Høgruta i Jotunheimen

Bilder & Video
Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 4/6 6 dager 5-12 deltakere Fra Kr. 15 500,-

Bli med på en 5 dager lang alpin skitur gjennom Jotunheimen og opplev noe av det flotteste fjellandskapet Norge har å by på av. Dette er Norges svar på alpenes klassiker. 

Høydepunkter

 • Alpin skitur gjennom noe av Norges fineste fjellandskap
 • God mat og hyggelige overnattingssteder underveis

Dette er en tøff tur med lange dagsetapper og inntil 12-1300 høydemeter hver dag. Hovedmålet er en alpin skiopplevelse gjennom hjertet av Jotunheimen. 

Surtningssue, Glittertind, Bukkeholsbandet og Storebjørn er alle flotte topper vi forsøker å få med oss i løpet av turen. Det er flere forskjellige rutevarianter underveis, og vi vil hele tiden vurdere etappene ut fra vær og føreforhold. Selv om målet er å krysse Jotunheien fra øst til vest, kan vi ikke garantere at det lar seg gjennomføre i sin helhet hver gang. Dette er noe av risikoen ved å dra på en slik tur, i motsetning til en "toppturhelg" hvor man har stort spillerom til å velge turer hver dag basert på vær og føre.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Pris inkluderer

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokal guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Historie

Denne turen ble gått av Stian Hagen med gode venner i 2013 og turen har allerede blitt en klassiker. Du kan lese mer om hvordan turen ble laget på www.høgruta.no

Trening og forberedelser 

Turen krever god fysisk form, gode skiferdigheter og generell fjellerfaring. Du må beherske nedkjøringer i varierende snøforhold og terreng, og med bratthet på ca 35-40 grader i enkelte partier. Turen har lange etapper på 8-12 timer og inntil 1300 høydemeter hver dag, 5 dager på rad. Du må ha gått en del på topptur før, og være vant til lange etapper over flere dager på rad for å kunne være med på denne turen. Deltakerne må ha med stegjern og isøks og ha erfaring med å bruke dette. I likhet med alle andre toppturer er det også nødvendig med skredsøker, spade og søkestang, og erfaring med å bruke dette. Du må bære alt du trenger for 5 dager i sekken hele turen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Pris inkluderer 

 • Overnatting på turisthytter på 3-4 sengsrom
 • Tre-retters middag, frokost og niste.
 • En skiguide per seks deltakere.
 • Transport fra Otta til Gjendesheim ankomstdagen og fra Sognefjellet til Otta avreisedagen.

Pris inkluderer ikke

 • Reiseforsikring som dekker deg på denne turen. Les mer om forsikring her.
 • Transport t/r Otta.
 • Alkoholholdige drikkevarer.
 • Sengetøy på hyttene (kan leies eventuelt ta med egen lakenpose).
 • Personlig turutstyr.

Forbehold og øvrig informasjon

På denne turen har guiden siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår

Dag for dag

dag

1

Ankomst Gjendesheim

Overnatting Gjendesheim
Måltid M
Transport 1 time 30 min

Du møter guiden på Otta stasjon klokken 17:40, rett etter at toget/bussen fra Oslo ankommer. Vi reiser sammen til Gjendesheim og vi spiser middag og snakker sammen om dagene vi har foran oss. Vi får oss en god natts søvn før eventyret starter.

dag

2

Gjendesheim - Memurubu

Overnatting Memurubu
Måltid FLM
Stigning 1258
Avstand 17km

Etter en god frokost på Gjendesheim gjør vi oss klare til å endelig starte turen gjennom Jotunheimen. Denne første dagen er en solid etappe, over Besshø og ned til Memurubu. Vi følger den merkede vinterløypa fra Gjendesheim til Glitterheim til østenden av Bessvatn, herifra følger vi ryggen opp til Bukkehø og videre opp til toppen av Besshø 2258 moh. Nedkjøringen avgjøres ut ifra forholdene, enten vestrenna eventuelt vestryggen hvis det er skredfarlig, eller ned mot Gjende og over isen bort til Memurubu. I dårlig vær går vi direkte over Gjende til Memurubu langs merket løype. Fremme på Memurubu spiser vi en god middag og lader opp til de neste dagene vi har foran oss. Merk: det er ikke dusjmuligheter på Memurubu på vinterstid. 

dag

3

Memurubu - Glitterheim

Overnatting Glitterheim
Måltid FLM
Stigning 1400
Avstand 19km

Denne etappen er relativt lang, og i dag kan vi plukke flere 2000 meter topper hvis været er med oss. Vi følger sommerruta over Raudhamarn til toppen av Surtningssue 2368 moh. Herfra følger vi ryggen nordover hvor vi kan sanke 2000 metertopper, før vi ender på Søre Veotinden. Det er flere alternativer til nedkjøring, en av de er ned Styggehøbrean ned i Veodalen og ned til Glitterheim. I dårlig vær følger vi kvistet rute fra Memurubu til Glitterheim. Dette er en av de tyngste etappene på turen hvor vi går på flere topper og vi tar fellene av og på noen ganger i løpet av dagen.

dag

4

Glitterheim - Spiterstulen

Overnatting Spiterstulen
Måltid FLM
Stigning 1100
Avstand 15km

I dag er vi kanskje litt slitne etter gårsdagens tur, da passer det bra at vi har en kortere etappe foran oss. Vi bestiger Glittertind 2465 moh, norges nest høyeste fjell. Vi går opp normalruten til toppen, her har vi flott utsikt, og vi kan blant annet se bort på morgendagens mulige mål, Galdhøpiggen. Nedover kjører vi ned mot Spiterstulen i vest, ned ryggen til bunnen av Steindalen, herfra over Skautkampen og ned til Spiterstulen. I dårlig vær følger vi kvistet rute.

dag

5

Spiterstulen - Leirvassbu

Overnatting Leirvassbu
Måltid FLM
Stigning 1800
Avstand ca. 25 km

I dag går vi på Bukkeholsbandet - en fantastisk tur med utsikt til noen av Jotunheimens mest ikoniske topper. Dersom vær, føre og gruppas fysiske forutsetninger tilsier det er det også en mulighet å bestige Norges høyeste fjell denne dagen. Da er det eventuelt en av de lengste etappene og det blir en lang og fin dag på tur. Vi følger normalveien opp til Galdhøpiggen 2469 moh. Fra toppen kjører vi ned en sørvendt renne rett vest for Keilhaustopp til Svellnosbrean. Her må vi være obs på bresprekker. Videre går vi opp til Midtre Tverråtinden og kjører ned sydrenna til Tverråbreen. Herfra går vi opp på Bukkeholstinden. Så kjører vi ned på sørvestsiden, ned på Søre Illåbrean, og videre ned på Tverrbytende. Så bører det opp på Søre Tverrbottinden, og ned i sørlig retning til Leirvatnet før vi endelig er nede på Leirvassbu. 

dag

6

Leirvassbu - Krossbu

Måltid FL
Stigning 1200
Avstand 14km

Vi våkner på fantastiske Leirvassbu, nyter utsikten og vi vet at dette er siste dag på tur. Det er litt trist, men samtidig deilig. Vi skal ta siste flotte tur opp til Storebjørn 2222 moh. Vi følger normalruta fra Leirvassbu opp, og videre gjennom Bjørnskaret og ned på Leirbrean og videre til Krossbu. Dersom det er dårlig vær følger vi dalen fra Leirvassbu ut til veien. Ved Krossbu blir vi hentet av minibussen som tar oss tilbake til Otta Stasjon, der ankommer vi før siste tog til Oslo og Trondheim går.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Sekken bør ikke være tyngre enn 10-12 kg.

Undertøy
Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 
2 sett ull-/superundertøy
Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.
Fleecejakke
Vi anbefaler en på 200-300g. 
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 
Dun- eller primaloftjakke 
Kan være god å ha på toppen.
Varme votter 
Vi anbefaler vindvott med innervott.
Tynne hansker 
Til å bruke når vi går, to par er lurt.
Sokker
Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 
Skibriller og solbriller
Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 
Skistøvler
Randone eller telemark. 
Ski
Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. Kan leies i Oslo, informasjon får du når du melder deg på. 
Hjelm
Skihjelm
Staver
Vi anbefaler teleskopstaver. 
Skifeller
Ta med fellevoks. 
Skarejern
Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 
Spade
Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 
Skredsøker
Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 
Søkestang
Denne skal også være med. 
Isøks
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Stegjern
Vi anbefaler lette stegjern. Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Karabiner
2 stk. skrukarabiner og 1 vanlig karabin. 
Klemknuteslynge
1 stk 120-130 cm 6 mm statisk klatretau.
Slynge
120 cm. 
Sele
Sittesele, vi anbefaler en liten og lett alpinsele. F.eks Petzl Altitude eller Tour eller Black Diamond Colouir.
Dagstursekk
Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks. 
Drikkeflasker/camelbak
Du bør kunne ta med deg tre liter vann. 
Termos/Termoskopp
Liten. Hvis du ønsker noe varmt å drikke på turen. 
Solkrem
Husk sunblock for leppene. 
Personlig førstehjelpsutstyr
Sportstape, compeed ol. 
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken. 
Hodelykt
Husk nye batterier. 
Ørepropper
Snacks
Nøtter, sjokolade, kjeks e.l. 
Lakenpose eller liknende
Det er mulig å leie sengetøy på hyttene eller ta med egen lakenpose eller liknende.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
lør 25. mar 2023 tor 30. mar 2023
Petter Edvardsen Westgaard
Guide: Petter
Få ledige plasser
Kr. 15 500,-
lør 1. apr 2023 tor 6. apr 2023
Ledige plasser
Kr. 15 500,-
man 3. apr 2023 lør 8. apr 2023
Petter Edvardsen Westgaard
Guide: Petter
Ledige plasser
Kr. 15 500,-

Samarbeidspartnere