Nordkalotten med ski og pulk

Norsk Guide Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 3/6 29 dager 6-10 deltakere Fra Kr. 59 900,-

Pakk teltet, spenn på skia og fest pulkdraget - Nordkalotten venter! Vi skal over endeløse vidder, under majestetiske topper og over store sjøer. Vi skal gjennom lun bjørkeskog og opp fantastiske daler, vi kan få storm og sprengkulde, men også nordlys, sol og påskevær. Vi kan oppleve å vasse i snø til lårene og vi kan få skareføre av beste kvalitet. Landskapet er variert og fantastisk vakkert og dyrelivet er rikt. Vi skal på skitur gjennom Skandinavias indrefilet. 

Høydepunkter

 • Skandinavias indrefilet
 • Villmarksliv på høyt nivå
 • Ekspedisjonsliv i telt
 • Bålkos på vindstille kvelder

Lang mot nord ligger Nordkalotten. Kort forklart kan man si at Nordkalotten er det arktiske området av Norge, Sverige, Finland og de nordvestre områdene av Russland. Her finner du noen av de vakreste nasjonalparkene vi kan fremby. Vi starter opp gjennom Sarek med sine majestetiske daler og 2000-meters topper. Landskapet her kan ta pusten fra de fleste. Deretter bærer det nordover mot Abiskofjellene og videre over endeløse vidder mot Finland. Siste etappe går innom Treriksrøysa før vi går ned til Tromsø og avslutter med en særdeles velfortjent festmiddag. Hele turen er omtrent 500 kilometer lang. 

Turen er lang og terrenget er veldig variert. Vi skal prioritere å kose oss på tur, but make no mistake: denne turen er fysisk krevende og krever gode forberedelser. Pulken veier 40-50 kilo og hver dag i nesten en måned er vi på skiene 7-10 timer om dagen med pulken på slep.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss: info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Trening og forberedelser

Denne langturen krever at du trener systematisk over tid på de to tingene som gjelder: Å gå på ski og trekke noe tungt etter deg. Som deltager skal du også kunne andre vesentlige ting før vi drar: Sette opp fjelltelt i vind og fyre opp og koke på primus. Dette er en tur som krever en god fysikk hos deltagerne, du MÅ trene for å klare turen og du må begynne opptreningen så snart du er påmeldt. I nesten en måned skal vi være på skiene i 7-10 timer om dagen. Kroppen trenger tid for å venne seg til belastningen det er å trekke 50 kg pulk hver dag.

Vi skal alle bygge oss opp før turen. Du bør lage deg et treningsprogram som følges fram mot avreisen. Turen krever motivasjon og godt humør. Alle får dårlige dager, og det hjelper med litt skyv av de andre. Nordkalotten kan samtidig by på fantastiske dager. På forrige tur hadde vi alt fra 30 minus til pluss 15 og sol. Turen går på våren og været kan variere veldig fra dag til dag og time til time.

Hvitserk & Eventyrreiser står for alt fellesutstyr som sikkerhet, navigasjon, reparasjonsverktøy, medisiner, telt, primuser, kokekar etc. Pulk og personlig utstyr må du stå for selv. Vi har god erfaring med hvilke pulker du bør velge. Alle skal ha samme støvel og bindingssystem, slik at vi er godt rustet for vedlikehold og reparasjoner underveis. Vi vil gå grundig gjennom utstyrslista i forberedelsesfasen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Treningssamling

Vi vil arrangere en treningssamling i forkant av turen. Her vil du treffe dine turvenner og Hvitserk sin guide. Samlingen vil foregå på vinterfjellet og vi vil kjøre et tilsvarende opplegg som det vi vil møte på Nordkalotten. Vi skal gå langt med ski og pulk, sove i telt og sette rutiner. Hver deltaker vil bli vurdert, og vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere etter samlingen, om man ikke er godt nok forberedt for å delta på turen. I løpet av en slik helg gir vi deg alt vi kan klare å formidle av tips, råd og erfaringer.

Sikkerhet

På denne turen er det viktig å forstå at vi beveger oss langt utenfor allfarvei. Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å bistå om noe skulle skje, men en eventuell redningsaksjon vil kunne ta lengre tid enn på andre turer vi arrangerer. Det er derfor ekstremt viktig at alle deltakere stiller godt forberedt og er klar for å håndtere uforutsette situasjoner på strak arm. Vi har med navigasjonsutstyr, satellitt-telefon, og annet nødvendig utstyr i forhold til de krav en slik tur måtte stille.

Les mer om sikkerhet og gradering av våre turer her.

Helse

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema og at dette attesteres av legen. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Pris inkluderer

 • Alt fellesutstyr som telt, primuser, kjeler, navigasjon, kommunikasjon, etc.
 • Sikkerhetsutstyr som nødpeilesender, satelittelefon og medisiner
 • Fly fra Oslo til Kiruna
 • Fly fra Tromsø til Oslo
 • Transport fra Kiruna til Kvikkjokk Fjellstasjon
 • Egen dagbok på våre hjemmesider
 • Overnatting i Kiruna
 • Overnatting i Abisko (hvis vi velger å bo her)
 • Overnatting i Tromsø
 • All transport underveis
 • All mat mens vi er på ski og fellesmiddag i Tromsø. Annen mat i forkant og etterkant av turen betaler den enkelte selv. Hvitserk dekker ikke alkohol.
 • Oppfølging under treningshelgen, og underveis gjennom hele prossessen fra start til mål.
 • Treningssamling (pris er 7500 kr for treningssamling, prisen er inkludert i totalpris. Dersom en deltager får beskjed etter samlingen at vedkommende ikke får være med på ekspedisjon vil dette beløpet ikke refunderes.)

Pris inkluderer ikke

 • Reiseforsikring som dekker deg på hele denne turen. Les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring 
 • Personlig utstyr
 • Pulk
 • Transport t/r treningshelg
 • Måltider og drikkevarer på reise til Kiruna og etter ankomst Tromsø
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær eller sikkerhetsvurderinger. Jfr våre reisebetingelser.
 • Tilslutningsbilletter til og fra Oslo

Forbehold og Øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. 

Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

Avreise Oslo - Kiruna

Overnatting Hotell
Måltid -,-,-
Transport Fly

Vi flyr fra Oslo til Kiruna via Stockholm. 

dag

2

Pakking og forberedelser

Overnatting Hotell
Måltid -,-,-

I Kiruna bruker vi dagen til pakking av mat, drivstoff og alt annet utstyr som skal med på turen, og gjør pulkene klare.

Sjokolade er en viktig ingrediens for å lykkes på Nordkalotten! Foto: Torill Berg

dag

3

Vi er i gang

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Vi blir kjørt til Kvikkjokk før vi spenner på ski og pulker og setter kursen mot Rapadalen. Vi er i gang!

Skredkurs med innleide statister. Foto: Silje Ous

dag

4 - 10

Inn i Sarek

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Nå er turen skikkelig i gang. De neste dagene skal vi inn i Rapadalen og til hjertet av Sarek. Rapadalen er kanskje en av de vakreste dalene i de svenske fjellene. Her er det rikt dyreliv og fantastisk natur. På veien inn passerer vi de karakteristiske fjellene Skierfe og Nammatj. Vi anbefaler sterkt et google søk på disse fjellene! Er vi heldige finner vi noen scooterspor på vår vei som vi kan følge innover. I motsatt fall kan det hende vi må vasse i snø til lårene. Vi lar ikke litt snø stoppe oss, med lagarbeid og godt humør brøyter vi oss gjennom.

Etter noen dager beveger vi oss opp i høyden, inn blant Sareks majestetiske 2000 meters topper. Omgitt av fjell på alle kanter nyter vi høyfjellscamper man skal lete lenge etter. Sarek kan være værhardt og det er langt til sivilisasjonen, men i laget og pulken har vi alt vi trenger for å klare oss.

På vår vei til Ritsem er vi innom ikke mindre enn tre nasjonalparker: Sarek, Stora Sjöfallet og Padlejanta. Den ene mer fantastisk enn den andre. Denne etappen avsluttes med en sving rundt det makeløse Akkhamassivet og en mils gange over isen på Akkajaure til Ritsem. I Ritsem har vi vårt første depot. Her fyller vi på i pulkene med nye godsaker før turen vi fortsetter mot nord.

Første etappe starter alltid rolig. Det er viktig for at kroppen skal venne seg til livet foran pulken. Med rolig tempo og relativt korte dagsetapper legger vi grunnlaget for en vellykket tur. Greier vi 10 dager uten gnagsår greier vi sannsynligvis også 30.Nordkalotten byr på fantastisk natur! Foto: Mette Kylgård

dag

11 - 20

Ritsem til Abisko

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Etter Ritsem fortsetter vi videre inn i høyfjellet. I løpet av den neste etappen skal vi inn på både Nordkalottleden og Kungsleden. To av de mest kjente og vakreste vandrerutene i Sverige. Får vi det til starter denne etappen med snørekjøring. Nesten 20 kilometer hengende etter scooter, slitsomt og utrolig gøy! Terrenget er kupert, men nå begynner kroppen å vende seg til pulken som slenger bak. Den er nærmest blitt en del av deg og tanken på å gå uten fremstår som merkelig.

Slutten av denne etappen, fra Abiskojaure til Abisko, går bratt nedover. Plutselig skuer vi utover Torneträsk. En fem mil lang innsjø som vi skal vandre over noen dager senere. Men før det sjekker vi inn på hytte i Abisko. Vi skal faktisk spise ved et bord, sittende på stoler. Med kniver og gafler i metal! Noen er til og med så freidige at de tar seg en dusj. Tro det den som vil.

Abisko er ikke et stort sted, men en ting finnes her som vi kan like: GODISFABRIKEN! Pulkene veier litt mer ut av Abisko enn det de strengt tatt bør. Men det får heller være. I Abisko har vi vårt andre depot. Her fylles igjen pulkene til bristepunktet før neste etappe.
Man blir relativt glad når man kan nyte Nordkalottens vakre omgivelser i en hel måned! Foto: Mette Kylgård

dag

21 - 25

Mot Finland

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Etter en overnatting i Abisko er det tilbake til striskjorte og havrelefse (pluss en kilo smågodt fra Godisfabrikken). Landskapet skifter litt karakter fra høyfjell til flate vann og slake vidder. Vi starter med fem mil over Torneträsk. Her kommer grønlandsfeelingen frem; tasse avgårde på kompassmarsj mot neste horisont. Er det fint vær og du kikker sørover får du et glimt av Lapporten. Et kjent og kjært landemerke i disse traktene.

De neste dagene går duvende opp og ned. Inn og ut av skog og over slake vidder. Kanskje finner vi et sted hvor vi kan få fyr på bålet, fortelle skrøner og skryte av våre bedrifter på turen. Målet for denne etappen er Treriksrøysa. Ved dette monumentet er vi lengst nord i Sverige og lengst øst i Finland. Tretti sekunder på skia og du er innom Sverige, Finland og Norge. Vi slår selvfølgelig leir på den norske siden og forbereder oss på siste etappe.
Vintertelting Foto: Margrethe Halvorsen

dag

26 - 29

Siste etappe

Overnatting Telt
Måltid F,L,M

Siste etappe går inn til Tromsø. Nøyaktig hvilken dal vi går ned finner vi ut når vi ser hvor mye tid vi har igjen. Men nå går det ubønnhørlig mot slutten. «De siste dagers blues» setter inn. Altså den tiden på turen når man gleder seg til å komme hjem, men gjerne skulle levd det bekymringsløse livet med pulken på slep til evig tid. Nå er det hjem til hverdagen. Men før det: Et skikkelig festmåltid i Tromsø!
Det er viktig å feire! Foto: Silje Ous

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen - samtidig må vi tenke på vekten. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket. 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

 

Undertøy
Vi anbefaler undertøy i ull til både kvinner og menn. . For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. 
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Tynn vindjakke/Overtrekksjakke
For de varmeste dagene er det behagelig å ha på vindjakke istedenfor Gore tex
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Dun-/fiberbukse 
Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa. Digg!
Overtrekksvotter/vindvotter 
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter
Vanter 
Tynne vanter/hansker som tåler litt.
Balaklava
Eventuelt ansiktsmaske.
Lue
2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.
Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Ski, skistøvler og staver 
Fjellski med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skisko. Ski må ha BC binding med manuell lukking
Skifeller
Korte og eventuelt lange.
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter. Anbafales om du ikke har skisko med integrert gamasj
Fotposer/Dunsko
Til bruk i teltet.
Søkestang
Alle må ha hver sin.
Pulk
Pulk må man skaffe selv på denne turen. Vi kan koordinere slik at vi kanskje får en bedre pris. Vi har også gode anbefalinger på hvilke typer som bør benyttes.
Skredsøker og sender
Vi holder oss så langt unna skredfarlig terreng som vi kan. Men helt sikre kan vi aldri være.
Sovepose
Bør tåle minst -30°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.
Liggeunderlag
Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. I tillegg bør du ha et liggeunderlag i celleplast underst.
Arctic Bedding 
Anbefales
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse. Grad 4 glass
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Solkrem
Høy faktor
Hodelykt
Sørg for å ta med nok batterier / Gode lademuligheter
Matutstyr
Matskål med lokk, bestikk, kopp, termoser og  drikkeflaske. Husk trekk til vannflaskene dine
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
Tisseflaske
Le bare, men du vil oppdage hvor behagelig det er. 1-liter med stor åpning - Nalgene vannflasker fungerer bra. For jenter anbefales en tissetrakt, for eksempel www.freshette.com
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Vanntette pakkposer
Vanntette pakkposer i ulike størrelser hjelper deg å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere til noen av tingene.
Bilstrikker
Til å rigge pulken
Pulkbag
Til å ha bagasjen din i oppå pulken
Skrivesaker
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.
Hodetelefoner
Musikk eller lydbok på øret kan være fint.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Ørepropper
Mot snorking og blafring i teltduken.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 40-50 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre. 
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi har følgende felles- og sikkerhetsutstyr:
-  Telt
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Brenner 
-  Brennstoff 
-  Gryter
-  Mat
-  Toalettpapir

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
ons 13. mar 2024 ons 10. apr 2024
Lars Mausethagen
Guide: Lars
Ledige plasser
Kr. 59 900,-