Stisykling og stølsliv i Hallingdal

Bilder & Video
Norsk Guide
Fysisk 3/6   Risiko 1/6 3 dager 5-7 deltakere Fra Kr. 9 000,-

På denne turen får du være med på en unik opplevelse der vi bruker en støl/seter som base for nydelig stisykling mellom stølsområder/setergrender i høyfjellet og ned til dalbunnen. 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Om stølen:
I Hallingdal brukes begrepet støl om det som i andre deler av landet kalles en seter. Det er et sesongdrevet liten gård i utmarksområder som tilhører hovedgården og som er så langt unna at det trengs hus for overnatting og fjøs for å melke eller huse dyra. I Hallingdal har ofte gårdene en støl ved åskanten, kalt heimstøl, og en støl i høyfjellet, ofte kalt langstøl. Det er færre og færre støler som blir brukt til matproduksjon, men de som fortsatt brukes er som regel langstølene. Boforholdene er relativt enkle, men de er samtidig ekstremt sjarmerende og ikke minst autentiske. Her er det historie i veggene. Vi bor uten strøm og innlagt vann, men vi har lagt til rette for
moderne behov som dusjing og lading av nødvendig elektrisk utstyr.

Syklingen:
I Hallingdal er det lange tradisjoner for bruk av høyfjellet til sommerbeiting. Og med forflytning av folk og fe til disse områdene gjennom flere hundre år, følger et stort nettverk av stier. Noen av disse har åpenbart hatt nytteverdi, mens andre stier har blitt til for rekreasjon. Våre guider har gjennom flere års leiting funnet de stiene som egner seg best for stisykling, og bundet disse sammen med så korte som mulig strekker på grusveier. Vi tar deg derfor med på de beste stiene området har å by på, med mest mulig flyt opp og ned. Noen partier vil nødvendigvis kunne oppleves som tekniske og krevende.

Sykkelnivået er satt til middels, det vil si at vi i utgangspunktet sykler i relativt et jevnt og ikke alt for høyt tempo. På den måten har vi god mulighet til å ta inn de vakre omgivelsene. Vi skal likevel forflytte oss over relativt store avstander. Det er derfor en forutsetning at du er i god form. Turen passer alle som har syklet en del sti fra før. Det er sykling både opp-og bortover. Men vi liker best den gode syklingen nedover. Og når vi underveis er på topper over 1200 meters høyde, og RV7 ligger på 300 meters høyde, sier det seg selv at det blir mye nedover.

Maten:
Maten vi serverer er så langt som mulig basert på lokale råvarer. Vi ønsker at den skal være av høy kvalitet selv om den er enkel. Fordi gruppestørrelse er ganske liten, har viogså mulighetertil å tilpasse etterbehov. Vi kommer dog ikke unna at mye av det vi spiser er basert på melk og kjøtt. Heldigvis er det kortreist..

Det er kun seks plasser på turene vi har satt opp. På forespørsel kan vi også sette opp turen for grupper og vennegjenger utenom disse datoene. Er det interessant, så send oss en e-post.

*Vedrørende pågående pandemi grunnet coronavirus:

Vi tilpasser turen etter de gjeldene krav til smittereduserende tiltak. Ta gjerne kontakt med oss om du har forespørsel om redusert gruppestørrelse og ønsker å dra på tur med en kjent gruppe/familie.

Vil du sykle på sti fra støl til støl i høyfjellet, bo på en tradisjonsrik og autentisk stølog være på tur med guider som er opptatt av lokal mat-og stølskultur, da er dette turen for deg.

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Lokalkjent guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Marit Vidnes

marit@hvitserk.no 23213080

Klipp fra hva den danske avisen Politiken, skrev etter å ha vært med oss på tur i Ål-fjellene:

«Det er tåget denne morgen på nordfjeldet nær den lille by Ål. En stor flok ryper letter pludselig, da jeg tungt cyklende er på vej op ad fjeldet. Guiderne herude i det rå, bare ingenting er 35-årige Ådne Kvammen og 30-årige Knut Myking. Til daglig arbejder de som henholdsvis dyrlæge og lærer, men i deres fritid brænder de for at køre på mountainbike ude i fjeldet.

Ruterne, vi kører ad, er ikke konstrueret til lejligheden, men er gamle naturstier skabt gennem mange, mange år af dyrenes vandring på fjeldet. Og det viser sig at være fantastisk for cykelfolket, fortæller Ådne Kvammen.

Dyr følger landskabet, når de går. De går ikke bare direkte op og ned, men laver stier, der bugter sig igennem fjeldet. De laver instinktivt gode cykelspor.
... 
Det store åbne fjeld kombineret med høj fart og cykeludfordringer gør turen til enhver mountainbikers hede drøm.»

SUNE HØJRUP BENCKE, POLITIKEN

Skriv ut

Turfakta

Historie

Stisykling har de siste årene blitt stadig mer populært. Hallingdal er en av destinasjonene som har utpekt som de aller mest populære blant de mest ivrige stisyklerne. I samarbeid med noen av Hallingdals stisykkel pionerer er Norrøna Hvitserk Adventure stolt av og kunne tilby våre gjester kortreiste flytopplevelser i en av Norges aller beste områder for stisykling.

Vanskelighetsgrad

Har du syklet litt sti før og er ut etter nye utfordringer og du er i brukbar form og i jevn aktivitet slik at du klarer noen timer på sykkelen, er dette turen for deg.

Du ønsker å ha det gøy, finne flyt og oppleve nye destinasjoner sammen med andre i en sosial setting. 

Det er selvfølgelig tid til venting, pauser og lunsj, og vi bruker dagen ute, og er mest opptatt av å nyte og oppleve turen fra sykkelsetet. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

- God fysisk form (utholdenhet og beinmusklatur)

- Har syklet noen turer på sti

- Ha med evt. reservedeler da vi er langt unna spesialforretninger for sti- og endurosykler. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Det er en fordel med klær og ustyr som tåler gjørme. Eller anbefaler vi fulldempet sykkel for å få best utbytte av turen. Se liste i fanen over. 

Innkvartering

Vi bor på en støl/seter på 853 moh i fjellet. Her erdet enkle boforhold med utedo, fyring med ved og lys fra oljelamper og stearin. Tradisjonsrik mat av lokale råvarer lager vi sammen på peisen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Alle måltider fra og med kveldsmat dag 1 til og med lunsj dag 3
 • All transport fra oppmøtested på annonsert tid
 • Overnatting iht programmet
 • Lokale sykkelguider fra Hillbilly mtb

Pris inkluderer ikke

 • Stisykkel (det er mulig å leie dette, ta kontakt)
 • Transport til og fra oppmøtested

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Vi møtes på Torpo stasjon kl. 13.00 på fredagen før vi tar felles transport opp i fjellet. Det er ikke mulighet for å bruke egen bil for å komme frem til stølen.
Vi vil være tilbake på Torpo ca. kl. 17.00 på søndag ettermiddag. 

Dag for dag

dag

1

Til Hallingdal

Overnatting Støl
Måltid M

Du møter våre guider ved Bakketun (idrettsplassen) på Torpo i Ål Kommune fredag formiddag, næremere bestemt kl 1300. Vi blir transportert opp i høyfjellet hvor vi starter syklingen. Dagens etappe tar 3-5 timer, og vi holder oss rundt 1000 moh fram til kveldingen. Møt derfor kledd deretter og med noe niste/snack i sekken. Baggasjen din transporteres til stølen, då du tenker kun på det du må ha med på sykkelturen. Etter en nydelig ettermiddag på sykkel, venter en god middag på stølen vi bor på. Det å bo på en støl kan være litt trangt og intimt, så forbered deg på at det ikke er et singlerom på hotell.

* For å følge retningslinjer i forbindelse med COVID-19-pandemien, benytter vi oss av nabostøl, hammocker på låven eller telt på tunet for at alle skal føle seg trygge på at nødvendig avstand kan holdes.

dag

2

Stisykling i fjellet

Overnatting Støl
Måltid FLM

Etter en god frokost lørdagen morgen forflytter vi oss litt nordvestover på både grusvei og sti. Så kommer vi til et område der det fortsatt er mye dyrehold, og derav et veldig bra nettverk av stier. Store deler av dag 2 går med her. Stien bukter seg gjennom høyfjellet, med noen klatringer som belønnes med fantastiske nedkjøringer som gir akkurat passe utfordring.

Vi har også mulighet til å besøke et stølsfjøs i drift, og om været tillater det er det flere bademuligheter. Vi satser på å bruke ca. seks timer på sykkelsetet denne dagen. Vel fremme venter kald øl og en velfortjent middag med lokale råvarer.

dag

3

Siste dag

Måltid FL

Søndagen fortsetter vi videre østover mot fjellområdene over Gol og Torpo. Stiene denne dagen er om mulig enda bedre, og i tillegg får vi tatt i bruk alle høydemetrene ned til dalbunnen. Som de andre dagene så blir det på søndagen også noen strekker på grusvei for å binde sammen de beste stiene. En god del av dagenskjer fortsatt i høyfjellet, men motavslutningen av turen venter lange og fantastiske nedkjøringersom går i både løvskog og barnålsskog. Vi sykler ca. 5-6 timer denne dagen avhengig av gruppen.

Den siste stien vi sykler ender på Torpoder vi møttes fredagen. Baggasjen transporteres hit. Vi anslår å være framme mellom kl 16 og 17.

Takk for turen! 

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy
Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
Sokker
Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.
Ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.
Fleecejakke
Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.
Lett dunjakke
Veldig god å ha, selv på svale sommerkvelder.
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.
Sykkelbukse/turbukse
Lett turbukse.
Shorts
T-skjorte/skjorte
Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull.
Hals/buff
Kan brukes som hals og på hodet.
Lue
Hvis det skulle bli kaldt i pausen
Sykkelhansker
Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.
Joggesko/Sykkelsko
Sekk
Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på sykkelturene
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass.
Drikkeflasker/Camelbak
Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 3 liter.
Sykkel
Fulldemper
Reparasjonssaker
Unbraco, sykkelpumpe, ekstra slanger, rep.kit
Knebeskyttere
Termos/Termoskopp 
Liten. Hvis du liker å ha noe varmt å drikke på turen
Toalettsaker
Solkrem
Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.
Personlige medisiner
Snacks
Sjokolade, nøtter, energibarer. 
Ørepropper
Fint å ha om natten.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Sandaler
Dette kan være fint å på kveldene.
Badetøy
Håndklær og sengetøy er inkludert. 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere