Norge på tvers

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 4/6   Risiko 3/6 8 dager 4-8 deltakere Fra Kr. 14 900,-

Har du lyst til å se noe av det flotteste Norge har å by på og samtidig kjenne på ekspedisjonslivet med pulk? Da er dette turen for deg!

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

120 km på 7 dager. Ruten går langs den offisielle «Norge på Tvers»-ruten, langs 63º Nord.

Vi følger turistforeningens merkede ruter store deler av turen, men noen etapper er ikke merket. Vi sover i telt for å få en skikkelig ekspedisjonsopplevelse, men har mulighet til å overnatte i hytter dersom det skulle bli behov for det.

En av de virkelig flotte opplevelsene på turen er fjellmassivet Sylan på svenskegrensen som vi går langs store deler av turen.

Vi går fra svenskegrensen i Tydal og avslutter turen ved fjorden i Stjørdal hvor vi dypper fingeren i havet så vi virkelig kan si at vi har krysset Norge på tvers.

Har du lyst på en opplevelsesrik uke hvor du får gått på ski i varierende terreng og samtidig får smake litt på ekspedisjonslivet? Da er dette turen for deg.

Dette er en populær tur sommerstid, men på vinteren er det ikke så mange som går her, det betyr at man ofte får områdene litt for seg selv og virkelig kan nyte villmarken. Det er stor sannsynlighet for å se reinsdyr underveis på turen og det er en del ville dyr i området som man kan se hvis man er heldig.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting i telt
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Vanskelighetsgrad

Turen krever at deltageren har erfaring med å gå på ski utenfor preparerte løyper. Forkunnskap om ekspedisjoner ikke nødvendig, men du nå noe erfaring med å sove i telt vinterstid. Tidligere pulkerfaring er ikke nødvendig, men noe spesifikk trening er anbefalt. I sommerhalvåret anbefales dekktrekking som treningsform. Pulken veier ca 30 kg.

Deltagere som er usikre på  om deres personlig kompetanse er tilstrekkelig, anbefales å være med på vårt Vinterkurs i Jotunheimen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. 

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi planlegger og gjennomfører turdagene ut i fra været, forholdene og gruppa. Fokuset vårt er å ta vare på hverandre og jobbe sammen i et lag. Guiden vil være den fremste blant likemenn i gruppa, der beslutningsprosessene er transparente og gjestene involvert. På turen skal guiden jobbe for å ha en god sikkerhetsmargin. 

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil guiden raskt være tilstede.

Innkvartering

Vi sover alle netter i telt på selve turen. Dersom det blir behov kan vi benytte oss av hyttene. Dette dekkes isåfall av hver enkelt. Siste natt tilbringes på hotell i Stjørdal.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfarne guider
 • Transport under turen
 • Nødvendig fellesutstyr til matlaging
 • Måltider i henhold til program

Pris inkluderer ikke

 • Reise fra/til oppmøtested (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo Gardermoen, Vy kjører nattog til Trondheim)
 • Pulk og sele, ta kontakt om du trenger å leie
 • Drikke til måltider og måltider utover det som er beskrevet i programmet

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

dag

1

Oppmøte og Væktarstua mot svenskegrensa

Overnatting Telt
Måltid LM
Transport 1.5t
Avstand 20km

Vi møtes på Værnes lufthavn klokken 08:30 (du kan ta nattog både sørfra og nordfra og være der i tide). Du velger selv om du vil overnatte på et hotell i nærheten eller komme samme dag med tog. Vi har en fellestransport til Væktarstua, dette tar ca 1,5 time. Her begynner eventyret. Dagens etappe er 20 km lang, og dersom forholdene tillater det går vi innom Svenskegrensa i dag, men vi har med oss alt vi trenger i pulken, så vi tilpasser ruta etter form og føre. Er vi heldige kan vi skimte Sylansfjella allerede i dag. Vi legger inn en god lunsjpause underveis og etter vi har slått opp camp, spiser vi en enkel men særdeles etterlengtet middag.

dag

2

Sverige og østover

Overnatting Telt
Måltid FLM
Avstand 18km

I dag starter vi enten dagen med en lett tur innom svenskegrensa uten pulk, men hvis vi allerede har vært innom Svenskegrensa dagen før starter vi rett på neste etappe. I dag skal vi gå i åpent landskap mot Storerikvollen, turen starter med stigning, men etterhvert som vi kommer over tregrensa, blir terrenget lettere. Vi finner oss et passende leirsted enten før eller etter hytta avhengig av dagsform. Underveis på turen kommer vi tett på Sylanmassivet som er et spektakulært skue. Vi tar oss god tid på etappene og går jevn og trutt med en god lunsjpause hver dag. Vi begynner å komme inn i teltrutinene, smelte snø, koke opp vann, sette opp telt og slappe av. 

dag

3

Fantastisk utsikt mot Sylan

Overnatting Telt
Måltid FLM
Avstand 16km

Mot Ramsjøhytta går dagens ferd, og vi følger vintermerkingen mot hytta. Denne dagen går i lette terreng i fjellbjørkeskog og duvende viddelandskap. Vi går i rypas rike, lunt og behagelig - langs skogkledde bekkefar og myrer, dekket av vinterhvit snø. Vi går mellom Sankåkleppen i sør og Blåhåmmåren i nord, og finner passende sted for lunsj i det fri. Vi har hele dagen, ingenting vi må stresse med å rekke. Når vi nærmer oss Ramsjøhytta finner vi et egnet sted for å etablere teltplass. 

dag

4

Høyfjell og variert terreng

Overnatting Telt
Måltid FLM
Avstand 16km

Dagens etappe går via Fongen og Ramskardet. I dette fjellpasser møter vi brutalt høyfjellsterreng og en god motbakke som bryter med det snille landskapet vi kommer fra. Området er kjent for å være værhardt -  kanskje vi får smake på den ekte ekspedisjonsfølelsen? Mot slutten av dagen skal vi forsere en bekkedal som kan være utfordrende, men sammen jobber vi oss ned og inn i den flotte skogen som ligger nede i dalen mellom mange spektakulære fjell.

dag

5

Villmarksfølelse i rypeland

Overnatting Telt
Måltid FLM
Avstand 12km

I dag skal vi gå en umerket del av løypa, og dette er kanskje den fineste dagen hvor man virkelig får kjenne på villmarksfølelsen. Vi starter nede i skogen, blant gran og furu, men beveger oss etterhvert i mer åpent terreng. Når vi nærmer oss Prestøyhytta slår vi leir for natten.

dag

6

Løyper og sivilisasjonen nærmer seg

Overnatting Telt
Måltid FLM
Avstand 13km

Nå begynner vi å nærme oss sivilisasjonen igjen, vi kommer til å gå deler av dagen i scooterløyper/oppkjørte løyper, noe som kan være et velkomment avbrekk etter mange dager med brøyting i snø. Pulkene er merkbart lettere, og ikveld skal vi nyte den siste middagsporsjonen med frysetørket turmat i teltene våre. 

dag

7

Siste innspurt og varm seng

Overnatting Hotell
Måltid FLM
Avstand 13km+15 km til fots

I dag gjenstår siste etappe, vi starter dagen i nærheten av Kvitfjellhytta før vi sklir nedover mot Hegra festning og Stjørdal. Når snøen tar slutt møter transporten vår oss, de som vil kan avslutte turen her og få transport ned til Stjørdal, men de som ønsker å fullføre hele etappen bytter skotøy, sender bagasjen med transporten og går de siste ca 1,5 milene ned til fjorden i Stjørdal. Vi samles i Stjørdal på kvelden etter en god dusj på hotellet og har en hyggelig avslutningsmiddag sammen.

dag

8

Takk for denne gang!

Måltid F

Turen avsluttes etter frokost på hotellet sammen. Kanskje vi allerede har begynt å planlagt nye eventyr?

Skriv ut

 

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

 Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Dun-/fiberbukse 
Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.
Overtrekksvotter/vindvotter 
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter
Vanter
Tynne vanter/hansker som tåler litt.
Balaklava
Eventuelt ansiktsmaske.
Lue
2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.
Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Ski, skistøvler og staver 
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko. Skiskoene bør være litt store, slik at det er plass til tykke sokker eller kartanker. Skoene må være gått skikkelig inn for å unngå gnagsår.
Skifeller
Korte og eventuelt lange.
Skismøring
En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.
Fotposer og campsko
Slik at du alltid har et skikkelig varmt og godt fottøy i nødsfall dersom du er svært kald på beina og så er de svaært behagelige å bruke i leir.
Sovepose
Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.
Liggeunderlag
Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. Det er mulig å leie liggeunderlag, Ajungilak Bamse og Thermarest Z Lite sammen (disse er ikke oppblåsbare). 
Pulk, taudrag og dragbelte
Arctic Bedding 
Dette er ikke noe du må ha, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning. Les mer om Arctic Bedding HER.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse.
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Solkrem
Og kuldekrem (ikke vannbasert).
Hodelykt
Husk ekstra batterier. Lithium batterier er bra i kulda.
Matutstyr
Matskål, bestikk, kopp, 2 termoser og 1 drikkeflaske. Ha tre liter vann for dagen, bruk en form for trekk for å unngå at flasker fryser. 
Reparasjonsutstyr
Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen. Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste. Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Kompresjonsposer
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
Skrivesaker
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.
Hodetelefoner
Musikk eller lydbok på øret kan være fint.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Ørepropper
Mot snorking og blafring i teltduken.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 30 – 40 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre. 
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
søn 12. mar 2023 søn 19. mar 2023
Ledige plasser
Kr. 14 900,-

Samarbeidspartnere