Skitur i eventyrlige Pasvik med pulk og telt

Bilder & Video
Nyhet
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 5 dager 5-14 deltakere Fra Kr. 12 900,-

Navnet Pasvik bærer med seg en viss tyngde for oss naturentusiaster. Nasjonalparken er nemlig en ytterliggående gren av den sibirske taigaen. Her finner vi urskog, våtmarksområder, noen få, lave høydedrag, små vann og spredt furuskog. Vi befinner oss med andre ord i et unikt naturområde (så vidt) innenfor Norges grenser. Bli med oss på en annerledes skiekspedisjon i vinter!

Høydepunkter

 • En skiekspedisjon helt utenom det vanlige!
 • Store sjanser for å se nordlys underveis
 • Overnatting på snøhotellet i Kirkenes 
 • Turen egner seg godt som en førstegangstur med pulk og telt
 • Treriksrøysa (Hvor den russiske, finske og norske grensen møtes)
 • En unik naturopplevelse

Fra Kirkenes Flyplass er det kun to timer til Nyrud hvor skiekspedisjonen vår starter. Fire fortryllende dager på den sibirske taigaen venter. Vi går via Grensefoss til Treriksrøysa, før vi setter kursen nordover igjen over Ødevann og mot Ellenkoia. Den siste etappen tar oss ut av nasjonalparken og til Ellentjørnkoia hvor vi blir plukket opp og fraktet tilbake igjen til Kirkenes. Her venter en siste natt i nokså spektakulære omgivelser. Vi skal nemlig bo på Snøhotellet i Kirkenes.

Turen vår til Pasvik er ikke bare en fantastisk naturopplevelse, det er også en tur som passer veldig bra for førstegangsreisende med pulk og telt. Etappene er relativt korte, terrenget nokså enkelt og ruten tilpasningsdyktig. Været i Pasvik på vinterstid er forholdsvis stabilt, snørikt og kaldt. Pasvik ligger også, som resten av Troms og Finnmark, i nordlysbeltet. Vi krysser derfor fingrene for skyfrie vinterkvelder slik at vi kan få med oss dette spektakulære lysfenomenet. 

Vi i Norrøna Hvitserk er enstemmige i vår oppfatning, dette kommer til å bli en uforglemmelig opplevelse!

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Eirik B. Zwart-Nilsen

eirik@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Nivå 3 av 6. Les mer om graderingen på våre turer her.

Skituren i Pasvik er på ca. 50 km. De forskjellige dagsetappene vil variere fra 10-20 kilometer. Turen krever ikke kondisjon utover det normale, men du bør være i god form og ha gått en del på ski fra før av for å få et positivt utbytte fra turen. Terrenget i seg selv er forholdsvis lett og flatt. På denne turen vil du lære rutiner og få informasjon og tips om hvordan du best planlegger og gjennomfører en vinterekspedisjon på ski med pulk og telt. 

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Norrøna Hvitserk Adventure kan kontaktes dersom noe skjer underveis på turen. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Norrøna Hvitserk Adventure har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB: Været i Pasvik er stort sett stabilt men vi tar værforbehold uavhengig av tur på vinteren. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller vi møter på andre utfordringer knyttet til dette vil guiden fra Norrøna Hvitserk Adventure alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-til-dag programmet underveis.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Ta en titt på utstyrslisten ved å klikke på "Utstyrsliste" i menyen over. På denne turen må du dra din egen pulk så det er viktig at du pakker så effektivt som mulig. Ønsker du å leie pulk og-/eller telt er det mulig å gjøre dette fra kontoret i Oslo. Ta kontakt ved behov. 

Hvordan komme seg dit?

Den enkleste måten å komme seg til Kirkenes Flyplass på er enten å fly fra- eller via Oslo med enten SAS eller Norwegian. Widerøe har også flyvninger til Kirkenes fra flere steder i Troms og Finnmark.  

Innkvartering

Vi tilbringer nettene underveis på turen i telt. For å begrense vekten på pulken din anbefaler vi å sove flere personer i samme telt. Den siste natten tilbringer vi på Snøhotellet i Kirkenes. Det vil ikke være mulig med enkeltrom på denne turen. Måltidene vi spiser i Pasvik tilbreder vi sammen. Dette vil i all hovedsak bestå av frysetørket mat. Den siste kvelden spiser vi en bedre middag på Snøhotellet i Kirkenes.  

Bagasje

Siden du må dra din egen pulk anbefaler vi å pakke så effektivt som mulig slik at du ikke ender opp med for mye vekt. Dette er svært viktig for å få en vellykket tur. Det er ikke nødvendig med stivt drag på denne turen, det holder med taudrag. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i prisen. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • All lokal transport i Finnmark
 • Alle måltider underveis på turen
 • All overnatting underveis på turen
 • Alt av fellesutstyr (til matlaging, navigasjon, kommunikasjon og satelittelefon)
 • Erfarne, lokalkjente guider

Pris inkluderer ikke

 • Personlig utstyr
 • Drikkevarer
 • Evt. overnatting før/etter tur
 • Evt. fly t/r Kirkenes
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær- eller sikkerhetsvurderinger
 • Pulk, telt og drag (kan leies ved behov)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise og turen er fullbooket, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Fra sivilisasjon til villmark!

Overnatting Telt
Måltid M
Transport 2 timer
Tid 2-4 timer
Avstand 10 km

Avreise fra Kirkenes Flyplass ca. kl 12:00. Herfra setter vi kursen sørover så langt veien går, til Nyrud hvor vi spenner på oss skiene, fester pulken og begir oss inn i villmarken. På dagens etappe går vi rundt 10 kilometer i retning Grensefoss før vi slår leir for kvelden. Vi koker opp vann og nyter en velfortjent middag før vi pakker oss inn i posene for kvelden.

dag

2

Fra Grensefoss til Treriksrøysa

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 4-6 timer
Avstand 15-20 km

Vi pakker ned campen vår før vi fortsetter sørover mot Grensefoss og Treriksrøysa hvor grensene til Russland, Finland og Norge møtes. Ved Treriksrøysa befinner vi oss også i tre forskjellige tidssoner samtidig. Grenseområdet er under kontinuerlig oppsyn så vi legger inn en siste etappe for å finne kveldens campområde, mest sannsynlig ved breddene til Ødevatnet. Vi gjør som i går, setter opp teltene, spiser middag og pakker oss inn i posene for en god natts søvn.

dag

3

Gjennom hjertet av Pasvik Nasjonalpark

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 4-6 timer
Avstand 10-15 km

Vi våkner til en ny dag i nydelige Pasvik! I dag skal vi gå gjennom hjertet av nasjonalparken, over Ødevatnet, gjennom variert, småkupert skog før vi treffer på et nytt vann ved navn Ellenvatnet. Er vi heldige støter vi også på både reinsdyr og reingjetere på dagens etappe. Vi begir oss over vannet og bort til Ellenkoia, en liten, laftet hytte som ligger idyllisk plassert rett ved vannkanten. Dette er også stedet hvor vi slår leir for kvelden. 

dag

4

Vi legger nasjonalparken bak oss

Overnatting Snøhotell Kirkenes
Måltid F, L, M
Transport 2 timer
Tid 4-6 timer
Avstand 10-15 km

Fra Ellenkoia tar vi fatt på turens siste etappe på ski. Vi beveger oss i en nord-østlig retning og følger vannene oppover. Underveis på dagens etappe går vi også ut av Pasvik Nasjonalpark. Vi går over Ellentjønna før vi ankommer Ellentjørnkoia. Her blir vi plukket opp av transporten vår som tar oss tilbake igjen til Kirkenes. Den siste natten tilbringer vi på Snøhotellet i Kirkenes, en spektakulær opplevelse! Vi spiser en velsmakende 3-retters middag på hotellets restaurant på kvelden og går gjennom dagene vi har lagt bak oss. 

dag

5

Takk for nå!

Måltid F
Transport 20 min

Turens siste dag, dessverre. Vi spiser frokost på hotellet, sjekker ut og vender nesen mot flyplassen for formiddagsflyet tilbake igjen til Oslo. Vi håper at dagene i Pasvik vil gi dere minner for livet og drømmer om nye turer i fremtiden!

Skriv ut

Utstyrsliste

Se nøye over denne listen, og sørg for at du tar med deg alt du trenger. Vi oppfordrer deg til å bruke utstyr du allerede har til denne turen, og kjøp nytt eller lån hvis du mangler noe viktig på listen nedenfor. Vi har delt utstyrslisten inn i tre kategorier:

 1. Påkrevd: Hvis du ikke eier dette utstyret, må du skaffe det til turen.
 2. Anbefalt: Utstyr som vil være praktisk å ha med, men ikke avgjørende. 
 3. Valgfritt: Moro, ekstra luksus.

Bekledning i flere lag er ekstremt viktig i et variabelt klima som vi har i Norge. Denne listen vil ta deg gjennom det viktigste. Husk det norske ordtaket "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær", og forbered deg riktig til all slags vær. 

Ta kontakt med oss på hvitserk@norrona.com hvis du har noen spørsmål i forhold til dette. 

Vi anbefaler alltid ull i når det gjennomføres aktiviteter i de norske fjellene, men hvis du allerede har syntetiske lag og ikke vil kjøpe nye, er syntetisk greit.

Påkrevd:

UNDERTØY AV ULL
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
TO SETT ULLUNDERTØY
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, bruk heller flere lag.
FLEECEJAKKE
En god fleecegenser er veldig godt å ha, en varm ullgenser kan også brukes.
SKALLJAKKE
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
SKALLBUKSE
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
DUNJAKKE
Du kommer til å trenge denne. En stor, god og varm jakke anbefales. Den bør ha hette og bør også gå ned over rumpa.
DUN-/FIBERBUKSE
Gjerne en litt romslig bukse slik at du kan ta den utenpå skallbuksa. 
OVERTREKKSVOTTER/VINDVOTTER
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk reservevotter. 
VANTER
Tynne vanter/hansker som tåler litt kulde.
BALAKLAVA
Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf, hals eller ansiktsmaske. 
LUE
2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.
SKI, VARME SKISTØVLER OG STAVER
Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko. Skiskoene bør være litt store, slik at det er plass til tykke sokker eller kartanker. Skoene må være gått skikkelig inn for å unngå gnagsår.
SKIFELLER
Det eneste aktuelle er korte feller. Vi bruker hovedsakelig skismøring. 
SKISMØRING
En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.
GAMASJER
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.
SOKKER
Jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
FOTPOSER OG CAMPSKO
Slik at du alltid har et skikkelig varmt og godt fottøy i nødstilfelle dersom du er svært kald på beina og så er de svaært behagelige å bruke i leir.
SOVEPOSE
Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke komfort-temperaturen.
LIGGEUNDERLAG
Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer.
PULK, TAUDRAG OG DRAGBELTE
Obligatorisk på denne turen. Det er foretrukket å bruke taudrag, ikke stivt drag. 
SOLBRILLER
Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.
SLALÅMBRILLER
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
HODELYKT
Husk ekstra batterier. 
SPISESETT/MATUTSTYR
Tallerken/skål, bestikk, kopp og termos (gjerne 1 liter og med stor åpning). 
DRIKKEFLASKER
To 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også susen. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgeneflasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.
TOALETTSAKER
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
PERSONLIGE MEDISINER
Plaster – Compeed, sportstape ol. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 
REPARASJONSUTSTYR
Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.
KOMPRESJONSPOSER
Lurt for å redusere volumet til dunjakke o.l. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
PENGER/KORT
Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke. 

Anbefalt:

HVERDAGSBUKSE
Lett bukse til bruk når vi ikke er på tur.                       
ARCTIC BEDDING
Dette er ikke noe du må ha med deg på turen, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning til å gjøre det nå. Arctic Bedding bidrar til en mer sømløs soveopplevelse på vinterturer. 
ANTIBAC
Hvis du får akutte toalettbehov underveis på turen.
KULDEKREM
Hvis vi støter på veldig kaldt vær underveis på turen. 
TOALETTPAPIR
Til bruk underveis på turen. 
SITTEUNDERLAG
Anbefales på det sterkeste for isolasjon mot bakken under pauser. 

Valgfritt: 

HODETELEFONER
Musikk eller lydbok på øret kan være fint underveis på turen.                                                                                  
KAMERA
Hvis du ønsker de ekstra gode bildene fra turen. Husk nok plass på minnebrikken.
ØREPROPPER
Hvis du sover lett. 
SKRIVESAKER
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.
SNACKS
Sjokolade, nøtter eller energibarer etter behov. Vi anbefaler å kjøpe inn dette før turen starter. 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
ons 8. mar 2023 søn 12. mar 2023
Ledige plasser
Kr. 12 900,-

Samarbeidspartnere