Høgruta i Jotunheimen

Bilder & Video
Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 4/6 6 dager 5-12 deltakere Fra Kr. 15 500,-

Bli med på en 5 etapper lang topptur i hjertet av Jotunheimen på noen av de flotteste toppene Norge har å by på. Dette er Norges svar på alpenes klassiker. Hver dag går vi på minst en 2000 meters topp. Vi sover på betjente hytter og spiser tre retters middag hver dag.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • En uke med toppturopplevelser i verdensklasse!
 • Flotte overnattinger underveis
 • Hjertet av Jotunheimen på sitt aller vakreste

Vi starter turen på Gjendesheim og går igjennom flotte Jotunheimen til Krossbu i løpet av de neste dagene. Underveis på turen bor vi på fine turisthytter hvor vi får god mat og hvile. Hver morgen får vi en god frokost og vi smører matpakke og fyller termosen.

Hvis vær og føre ligger til rette for det går vi på minst en 2000-meter topp hver dag og spektakulær utsikt innover et snøkledd Jotunheimen. Turen har lange etapper, dette er en tur hvor du får mere gåing enn skikjøring. 

Turen starter på Gjendesheim hvor vi rekker å bli litt kjent før toppturen starter neste dag. Underveis på turen overnatter vi på turisthytter i Jotunheimen som sørger for at vi får en god natts søvn, og god mat og drikke mellom etappene. Vi overnatter på Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen og Leirvassbu underveis. Toppene vi legger opp ruta etter er Besshø, Surtningssue, Glittertind, Bukkeholsbandet og Storebjørn, som alle er flotte toppturtopper. Alle toppene har vært klassiske toppturer i mange år, men få har gått de som vi gjør på denne turen! 

Denne ruta ble satt sammen i 2013, og har siden det blitt gått av flere og flere hvert år, den er i ferd med å bli Norges nye toppturklassiker. Den er inspirert av Haute Route i alpene, men i følge mange som har gått Høgruta er denne turen enda flottere enn hva man finner i Alpene. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Pris inkluderer

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokal guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Historie

Denne turen ble gått av Stian Hagen med gode venner i 2013 og turen har allerede blitt en klassiker. Du kan lese mer om hvordan turen ble laget på www.høgruta.no

Vanskelighetsgrad

Etappene på denne turen er på inntil 12-1300 høydemeter. Vær og føreforhold avgjør eksakt rute. Vi går med sekk og har pakket med oss alt utstyret vi trenger for ukesturen i den. Skarejern og stegjern vil være nødvendig på enkelte av etappene.
Du må ha solide skiegenskaper for å være med på denne turen. Du bør være komfortabel med å kjøre ned svart løype i alpinanlegg og off-piste under varierende forhold. Du må kjenne eget utstyr godt, og være i generelt god form. Denne turen er lang med solide etapper hver dag, så du må ha gått en del på topptur før, og være vant til lange dager på tur for å kunne være med på denne turen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

 Turforberedelser

På denne turen må du ha noen toppturer i beina og god grunnkondisjon. Noen helger i forkant og noen turer i skianlegg er et minimum som forbederedelse til denne turen. Skredutstyr er et must for hver enkelt deltaker, og du må vite hvordan du bruker det. 

Litteraturtips:

 • "Toppturer i Norge" av Fri Flyt
 • "Den lille snøskredboka" av Kjetil Brattlien

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Utstyr

Du må ha med skredutstyr (søkestang, spade og skredsøker), isøks og stegjern er obligatorisk, og du bør vite hvordan du bruker det. Skarejern bør også bli pakket i sekken.

Vi har med fellesutstyr som førstehjelpssutstyr og vindsekk, og alle må være med å bære dette. 

Innkvartering

 Vi bor på betjente hytter hele veien i 3-4 mannsrom. Man kan leie sengetøy på hver hytte, eller ta med egen lakenpose eller lignende. På hyttene får vi servert middag hver dag, frokost og vi smører matpakke og fyller termosen. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Været og snøforholdene påvirker turprogrammet. Guiden vil tilpasse turene og programmet etter forholdene.

Pris inkluderer

 • Overnatting på turisthytter på 3-4 sengsrom
 • Tre-retters middag, frokost og niste.
 • Lokalkjent guide med maksimalt seks gjester.
 • Transport fra Otta til Gjendesheim ankomstdagen og fra Sognefjellet til Otta avreisedagen.

Pris inkluderer ikke

 • Transport t/r Otta.
 • Alkoholholdige drikkevarer.
 • Sengetøy på hyttene
 • Personlig turutstyr.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

 Det er obligatorisk med skredutstyr, isøks og stegjern på turene. Dette utstyret kan eventuelt leies av Hvitserk. Gi oss beskjed i god tid dersom du ønsker dette.

Dag for dag

dag

1

Ankomst Gjendesheim

Overnatting Gjendesheim
Måltid M
Transport 1 time 30 min

Du møter guiden på Otta stasjon klokken 17:40, rett etter at toget/bussen fra Oslo ankommer. Vi reiser sammen til Gjendesheim og vi spiser middag og snakker sammen om dagene vi har foran oss. Vi får oss en god natts søvn før eventyret starter.

dag

2

Gjendesheim - Memurubu

Overnatting Memurubu
Måltid FLM
Stigning 1258
Avstand 17km

Etter en god frokost på Gjendesheim gjør vi oss klare til å endelig starte turen gjennom Jotunheimen. Denne første dagen er en solid etappe, over Besshø og ned til Memurubu. Vi følger den merkede vinterløypa fra Gjendesheim til Glitterheim til østenden av Bessvatn, herifra følger vi ryggen opp til Bukkehø og videre opp til toppen av Besshø 2258 moh. Nedkjøringen avgjøres ut ifra forholdene, enten vestrenna eventuelt vestryggen hvis det er skredfarlig, eller ned mot Gjende og over isen bort til Memurubu. I dårlig vær går vi direkte over Gjende til Memurubu langs merket løype. Fremme på Memurubu spiser vi en god middag og lader opp til de neste dagene vi har foran oss. Merk: det er ikke dusjmuligheter på Memurubu på vinterstid. 

dag

3

Memurubu - Glitterheim

Overnatting Glitterheim
Måltid FLM
Stigning 1400
Avstand 19km

Denne etappen er relativt lang, og i dag kan vi plukke flere 2000 meter topper hvis været er med oss. Vi følger sommerruta over Raudhamarn til toppen av Surtningssue 2368 moh. Herfra følger vi ryggen nordover hvor vi kan sanke 2000 metertopper, før vi ender på Søre Veotinden. Det er flere alternativer til nedkjøring, en av de er ned Styggehøbrean ned i Veodalen og ned til Glitterheim. I dårlig vær følger vi kvistet rute fra Memurubu til Glitterheim. Dette er en av de tyngste etappene på turen hvor vi går på flere topper og vi tar fellene av og på noen ganger i løpet av dagen.

dag

4

Glitterheim - Spiterstulen

Overnatting Spiterstulen
Måltid FLM
Stigning 1100
Avstand 15km

I dag er vi kanskje litt slitne etter gårsdagens tur, da passer det bra at vi har en kortere etappe foran oss. Vi bestiger Glittertind 2465 moh, norges nest høyeste fjell. Vi går opp normalruten til toppen, her har vi flott utsikt, og vi kan blant annet se bort på morgendagens mulige mål, Galdhøpiggen. Nedover kjører vi ned mot Spiterstulen i vest, ned ryggen til bunnen av Steindalen, herfra over Skautkampen og ned til Spiterstulen. I dårlig vær følger vi kvistet rute.

dag

5

Spiterstulen - Leirvassbu

Overnatting Leirvassbu
Måltid FLM
Stigning 1800
Avstand ca. 25 km

I dag går vi på Bukkeholsbandet - en fantastisk tur med utsikt til noen av Jotunheimens mest ikoniske topper. Dersom vær, føre og gruppas fysiske forutsetninger tilsier det er det også en mulighet å bestige Norges høyeste fjell denne dagen. Da er det eventuelt en av de lengste etappene og det blir en lang og fin dag på tur. Vi følger normalveien opp til Galdhøpiggen 2469 moh. Fra toppen kjører vi ned en sørvendt renne rett vest for Keilhaustopp til Svellnosbrean. Her må vi være obs på bresprekker. Videre går vi opp til Midtre Tverråtinden og kjører ned sydrenna til Tverråbreen. Herfra går vi opp på Bukkeholstinden. Så kjører vi ned på sørvestsiden, ned på Søre Illåbrean, og videre ned på Tverrbytende. Så bører det opp på Søre Tverrbottinden, og ned i sørlig retning til Leirvatnet før vi endelig er nede på Leirvassbu. 

dag

6

Leirvassbu - Krossbu

Måltid FL
Stigning 1200
Avstand 14km

Vi våkner på fantastiske Leirvassbu, nyter utsikten og vi vet at dette er siste dag på tur. Det er litt trist, men samtidig deilig. Vi skal ta siste flotte tur opp til Storebjørn 2222 moh. Vi følger normalruta fra Leirvassbu opp, og videre gjennom Bjørnskaret og ned på Leirbrean og videre til Krossbu. Dersom det er dårlig vær følger vi dalen fra Leirvassbu ut til veien. Ved Krossbu blir vi hentet av minibussen som tar oss tilbake til Otta Stasjon, der ankommer vi før siste tog til Oslo og Trondheim går.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Sekken bør ikke være tyngre enn 10-12 kg.

Undertøy
Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 
2 sett ull-/superundertøy
Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.
Fleecejakke
Vi anbefaler en på 200-300g. 
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 
Dun- eller primaloftjakke 
Kan være god å ha på toppen.
Varme votter 
Vi anbefaler vindvott med innervott.
Tynne hansker 
Til å bruke når vi går, to par er lurt.
Sokker
Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 
Skibriller og solbriller
Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 
Skistøvler
Randone eller telemark. 
Ski
Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. Kan leies i Oslo, informasjon får du når du melder deg på. 
Hjelm
Skihjelm
Staver
Vi anbefaler teleskopstaver. 
Skifeller
Ta med fellevoks. 
Skarejern
Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 
Spade
Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 
Skredsøker
Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 
Søkestang
Denne skal også være med. 
Isøks
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Stegjern
Vi anbefaler lette stegjern. Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Karabiner
2 stk. skrukarabiner og 1 vanlig karabin. 
Klemknuteslynge
1 stk 120-130 cm 6 mm statisk klatretau.
Slynge
120 cm. 
Sele
Sittesele, vi anbefaler en liten og lett alpinsele. F.eks Petzl Altitude eller Tour eller Black Diamond Colouir.
Dagstursekk
Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks. 
Drikkeflasker/camelbak
Du bør kunne ta med deg tre liter vann. 
Termos/Termoskopp
Liten. Hvis du ønsker noe varmt å drikke på turen. 
Solkrem
Husk sunblock for leppene. 
Personlig førstehjelpsutstyr
Sportstape, compeed ol. 
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken. 
Hodelykt
Husk nye batterier. 
Ørepropper
Snacks
Nøtter, sjokolade, kjeks e.l. 
Lakenpose eller liknende
Det er mulig å leie sengetøy på hyttene eller ta med egen lakenpose eller liknende.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
lør 25. mar 2023 tor 30. mar 2023
Petter Edvardsen Westgaard
Roald Lande
Guide: Petter & Roald
Ledige plasser
Kr. 15 500,-
lør 1. apr 2023 tor 6. apr 2023
Ledige plasser
Kr. 15 500,-

Samarbeidspartnere