Fra fjell til fjord: Historisk rute i Jotunheimen

Bilder & Video
Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 8 dager 4-8 deltakere Fra Kr. 26 000,-

Jotunheimen byr på flotte og kjente turer som Besseggen og Bukkelægeret, og på denne turen kombinerer vi hytte-til-hytte i fjellet, før vi reiser videre mot det vakre fjordlanskapet på Vestlandet.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Besseggen fra Gjendesheim til Memurubu
 • Bukkelægeret fra Memurubu til Gjendebu
 • Bagasjetransport 
 • Kongevegen fra Valdres til Lærdal
 • Vakre og unike Utladalen
 • Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden ovenfra

Vi har snekret sammen en flott rute som viser noe av det beste Jotunheimen og Fjord Norge har å by på. Fra høyfjell, tinder og kvasse egger til vann og strand og fjord i Aurland. Detter er perler i Norge som alle bør oppleve, og sammen med oss får du en dyktig og kjent guide, små grupper, og vi tar oss av all logisitkken slik at du kan nyte ferieuken maksimalt.

Vi starte høyt til fjells fra Gjendesheim og går den berømte Besseggen til Memurubu. Besseggen en fantastisk tur med flott utsikt begge veier. Vi sender bagasjen med båten, slik at vi bare trenger dagstursekk på disset etappene. Fra Memurubu går vi den litt mindre kjente Bukkelægeret til Gjendebu. Fra Gjendebu kan vi velge å enten gå via Svartdalen eller Veslådalen til Eidsbugarden.

Etter noen flotte dager i Jotunheimen, blir vi hentet på Eidsbugarden og tatt med til Filefjell, hvor vi får ett nærmere møte med Kongeveien og dens historie som går tilbake helt til år 1790. Kongevegen har de i siste årene blitt gjenopplivet og restaurert, og gir idag ett spennende innblikk gammel tradisjon og historie. Før vi reiser mot fjordene, utforsker vi vakre og ville Utladalen. Vi besøker den sjarmerene fjellgården Avdal, og passerer mange vakre og store fosser, blant annet Avdalsfossen som har 175m fall. Har vi tid og energi, kan det være vi sitkker innom Vettisfossen. 

Vi avslutter denne fantastiske ukesturen i Aurlandsfjorden, og vi går til fjellet Prest for å oppleve Aurlandsfjorden ovenfra. Der kan vi se ned på Flåm og Aurland. Siste natt er i Aurland, og dagen etter, har man mulighet til å ta Flåmsbanen på vei hjem til Oslo/Bergen. 

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Pris inkluderer

 • Overnatting i dobbeltrom og flersengsrom
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • Transport innenfor turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk.

Vanskelighetsgrad

Les mer om graderingen på våre turer her.Dette er en tur som passer for deg som har gått en del del i fjellet tidligere. Vi er på tur alle dager, men alle turene er ikke like harde. Terrenget er kupert og det kan være innen 1200-1500 høydemeter på hver etappe.

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt. Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Du finner utstyrlisten under fanen "utstyrsliste" i menyen over. Du trenger dagstursekk med det du trenger til fotturene, med plass til ekstra klær, mat, vann og kamera, så kan bagasjen ligge igjen enten i bilen eller på overnattingsstedet. På grunn av begrenset plass i minibussen, ber vi deg om å kun ha med en stk bagasje(helst duffelbag, lettere å få plass til den i kjøretøyet). Vi har bagasjetransport på hele turen, og i Jotunheimen. Der blir bagasjen fraktet med båt, så vi anbefaler å pakke i duffelbag. Det må også beregnes å frakte bagasjen selv fra kaia til hytta. 

Vi har med fellesutstyr som førstehjelpssutstyr og vindsekk.

Oppmøte og avreise

Vi møtes i Oslo på morgenen, så vi anbefaler å ankomme kvelden før. Turen avsluttes i Flåm etter frokost. Man må selv ordne hjemreise fra Flåm. Bestill togbilletter www.vy.no 

Innkvartering

Vi overnatter på det vi mener er de triveligste hotellene og hyttene. Det er lagt opp til at alle overnatter i dobbeltrom, eller flersengsrom på DNT-hyttene. NB: det er ikke mulig å få enkeltrom på DNT-hyttene. All mat er inkludert som beskrevet i dag til dag programmet. Reiser du alene og ønsker garantert enkeltrom, kan du velge enkeltrom når du melder deg på. Dette koster kr 3000,- NOK per pers. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Været og forholdene påvirker turprogrammet. Guiden vil tilpasse turene og programmet etter forholdene.

Pris inkluderer

 • All lokal transport.
 • 5 overnattinger i twinrom. På noen av DNT-hyttene kan det være vi sover i flersengsrom, men da inndelt etter kjønn.
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet.
 • Lokalkjent guide

Pris inkluderer ikke

 • Transport til oppmøtestedet i Oslo
 • Transport fra Flåm siste dag etter frokost. Togbilletter kan bestilles på www.vy.no til Bergen eller Oslo. 
 • Drikke til måltidene (vin, øl etc.)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for Dag

dag

1

Avreise fra Oslo til Jotunheimen

Overnatting Gjendesheim Turisthytte
Måltid M
Transport 5timer

Eventyret starter fra Oslo Bussterminal. Vi setter oss på rutebussen som tar oss med helt til Gjendesheim. Guiden møter deg kl. 0945, og da får du også møte de andre deltakerne. Vi ankommer Gjendesheim på ettermiddagen, og går igjennom utstyr og planene for resten av uken sammen. På kvelden spiser en 3-rettersmiddag sammen, med utsikt over Gjende og Besseggen. Vi anbefaler en god natts søvn før første turen dagen etterpå, Besseggen. 

 

 

dag

2

Besseggen

Overnatting Memurubu Tursithytte
Måltid F, L, M
Tid 8-9timer
Stigning 800m
Nedstigning 750m
Avstand 13km

Mange har ett forhold til Besseggen, selv om man ikke har gått den selv ennå. Kanskje det er nå du får sjansen? Eller kanskje du har gått den før, bare andre veien? 

Vi sender bagasjen med båten, og starter turen fra Gjendesheim og går til Memurubu. Turen starter med oppoverbakke, men vi tar det rolig og tar mat pauser og fotostopp underveid. Vårt fokus er at vi skal ha en trivelig dag på tur, med sikkerhet som første prioritet såklart. Over selve eggen tar vi det rolig, vi har ingenting vi skal rekke disse dagene. Etter siste nedoverbakke ankommer vi Memurubu, om det frister er det lov å ta seg ett bad i Gjende når vi kommer fram. På kvelden spiser 3-retters sammen og gleder oss over en flott dag i fjellet. 

 

dag

3

Bukkelægret

Overnatting Gjendebu
Måltid F, L, M
Tid 5-6timer
Stigning 450m
Nedstigning 450m
Avstand 9.5km

Vi fortsetter ferden videre innover i Jotunheimen. Idag går turen over Bukkelægret etter en god frokost på Memurubu. Dagens tur byr på oversikt over gårsdagens tur Besseggen og over de vakre Gjendealpene. Idag som igår må du være forberedt på litt klyving og noen luftige partier, men vi tar det rolig og tar oss god tid. Det er også lagt ut kjetting på de mest krevende Vi skal inatt bo i den eldste turisthytta i DNT-systemet, og bestyreren Lars Åge tar alle gjester hjertelig imot. 

 

 

dag

4

Fra Gjendebu til Eidsbugarden

Overnatting Filefjellstuene
Måltid F, L, M
Transport 1time
Tid 5-6timer
Stigning 450m
Nedstigning 400m
Avstand 15km

Idag er siste dag på den historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden. Vi har to mulighet på sti idag, og velger sti basert på vær og form. Den ene går gjennom Svartdalen og ender opp ved Torfinnsbu, hvor vi kan ta båten til Eidsbugarden. Den andre går via Veslådalen ned til Bygdin, og vi følger vannet inn til Eidsbugarden. Når vi ankommer dagens mål, blir vi hentet av vertskapet på Filefjellstuene som kjører oss dit, vis kal bo der de neste tre nettene. Der får vi tatt en dusj og kanskje badstu, og sammen spiser vi en 3-retters iløpet av kvelden. 

 

dag

5

Kongevegen

Overnatting Filefjellstuene
Måltid F, L, M
Transport 1time
Tid 2-3timer
Stigning 300m
Avstand 4-5km

Etter en god natts søvn og herlig frokost, blir det idag en litt roligere og kortere tur. Ferden går til Borgund og Kongevegen, som i 2017 ble tildelt Europa Nostra Grand Prix. På borgund står det idag en vakker stavkirke fra år 1200. Etappen vi skal gå idag heter Vindhella, og er kanskje den mest kjente delen av Kongevegen. Vi går med lokal guide som kan fortelle om historien og opphavet til vegen. Etter dagens tur reiser vi tilbake til Filefjellstuene. 

 

dag

6

Vakre Utladalen!

Overnatting Filefjellstuene
Måltid F, L, M
Transport 2timer
Tid 5-6timer
Stigning 400m
Nedstigning 400m
Avstand 13-15km

Dagens tur tar oss med til vakre Utladalen! Vi reiser tidlig for å rekke både gårdsbesøk og forhåpentligvis Vettis-fossen. Vi går innover dalen og skuer vakre fossefall og vakker natur. Vi går forbi Avdalsfossen, og videre opp til gården Avdal og spiser en hjemmelaget og god lunsj der. Etter lunsj og litt historiefortelling går ferden videre Vettis og Vettisfossen, som er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall. På ettermiddagen reiser vi tilbake til siste kveld på Filefjellstuene. 

 

dag

7

Aurlandsfjorden ovenfra!

Overnatting Vangsgaarden
Måltid F, L, M
Transport 2timer
Tid 4-5timer
Stigning 550m
Nedstigning 550m
Avstand 5-6km

Etter en god forkost reiser vi tidlig avgårde og ferden idag går over den nasjonale turistveien Aurlandsfjellet på vei til fjorden. På vei over fjellet stopper vi for å bestige fjellet Prest. Fra toppen kan vi nyte fantastisk utsikt over Aurlandsfjorden og se ned både på Aurland og Flåm. Stien opp til Prest byr på noen luftige partier, men utsikten er vell verdt det. Etter turen kjører vi ned til Vangsgaarden for siste kveld sammen. Vi passerer Stegastein utsiktspunkt på veien ned. 

 

 

dag

8

Adjø!

Måltid F

Siste frokost nytes sammen før våre veier skilles, det er alltid trist å si adjø til venner. Men vi sitter igjen med gode minner fra ett fantastisk Norges-eventyr! 

Fra Aurland/Flåm er det lett å reise med tog til både Bergen og Oslo. Bestill togbilletter på www.vy.no. Det er også mulig å ta båt fra Flåm til Bergen.

 

 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 80 / hvitserk@norrona.com

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
Sokker
Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.
Ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.
Fleecejakke
Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Lett dunjakke
Veldig god å ha, selv på svale sommerkvelder.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Turbukse
Lett turbukse.
Shorts
Eventuelt turbukse med avtagbare bein.
T-skjorte/skjorte
Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull.
Hals/buff
Kan brukes som hals og på hodet.
Caps/solhatt
Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.
Hansker
Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.
Fjellstøvler
Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge. 
Joggesko
Solide, gjerne litt høye, med solid såle.
Teleskopstaver
De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.
Sekk
20-40 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsturene.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass.
Hodelykt
Husk nye batterier.
Drikkeflasker
Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 3 liter.
Camelbak
Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.
Termos
1 liter. Ståltermos med stor åpning.
Kompresjonsposer
Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går.
Solkrem
Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, sportstape ol. Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste. Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse Paracet og Ibux Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Snacks
Sjokolade, nøtter, energibarer. 
Ørepropper
Fint å ha om natten.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Sandaler
Dette kan være fint å på kveldene.
Badetøy
Håndklær og sengetøy er inkludert.

Datoer og bestilling

Vis
søn 16. jul 2023 søn 23. jul 2023
Ledige plasser
Kr. 26 000,-
søn 30. jul 2023 søn 6. aug 2023
Ledige plasser
Kr. 26 000,-
søn 13. aug 2023 søn 20. aug 2023
Ledige plasser
Kr. 26 000,-

Samarbeidspartnere