Klatretur i Romsdalen

Bilder & Video
Norsk Guide
Klatring Nivå 3 4 dager 4-6 deltakere

Denne turen er en kombinasjon av innføring i klatring på treningsfelt i lavlandet, og klatring i høyfjellet på klassikerne Romsdalshorn (1550 moh) og Bispen (1462 moh), så langt vær og forhold tillater det. Vi starter turen med et introduksjon i klatre- og sikringsteknikker på et klatrefelt i Romsdalen. Dette er ikke et fullstendig klatrekurs, men en fin innføring til fjellklatring som gir det grunnlaget vi behøver for resten av turhelgen. Du vil lære mye av det samme som du gjør på et nybegynnerkurs i klatring, men det er ikke et kvalifiserende klatrekurs som gir kompetansebevis. Du vil kunne oppleve å sette dine egne grenser for høyden på prøve, men det er gjerne litt utenfor komfortsonen man lærer noe nytt, og alt foregår i trygge rammer.

Høydepunkter

 • Romsdalen - Tindemekka
 • Romdsalshorn

Klatrefeltene i Romsdalen byr på utallige ruter med varierende vanskelighetsgrad, fra det enkle til det komplekse. Vi har mulighet til å tilrettelegge for nivåforskjell, og er du fersk i klatresporten vil vi ta hensyn til det.

På dag tre satser vi på en bestigning av Romsdalshorn. Romsdalshorn står som et monument midt i Romsdalen og vi bruker hele dagen på å klatre denne klassikeren. Vi starter grytidlig og møter motbakken fra start! I Romsdalen går alt oppover, gjerne bratt, og det er noe uvant for de som kommer fra flatere områder i landet. Er det gode forhold og lite folk i klatrer vi nordveggen. Her får vi virkelig kjenne på høydefølelsen der vi henger på standplass og nyter utsikten helt ned i bunnen av Romsdalen. Trollveggen ligger der i all sin prakt og mystikk, rett på andre siden av dalbunnen. Hvis forholdene tilsier det tar vi en annen, enda mer spennende rute opp til toppen. 
   
Hvis været er med oss, og alt går etter planen med Romsdalshorn står Bispen på programmet for dag fire. Vi følger sydryggen oppover og avslutter med en kort, men luftig egg før vi klyver de siste meterne til toppen. Bispen byr også på flott utsikt og vi får se Romsdalsfjellene fra en litt annen kant en dagen før.

Kanskje nettopp dette er starten for et nytt klatrekapittel i ditt turliv? 

I tillegg til å være en fantastisk tur i norsk natur, får du en grunnleggende innføring i klatring i løpet av turen. Vi går igjennom:

 •     Klatring
 •     Sikring
 •     Rappellering
 •     Klatreteknikker

Utstyr

 •     Valg og bruk av sele, sko og hjelm
 •     Knuter og bruk av tau
 •     Bruk av taubrems, karabinere, slynger og sikringsmidler 

Generelt

 •     Taulagsrutiner
 •     Klatrerutiner i høyfjellet
 •     Lokal klatrehistorie
 •     Topo (klatrefører) introduksjon

NB: Vær oppmerksom på at dag-til-dag programmet kan bli endret ut i fra gruppens ferdigheter og værforhold. 

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Historie

Romsdalen blir i klatremiljøet betegnet som klatresportens vugge i Norge. På 1870-tallet var spesielt det engelske adelskapet sterkt til stede for førstebestigninger av topper & tinder i Romsdalen. William Cecil Slingsby var kanskje den mest kjente. Også dansk overklasse var representert ved Carl Hall.

Romsdalshorn ble etter sagnet besteget første gang i 1828 av 2 lokale smeder!  Kristen Hoel og Hans Bjærmeland inngikk ett veddemål i nokså beruset tilstand, om å nå toppen på Romsdalshorn. I ettertid var det mange som hadde vanskelig for å tro på at de virkelig hadde vært på toppen. Da Carl Hall endelig lyktes i sitt 7.forsøk på å nå toppen i 1881, fikk han se den over 50 år gamle varden som talte sitt tydelige språk. Varden kunne (kan fortsatt) for øvrig sees nede fra dalen. Siden den gang har mange vært på toppen av Hornet, og mange ulike ruter har blitt klatret. Den mest kjente klatreren på Hornet er Arne Randers Heen - han var bla. på Romsdalshorn 233 ganger!

Romsdalshorn er en av klassikerne i Norge, sammen med Stetind og Store Skagastølstind.

Vanskelighetsgrad

Klatringen på Romsdalshorn ligger i gradering fra 2 til 4+. Dvs. mye enkelt og gode tak, men med enkelte bratte opptak. Vi er hele tiden i eksponert terreng og føler høyden på kroppen. Bispen er et fjell på toppen av Trollstigen med fantastisk utsikt til "Kongen" og "Dronninga", like ved. Alt i Romsdalen er bratt, også anmarsjen til klatreturene. Du må derfor være i god form, og kunne gå i bratt terreng både opp og ned. Dårlige knær er ikke noe for denne turen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Forberedelser til turen øker utvilsomt utbyttet. Det finnes masse god litteratur om Romsdalen og områdene rundt. Finner du litteratur om Arne Randers Heen er det bare å dykke inn i denne mannens klatreliv. "Klatring i Romsdalen" av Bjarte Bø og Anne Grethe Nebell anbefales om du vil sette deg inn i klatreruter og muligheter i Romsdalen.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Utstyr

Du trenger klær til norske fjellforhold i høyden sommerstid. Dvs. alt fra lette klær til skallbekledning med lue og votter. Du trenger gode fjellstøvler, sele, slynge, karabiner og hjelm. Utstyr kan leies i Romsdalen. Ta kontakt på forhånd hvis du ønsker å leie utstyr. Vi holder alt av fellesutstyr til matlagning.

Innkvartering

Vi bor på sjarmerende Romsdal Lodge, øverst i Isfjorden i Rauma kommune. Her vil vi bo på dobbelt/flersengshytter med god standard. All mat er kjøpt inn på forhånd, og klatrerne lager denne sammen etter endt dag. 

Til og fra tur bruker vi egne biler og organiserer felles transport med privatbiler. Kommer du med fly til Molde tar du buss til Isfjorden/Åndalsnes, men fra Oslo er det nesten like raskt å ta toget med en gang. Privatbilene brukes også som transport til startstedet for turene, og gruppen deler utgiftene for bensin

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Været og forholdene påvirker turprogrammet. Guiden vil tilpasse turene og programmet etter forholdene. Introduksjonskurs i bruk av skredsøkere vil inkluderes i turprogrammet.

Pris inkluderer

 • Erfaren turleder fra Hvitserk (+ eventuelle lokale fjellguider/instruktører)
 • Alle måltider fra og med kveldsmat dag 1 til og med lunsj dag 4
 • Felles sikringsmidler og tauverk til klatring
 • Overnatting jvf programmet
 • Transport i minibuss når vi skal ut på tur

Pris inkluderer ikke

 • Transport til/fra Åndalsnes
 • Avbestilling- og reiseforsikring
 • Drikkevarer
 • Måltider og overnatting utover program
 • Personlig tur- og klatreutstyr

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Oppmøte på Romsdal Lodge

Overnatting Romsdal Lodge
Måltid M(kveldsmat)

Det går jernbane (Raumabanen) med forbindelse fra bla. Oslo og Trondheim til Åndalsnes. Du kan også fly til Molde/Årø Flyhavn, og ta buss derfra til Åndalsnes. Veiforbindelsen er også meget bra, med Europaveier hele strekningen. Det tar ca. 6-7 timer fra Oslo med bil.

Oppmøte blir når det passer på dag 1. Alt fra formiddag til kveld, men jo før du kommer, jo mer får du oppleve. (Seneste oppmøte kl 20:00.) Kanskje blir det et besøk på Norsk Tindemuseum før turen starter, hvis du ønsker det? Det blir fellesmiddag på kvelden.

dag

2

Innføring i klatring på klatrefelt

Overnatting Romsdal Lodge
Måltid FLM

Etter en god frokost setter vi kurset mot et klatrefelt. Her blir det mulighet for å prøve ut enkle klatreruter. 

Vi lærer grunnleggende ferdigheter mht utstyr og utstyrbehandling: Sette på seg sele, sko, kunnskap om/og bruk av hjelpemidler, og å sette topptau. Vi lærer grunnleggende ferdigheter mht klatring: Sikring, rappellering, klatreteknikker, etc. Vi spiser lunsj på feltet.

Etter klatringen bærer det tilbake til huset. Her spiser vi middag, og snakker om morgendagen.

dag

3

Klatring på en av Romsdals mektige toppe

Overnatting Romsdal Lodge
Måltid FLM

Etter en tidlig frokost i basecamp, setter vi kursen for dagens klatremål:  Turen bestemmes av gruppa sammen med guidene, slik at nivået passer med dagens forhold og gruppas forutsetninger. Mulige turmål er klassikeren Romsdalshorn, Nyheitinds luftige og eventyrlige vestegg, Romsdalseggens «ekstremrute» med selve Romsdalen 1300 meter under vår venstre fot, den flotte og spisse Svartvasstinden eller en annen av Romsdals MMT (mange mektige tinder...).

Etter endt klatring drar vi tilbake til Romsdal Lodge for felles middag.

dag

4

Bispen

Måltid FL

Etter frokost setter vi kursen for Bispen. Vi avslutter ca klokken 16 

Det har vært en lang helg med masse inntrykk. Og alt har sin slutt, også dette eventyret - på gjensyn!

Dag-for-dag-programmet kan rokkeres hvis vær eller andre forhold tilsier det. Aktiviteter på klippe kan flyttes til alternative steder, hvis forholdene tilsier det.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

Ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best; ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dun- eller primaloftjakke

Kan være god å ha på toppen. Trenger ikke være tykk.

Fjellbukse eller tights

Bør være en bukse som tørker raskt. Tights går også fint, så lenge du har skallbukse hvis det skulle blåse opp eller regne litt.

Hansker

Godt å ha i tilfelle det blir kaldt.

Sokker

 Ull

Lue

 

Solbriller

 

Fjellstøvler

Sålene bør ha god friksjon mot fjellet.

Klatresko

Frivillig, du må ikke ha klatresko, det går fint å klatre med fjellstøvler også.

Klatresele

 (Kan leies. Ta kontakt!)

Klatrehjelm

Må være klatrehjelm. (Kan leies. Ta kontakt!)

3 karabiner

2 skrukarabiner og 1 vanlig karabiner. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 slynge

120 cm lang. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 klemknute

6mm tau, 115-130 cm lang uknytta. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 taubrems

Ikke mekanisk (Grigri el.). (Kan leies. Ta kontakt!)

Dagstursekk

Ca. 20 – 40 liter.

Sengetøy 

Vi sover innendørs.

Solkrem

 

Hygiene

Håndkle, toalettsaker osv.

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Drikkeflasker/camelback

1 – 2 liter.

Vanntett pakkpose

 

Kamera

 

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere