Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er Svalbard for mange noe som bare må oppleves. Vi tester ekspedisjonslivet i Arktis og utforsker Nordenskioldland med ski og pulk. En opplevelse for livet!
Smittevern på turene våre:
Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her.
Vi møtes i Longyearbyen på ettermiddagen for et informasjonsmøte og planlegging av siste detaljer. Vi pakker våre egne pulker sammen og får dermed en fin introduksjon til hvordan slike ekspedisjoner planlegges og gjennomføres. Har vi husket nok Real? Og sjokolade? Vi spiser en felles middag, og går spente i seng - klare for de neste dagers utfordringer og opplevelser.
Tidlig dagen etter setter vi kursen mot det scooterfrie bremassivet mellom Adventdalen og Reindalen, to av de største dalene på Svalbard. Her finner vi de høyeste toppene i Nordenskioldland med nunatakker, topper og egger som omkranser breen. Vi legger opp til dagsetapper på mellom 8 og 21 kilometer, og etablerer leir hver kveld. Vi bruker dagene til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar gode pauser underveis. Vi velger leirsted slik at vi kan ta ettermiddagsturer til fjelltoppene i nærheten, og ruta legges opp i forhold til været. Minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Ved ankomst til leirplassen hjelper alle til med å slå opp leir, grave levegger og kuldegroper. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.
Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en eller to timer annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. Etter en uke på tur ender vi opp i Adventdalen hvor vi blir transportert tilbake til Longyearbyen for en dusj og hyggelig avslutningsmiddag sammen.
Fysisk nivå og risiko
For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.
Les mer om fysisk nivå og risiko her.
Fysisk: 3
På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her
Risiko: 3
Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her
Hva er inkludert
- Overnatting i telt
- Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
- Guide
- All lokal transport tilknyttet turprogrammet
Se fullstendig liste under Turfakta.
Kontakt oss
Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.
Marit Vidnes
marit@hvitserk.no 23213080
Vanskelighetsgrad
Turen krever at deltageren har erfaring med å gå på ski utenfor preparerte løyper. Forkunnskap om arktiske ekspedisjoner er ikke nødvendig, men du må ha noe erfaring med å sove i telt vinterstid. Tidligere pulkerfaring er ikke nødvendig, men noe spesifikk trening er anbefalt. I sommerhalvåret anbefales dekktrekking som treningsform. Pulken veier mellom 25 - 35kg.
Deltagere som er usikre på om deres personlig kompetanse er tilstrekkelig, anbefales å være med på vårt sitt Vinterkurs i Jotunheimen.
Les mer om graderingen på våre turer her.
Turforberedelser
De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.
Sikkerhet
Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.
Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.
NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.
Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi planlegger og gjennomfører turdagene ut i fra været, forholdene og gruppa. Fokuset vårt er å ta vare på hverandre og jobbe sammen i et lag. Guiden vil være den fremste blant likemenn i gruppa, der beslutningsprosessene er transparente og gjestene involvert. På turen skal guiden jobbe for å ha en god sikkerhetsmargin. Vi har med våpen, navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, tau og sikkerhetsutstyr som turer av denne typen krever. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser som er pålagt f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom.
Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil guiden raskt være tilstede.
Innkvartering
Vi sover alle netter i telt på selve turen. Dagen før selve turen starter og den siste dagen i Longyearbyen er ikke inkludert. Vi anbefaler overnatting på Mary-Ann's Polarrigg før turen, da det er rett i nærheten av lagret vi bruker for å pakke alt klart til turen.
Klima
Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.
Forsikring
Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.
Noen generelle ting å være oppmerksom på:
- Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
- Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
- Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
- Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
- Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
- Reisegods
- Forsinkelser
Forbehold
Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.
Pris inkluderer
- Erfarne guider
- Transport under turen
- Nødvendig fellesutstyr, pulk og pulkpose, se spesifisert under utstyrsliste
- Måltider i henhold til program
- Search and rescue forsikring
Pris inkluderer ikke
- Flybilletter (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo Gardermoen) (Anbefaler fleksibel billett)
- Drikke til måltider (unntatt kaffe/te/saft), og måltider utover det som er beskrevet i programmet
- Overnatting første og siste natt i Longyearbyen
Øvrig informasjon
Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.
dag
1
Ankomst Longyearbyen
Kl 15:00 møter du guiden din på lageret vårt i Longyearbyen sentrum for pakking av utstyr og gjennomgang av de siste detaljene før kvelden avsluttes. Ta med alt utstyr til oppmøtestedet. Du kan legge igjen personlige eiendeler, men begrens hvor mye du har med ekstra. Det blir muligheter til å ta en tur innom byens sportsbutikker for en siste utvidelse av nødvendig turutstyr. Om du vil ha med deg kart på turen, så anbefaler vi å kjøpe dette på museet på universitet, eller i byens matbutikk. Pakkingen kan gjerne ta noen timer, så ta med litt mat og drikke til denne hyggelige seansen.
Middagen og overnatting ordnes på individuell basis, men Stationen anbefales som et uformelt sted med god mat til å bli mett av.
dag
2
Inn i Adventdalen
Vi møtes igjen etter frokost og transporteres innover Adventdalen til turstart. Vi tar skiene på og går inn i det scooterfrie området, i dag blir det rolig start med ca. 10 km i flatt terreng. Vi går mot Jansondalen hvor vi etablerer leir, og bruker kvelden på etablere gode rutiner for å få mest mulig komfort i teltet.
dag
3
Innføring i breferdsel
Vi starter dagen med kaffe etter en spennende natt, hvor du kanskje for første gang har vært isbjørnvakt? I dag er målet turens første bre, Drønbreen, og natten tilbringes på breen. Derfor bruker vi god tid på opplæring og innføring i sikkerhetsrutiner ved breferdsel. Dagens terreng er småkupert og vi går langs foten av fjellmassivet Skolten mot Drønbreen.
dag
4
Hjertet av Nordenskiold Land
Vi går i slak stigning oppover Drønbreen, og kommer oss et godt stykke opp på breen før vi slår leir for natten. Nå nærmer vi oss hjertet av Nordenskiold Land, og fra Drønpasset kan vi på fine dager se helt ned mot Van Mijenfjorden og mot kysten i vest.
dag
5
Siste natt i arktisk natur
Nå har vi blitt mestere i teltrutiner, så vi pakker raskt sammen før dagens etappe. I dag skal vi opp på Rugaasfonna, og bruker dagen til å utforske området, med muligheter for å komme opp på en av de omkringliggende fjelltoppene. Dette blir siste natten i telt, så nyt det mens du kan!
dag
6
Tilbake til sivilisasjonen
Vi nyter den siste morgenen med frokost i teltet, før dagens etappe tar oss tilbake til Longyearbyen. Vi går ned breen, ut Adventdalen og mot siviliasjonen. Vi tar oss god tid for å nyte de siste timene av arktisk villmark.
Overnatting og middag i Longyearbyen er ikke inkludert, men vi legger opp til felles middag etter en deilig, etterlengtet dusj.
dag
7
Hjemreise eller bli lenger på Svalbard
I dag er det tid for hjemreise med mindre du har lyst til å bli lenger på Svalbard. Det er mye spennende å gjøre i Longyearbyen, og vi hjelper deg gjerne med å finne aktiviteter å gjøre dersom du ønsker det.
Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Til tross for Svalbards nordlige beliggenhet, har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. Vinterstid ligger middeltemperaturen i Longyearbyen fra -14°C. Det er likevel ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -35 grader. Er det vind i tillegg den effektive temperaturen svært lav. Men vi opplever også hver vinter at vi får inn lavtrykk fra sørvest so kan gi dager med varmegrader og regn. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig, og de lokale variasjonene kan være store.
Periodene med polarnatt og midnattssol varierer avhengig av breddegraden man befinner seg på. Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august, mens i perioden fra slutten av oktober til midten av februar er solen aldri over horisonten. Mørketiden varer fra midten av november til slutten av januar.
Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no
Spesielle merknader om utstyr og klær på turen
- Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett.
- Pulkene vil veie 25 – 35 kg.
- Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne.
- Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre.
- Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.
Vi stiller med utstyr:
- Telt
- Pulk, taudrag og sele (Paris Expedition transportpulk) til hver av deltagerne
- Pulkpose til bruk i pulken
- Signalpistol
- Rifle
- Satellitt telefon
- Førstehjelp
- Snøspader
- Bensinbrennere og kjeler
- Bensin
- GPS
- Kart og kompass
- Snublebluss
- Mat og drikke
- Breutstyr
- Toalettpapir
Mat og drikke:
Mat er inkludert, og du plukker selv det du vil ha med deg fra lageret vårt – grøt til frokost, vakumpakket frysetørket turmat til lunsj og middag, drikke (kaffe/te/saft), sjokolade (100 gram pr dag), nøtter, kjeks. Dersom du gjerne vil ha mer sjokolade/snacks må du ta med dette selv.
NB: Skal du være med på den første turen som går i mars er det ekstra viktig at du har med godt med varme klær, da det ofte kan være litt kaldere på denne tiden. Det kan være lurt å ta med ekstra varme ullsokker og ullundertøy.