Kajakkpadling på Helgeland

Bilder & Video
Norsk Guide Lokal guideFavoritt
Kajakk Nivå 3 4 dager 6-12 deltakere

Selv om det er kaldt i vannet, er Helgelandskysten Norges heiteste padledestinasjon! 12.000 små og store øyer skjermer for bølger og vind, og mellom mange av dem er det så grunt at kajakk er eneste framkomstmiddel. Her er det i tillegg lange, hvite strender for enkel ilandstigning, midnattssol og sjarmerende fiskevær.   

Smittevern på turer:
Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. For at du skal føle deg trygg på tur med oss, har vi gjort justeringer på turene våre slik at vi til enhver tid overholder rådene fra myndighetene.

Høydepunkter

 • Norges heiteste padledestinasjon
 • Vegaøyene og Husværøyan
 • Labyrintpadling i Lånan

Turen starter i Sandnessjøen, og herifra reiser vi sammen med hurtigbåt til Sandvær. Vi tar en spennende natur- og kulturhistorisk vandretur på øya og klargjør kajakkene før vi etterhvert tar en padletur i solnedgangen. 

I løpet av dagene padler vi mellom de flotte øyene Sandvær, Lånan, Hysvær og ikke minst Vega. Lånan er det største egg- og dunværet på Helgelandskysten. De siste helårsboende flyttet fra øya høsten 1980, men hvert år når våren kommer vender fuglevokterne tilbake for å ta vare på ærfuglene og vi får en omvisning på utværet der den gamle tradisjonen med ærfugldrift holdes i hevd. I 2004 ble Lånan innskrevet på UNESCOs prestisjefulle liste over verdens kultur- og naturarv. Her får vi servert en god middag, og det blir god tid til å utforske øya.

Dagen etter starter «padlelabyrinten» mellom små øyer og skjær til Hysvær. Vi bruker hele dagen og spiser på en strand eller holme underveis til Hysvær. Hysvær består av et par hundre øyer, og ligger nordvest for Vega. Tretten av øyene har vært bebodd, oftest med bare en familie på hver øy. Her har det vært butikk, fiskemottak, posthus og dampskipsekspedisjon. På det meste bodde rundt 120 mennesker i Hysvær, og den gamle skolen på øyværet er i dag «Gåkkå Mathus». Her spiser vi middag og får noen gode historier om livet på øyværet i gamle dager.

Den siste dagen starter vi med å utforske Hysværøyene, før padleturen går inn til Nes på Vega. Her leverer vi fra oss utstyret og spiser middag før vi reiser til Sandnessjøen som er et fint knutepunkt for å reise hjem igjen, eller fortsette turen i området for de som ønsker det.  

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Du må være i god fysisk form og ha tidligere padleerfaring. Det kan blåse opp, så du må være komfortabel med å være i vann, og mestre kajakk i bølger og vind. Singel- og toerkajakker vil benyttes og byttes på undervies på turen. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

 Vi overnatter i uthus og rorbuer underveis. Flersengsrom første natten, dobbeltrom andre og tredje. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Leie av havkajakk
 • Tørrdrakt
 • Sikkerhetsutstyr
 • Guiding
 • Alle måltider fra lunsj torsdag til middag søndag
 • Overnatting
 • Transport med ferger 

Pris inkluderer ikke

 • Reise til/fra Sandnessjøen
 • Mat utover måltider i programmet og øl/vin/mineralvann

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Denne turen har vi i samarbeid med Tømmervika Opplevelsessenter på Tjøtta på Helgeland. Ove E. Tømmervik er lokal kystkulturguide på denne padleturen. 

Forleng turen:

Vi anbefaler alle som skal være med på padleturen på Helgelandskysten å legge inn noen ekstra dager til å oppleve dette vakre øyriket.

Det går daglig hurtigbåt fra Bodø til Sandnesjøen (Det er rimeligere å fly til og fra Bodø enn til og fra Sandnessjøen og Brønnøysund), og reiser man med den bør man legge inn en avstikker til Træna eller Lovund og gå fjellturer der. Svartisen er også innenfor rekkevidde. Rundt Sandnessjøen er tinderekka «De syv søstre» et flott turmål og på øya Dønna utenfor Sandnessjøen er Dønnamannen en svært fin fjelltur. Ingen bør heller reise til Helgeland uten å gå gjennom Torghatten ved Brønnøysund! Padleturen avsluttes på Vega, og der er det også flott å legge inn noen ekstra dager med sykling eller fotturer. Fra Brønnøysund seiler Hurtigruten sørover hver ettermiddag, og bruker en natt til Trondheim. Det er rimeligere å fly fra Trondheim enn Brønnøysund, så dette kan være en svært flott avslutning på Norgesferien.

Dag for dag

dag

1

Sandnessjøen - Sandvær

Overnatting Sandvær
Måltid LM
Transport 1 time 15 min

Dette padleeventyret starter i Sandnessjøen. Her møtes vi på torget i Sandnessjøen, og starter planlegginen med varm lunsj kl kl. 13:30 og kl. 15:15 går det hurtigbåt til Sandvær.  Overnatting på flersengsrom, i den gamle skolen som er gjort om til ett overnattingssted. 

Det går direktefly med Widerøe fra Oslo, til Sandnessjøen. Og så er det en fem minutters taxitur fra flyplassen til Torget i Sandnessjøen. Når vi ankommer Sandvær tar vi en spennende natur- og kulturhistorisk vandring på øya. Vi klargjør kajakkene og tar en testtur i vannet iløpet av kvelden. 

dag

2

Sandvær - Lånan

Overnatting Gåkkå Mathus
Måltid FLM
Avstand 25km

Etter frokost og matpakkesmøring på Sandvær, starter vi dagens padlestrekning – som er ca 10 kilometer til Lånan. Her spiser vi dagens lunsj. Mellom de 12.000 lysebrune flekkene på kartet over Helgelandskysten, er det noen steder så grunt at kajakk er eneste fremkomstmiddel – og dette gjelder definitivt på veien ut mot Lånan. På noen av de lave, forblåste øyene vi padler langs står forlatte, ensomme hus og som regel er det bare et hus eller to på hver holme før det følger noen kilometer til neste husklynge. Vi får omvisning på dun- og utværet lånan før vi padler videre mot Hysvær, ca 15km. Her blir vi innlosjert på Gåkkå Mathus, og spiser middag sammen. Gåkkå Mathus er hovedsaklig bygd på rakved fra havet som Øystein Jaobsen har samlet i flere år. Øystein og samboer Snefrid fikk i 2008 Nordland Kulturlandskapspris for sitt arbeid i Hysværet. 

dag

3

Hysvær

Overnatting Gåkka Mathus
Måltid FLM
Avstand 15km

Vi spiser frokost og smører matpakke, før vi setter oss i kajakkene for en dag med labyrintpadling i vakre Hysvær. Turen i dag er ca. 15 kilometer. Vega øyene ble for elleve år siden innskrevet på UNESCOs prestisjefulle liste over verdens kultur- og naturarv på grunn av ærfulgdriften – og både Hysvær og Lånan inngår i verneområdet. Vi spiser lunsj underveis og den vakre dagen er ferdig en gang utpå kvelden. På kvelden overnatter vi hos Gåkkå Mathus, hvor vi også blir servert en god middag. 

dag

4

Hysvær - Vega

Måltid FLM
Avstand 13km

I dag får vi en flott avslutningstur fra Hysværøyene til Vega. Igjen padler vi mellom vakre øyer og tilpasser ruta og farten etter gruppas ønsker og værforholdene. Dagens padlestrekning er 13 kilometer, på Vega leverer vi fra oss utstyret. Så spiser vi en god middag sammen før vi tar hurtigbåt fra Vega til Sandnessjøen (ankomst 19:00).

Dersom man heller ønsker ta seg til Brønnøysund er dette mulig, men det er ikke inkludert i prisen. Da tar man taxi fra Nes til Igerøy på Vega, og ferge derifra til Horn i Brønnøysund. For å komme til Brønnøysund sentrum/havn/flyplass må man ta taxi fra fergekaja. Du kan regne med ankomst ca klokken 16:00 i Brønnøysund.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Unngå bomull, velg noe som tørker lett.

2 sett ullundertøy

Bruk det du trives best med selv, ull eller syntet.

Fleecejakke

Til å ha under tørrdrakta på kalde dager.

Skalljakke

Til bruk utenfor kajakken. Alle får tørrdrakt til å padle med. 

Skallbukse

Alternativt kan du ta med regnbukse. 

Dunjakke

Fint å ha når vi går i land på kvelden. Primaloftjakke eller en tykk ullgenser kan også brukes. 

Hansker/votter

 

Sokker

Ullsokker, bnåde tykke og tynne. Tynne bomullsokker passer bra til våtskoene.

Lue

En varm lue.

Caps og sydvest.

Mot sol og regn.

Pakksekker

Vanntette i størrelsene små, medium og stor. Alle får låne en 55l pakksekk til å bruke på turen, i tillegg deles det ut ulike plastsekker/poser etter behov.

Sitteunderlag/plate

 

Sovepose

3-sesongers.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Snor er anbefalt så de kan henge rundt halsen. 

Liggeunderlag

 

Turbukse

 

Shorts, badetøy og sandaler

Bare om du selv ønsker.

Håndkle

 

Drikkeflaske/camelbak

Du trenger å kunne ta med deg en 2-3 liter vann.

Termos

 

Matboks, bestikk, kopp tallerken

Til drikke og lunch på tur.

Hygieneartikler

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, solkrem, såpe, myggmiddel etc.

Personlige medisiner

Plaster, paracet etc.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Antibac

 

Toalettpapir

Alltid greit å ha tilgjengelig

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene.

Kikkert

Dyrelivet og landskapet er verdt det

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.

Snacks

Nøtter, sjokolade etc.

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere