Josten på langs

Fysisk 4/6   Risiko 3/6 4 dager 8 - 12 deltakere Fra Kr. 8 600,-

Josten på langs er en av Norges største vårski-klassikere, og det er det mange gode grunner til! Bretur, skitur, topptur og telttur i ett. Maimåned er den perfekte tiden for vårskitur over den største isbreen på det europeiske fastlandet fra nord til sør.

 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Våskitur på fastlands-Europas største isbre
 • Utsyn over grønne daler og vakkert fjordlandskap
 • En natt på historiske Fjærland fjordhotell 
 • 3-retters middag med lokale råvarer

Vi møtes på Fjærland Fjordstove som ligger idyllisk til ved fjorden i "bokbyen" Fjærland. Her skal vi gå igjennom dagene vi har foran oss, nyte en god 3-retters middag og få en god natt søvn før vi drar ut på tur. Skituren starter nord i Jostedalen og vi går til Flatbrehytta i Fjærland. Er forholdene gode, kan vi i løpet av turen ta avstikkere til topper som Brenibba (2018 moh), Kjenndalskruna (1830 moh), Høgste Breakulen (1957 moh) og Supphellenipa (1731 moh). På breen bor vi to netter i telt.

Josten på langs er en tøff, men svært flott skitur, med dagsetapper på ca. 20 km. I løpet av turen er det store sjanser for at været veksler raskt, og det er ikke uvanlig å oppleve både full vinter og varm, stekende sol i løpet av dagene på tur over isbreen. Vi kommer ned fra breen ved Flatbrehytta i Fjærland på ettermiddagen dag 4. På vei opp og ned fra selve breen, går deler av turen til fots med skiene på sekken.

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting som spesifisert i programmet
 • All mat på turen
 • Hvitserk-guide
 • Transport fra Fjærland til startstedet for skituren

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis tøff skitur, der vi går med tung sekk og i stedvis bratt terreng. Nedre aldersgrense på denne turen er 16 år.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Dag 1 på turen bor vi i dobbeltrom på Fjærland Fjordstove i Fjærland. På breen bor vi i komfortable telt av samme type som vi bruker på Grønlandskrysningene våre.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Utstyr

Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr som telt og kokeapparat og tilbehør, samt utstyr som trengs på breen så husk å ta høyde for plass til fellesutstyr og mat i sekkene når dere pakker.   

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Sogn hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå på fjellski eller sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Minimum: 4 gjester; Maksimum: 8 gjester

Pris inkluderer

 • En overnatting på Fjærland Fjordstove med 3-retters middag
 • Transport fra hotellet til startstedet for skituren dag 2
 • Erfaren Hvitserk-guide
 • Fellesutstyr som telt, primus og utstyr som kreves til breen
 • Alle måltider som spesifisert i dag-til-dag programmet 

Pris inkluderer ikke

 • Snacks
 • Transport tur/retur Fjærland dag 1 og dag 4
 • Eventuell mineralvann/alkoholholdig drikke til middag ankomstdagen

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Oppmøte ved fjorden

Overnatting Fjærland Fjordstove
Måltid M

Vi møtes på Fjærland Fjordstove klokken 18:00. Middag serveres senere, men først tar vi sammen med guiden vår en gjennomgang av utstyret som skal brukes på turen, sjekker at alt er med og opplæring i bruk av brenneren før vi spiser en god 3-retters middag og blir kjent med gjengen vi skal tilbringe de neste 3 dagene med. 

Foto: Helle Frogner

dag

2

Opp Fåbergstølsbreen til breplatået

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Transport 1t 30 min
Stigning 1200

Etter en god frokost kjører vi bilene til Supphelle P. Her komme vi ned dag 4 så bilene står klare til avreise. Ved Supphella P. henter taxien oss og kjører inn Jostedalen og til startpunktet for turen. Vi tar skiene på sekken inn dalen og til Fåbergstølbreen hvor vi spenner på oss skiene og starter skituren. Vi tar det rolig, vi har hele stigningen i dag - en flott stigning på 1200 høydemetre. Oppe på breplatået etablerer vi teltleir. Avhengig av været, snøforholdene og ønskene til gruppa ser vi om vi tar en kveldstur til Brenibba (2018 moh).

dag

3

Over høgste breakulen til Bings gryte

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Dersom vi ikke gikk oppom en av de omkringliggende toppene kvelden før, ser vi om vi gjør det i dag. Vi fortsetter på ski oppe på breplatået med flotte tinder på alle kanter. Føles kroppen god legger vi turen om Høgste Breakulen (1957 moh) og nyter utsikten over den vakre vestlandsnaturen! I området rundt Bings Gryte etablerer vi turens andre teltleir, spiser middag og gleder oss til en ny natt i posen etter en god dag på ski. 

dag

4

Til Flatbrehytta og ned fra breen

Måltid F, L,

Dette er siste dag på breen og etter morgenkaffen ved teltet går vi ned mot Supphellebreen og Flatbreen. Vi tar det med ro nedover for vi vet alle hvor uvant det er på ski nedover med stor sekk. Om man ønsker er det ikke noe i veien med å ta av seg skiene på det bratteste. Vi stopper på Flatbrehytta med kanskje Norges fineste utsikt, og ser mot våren langs Fjærlandsfjorden. Fra hytta fortsetter vi videre på ski eller på beina - avhengig av snøforholdene - til bunnen av dalen hvor kanskje et bad i fjorden frister? Vi kommer ned til Supphella P. hvor bilene står klare. Her takker vi for turen og selskapet og sier "kjør pent" og på gjensyn!


Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 80 / info@hvitserk.com

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Overtrekksvotter/ vindvotter
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter.
Ski, skisko og staver
Fjellski. Store trinser på stavene. Skoene må være gått inn på forhånd. 
Skifeller
Korte eller lange.
Skismøring
Pakk etter værmeldinga, ikke ta med hele smørekofferten.
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på støver uten integrert gamasje. De både varmer og beskytter.
Sokker (2 par tykke innersokker og 2 par tykke sokker)
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Sovepose
Bør tåle -10. Pass på at du har noe vanntett å pakke den i.
Liggeunderlag
Oppblåsbart beregnet for vinterbruk. Det er viktig å ligge godt, men du trenger ikke toppmodellen. Vi anbefaler også å ha et foam-liggeunderlag også for å ha i bunn og fint å bruke i lunsjpausene også.
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass.
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Hodelykt
Ta med en liten til teltet. Sola står høyt, så du slipper bruke den mye
Stor ryggsekk
God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 65-85 liter med muligheter for å feste skiene er anbefalt.
Drikkeflasker
2 stk 1 liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk kan anbefales.
Termos
1 liter. Ståltermos med stor åpning.
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, solkrem etc.
Personlige medisiner
Plaster, Compeed, tape og husk holde vekten nede.  Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Antibac
Kompresjonsposer
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
Batterier/powerbank med ladekabler
Til mobil, hodelykt etc.
Ørepropper
Det kan ofte være lytt i teltene, så ørepropper kan vurderes.
Spiseskje og kopp
Ta med deg en spiseskje, gjerne ekstra lang, til turmaten. Koppen trenger du til varmt og kaldt drikke.
Snacks
Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.
Lettere sko
Om man ønsker å ha med et eget par sko til start/slutt hvor man må bære skiene på sekken og gå på beina.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 11. mai 2023 søn 14. mai 2023
Tor Olav Berg
Guide: Tor
Ledige plasser
Kr. 8 600,-

Samarbeidspartnere