger den nydelige utsikten og det enkle terrenget frem til «Kapp Linne", og Isfjord Radio. Dette overnattingsstedet er virkelig noe for selg selv. Beliggenheten, bespisningen og den samlede totaliteten gjør at dette overnattingsstedet ligger i den absolutte toppklassen av norske overnattingsteder. Her får vi servert nydelig middag på kvelden, og det er muligheter for en sauna om du trenger litt varme.

Dette overnattingsstedet er virkelig noe for seg selv. Foto: Basecamp Explorer

dag

6

Med båt til Longyearbyen

Måltid F,-,-
Transport Båt

Vi tar en rolig start, med sen frokost. Deretter blir det båttur tilbake til Longyearbyen, en etappe som virkelig komplimenterer vår reise langs Nordienskiöld land. På båtturen vil du kunne se mesteparten av den lange strekningen vi har tilbakelagt, og ved stille hav er det få ting som er vakrere enn å se Svalbard fra havet. Sjøveien byr også på gode muligheter for å se hval. Nyt turen! Vi beregner ankomst i byen før lunsj, og siden blir det transport til hotellet eller flyplassen.

Gled deg til å se Svalbard fra sjøsiden! Foto: Basecamp Explorer

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr for denne turen.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

Fjellsko

Gode fjellsko som går over anklene

Overtrekk

På turen vil vi krysse noe vått terreng. Vi anbefaler et vanntett overtrekk til dine fjellsko. 

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker med god «spenst», som vil si at de ikke skal være gått flate. Velg varme sokker du trives med å gå langt i, sjekk at det er minst 80% ull. Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Rent skift med tøy

Godt å ha til etter turen.

Sovepose

Bør tåle -10, da det lett blir minusgrader om natta. Pass på at du har noe vanntett å pakke den i.

Liggeunderlag

Oppblåsbart. Det er viktig å ligge godt, men du trenger ikke toppmodellen.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Stor ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 65-85 liter anbefales.

Drikkeflasker

En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, solkrem etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Antibac

 

 

Toalettpapir

Pakk denne tørt.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort/pass

Du må vise frem pass på reise til Svalbard.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

 

Spiseskje, bolle og kopp

Ta med deg en spiseskje som passer i spisebollen (ca. 5dl). Koppen trenger du til varmt og kaldt drikke.

Snacks

Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.

Innesko/tøfler

Det er vanlig å ta av seg på beina innendørs på Svalbard. 

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere