I Nansens skispor over Vossaskavlen

Bilder & Video
Lokal guide
Skitur 4 dager 6 - 12 deltakere

En flott turklassiker på fjellski fra Finse over Vossaskavlen til Mjølfjell. Det var dette fjellområdet Fridtjof Nansen kryssa på ski vinteren 1884, trolig som den første. Vi gjenskaper Nansen sin velkjente skitur i både ord og handling mens vi følger deler av hans rute over fjellet.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Hardangerjøkulen og Bergensbanens høyest beliggende stasjon i full vinterdrakt
 • Finse
 • Hallingskeid
 • Vossaskavlen
 • Tur og kultur i skjønn forening! 

Turen passer for deg som er glad i lange skiturer på fjellski. Her får du en utfordrende og kontrastfylt tur med store naturopplevelser underveis. Ruta er unik både på grunn av den ville naturen og den historiske tilknytningen til en av våre største polarhelter. Vi kan love at du får økt respekt for - og kunnskap om Fridtjof Nansen etter denne turen. 

Vinteren 1884 gjennomførte Fridtjof Nansen en sagnomsust skitur. Etter å ha deltatt i en konkurranse på ski i Oslo, tok han i bruk ski og hesteskyss for å komme seg tilbake til Bergen. Fra de øverste gårdene i Hol i Buskerud satte han kursen over fjellet på ski i retning Uppsete, på tross av advarsler fra de fastboende. Han fikk ikke med seg en lokal kjentmann til å vise vei. Han hadde bare klærne han gikk i, en hund og litt niste i sekken. Han gikk raskt tom for vann. 

De store snømengdene gjorde at han ikke fant Grøndalssetra nær Hallingskeid, der han visste at han måtte ta av vestover for å finne veien over Vossaskavlen. Han passerte det styggbratte Kleivagjelet og nærma seg Flåmsdalen før han omsider forstod at han var på villspor. Han tok seg tilbake mot Grøndalssetra, men var i tvil om veien videre. Tiden gikk, og han ble nødt til å grave seg ned. Etter en bitter natt gikk han neste morgen opp på en høyde for å orientere seg. Da skjønte han hvilken retning han måtte ta, og fortsatte over Vossaskavlen. De lange bakkene ned mot Kaldavatni og Uppsete var harde og isete, og han holdt på å skli utfor noen skrenter nær Uppsete. Historien sier at folket på den nærmeste gården trodde det var et troll med ulv til følge som kom ned fra fjellet den kvelden. Aldri hadde noen kommet over fjellet den veien vinterstid før. 

 

 

 

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis tøff tur med to lange dagsetapper på ski, som avhengig av rutevalg og snøforhold er rundt 50 kilometer fordelt på 2 dager. Turen foregår utenfor kvistede løyper. Du må være vant med skiturer på fjellski utenfor preparerte spor i vinterfjellet og ha bra nok utstyr. Du trenger ikke å være topptrent, men du må tåle å være på skitur med sekk i vær og vind i åtte timer eller mer. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Våre guider forbereder turen grundig og har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr. Guidens kompetanse og erfaringer fra tidligere turer i området gjør at de unngår farlige terrengformer, forstår gruppens behov og tar nødvendlige tiltak som sikrer effektiv forflytning. I tillegg lærer du mye om trygg ferdsel i vinterfjellet. Guidet turer er også en flott måte å møte nye turvenner på.

Turforberedelser

Du bør ha gått endel på fjellskiturer tidligere og beherske dagsetapper på drøyt 20 kilometer med sekk. I tillegg er det en fordel at knær og ankler fungerer godt. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Første overnatting i Brebua, den nye selvebetjente delen av Finsehytta. Vi lager middag sammen. Solid frokost og matpakkesmøring før avmarsj mot Hallingskeid, der vi tilbringer andre natten. Hallingskeid er også selvbetjent hytte i Turistforeningens hyttenettverk med enkel standard og flersengsrom (ta med sovepose). Her lager vi felles middag og felles frokost / nistepakke. Siste natt er på Mjølfjell Ungdomsherberge hvor vi får servert deilig middag på kvelden og overnatting i mjuke senger. 

Finse er det kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen, oppmøte er innen kl 19.00 første dag. Billetter kjøper du på www.vy.no. Kommer du fra Oslo så kan det lønne seg å kjøre til Ustaoset eller Gol, og ta toget det siste stykket til Finse. På søndag er det avreise fra Ørneberget Stasjon, enten kl.10.40(retning Oslo) eller kl. 11.21 (retning Voss/Bergen).  

Utstyr

Du må ha solid fjellskiustyr med stålkanter som du er godt kjent med. Gode og varme skistølver er også anbefale. Vi anbefaler både korte og lange feller. Se utstyrliste. Alle må ha skredutstyr(spade, søkestand og sender/mottaker). Skredutstyret kan lånes uten ekstra kostnad. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Overnatting på Brebua på Finsehytta - inklusiv middag(lages felles)
 • Overnatting på Hallingskeid - inklusiv middag, frokost og nistepakke(lages felles)
 • Overnatting på Mjølfjell Ungdomsherberge - inklusiv middag og frokost 
 • Lokalkjent fjellfører fra Wild Voss
 • Leie av nødvendig skredutstyr er inkludert(spade, sneder/mottaker, søkestang)

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Finse ved ankomst og fra Ørneberget Stasjon på returdagen. (Finse er kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.vy.no )
 • Drikkevarer til middagen siste kveld
 • Eventuell ekstra overnatting før og etter tur. 

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Denne turen arrangerer vi sammen med Wild Voss, og det er de som står for gjennomføringen av turen. 

Dag for dag

dag

1

Oppmøte på Finse

Overnatting Selvbetjent DNT-hytte
Måltid M

Vi møtes på Finse, Bergensbanens høyest beliggende stasjon, på kvelden innen kl 1900. Ovenratting i Brebua, selvbetjentytta på Finsehytta (DNT). Finse er kun mulig å nå med tog (eller ski..!) om vinteren, og dersom du ikke tar toget fra Oslo, er det fine parkeringsmuligheter på Ustaoset og Geilo. Sammen lager vi og spiser en god fellesmiddag og blir kjent med hverandre. Vi går gjennom utstyr og samles til et ferdaråd. På ferdarådet blir vi enige om planen for turen og savklarer forventinger. Turleder holder et kort foredrag om Nansen og hans ide om å krysse fjellet aleine på ski. 

Vilt landskap!

dag

2

Finse til Hallingskeid

Overnatting Selvbetjent DNT-hytte
Måltid F,L,M
Tid 7-10timer
Avstand 25km

Vi står opp tidlig og spiser en god frokost og smører nistepakker. Etter frokost strammer vi skistøvlene og begynner å gå mot Hallingskeid. I Såtedalen kommer vi inn på ruta som Nansen benyttet seg av over fjellet. Vi fortsetter mot vest retning Hallingskeid. Vi passerer fjellet Såta (1558moh) mens sola synker bak fjella i vest, og tar fatt på de slake og lange bakkene nedover mot Rallarvegen. På Hallingskeid innlosjerer vi oss, og lager middag sammen fra proviantlageret. Om kvelden blir det høytlesning fra Nansen sin beretning, der vi får noen hint om hva som venter oss av utfordringer neste dag. 

 

 

dag

3

Over Vossaskavlen

Overnatting Mjølfjell ungdomsherberge
Måltid F,L,M
Tid 7-10timer
Avstand 24km

Tidlig frokost og klargjøring til en flott turdag i vinterfjellet. Denne etappen byr på noen bratte stigninger, ville vestlandsfjell og friske nedkjøringer. I godt vær kan vi nyte et herlig rundskue fra toppen av Vossaskavlen (1520moh). På toppen ser vi vakre Raundalen åpne seg mot vest, rammet inn med hvite fjell. Siste delen av turen er en sjarmøretappe som går langs Rallarvegen fra Uppsete til Mjølfjell Ungdomsherberge. Der blir det servert god middag, en varm dusj, kort avslutningsforedrag og overnatting i myke senger. Om været er dårlig kan det bli nødvendig å vurdere en enklere rute. 

 

 

dag

4

Hjemreise

Måltid F

Etter en herlig frokost venter hjemreise. Tog går fra Ørneberget Stasjon kl 10.40 (retning Oslo) eller kl 11.21 (retning Voss/Bergen). 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Ull er gull!

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter.

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

Ski, skistøvler og staver

Fjellski, med stålkaner. Store trinser på stavene.

Skifeller

Både korte og lange.

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle. 1 innersokk og 1 yttersokk

Rent skift med tøy

Bruk det samme som du ankommer Finse med? Da sparer du vekt!

Sandaler/tøfler

Dette er fint å ha på hyttene.

Lett sovepose/Silkelakenpose

Du trenger ikke den største og tykkeste soveposen, vi fyrer godt i hytta. Silkelakenpose er også å foretrekke. 

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

Skredutstyr

Spade, søkestang, sender/mottaker (kan lånes)

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Alternativt om det er spådd dårlig vær

Hodelykt

Husk friske batterier.

Stor Ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-65 liter med muligheter for å feste skiene er anbefalt.

Drikkeflasker

2 en liters flasker 

Termos/termoskopp

Om du liker å ha noe varmt å drikke på turen

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, solkrem, våtservietter, antibac etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Toalettpapir

Pakk denne tørt.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Penger/kort

 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper 

Det kan ofte være lytt på hytta, så ørepropper anbefales.

Snacks

Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.

 

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 31. mar 2022 søn 3. apr 2022
Ledige plasser
Kr. 7 350,-
tor 28. apr 2022 søn 1. mai 2022
Ledige plasser
Kr. 7 350,-

Samarbeidspartnere