I Nansens skispor over Vossaskavlen

Bilder & Video
Lokal guide
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 4 dager 4-12 deltakere Fra Kr. 7 650,-

Spenn på deg skiene og bli med på denne turklassikeren fra Finse, via Hallingskeid over Vossaskavlen og til Mjølfjell. Fridtjof Nansen krysset dette området på ski allerede i 1884, trolig som den første, så da kan ikke vi være noe dårligere! Dog litt senere (138 år for å være eksakt), og med litt mer moderne utstyr begir vi oss ut i fjellheimen for fire fantastiske dager på ski.

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Hardangerjøkulen og Bergensbanens høyest beliggende stasjon i full vinterdrakt
 • Overnatting på velkjente fjellhytter ved Finse, Hallingskeid og Mjølfjell
 • Gå over Vossaskavlen
 • Tur og kultur i skjønn forening! 
 • Store naturopplevelser underveis

Turen over Vossaskavlen passer perfekt for de som er glad i et skikkelig fjellskieventyr! Dagene er både utfordrende og kontrastfylte, med spektakulære naturopplevelser underveis. Ruten vi går er unik både på grunn av den ville naturen som er rundt oss, og den historiske tilknytningen den har til en av våre alle største polarhelter. Vi kan love deg at du får økt respekt for- og kunnskap om Fridtjof Nansen etter denne turen. 

Historien om den sagnomsuste turen til Fridtjof Nansen lyder omtrent slik: Vinteren 1884 var Fridtjof Nansen i Oslo for å delta på Husebyrennet (det endte med en niendeplass). For hjemreisen til Bergen tok han i bruk ski og hesteskyss, og det var ved de øverste gårdene i Hol i Buskerud at han bestemte seg for å sette kursen over fjellet i retning Upsete og videre mot Voss, dette til tross for flere advarsler fra de fastboene. Med seg hadde han klærne han gikk i, en hund og litt niste i sekken. Akkurat det man trenger for en liten skitur gjennom den norske fjellheimen... Nær Hallingskeid gikk han seg vill. I et forsøk på å finne veien videre passerte han Kleivagjelet og nærmet seg Flåmsdalen før han omsider forstod at han var på villspor. Tvilende om veien videre ble han nødt til å grave seg ned. Dagen derpå, etter en nokså kald natt, tok han seg opp på en høyde og peilet ut veien videre. Over Vossaskavlen og ned bakkene mot Kaldvatni og Upsete. Det sies at de fastboene på de nærmeste gårdene trodde det var et troll med ulv til følge som kom ned fra fjellet den kvelden. Fridtjof Nansen ble med dette, til tross for en ganske strabasiøs ferd, førstereis over fjellet.

Og nå er det vår tur. Vi satser imidlertid på en litt annerledes opplevelse enn den Herr Nansen var gjennom, og gleder oss til å ha med deg/dere på skitur i et av Norges mest spektakulære fjellområder!

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Nivå 3 av 6. Les mer om graderingen på våre turer her.

Dette er en forholdsvis tøff tur med to lange dagsetapper på ski, som avhengig av rutevalg og snøforhold, er på rundt 50 kilometer fordelt på disse to dagene. Turen foregår utenfor kvistede løyper. Du må være vant med å gå skiturer på fjellski utenfor preparerte spor i vinterfjellet. Du trenger ikke å være topptrent, men du må tåle å være på skitur med sekk i varierende vær og vind i åtte timer eller mer. 

Våre guider forbereder turen grundig og har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr. Guidenes kompetanse og erfaringer fra tidligere turer i området gjør at de unngår farlige terreng, forstår gruppens behov og gjennomfører nødvendige tiltak som sikrer effektiv forflytning. Dette gjør at vi også underveis på turen vil lære mye om trygg ferdsel i vinterfjellet.

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB: Været i fjellområdene vi beveger oss i kan man aldri stole 100% på. Vi tar derfor værforbehold på denne turen. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller andre utfordringer så vil guiden(e) fra Norrøna Hvitserk Adventure alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-til-dag programmet underveis.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. På denne turen må du bære din egen sekk så det er viktig å pakke så effektivt som mulig. Du må ha solide fjellski med stålkanter som du har vært på tur med før. Komfortable og varme skistølver er også å anbefale. Vi anbefaler både korte og lange feller. Alle må også ha med skredutstyr. Dette innebærer spade, søkestand og sender/mottaker. Skredutstyret kan lånes uten ekstra kostnad. 

Hvordan komme seg dit?

Finse er kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Oppmøte er innen kl. 19.00 på den første dagen. Billetter kjøper du på www.vy.no. Kommer du fra Oslo kan det lønne seg å kjøre til Geilo eller Ustaoset og ta toget det siste stykket til Finse. På søndag er det avreise fra Ørneberget Stasjon, enten kl.10.40 (retning Oslo) eller kl. 11.21 (retning Voss/Bergen).  

Innkvartering

Første natten tilbringer vi i Brebua, den nye selvebetjente delen av Finsehytta. Vi lager middag, frokost og niste sammen før avmarsj mot Hallingskeid, der vi tilbringer den andre natten. Hallingskeid er også en selvbetjent hytte i Turistforeningens hyttenettverk med enkel standard og flersengsrom (ta med sovepose). Her lager vi felles middag og felles frokost/nistepakke. Siste natt er på Mjølfjell Ungdomsherberge hvor vi får servert en deilig middag på kvelden før vi får sove i myke og gode senger på natten.  

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i prisen. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • All overnatting som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent fjellfører(e) fra Wild Voss
 • Leie av nødvendig skredutstyr (spade, søkestang, sender/mottaker)

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Finse ved ankomst, og fra Ørneberget Stasjon på turens siste dag.
 • Drikke til middagen på Mjølfjell Ungdomsherberge
 • Eventuell ekstra overnatting før og etter tur 

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise og turen er fullbooket, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel. Merk! Denne turen arrangerer vi i samarbeid med Wild Voss, og det er de som står for selve gjennomføringen av turen. 

Dag for dag

dag

1

Oppmøte på Finse

Overnatting Brebua/Finsehytta
Måltid M

Vi møtes på Finse, den høyest beliggende stasjonen på Bergensbanen. Oppmøte er innen kl. 19.00. Vi bor i Brebua som er den selvbetjente delen av Finsehytta. Finse er kun mulig å nå med tog (eller ski..!) om vinteren, så dersom du ikke tar toget fra Oslo anbefaler vi å enten parkere på Geilo eller Ustaoset for så å ta toget inn til Finse. På kvelden lager vi middag sammen og planlegger for avreise i morgen tidig. Vi går gjennom utstyr og samles til ferdaråd. Her blir vi enige om rutevalg og avklarer alle gjestene sine forventninger før turen. Guiden(e) holder et kort foredrag om Nansen og hans ferd gjennom fjellet på ski alene.

dag

2

Fra Finse til Hallingskeid

Overnatting Hallingskeid
Måltid F, L, M
Tid 8-10 timer
Avstand 25 km

Vi står opp tidlig, spiser en god frokost og smører nistepakker. Så spenner vi på oss skiene og begynner å gå mot Hallingskeid. I Såtedalen kommer vi inn på ruten som Nansen benyttet seg av for 138 år siden. Vi fortsetter mot vest i retning Hallingskeid. Vi passerer fjellet Såta (1558 moh) mens solen synker bak fjellene i vest, før vi tar fatt på de slake bakkene som fører oss ned mot Rallarvegen. Etter ankomst til Hallingskeid lager vi middag sammen fra proviantlageret. Om kvelden blir det høytlesning fra Nansen sin beretning, der vi får noen hint om hva som venter oss av utfordringer i morgen.

dag

3

Over Vossaskavlen og til Mjølfjell

Overnatting Mjølfjell Ungdomsherberge
Måltid F, L, M
Tid 8-10 timer
Avstand 25 km

Vi spiser tidlig frokost og gjør oss klare for nok en flott dag i vinterfjellet. Dagens etappe byr på noen bratte stigninger, ville vestlandsfjell og friske nedkjøringer. I godt vær kan vi nyte et herlig rundskue fra toppen av Vossaskavlen (1520 moh). Herfra ser vi vakre Raundalen åpne seg mot vest, rammet inn av hvite fjell. Den siste delen av turen er en sjarmøretappe som går langs Rallarvegen fra Upsete og til Mjølfjell Ungdomsherberge. Der blir vi servert en velsmakende middag, vi kan ta en varm dusj, det blir et kort avslutningsforedrag og vi får sove i myke og gode senger. Om været i dag er utfordrende kan det bli nødvendig å vurdere en enklere rute over fjellet. 

dag

4

Takk for nå!

Måltid F

Vi nyter en avslappende morgen på Mjølfjell Ungdomsherberge der vi får servert en god frokost. Etter det takker vi for turen og vender nesen hjemover igjen. Toget fra Ørneberget Stasjon og til Oslo/Bergen går litt utpå formiddagen. Vi håper at turen over Vossaskavlen etterlater dere med gode minner, og drømmer om nye turer med oss i fremtiden!

Skriv ut

Utstyrsliste

Se nøye over denne listen, og sørg for at du tar med deg alt du trenger. Vi oppfordrer deg til å bruke det du har til denne turen, og kjøp nytt hvis du mangler noe viktig på listen nedenfor. 

Bekledning i flere lag er ekstremt viktig i et variabelt klima som vi har i Norge. Denne listen vil ta deg gjennom det viktigste. Husk det norske ordtaket "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær", og forbered deg riktig til all slags vær. 

Ta kontakt med oss på hvitserk@norrona.com hvis du har noen spørsmål i forhold til dette. 

Vi anbefaler alltid ull i når det gjennomføres aktiviteter i de norske fjellene, men hvis du allerede har syntetiske lag og ikke vil kjøpe nye, er syntetisk greit.

 

UNDERTØY AV ULL
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
TO SETT ULLUNDERTØY
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, bruk heller flere lag.
FLEECEJAKKE
En god fleecegenser er veldig godt å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
SKALLJAKKE
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
SKALLBUKSE
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
DUNJAKKE
Du kommer til å trenge denne. En stor, god og varm jakke anbefales. Den bør ha hette og bør også gå ned over rumpa.
OVERTREKKSVOTTER/VINDVOTTER
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter.
VANTER
Tynne vanter som tåler litt. 
SKI, VARME SKISTØVLER OG STAVER
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skistøvler.
SKIFELLER
Både korte og lange.
GAMASJER
De både varmer og beskytter.
SOKKER
Jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
SANDALER/TØFLER
Veldig praktisk å ha på hyttene.
TYNN SOVEPOSE/LAKENPOSE
Til å sove i på hyttene. 
LIGGEUNDERLAG
Til å sitte på i lunsjen. 
HVERDAGSBUKSE
Lett bukse til bruk inne på hyttene, hvis du har plass i sekken, og ikke bare vil gå i stillongs.
BALAKLAVA
Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.
LUE
2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.
HALS/BUFF
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
SKREDUTSTYR
Spade, søkestang, sender/mottaker (kan lånes)
SOLBRILLER
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.
SLALÅMBRILLER
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
HODELYKT
Husk ekstra batterier. 
STOR RYGGSEKK
God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-65 liter med muligheter til å feste skiene er anbefalt.
DRIKKEFLASKER
To 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgeneflasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.
TERMOS
1 liter. Ståltermos med stor åpning.
TOALETTSAKER
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
PERSONLIGE MEDISINER
Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 
ANTIBAC
KULDEKREM
Hvis vi støter på veldig kaldt vær underveis på turen. 
TOALETTPAPIR
Til å ha på dagsturene.
KOMPRESJONSPOSER
Lurt for å redusere volumet til dunjakke o.l. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
PENGER/KORT
Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene. 
HODETELEFONER
Musikk eller lydbok på øret kan være fint underveis på turen. 
KAMERA
Hvis du ønsker de ekstra gode bildene fra turen. Husk nok plass på minnebrikken.
EKSTRA BATTERIER
Til kamera, hodelykt etc.
ØREPROPPER
Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.
SNACKS
Litt ekstra rasjonering med nøtter, sjokolade, etc, er alltid kjekt å ha med. 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere