Svalbard - Nordenskioldland med ski og pulk

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 3/6   Risiko 3/6 7 dager 4 - 14 deltakere Fra Kr. 13 500,-

Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er Svalbard for mange noe som bare må oppleves. Vi tester ekspedisjonslivet i Arktis og utforsker Nordenskioldland med ski og pulk. En opplevelse for livet!

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Vi møtes i Longyearbyen på ettermiddagen for et informasjonsmøte og planlegging av siste detaljer. Vi pakker våre egne pulker sammen og får dermed en fin introduksjon til hvordan slike ekspedisjoner planlegges og gjennomføres. Har vi husket nok Real? Og sjokolade? Vi spiser en felles middag, og går spente i seng - klare for de neste dagers utfordringer og opplevelser.

Tidlig dagen etter setter vi kursen mot scooterfrie bremassivet mellom Adventdalen og Reindalen, to av de største dalene på Svalbard. Her finner vi de høyeste toppene på Nordenskioldland med nunatakker, topper og egger som omkranser breen. Vi legger opp til dagsetapper på mellom 10 og 15 kilometer og etablerer leir hver kveld. Vi bruker dagene til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar gode pauser underveis. Vi velger leirsted slik at vi kan ta ettermiddagsturer til fjelltoppene i nærheten, og ruta legges opp i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Ved ankomst til leirplassen hjelper alle til med å slå opp leir, grave levegger og kuldegroper. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.

Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en eller to timer annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. Etter en uke på tur ender vi opp i Adventdalen hvor vi blir transportert tilbake til Longyearbyen for en dusj og hyggelig avslutningsmiddag sammen.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 3

På disse turene er enkelte av etappene krevende. På fjellturer med denne graderingen er det ofte enkelte lange dagsetapper, og/eller et krevende toppstøt der det kan bli kaldt. Du må stå på for å nå målet, og ha et godt treningsgrunnlag og god helse før avreise. Vi sover i telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Hvis turen inneholder aktiviteter som kajakk, sykkel, klatring, bre, ski/topptur, er det en fordel at man har erfaring med dette. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Overnatting i telt
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Marit Vidnes

marit@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Vanskelighetsgrad

Turen krever at deltageren har erfaring med å gå på ski utenfor preparerte løyper. Forkunnskap om arktiske ekspedisjoner er ikke nødvendig, men du må ha noe erfaring med å sove i telt vinterstid. Tidligere pulkerfaring er ikke nødvendig, men noe spesifikk trening er anbefalt. I sommerhalvåret anbefales dekktrekking som treningsform. Pulken veier mellom 20 - 30kg.

Deltagere som er usikre på  om deres personlig kompetanse er tilstrekkelig, anbefales å være med på vårt sitt Vinterkurs i Jotunheimen.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

De fleste av turene våre inneholder fysiske utfordringer. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi planlegger og gjennomfører turdagene ut i fra været, forholdene og gruppa. Fokuset vårt er å ta vare på hverandre og jobbe sammen i et lag. Guiden vil være den fremste blant likemenn i gruppa, der beslutningsprosessene er transparente og gjestene involvert. På turen skal guiden jobbe for å ha en god sikkerhetsmargin. Vi har med våpen, navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, tau og sikkerhetsutstyr som turer av denne typen krever. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser som er pålagt f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom.

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil guiden raskt være tilstede.

Innkvartering

Vi sover alle netter i telt på selve turen. Dagen før selve turen starter og den siste dagen i Longyearbyen er ikke inkludert. Vi anbefaler overnatting på Mary-Ann's Polarrigg før turen, da det er rett i nærheten av lagret vi bruker for å pakke alt klart til turen.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfarne guider
 • Transport under turen
 • Nødvendig fellesutstyr, pulk og pulkpose, se spesifisert under utstyrsliste
 • Måltider i henhold til program
 • Search and rescue forsikring

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo Gardermoen) (Anbefaler fleksibel billett)
 • Drikke til måltider og måltider utover det som er beskrevet i programmet
 • Overnatting første og siste natt i Longyearbyen

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

dag

1

Ankomst Longyearbyen

Kl 15:00 møter du guiden din på lageret vårt i Longyearbyen sentrum for pakking av utstyr og gjennomgang av de siste detaljene før kvelden avsluttes. Ta med alt utstyr til oppmøtestedet. Du kan legge igjen personlige eiendeler, men begrens hvor mye du har med ekstra. Det blir muligheter til å ta en tur innom byens sportsbutikker for en siste utvidelse av nødvendig turutstyr. Om du vil ha med deg kart på turen, så anbefaler vi å kjøpe dette på museet på universitet, eller i byens matbutikk. Pakkingen kan gjerne ta noen timer, så ta med litt mat og drikke til denne hyggelige seansen.

Middagen og overnatting ordnes på individuell basis, men Stationen anbefales som et uformelt sted med god mat til å bli mett av.  

dag

2

Inn i Adventdalen

Overnatting Telt
Måltid LM
Avstand 10km

Vi møtes igjen etter frokost og transporteres vi til turstart inn i Adventdalen. Vi tar skiene på og går inn i det scooterfrie området, idag blir det rolig start med ca. 10km i flatt terreng. Vi går mot Jansondalen hvor vi etablerer leir. Vi bruker kvelden på etablere gode rutiner for å få mest mulig komfort i teltet. 

dag

3

Innføring i breferdsel

Overnatting Telt
Måltid FLM

Vi starter dagen med kaffe etter en spennende natt, hvor du kanskje for første gang har vært isbjørnvakt? Idag skal vi på turens første bre, Drønnbreen, og denne natten tilbringes på breen og bruker derfor god tid på opplæring og innføring i sikkerhetsrutiner ved breferdsel. Dagens terreng er små kupert og vi følger foten langs Skolten mot Drønnbreen. 

dag

4

Hjertet av Nordenskioldland

Overnatting Telt
Måltid FLM

Idag skal vi gå i slak stigning opp Drønnbreen, og vi har kommet oss godt innpå breen. Nå nærmer vi oss hjertet av Nordenskioldland, og fra Drønnpasset kan vi på fine dager se helt ned mot Van Mijenfjorden og mot kysten i vest.

dag

5

Siste natt i arktisk natur

Overnatting Telt
Måltid FLM

Nå har vi blitt mestere i teltrutiner så vi pakker raskt ned før dagens etappe. Idag skal vi opp på Rugåsfonna og bruker dagen til å utforske området, med muligheter for å komme opp på noen av de omkring liggende fjelltoppene. Dette blir siste natten i telt, så nyt det mens du kan! 

dag

6

Tilbake til sivilisasjonen

Overnatting Telt
Måltid FL

Vi nyter den siste morgenen med frokost i teltleiren før dagens etappe tar oss tilbake til Longyearbyen. Vi går ned breen, ut Advensdalen og mot siviliasjonen. Vi tar oss god tid for å nyte de siste timene av urørt arktisk natur. 

Overnatting og middag i Longyearbyen er ikke inkludert, men vi legger opp til felles middag etter en deilig og etterlengtet dusj. 

dag

7

Hjemreise eller bli lenger på Svalbard

I dag er det tid for hjemreise med mindre du har lyst til å bli lenger på Svalbard. Det er mye spennende å gjøre i Longyearbyen og vi hjelper deg gjerne med å finne aktiviteter å gjøre dersom du ønsker det.

Skriv ut

 

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Til tross for Svalbards nordlige beliggenhet, har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. Vinterstid ligger middeltemperaturen i Longyearbyen fra -14°C. Det er likevel ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -35 grader. Er det vind i tillegg den effektive temperaturen svært lav. Men vi opplever også hver vinter at vi får inn lavtrykk fra sørvest so kan gi dager med varmegrader og regn. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig, og de lokale variasjonene kan være store.

Periodene med polarnatt og midnattssol varierer avhengig av breddegraden man befinner seg på. Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august, mens i perioden fra slutten av oktober til midten av februar er solen aldri over horisonten. Mørketiden varer fra midten av november til slutten av januar. 

 Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Dun-/fiberbukse 

Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.

Overtrekksvotter/vindvotter 

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter

Vanter 

Tynne vanter/hansker som tåler litt.

Balaklava

Eventuelt ansiktsmaske.

Lue

2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.

Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Ski, skistøvler og staver 

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko. Skiskoene bør være litt store, slik at det er plass til tykke sokker eller kartanker. Skoene må være gått skikkelig inn for å unngå gnagsår.

Skifeller 

Korte og eventuelt lange.

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Fotposer og campsko

Slik at du alltid har et skikkelig varmt og godt fottøy i nødsfall dersom du er svært kald på beina og så er de svaært behagelige å bruke i leir.

Sovepose

Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.

Det er mulig å leie sovepose, da får du også låne nyvasket liner. Ta kontakt hvis du ønsker å leie.

Liggeunderlag

 

Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer.

Det er mulig å leie liggeunderlag, Ajungilak Bamse og Thermarest Z Lite sammen (disse er ikke oppblåsbare). Ta kontakt dersom du ønsker å leie.

Arctic Bedding 

Dette er ikke noe du må ha, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning. Les mer om Arctic Bedding HER.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Solkrem

Og kuldekrem (ikke vannbasert).

Hodelykt

Husk ekstra batterier. Lithium batterier er bra i kulda. (Kun nødvendig på mars turen).

Matutstyr

Matskål, bestikk, kopp, 2 termoser og 1 drikkeflaske. Ha tre liter vann for dagen, bruk en form for trekk for å unngå at flasker fryser. 

Reparasjonsutstyr

Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.

Pass og førerkort

Man må ha med seg pass eller nasjonalt ID-kort for innreise til Svalbard. Førerkort trenger du til scooterturen, dersom du ikke har dette er det ikke noe problem, da sitter på bare på med noen andre

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Mot snorking og blafring i teltduken.

Sovemaske

Kan være lurt hvis du skal på tur når det er lyst om natta.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 20 – 30 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre. 
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi stiller med utstyr:
-  Hillebergtelt
-  Pulk og drag (pariserpulk) til hver av deltagerne
-  Pulkpose til bruk i pulken
-  Signalpistol
-  Rifle 
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Varselsskudd 
-  Primus 
-  Brennstoff 
-  GPS 
-  Kart og kompass 
-  Gryter og bestikk 
-  Snublebluss 
-  Mat og drikke 
-  Breutstyr 
-  Toalettpapir

Mat og drikke: 
Mat er inkludert, og du plukker selv det du vil ha med deg av mat – Brød/grøt til frokost, drytech til lunsj, drikke (kaffe/te/saft), sjokolade (100 gram pr dag), nøtter, kjeks og vakuumpakket middag og dessert. Dersom du gjerne vil ha mer sjokolade/snacks må du ta med dette selv.

NB: Skal du være med på den første turen som går i mars er det ekstra viktig at du har med godt med varme klær, da det ofte kan være litt kaldere på denne tiden. Det kan være lurt å ta med ekstra varme ullsokker og ullundertøy.

Datoer og bestilling

Vis
lør 26. mar 2022 tor 31. mar 2022
Torbjørn Opheim
Guide: Torbjørn
Ledige plasser
Kr. 13 500,-
tir 10. mai 2022 man 16. mai 2022
Torbjørn Opheim
Aslak Westlie
Guide: Torbjørn & Aslak
Få ledige plasser
Kr. 13 500,-

Samarbeidspartnere