Seiltur- og klatring på Stetinden

Bilder & Video
Norsk Guide Nyhet
Seiling, Klatring 9 dager 4 - 7 deltakere

Bli med å seile og klatre blant Norges nasjonalskatter! Vi seiler fra øy til fjell for å oppleve, se og lære. Vi leker oss i vinden, i vannet, på fjorden, i skjærgården og i høyden i fjellene.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Vi seiler i Norges flotteste kystområder.
 • Majestetiske fjellturer
 • Våre skippere er både instruktører om bord og lokalkjente guider når vi kommer i land.
 • En unik opplevelse og kombinasjon av læring og tur.

Denne turen byr på noen av de barskeste og flotteste naturopplevelsene Norge har å by på! Fra seilbåten i fjæra kan du beundre Norges nasjonalfjell, Stetinden, vel vitende om at du skal stå på toppen innen turen er omme! Vi har lenge ønsket å tilby en tur der vi seiler fra fjell til fjell, og klatrer noen av de flotteste toppene i området. Vi kaster nå loss og legger til kai ved innstegene til noen av Norges mest spektakulære klatreturer! Er du klar for ditt livs seil- og klatreeventyr?!

Vi starter turen i Bodø og seiler til Steigen og innom Manshausen, paradisøya til Børge Ousland. Her går vi Nordskottraversen, som er en luftig, men overkommelig tur, som vil gi oss en god smakebit på det vi kommer til å oppleve til fjells senere i uka.

I løpet av kvelden seiler vi videre mot Hamarøyskaftet, som er neste stopp på turen. Fra Hamarøy går turen nordover til Tranøy Fyr, og vi slapper av på båten mellom slagene i fjellet. Det er en behagelig måte å reise på, og de fleste sover godt der de blir vugget i søvn etter en lang dag på tur.

Selve hovedmålet for turen er Stetinden, Norges nasjonalfjell! Som en ambolt i granitt ruver det over Tysfjorden, og selv ateister kan bli religiøse av synet av den mektige kjempen. Vi har med oss flinke guider på tur, og de skal ta oss trygt til topps på alle toppene.

Skal du oppleve det beste dette området har å by på, så er dette turen for deg! Dette blir en herlig kombinasjon av hyggelige kvelder i båten, og heftige fjellopplevelser på dagtid!

Hva er inkludert

 • Fly t/r
 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Betingelser for fjell/klatreturene: Vi tar forbehold om skader/vær/andre forhold som ikke tillater å gjennomføre turene, vi tar sikkerhet veldig alvorlig. Deltakelse på eget ansvar. Betaling for tur refunderes ikke som følge av uforusette hendelser, skader/vær eller andre forhold. Men vi har en hel uke til rådighet og skal leke i et område rikt på natur og muligheter for alternative aktiviteter.

Vanskelighetsgrad

Seilmessig er ikke denne turen særlig vanskelig, og du er velkommen med uansett! Vi har med folk som aldri har seilt før, og erfarne seilere. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren vil du få ansvar og større utfordringer. Du må ønske å bidra i seilinga, matlagingen og drift av båten. Selve klatringen på turen er ikke teknisk utfordrende, men det er svært luftige partier underveis, og disse kan få hjertet til å banke litt raskere. Klatring er gradert fra 3 (som er svært lett) til 9 - 10 (som er svært, svært vanskelig), og klatringen vi skal begi oss ut på i løpet av denne turen ligger på 4-tallet. Har du klatret litt før, eventuelt er fjellvant med en stødig fot og ikke er høyderedd, så vil du klare denne turen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Vi bor om bord seilbåter i køyer i salongen eller i lugarer. Det vil ikke alltid være mulig å dusje hver dag pga. begrenset feskvannskapasitet, men stort sett hver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj.

På turene bidrar alle i driften av båten, og matlagingen går på rundgang. I forkant av tur setter vi opp en meny etter innspill fra deltagerne og handler inn det som trengs. Si ifra hvis du har allergier, så tar vi hensyn til det. I løpet av turen seiler vi også innom noen av områdets beste restauranter i havgapet. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet. 

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren skipper/instruktør ombord.
 • Overnatting ombord båtene.
 • All mat som vi spiser ombord båtene i løpet av turen.
 • Lån av fellesutstyr, lettbåter og underveis.
 • Råd, veiledning og praktisk trening mot eksamen i Båtførerprøven.

Pris inkluderer ikke

 • Eventuelle restaurantbesøk underveis.
 • Drikkevarer.
 • Reisen til der du mønstrer på båten.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Ankomstdag

Overnatting Seilbåt
Måltid -,-,M

Oppmøte i Bodø klokken 16:00. Vel ombord i båten blir vi kjent med de andre deltagerene og mannskapet. Før vi starter seilingen går vi gjennom båten og utstyret om bord, og vi går gjennom grunnleggende seilteori og håndtering av seil. Vi ser også på planen for uka og tilpasser denne ift. værmelding og forventede forhold. Etterhvert kaster vi loss og begynner turen med seilas nordover mot Kjerringøy hvor vi legger til for natten.

dag

2

Seilas til Nordskot og Mannshausen

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Etter frokost seiler vi videre nordover og inn i Steigen til Manshausen og Nordskot. I løpet av dagen stopper vi og fisker fersk fisk til middag, og fremme på Mannshausen går vi en tur på land og strekker litt på bena. 

dag

3

Heftige Nordskot-traversen og kveldsseilas til Hamarøy

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Etter frokost tar vi på oss fjellskoene og går Nordskottraversen. Turen tar 6-8 timer og går fra Nordskot opp til Sørskottind, og derfra videre ut på ryggen. Det er en kort, men loddrett rappell på 4-5 meter før man kommer ut på selve ryggen som forbinder sør- og nordskot-tindende. Ned fra fjellet kan vi gå Skotsdalen tilbake eller ned på den andre siden, mot Lundvatnet. Etter turen får vi i oss litt varm mat i båten før vi seiler videre til Hamarøy samme kveld. Her ankrer vi opp i skjærgården ved foten av fjellet og gjør klar til ny fjelltur neste morgen.

dag

4

Hamarøyskaftet 613 moh

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

På morgenen går vi på land på Hamarøy med lettbåten, og begynner turen mot toppen av det spektakulære landemerket Hamarøyskaftet. Turen tar 6-8 timer, og byr på litt mer klatring enn gårsdagen. Dette er nok en fin tur som vil gjøre oss godt forberedt på utfordringene på Stetind. Etter turen fyrer vi bål i fjæra og koser oss uten å haste videre denne kvelden.

dag

5

Seilas nordover

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Seilas videre nordover til Tranøy Fyr og inn i Tysfjord mot Stetinden. Denne dagen tar vi det rolig etter to dager på fjellet. Dette er også en reservedag som kan brukes til fjelltur, dersom vær og værmelding har gjort det vanskelig å gjennomføre en av turene dag 3 og 4. På veien mot Stetinden vil vi passere Tranøy Fyr. Her går vi i land for en kaffe og for å høre litt lokalhistorie fra livet på Tranøy. Det ble bevilget penger til bygging av fyr her i 1863, og stedet har en spennende historie.

dag

6

"The ugliest mountain I ever saw" - Stetinden

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Det var fjellklatreren William Cecil Slingsby som brukte disse, etter hvert ganske kjente, ordene om Norges nasjonalfjell. Dette er selve rosinen i pølsen på turen, da det blir en full fjell- og klatredag på Stetinden. Turen kan ta alt fra 10-18 timer, avhengig av vær, forhold og gruppe-dynamikk. Men etter en snau uke på tur kommer vi til å være et velfungerende turfølge godt forberedt for Stetinden. Fjellet ble besteget første gang i 1910 av et norsk turfølge på 3 personer ledet av Ferdinand Schjelderup. Da Stetinden i 2002 ble kåret til Norges Nasjonalfjell sa Arne Næss følgende om fjellet: «Stetinden er en fabelaktig reisning. Fjellet kommer rett opp av sjøen, blir brattere på en helt nydelig måte. Stetinden er deilig granitt, hard, god stein å holde i. "Det er som om fjellet er på din side». Dersom været ikke skulle tillate Stetinden denne dagen, så finner vi på noe annet gøy. Antagelig vil vi vite dette litt på forhånd og kan planlegge ut i fra det. Denne dagen spiser vi både lunsj og middag i fjellet.

dag

7

Seilas til Bodø (reservedag for Stetinden)

Overnatting Seilbåt
Måltid F,L,M

Etter en lang dag på tur igår skal vi nå bare nyte siste seilasen ut på Vestfjorden og tilbake til Bodø. Det blir en del timers seiling idag, og vi ankommer Bodø sent på kvelden. Idag er også en reservedag for Stetinden hvis vi ikke fikk gått turen igår. Hvis vi går Stetinden idag vil det bli en lang og krevende nattseilas tilbake til Bodø, men det vil være verdt det!

dag

8

Seilas til Bodø

Overnatting Seilbåt
Måltid FL

Vi seiler rolig sørover til Bodø, tar det rolig og nyter Norges kanskje fineste kyst. Det blir en del timer seiling idag, og vi ankommer Bodø om kvelden. Avslutningsmiddag på by'n?

dag

9

Farvel for denne gang!

Måltid F,-,-

Etter en hyggelig frokost på båten avslutter vi turen klokken 10:00 i Bodø. Du kan enten forsette turen, ta gjerne kontakt for tips om hva du kan gjøre, ellers kan du enkelt komme deg til flyplassen i Bodø fra kaja.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Regntøy/Goretex

Gjerne to sett, ett tyngre til bruk ombord og et lettere for fotturene. Gore-tex fungerer også fint til fotturene.

Turrsko/joggesko/lave fjellstøvler

Gode fjellsko, terrengsko eller anmarsjsko med god såle og passform. Sko til bruk ombord må ikke ha svart gummisåle som setter merker. 

Dun/primaloft-jakke

Fint å ha når vi går i land og på kvelden.

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

2 par tynne innersokker og 2 par tykke sokker

Ull, kombiner gjerne med ullsåler. 

Rent skift med tøy

Godt å ha til etter turen.

Sjøstøvler

Gummistøvler fungerer fint

Hansker

Gjerne seilehansker om du har dette

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Den må være vindtett og varm.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Gjerne med snor så de kan henge rundt halsen.

Liten ryggsekk

Til dagsturer (40 - 50 L). Den må ha plass til klatreutstyr, mat og vann for en 12-timers tur.

Drikkeflasker

 

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle (gjerne teknisk), våtservietter, solkrem, antibac etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kikkert

For å se på den fantastiske naturen og dyrelivet

Ørepropper

Til soving

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Hodelykt

Selv om det er lyst det meste av døgnet er denne lur å pakke i sekken

Batterier

 

Gåstaver

Vil du spare knær og krefter er gåstaver lurt, spesielt på vei ned fra Stetind

Snacks

Litt ekstra nøtter, komablanding, sjokolade etc. til de lange turene

Klatreutstyr

Vi stiller med fellesutstyr, men du må ha personlig klatreutstyr:

-  Klatrehjelm

-  Klatresele

-  Skrukarabin

-  Taubrems/rappellåtter

-  2 stk prusik/klemknuter

 

Hvis du ikke kan skaffe deg utstyret før avreise kan du leie utstyrspakken for 500,- per uke.

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere