Seil og strandrydding på Helgeland

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Fysisk 2/6   Risiko 2/6 8 dager 6-14 deltakere Fra Kr. 15 500,-

Bli med på en ferie med mening, bli med å rydde en av vakreste vakreste kystområder i seilbåt!

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • En av verdens vakreste kystområder
 • Midnattsol
 • Myken, Træna, Vega, og alt annet!
 • Rydde opp kysten så den forblir vakker!

Velkommen til en meningsfull og storslått opplevelse med seilbåt nedover Helgelandskysten. Sammen med SeilNorge og Nordic Ocean Watch kaster vi loss med vårt helt nye turkonsept, seiling og strandrydding, i sommer. Her står det å ta vare på havet, i fokus. Omgitt av storslått natur seiler vi for å etterlate et positivt håndavtrykk; du får være med på strandryddinger, får kunnskap om forsøpling i havet og høre om konkrete løsninger på problemet. Gøy, lærerikt og inspirerende!

Vi legger avgårde sørover Norges kanskje flotteste kyst, mellom de tusener av øyer, holmer og skjær vi finner på Helgeland, for å utforske spektakulære plasser du bare kan nå med båt. Turen går fra Bodø til Brønnøysund, en strekning full av flotte naturhavner, strender og sceniske fjell og fjorder. Underveis skal vi innom spennende steder som blant annet Rødøy, Træna, Myken, Lovund, Vega og Ylvingen. 
I tillegg til en skikkelig seilopplevelse, vil du på denne turen også bidra til havets ve og vel. Innimellom actionfylt seiling, koselige måltider, midnattsol og ankringsplasser i uthavn, vil du lære masse om havet, hvordan det trues og hvordan du selv kan være med å bidra til å løse disse utfordringene.

På denne turen vil du lære mye mer enn å seile! Det vil være med fagkompetanse på marin forsøpling fra Nordic Ocean Watch og vi vil høre fra ulike aktører underveis som jobber for å redusere problemet med marin forsøpling plastsøppel i havet. Vi samarbeider også med aktører som Hold Norge Rent, IRIS-, HAF- og SHMIL avfallshåndtering om denne turen.

I følge de mest alvorlige prognosene fra World Economic Forum vil det kunne være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Til og med her oppe i vårt kalde, klare Norskehav skylles det hver dag plast innover land og strand. Som naturelskere, seilere og lidenskapelig opptatt av havet, klarer vi ikke å sitte stille og se på at dette skjer og vi ønsker å bidra til et renere hav. På denne turen vil vi derfor ta deg med til utsatte og uberørte områder, strender der det ikke skulle være noe plast i det hele tatt. Det vi finner her får du være med å rydde så vi kan seile videre med en renere kyst bak oss.

Liker du havet, nordnorsk natur, er dreven eller nysgjerrig på seiling og attpåtil har lyst til å bruke ferien din på noe meningsfylt, da er denne turen for deg! Du vil også lære å seile på turen og du vil få utfordringer, mestringsfølelse og minnerike opplevelser for livet! Er det første gang du seiler ønsker er målet vårt å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt mer ansvar og større utfordringer å bryne deg på.

På denne turen blir vi 2-3 båter i følge. 

Av planlagte aktiviteter så står du helt fritt til å være med på det du vil underveis. Om du en dag helst vil ta det rolig i båten og skrive dikt eller gjøre yoga, eller gjøre ingenting, så kan du selvsagt det.

Ferie med mening er fortsatt et relativt nytt konsept, men vi gleder oss til å starte med det som forhåpentligvis blir en økende trend i fremtiden. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 2

Aktiviteter/turer med liten risiko. Det skjer vanligvis få hendelser, og de er som oftest av en slik karakter at de kan behandles lokalt. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting som spesifisert i programmet
 • Alle måltider om bord
 • Norsk guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk

Historie

Hvitserk har i mange år vært en forkjemper for ansvarlig turisme, og ideen om en seil og ryddetur har vært ønsket lenge og endelig kan vi invitere deg med!

Vanskelighetsgrad

Du trenger ingen forkunnskaper for å være med på denne turen. Seilmessig er ikke denne turen spesielt vanskelig. Helgelandskysten er nokså skjermet fra storhavet så det er normalt lite sjø og bølger. Vi er også fulle båter med mange som bidrar i seilingen, det er slik sett ikke slitsomt på noen måte.
Men været styrer vi ikke over, og du må være forberedt på både vindstille og seiling i hardt vær. Uansett; er du nybegynner så ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinn så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer. Alle deltakere bidrar med seilingen, i matlagingen og drift av båten.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Utstyr

Hvitserk og Seil Norge stiller med alt fellesutstyr. Liste over personlig utstyr finner du i fanen utstyrsliste over.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor ombord i moderne seilbåter, delte dobbeltlugarer. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren og lokalkjent skipper/instruktør ombord
 • Turleder med kunnskap og fag-kompetanse
 • Overnatting ombord i båten i dobbeltlugarer
 • All mat som vi spiser ombord i løpet av turen (fra lunsj første dagen, til lunsj siste dagen) (Det er ikke med kokk på denne turen, som mannskap bidrar du på rundgang med matlaging og drift av båten)
 • En bærekraftig, kortreist, miljøvennlig, unik, eksotisk og eksklusiv norgesferie
 • Lån av oppblåsbar redningsvest i topp kvalitet (HellyHansen) og solide ryddeklær
 • Bruk av SeilNorges tur- og fellesutstyr: lettbåter, kajakker, fiskeutstyr etc.
 • Alle båt-relaterte utgifter som diesel, gass, havneavgifter osv.

Pris inkluderer ikke

 • Reise til/fra Bodø og Brønnøysund
 • Måltider på cafe&restaurant i løpet av uka (vi legger opp til ett cafebesøk og ett restaurantbesøk som del av programmet)
 • Inngang til gallerier, museer og lignende
 • Leie av utstyr fra eksterne aktører (eks. SUP-brett)
 • Drikke som vin, øl, juice etc.

Øvrig informasjon

Dette er en internasjonal tur vi har sammen med vår nære samarbeidspartner SeilNorge. De fleste av deltagerne er nordmenn, men det kan være noen utlendinger også. De står for den praktiske gjennomføringen av turen. Ting vil være veldig likt som når man er med på andre turer med Hvitserk, og i løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og SeilNorge.

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.
Til både Bodø og Brønnøysund går det fly. Dersom du har tid så oppfordrer vi imidlertid til å reise så miljøvennlig som mulig. Å reise langsomt gir også en annen start på en ferie enn å reise raskt. Å sykle, ta toget eller kjøre flere i samme bil er gode alternativer! Nordlandsbanen går til Bodø.
For reisen hjem fra Brønnøysund kan du ta buss til Grong og tog derfra. Se https://177nordland.no
En annen “slow” og flott måte å komme seg til og fra Bodø/Brønnøysund på er med Hurtigruta. Ta turen fra Bergen, Trondheim, Bodø eller Tromsø, se rutetabell for Hurtigruta på www.hurtigruten.no. Kontakt oss gjerne for tips eller spørsmål ifm. reise.

Dag for dag

dag

1

Bodø, workshop og søppelbesøk

Overnatting Seilbåt
Måltid -,L,M

Vi anbefaler at du kommer togveien til Bodø, og hvorfor ikke lese seg opp på hvordan Nordlandsbanen ble bygd mens du er ombord? Oppmøte kl. 11:00 i Bodø, her spiser vi lunsj og blir kjent med hverandre. Stormen Kulturhus i Bodø er ny, vakker og kul - her skal vi møtes første dagen og ha en workshop rundt utfordringene knyttet til plast i havet. Samtidig går vi gjennom ukens program, og har en obligatorisk prat rundt hvilke ambisjoner og forventninger hver enkelt har. På Stormen Kulturhus får vi besøk av ulike bedrifter, foreninger og faglige instanser som vil dele sin erfaring, kunnskap og engasjement rundt temaet plast i havet! Vi skal også dra på besøk til Iris Salten sitt avfallsanlegg utenfor Bodø. Der får vi en omvisning, får se hva som skjer med søpla vi skal ut å jakte etter, og vi får høre litt om hvordan de i Iris bistår arbeidet med å holde kysten vår rein. Så denne dagen får du masse input om hvorfor vi er på seil og strandryddetur! Vi tilbringer første natt ombord i båtene i Bodø.

dag

2

Hvordan seile og strandrydde?

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

I dag starter vi med en gjennomgang av båt og utstyr, og sikkerhetsrutiner ombord. I havna øver vi på ulike scenarior som kan skje på seiltur, og så kaster vi loss og setter seil sørover med kurs for fantastisk vakre Rødøy. Fulle av motivasjon og pågangsmot etter dagen i går vil vi stoppe underveis og sette igang med strandryddingen. Vi passerer blant annet øyene Fugløy og Bolga, og fiskeværet Støtt, og på alle disse stedene vil vi kunne stoppe innom og rydde med oss plast i fjæra. Middag spiser vi underveis på skrå. Vel fremme på Rødøy vil noen kanskje ta en midnattssol-tur opp på Rødøyløva?

Vakker midnattssol!

dag

3

Vi rydder oss frem til Myken Whiskydistilleri

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Etter frokost begir vi oss på nytt ut på ryddetokt og ser hvor mye plast vi klarer å plukke langs strendene på Rødøy. Når søpla er pakket og klar for henting, heiser vi igjen seil. Nå setter vi kursen mot Myken; et lite øysamfunn ytterst i havgapet. Her er vi invitert til omvisning på verdens eneste arktiske whiskydistilleri, for dem som ønsker det. Etter omvisning og lunsj seiler vi videre mot Selvær og Træna. På Træna fortøyer vi i havna på Sanna. På kvelden fyrer vi forhåpentligvis opp et bål inne på stranda.

Bli med og holde kysten vakker!

dag

4

Ryddetur rundt Træna og seilas mot Onøy

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Træna har kanskje mange av dere hørt om? Den årlige festivalen har etter hvert fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Selv her, i havfolkets rike, ytterst ute i havgapet vil vi finne plast. Vi går en tur rundt øya mens vi plukker med oss det vi finner på strendene rundt den majestetiske trænstaven. Etter ryddeturen seiler vi videre inn igjen mot karakteristiske Lovund og fastlandet. Etter en ryddetur på Lovund fortsetter vi seilasen videre inn til Onøy på kvelden. Vi satser på å fange middagen sjøl! 

Kombiner seilferien med å gjøre en god gjerning for miljøet underveis.

dag

5

Stand-up padling på Onøy

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

På Onøy kan de som ønsker leie Stand-up padlebrett og teste ut det. Vi leker oss med brettene i skjærgården rundt Onøy, og får forhåpentligvis med oss litt plastsøppel tilbake på brettene. Det er selvfølgelig lov til å bare være på Onøy for de som også vil det. Ettermiddagens seilas går i dag videre sørover mot Hjartøypollen ved Dønna, ei bukt med fantastisk utsikt mot den kjente fjellkjeden De Syv Søstre.

Vi seiler langs et av Norges vakreste kystområder.

dag

6

Vega - verdensarv

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

På morgenen heiser vi seil videre mot Næs på Vega. Ruta går gjennom et fantastisk øyrike hvor vi gjør noen korte strand-ryddestopp med jolle inn til land. Vel framme på Næs besøker vi Vega Verdensarvsenter hvor vi får et foredrag om tradisjonene på Vega-øyene, med ærfugl og det bærekraftige jordbruket og kystfisket - en kultur som har brakt området opp på UNESCOS verdensarvliste. Tidlig kveld seiler vi videre til Himmelblå-øya Ylvingen, og tilbringer kvelden på Himmelblå Brygge.

dag

7

Seilas til Brønnøysund og vel hjem

Måltid F,L,-

Etter en strandryddeøkt på Ylvingen på morgenen seiler vi videre de siste par timene i vakre omgivelser til Brønnøysund, og avslutter turen der. Vel i havn i Brønnøysund rydder og vasker vi oss ut av båtene, og sier takk for turen og sterk innsats for denne gang! Avreise fra båtene senest klokken 1500.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

 

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
Regntøy/Goretex
Gjerne to sett, ett tyngre til bruk ombord og et lettere for fotturene. Gore-tex fungerer også fint til fotturene.
Turrsko/joggesko/lave fjellstøvler
Gode fjellsko, terrengsko eller anmarsjsko med god såle og passform. Sko til bruk ombord må ikke ha svart gummisåle som setter merker. 
Dun/primaloft-jakke
Fint å ha når vi går i land og på kvelden.
Vanter
Tynne vanter som tåler litt.
2 par tynne innersokker og 2 par tykke sokker
Ull, kombiner gjerne med ullsåler. 
Rent skift med tøy
Godt å ha til etter turen.
Sjøstøvler
Gummistøvler fungerer fint
Hansker
Gjerne seilehansker om du har dette
Lue
2 stk, i tilfelle du mister en. Den må være vindtett og varm.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Gjerne med snor så de kan henge rundt halsen.
Liten ryggsekk
Til dagsturer (40 - 50 L). Den må ha plass til klatreutstyr, mat og vann for en 12-timers tur.
Drikkeflasker
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle (gjerne teknisk), våtservietter, solkrem, antibac etc.
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Kikkert
For å se på den fantastiske naturen og dyrelivet
Ørepropper
Til soving
Skrivesaker
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.
Penger/kort
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Hodelykt
Selv om det er lyst det meste av døgnet er denne lur å pakke i sekken
Batterier
Gåstaver
Vil du spare knær og krefter er gåstaver lurt, spesielt på vei ned fra Stetind
Snacks
Litt ekstra nøtter, komablanding, sjokolade etc. til de lange turene

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Datoer og bestilling

Vis
tor 18. aug 2022 tor 25. aug 2022
Ledige plasser
Kr. 15 500,-

Samarbeidspartnere