Ski og Seil i Lyngen og Vest-Finnmark nordgående

Bilder & Video
Norsk Guide
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 6 dager 8-12 deltakere Fra Kr. 21 500,-

Sammenslåingen av Troms og Finnmark har latt vente på seg, men det hindrer oss ikke fra og endelig kunne tilby en Ski og Seil tur mellom Tromsø og Alta. Smak på ord som Lyngen, har du sett Supervention – så har du også kanskje hørt om Øksfjord eller Loppa. Den samlede fortellingen er om et område fult av fantastiske hvitkledde skifjell i Arktis - og flere av de blir knapt besøkt.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Områdene mellom Tromsø og Alta fortjener å bli opplevd med seilbåt. Helt i slutten av april og begynnelsene av mai, når vårløsningen virkelig har satt fart i nord – så starter vår tur til noe av det flotteste man kan oppleve på toppturski i Norge.

Denne turen starter i Tromsø, og avsluttes i Alta. Vi har 6 dager til hvor vi kan boltre oss i fjellområdet rundt Lyngsalpene, Kågen, Melangen-fjorden og Øksfjord-halvøya og til Altafjorden, et område ikke mange kan si de har stått på ski. 

Vi planlegger toppturene i fellesskap, etter vær og forhold. Når toppturen for dagen er ferdig, seiler vi videre til neste havn eller ankringsplass og forbereder oss for ny topptur neste dag. Vi er aktiv på dagtid og kveldstid hvor vi fokuserer fullt på opplevelsene i naturen, enten bak roret elle med ski på beina. Etter endt tur kan vi sitte støle og stive hjemme og tenke på de fantastiske opplevelsene i Nord-Norge. 

 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta 

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk. 

Vanskelighetsgrad

For å få maks utbytte ut av denne turen er det en fordel med en god grunnkondisjon og styrke, og du bør ha stått en del på ski og helst ha gått noen toppturer tidligere. Vi har med skiguider hver dag, og vil sammen finne turer som passer for gruppa. Skiguidene er med for å skape trygge, spennende og gode turopplevelser for alle. Flere av turene har alternative nedkjøringer, og du kan få brattere/slakere terreng avhengig av ferdighetsnivå.

Seilmessig behøver du ingen forkunnskaper! Skipperen om bord vil gi deg en innføring i seiling underveis, og du vil bli kjent med de grunnleggende tingene som trengs for å styre skuta. Vi ønsker at du tar del i rutinene på seilbåten, om det er å seile, legge til kai, navigere, holde utkikk etter hval og isfjell, vaske opp, lage mat, ta en ryddeøkt eller bidra på andre måter. Når det kreves. Våre turer krever litt av deltakerne - hver og en må være åpen for å bidra og gi av og by på seg selv. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

For å få maks utbytte ut av denne turen er det en fordel om du har gode skiferdigheter. Skredutstyr må hver enkelt deltaker ha, og det er en fordel om du vet hvordan du bruker det.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Innkvartering

Ski&Seil-båtene våre er i størrelsen 44-50 fots store seilbåter. Båtene er komfortable med 4-5 doble lugarer, toaletter og dusj. Båten er "hytta" vår som gir oss mulighet til å våkne nye steder hver dag. Samtidig er båtene ekte seilbåter som gjør at vi innimellom også får seilt og kjenne på stillheten og følelsen av å seile med vinden. Det er en god plan på mat underveis; sammen lager vi i stand måltider, innimellom fisker vi fersk fisk, og alle bidrar litt på rundgang. Ombord har vi lettbåt for ilandstigning, og fiskeutstyr til lofot-torsken. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Været og snøforholdene påvirker turprogrammet. Guiden vil tilpasse turene og programmet etter forholdene. Introduksjonskurs i bruk av skredsøkere vil inkluderes i turprogrammet.

Pris inkluderer

 • Overnatting og transport til havs
 • Frokost, niste ,middag + lokale råvarer, snacks, etc som spesifisert i programmet (maten lages i fellesskap av deltakerne) 
 • Lokalkjent guide og skipper
 • Sengetøy, dyne og pute
 • En bærekraftig norgesferie i særklasse

Pris inkluderer ikke

 • Transport t/r Tromsø og/eller Alta
 • Alkoholholdige drikkevarer
 • Personlig turutstyr
 • Eventuelle måltider på kafé/restaurant

Øvrig informasjon

Dette er en internasjonal tur vi har sammen med vår nære samarbeidspartner SeilNorge. De fleste av deltagerne er nordmenn, men det kan være noen utlendinger også. De står for den praktiske gjennomføringen av turen. Ting vil være veldig likt som når man er med på andre turer med Hvitserk, og i løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og SeilNorge.

Det er obligatorisk med skredutstyr, isøks og stegjern på turene. Dette utstyret kan eventuelt leies av Hvitserk. Gi oss i så fall beskjed om dette.

Dag for dag

dag

1

Vi kaster loss

Overnatting Båt

Velkommen om bord! Vi møtes på kaia i Tromsø kl. 16:00, innlosjerer oss i seilbåten og blir kjent med hverandre. Før vi heiser seil blir vi kjent med båt og utstyr, og går gjennom sikkerhetsrutiner om bord. Før det blir for sent på kvelden kaster vi loss og seiler et lite stykke så vi kan legge oss i uthavn eller en mindre havn for natten. Middag spiser vi underveis. Det kan bli sen middag denne første dagen.

dag

2

Ullstinden

Overnatting Båt
Måltid FLM

Vi våkner på svai og Ullstinden på 1093 moh blir turens første topp, dere blir satt i land på vestsiden og kommer ned igjen på østsiden. Det å starte på en side av fjellet og blir hentet på den andre siden er noe av det råeste med Ski & Seil, pangstart på denne turen! Når toppturen er over setter vi kurs videre nordover mot Nordlenangen, et supert utgangspunkt for tur “imorgen”.

dag

3

Nord-Leangen/Arnøya eller Kågen

Overnatting Båt
Måltid FLM

Nordspissen av Lyngen-halvøya er et supert utgangspunkt til flere av toppene i Lyngsalpene, eller på øyene rundt. Vær og forhold og stemningen ombord avgjør hvilken tur det blir denne dagen. Etter topptur seiler vi videre østover og inn i Finnmark, og legger oss til anker på egnelig plass for ny tur neste morgen.

dag

4-5

Finnmark

Overnatting Båt
Måltid FLM

Den store halvøya rundt Øksfjord-breen er et nokså utilgjengelig eldorado for toppturer på ski, og med båt kommer vi oss inn i fjordene og dit vi vil. Denne og de neste dagene skal vi boltre oss inn og ut av fjordene her, kanskje vi også kommer opp på breen. Er skipper’n i godt humør kanskje hun slipper dere av i en fjord og henter dere i den neste!

dag

6

Siste topp, og takk for turen!

Måltid FL

Målet er topptur også siste morgen, før vi seiler inn siste stykket og avslutter i Alta. Vi legger til kai senest kl 16:00, og flyplassen er ikke langt unna kaia. Men legg inn litt slingringsmonn når du booker reisen hjem.

 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel gore-tex jakke/bukse og ullundertøy.

Undertøy
Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra.
2 sett ull-/superundertøy
Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.
Fleecejakke
Vi anbefaler en på 200-300g.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Dun- eller primaloftjakke
Kan være god å ha på toppen.
Varme votter
Vi anbefaler vindvott med innervott.
Tynne hansker
Til å bruke når vi går.
Sokker
Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår.
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue.
Skibriller og solbriller
Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint.
Skistøvler
Randone eller telemark.
Fjellstøvler/solide joggesko
Det kan bli noen anmarsjer uten snø og da er det godt med sko som egner seg til fuktig og ulendt terreng.
Ski
Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. Kan leies i Oslo, informasjon får du når du melder deg på. 
Hjelm
Skihjelm.
Staver
Vi anbefaler teleskopstaver.
Skifeller
Det kan vært lurt å ta med fellevoks.
Skarejern
Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is).
Spade
Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred.
Skredsøker
Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%.
Søkestang
Denne skal også være med.
Isøks
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid.
Stegjern
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid.
Dagstursekk
30-40 liter. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks.
Drikkeflasker/camelbak/termos
Håndkle
Velg et teknisk håndkle om du må ha med
Solkrem
Husk sunblock for leppene.
Personlig førstehjelpsutstyr
Sportstape, compeed ol.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Hodelykt
Husk nye batterier.
Ørepropper
Snacks
Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere