Hardangervidda på tvers

Bilder & Video
Nyhet
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 9 dager 4-8 deltakere Fra Kr. 15 900,-

På vinterstid ligger Hardangervidda, Nord-Europas største fjellplatå, hvit og urørt og bare venter på at eventyrlystne sjeler skal bane sine vei over. Her er det vær og vind som er sjefen, og mottakelsen du får av vidda kan oppleves som natt og dag. Det er akkurat dette som gjør Hardangervidda så tiltrekkende - vill og vakker på en og samme tid og du vet ikke hva du får. På denne 9 dager lange turen skal vi begi oss ut på en mindre kjent rute over vidda med en avslutning utenom de vanlige.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Kryssning av Nord-Europas største høyfjellsplatå
 • Besøke spektakulære Trolltunga i full vinterdrakt
 • Erfaren Norrøna Hvitserk guide
 • To overnattinger på komfortable og sjarmerende hotell 

Hardangervidda kan utforskes på utallige måter og her har vi satt sammen en tur hvor vi krysser Hardangervidda på tvers. Ruta er unik der den går fra historiske Rjukan i øst, over det karakteristiske viddelandskapet på sentrale delen av Hardangervidda og ned til Odda via spektakulære Trolltunga. Her frakter vi med oss det vi trenger for 7 dager opp på vidda. Pulken er vår venn, dag etter dag. Og teltet et 5-stjernes hotell som huser oss hver kveld.

Vi spenner på oss skia og legger i vei etter en behagelig natt på historiske Rjukan Admini hotell. Herifra er det kun oss, skia, pulken og vidda de neste 7 dagene og 145 kilometerne. Vi skal krysse vidda, se hvordan terrenget forandrer seg fra fjellformasjoner i øst til vestlandsk fjordlanskap i vest, og avslutte med selve rosinen i pølsa - nemlig det spektakulære fjellplatået Trolltunga. Om været er med oss, og forholdene tillater det, kan vi ta turen ut på selve platået. Noen har kanskje vært der før, men få har sett den kjente fjellformasjonen som henger 1100 meter over havet ikledd vinterdrakt.

Om det er lite vind og godt vært kan det oppleves som om du flyter av gårde, kilometer etter kilometer over vidda. Men om været vil teste oss kan Hardangervidda være et av de mest utfordrende stedene å befinne seg på vinterstid. Vi skal bevege oss over det fortryllende viddelandskapet som har tatt imot noen av våre mest kjente polarhelter opp gjennom tidene, satt dem på prøve og gjort dem bedre rustet til deres neste ekspedisjon. Heldigvis skal vi ha med både telt og sovepose, og noe mer proviant enn det Fridtjof Nansen hadde i 1889. Om du har en liten ekspedisjonsfarer i magen, ønsker å være flere dager på tur langt fra sivilisasjonen, nyter det å gå kilometer etter kilometer på ski er dette turen for deg. 

 

 

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Erfaren guide
 • All transport som beskrevet i dag til dag programmet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk.

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis tøff tur med flere lange dagsetapper på ski (ca. 20-26 km de fleste dagene). Ruta avhenger av snøforhold, vær og vind, men totalt vil vi tilbakelegge rundt 145 kilometer fordelt på 7 dager på vidda. Turen foregår både i og utenfor kvistede løyper. Du må være vant med skiturer på fjellski utenfor preparerte spor i vinterfjellet. Du trenger ikke å være topptrent, men du må tåle å være på skitur og trekke pulk i vær og vind i åtte timer eller mer flere dager på rad.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Vår guide forbereder turen grundig og har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr. Guidens kompetanse og erfaringer fra tidligere turer i området gjør at de unngår farlige terrengformer, forstår gruppens behov og tar nødvendlige tiltak som sikrer effektiv forflytning. I tillegg lærer du mye om trygg ferdsel i vinterfjellet. Guidet turer er også en flott måte å møte nye turvenner på.

Turforberedelser

Du bør ha gått endel på fjellski tidligere, helst med pulk, og beherske dagsetapper på opptil 27 kilometer.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Første overnatting er på det historiske Rjukan Admini hotell som ligger noen få minutters gange fra rutebilstasjonen i Rjukan. Dag 2 blir det en solid frokost og matpakkesmøring før avmarsj. Dag 2-8 tilbringes på vidda og vi sover i telt. Sammen slår vi opp camp, graver levegger og kuldegroper. Siste natten tilbringes på Trolltunga hotell hvor vi får en varm dusj og sover i behagelige og myke senger innendørs. Vi sover i dobbeltrom med dobbeltseng eller delte senger etter ønske, dersom du reiser alene sørger vi for at du deler rom med noen av samme kjønn. Det er også mulig å bo på enerom mot et enkeltromstillegg på 1500 NOK.

Vi møtes på hotellet (Rjukan Admini) på ettermiddagen (kl.18:00) dag 1. Her går vi igjennom utstyret, spiser en god middag og går igjennom ukens program. Rjukan kan nåes med NORWAY bussekspress til Notodden og videre med lokalbuss til Rjukan. Turen avsluttes i Bergen sentrum ca. kl. 11:30 med stopp på Bergen togstasjon og Flesland 

Utstyr

Du må ha solid fjellskiustyr med stålkanter som du er godt kjent med og staver med stor trinse. Gode og varme skistølver er også å anbefale. Vi anbefaler både korte og lange feller. Se utstyrsliste. Alle må ha skredutstyr (spade, søkestang og sender/mottaker). Skredutstyret kan leies om ønskelig. Meld ifra til oss i god tid. Vintertelt, kokeutstyr og Pariser expedition pulk kan man låne av oss. Vi har også taudrag til utlån, men ønsker man stivt drag til pulken må man stille med dette selv eller kontakte oss så kan vi hjelpe til med leie av dette.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (F.eks. kan du reise til Rjukan hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå på ski og trekke pulk, eller sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Overnatting på Rjukan Admini Hotell dag 1 og Trolltunga hotell dag 8
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet 
 • All transport som beskrevet i dag til dag programmet
 • Erfaren Norrøna Hvitserk guide 
 • Utlån av pulk, telt eller kokeutstyr om ønskelig

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Rjukan og hjem fra Bergen
 • Drikkevarer til middagen dag 1 og dag 8
 • Pulkdrag (Kan leies om ønskelig. Ta kontakt i god tid)
 • Singelrom på Rjukan Admini og Trolltunga hotell

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Oppmøte i Rjukan

Overnatting Rjukan Admini Hotell
Måltid M

Vi møtes på Rjukan Admini på ettermiddagen fredag kl.18:00 i resepsjonen, hvor vi sammen går igjennom utstyret, forventninger og planen for turen. Etterpå trekker vi inn i restauranten og spiser en god treretters middag sammen. Vi koser oss sammen resten av kvelden før vi kryper til køys og får en god natt søvn før eventyret på vidda starter.

 

dag

2

Rjukan til retning Kalhovd

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Transport 10 min
Avstand 22-24 km

I dag starter eventyret vårt. Vi står opp tidlig og spiser en god frokost og smører nistepakke. Etter frokost blir vi transportert til Krossobanen - Norges eldste taubane, som vil ta oss opp til startpunktet for turen. Vi nyter utsikten på vei opp, hvor vi kan se Vestfjorden, Vemork og Gaustatoppen. Etappen vi skal legge bak oss i dag er på ca. 20-22 km. Nå er turen i gang. Vi går i et behagelig tempo - et ben foran det andre - justerer på utstyret om det trengs og nyter at vi går inn i det snødekte viddelandskapet. Når vi kommer til Haraldsjå finner vi et fint sted for å sette opp camp. Vi smelter vann, lager mat før vi kryper ned i posene for kvelden. 

 

 

dag

3

Retning Lågaros

Overnatting Telt
Måltid F,L,M
Avstand ca. 23-25 km

Vi våkner, forhåpentligvis etter en god natt søvn. Lager frokost og smelter vann til dagens tur, før vi spenner på oss skiene og starter dagens marsj. I dag beveger vi oss enda lenger inn på Hardangervidda, i deilig og slakt viddeterreng. Vi setter opp camp et sted mellom Steinbru og Lågaros, etter ca 22-25 km. Vinterteltlivet består av rutiner, så vi setter camp, smelter vann, spiser middag og kryper ned i posene etter en lang dag.

 

 

dag

4

Retning Sandhaug

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Avstand 21-24 km

Vi våkner opp til en ny dag på vidda. Som sagt, rutiner er alfa omega på vinterturer. Hvor la du ting i går kveld og hvilke rekkefølge bør du gjøre ting på morgenen. En ting er sikkert, og det er at i løpet av 7 dager på vidda får vi dreisen på rutinene. Vi smelter vann, tar oss en kopp kaffe eller te, spiser frokost, pakker camp og spenner på oss skia. I dag skal vi bevege oss enda lenger inn mot den sentrale delen av Hardangervidda. Vi fortsetter i retning Sandhaug og slår opp campen, spiser middag og kryper ned i posen. 

dag

5

Retning Litlos

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Avstand 23-25 km

Ny dag - nye muligheter. Opp og hopp, ut av posen og klar for dagens etappe. Vi passerer den selvbetjente hytta, Sandhaug, i løpet av dagen. Nå er vi virkelig inne på den flate, magiske Hardangervidda og går i skikkelig viddelandskap. Vi setters kurs i retning Litlos, finner et egnet sted for å slå camp. Nå har vi fått dreisen på rutinene og å rigge camp går som en lek. Vi kryper i posen og nå er vi over halvveis på vår tur over Hardangervidda. 

dag

6

Retning Tyssevassbu

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Avstand ca.20-22 km

God morgen! Nå er vi inne på vestdelen av Hardangervidda. Nå skal vi snart ut av viddelandskapet og nærmere vestlandske fjell og fjorder. I dag går vi i retning Tyssevassbu. Vi beveger oss i nærheten av turisthytta Litlos og fortsetter vestover til vi finner en fin teltplass for natten et sted mellom Tyssevassbu og Litlos.

dag

7

Til Trolltunga

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Avstand ca. 15 km

Vi våkner opp på dag 7, og i dag skal vi gå til den spektakulære fjellformasjonen, Trolltunga. På vår vei mot Trolltunga ser vi at vi er i enden av Hardangervidda, og terrenget rundt oss endrer seg. Forhåpentligvis tillater forholdene oss å gå helt ned til Trolltunga, så vi kan nyte utsikten. Vi setter opp camp, smelter vann, spiser middagen, og i dag er kanskje dagen man kan rusler litt rundt teltplassen, kanskje nyte en fin solnedgang over Ringedalsvatnet og nyter stilheten her oppe i fjellheimen. I morgen bærer det nemlig ned til sivilisasjonen. 

dag

8

Trolltunga og ned til sivilisasjonen

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M
Nedstigning 1200 m
Avstand 14 km

Da er det klart for siste etappe. Om forholdene tillater det beveger vi oss helt ut på det kjente platået, Trolltunga. Hvis været er fint, kan vi se helt til Folgefonna. Vi pakker ned campen og spenner på oss skiene før vi avslutter turen med siste del ned til Skjeggedal. Ved ankomst til Skjeggedal blir vi fraktet til overnattingsstedet vårt for kvelden. Her vil vi nyte en velfortjent og varm dusj, gode senger og en deilig og vellmakende 3-rettersmiddag etter en utrolig tur. Nå har vi kryssa vidda.

dag

9

Turslutt

Måltid F

I dag nyter vi en god frokost før vi pakker sakene for siste gang og blir transportert til Bergen. Vi stopper på togstasjonen i Bergen sentrum, og eventuelt Flesland om det er ønskelig. Vi takker for turen over vidda og håper du har mange gode turminner å ta med hjem. På gjensyn!

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Dun-/fiberbukse 
Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa. Dun-/fiberskjørt kan også være et godt valg. Valgfritt.
Overtrekksvotter/vindvotter 
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter.
Vanter 
Tynne vanter/hansker som tåler litt. Fint å ha når skal lage mat, sette opp telt eller liknende og vi må bruke fingrene.
Balaklava
Eventuelt ansiktsmaske.
Lue
2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.
Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Ski, skistøvler og staver 
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko. Skiskoene bør være litt store, slik at det er plass til tykke sokker eller kartanker. Skoene må være gått skikkelig inn for å unngå gnagsår. Dampsperresokker eller tynne brødposer er kjekt å bruke når vi går, så blir ikke støvlene så fuktige og det forhindrer gnagsår.
Skifeller 
Korte og eventuelt lange.
Skismøring
En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.
Fotposer og campsko
Slik at du alltid har et skikkelig varmt og godt fottøy i nødsfall dersom du er svært kald på beina og så er de svært behagelige å bruke i leir.
Sovepose
Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen. Det er mulig å leie sovepose, da får du også låne nyvasket liner. Ta kontakt hvis du ønsker å leie.
Liggeunderlag
Det er viktig å sove godt. Det er mulig å leie oppblåsbart vinterliggeunderlag. Ta kontakt dersom du ønsker å leie.
Arctic Bedding 
Dette er ikke noe du må ha, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning. Les mer om Arctic Bedding HER.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse.
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Solkrem
Og kuldekrem (ikke vannbasert).
Hodelykt
Husk ekstra batterier. 
Matutstyr
Matskål, bestikk, kopp, termoser og 1 drikkeflaske. Ha tre liter vann for dagen, bruk en form for trekk for å unngå at flasker fryser. 
Reparasjonsutstyr
Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Kompresjonsposer
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
Hodetelefoner
Musikk eller lydbok på øret kan være fint.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Ørepropper
Mot snorking og blafring i teltduken.
Sovemaske
Valgfritt.
Brodder/stegjern
Valgfritt. Kan være kjekt å ha om man har et stort ønske om å gå ut på selve Trolltunga, da det kan være isete ute på platået.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 30 – 40 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 


Vi stiller med utstyr:
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Primus 
-  Brennstoff 
-  GPS 
-  Kart og kompass 
-  Gryter
-  Mat og drikke 
-  Toalettpapir
-  Telt 

Mat og drikke: 
Mat er inkludert. – Brød/grøt til frokost, drytech til lunsj, drikke (kaffe/te/saft), sjokolade (100 gram pr dag), nøtter, kjeks og vakuumpakket middag. Dersom du gjerne vil ha mer sjokolade/snacks eller annen drikke må du ta med dette selv.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere