Svalbard på langs

Svalbard på langs fra sør til nord

Bilder & Video
Norsk Guide
Fysisk 5/6   Risiko 4/6 35 dager 4 - 10 deltakere Fra Kr. 113 000,-

Svalbard på langs er en skiekspedisjon det står respekt av. Det at dette uten tvil en av de hardeste skiekspedisjonene du kan gjøre, gjør det til en prestasjon å gjennomføre denne turen. Det kommer til å bli tungt, men belønningen er stor. Naturen på Svalbard er unik og storslagen, i 30 dager lever vi tett på naturen og hverandre med telt som bolig og ski som fremkomstmiddel.

 

 

Høydepunkter

Områdene vi beveger oss i er fulle av norsk og internasjonal ekspedisjonshistorie. Siden oppdagelsen på 1500-tallet, har den Arktiske øygruppen vært yndet sted for en rekke grensesprengende ekspedisjoner. Turen på langs ble for første gang gjennomført godt inne på 1900-tallet, den gang av en polsk ekspedisjon. 

Etter noen dager med forberedelser i Longyearbyen starter turen med en scootertur til grensen til Sør-Spitsbergen Nasjonalpark. Herifra og helt til sør er det ikke lov å kjøre snøscooter. Så vi starter turen med å gå 10 mil til sydspissen før vi virkelig starter med å gå fra sør til nord. 

Vi legger opp til dager med inntil 10-12 økter på ski, som regel vil det være mellom 8-10 økter før vi etablerer leir hver kveld. Størstedelen av dagen brukes til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Ved ankomst leirplassen hjelper alle til med å slå opp leir, grave levegger og kuldegroper. Vannsmelting, middag, samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss. Er det behov, sitter vi isbjørnvakt om natta. Det er typisk i områder hvor vi er nærme havet at dette er nødvendig.

Ekspedisjonen har totalt ca 30 netter i telt, er det nødvendig har vi rom for dager til å ligge værfast. Etter mange dager på ski blir vi hentet på det nordligste punktet på Verlegenhuken og vi kjører 26 mil med snøcooter tilbake til Longyearbyen. På veien tilbake vil vi se deler av ruta vi har gått.  Det kommer til å bli emosjonelt å høre lyden av scooterene som kommer for å hente oss etter vår tur fra sør til nord i det som er verdens best bevarte villmark. Dette er en tur som du aldri kommer til å glemme.

Se foredrag om turen her. 

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 5

Dette er våre mest krevende turer. Her må du regne med å jobbe hardt over lengre tid for å nå målet. Turene er fysisk og mentalt krevende, og grundige forberedelser må til for å delta. 5-er turene er ofte lange, med mange netter i telt. Turene går gjerne til kaldere strøk og/eller i stor høyde, og du må bære eller dra tungt. Utstyret spiller en viktig rolle, og turen stiller store krav til deg som deltaker. Guiden er ansvarlig for turgjennomførelsen, men du som deltaker er selv ansvarlig for å stille godt nok forberedt slik at du kan ta ansvar for deg selv underveis. På disse turene er deltakerne med på leirrutiner som å sette camp og lage mat. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Erfarne guider
 • Transport som beskrevet i turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Marit Vidnes

marit@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Historie

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen,og det er denne vi skal gå på langs av fra nord til sør.

Spitsbergen strekker seg ganske nøyaktig 400 km i nord-sørlig retning fra Verlegenhuken i nord til Sørneset i sør, men ruta vår vil være ca 600 km lang med litt omveier og fordi vi må gå ca 100 km tilbake igjen til grensen av Sør-Spitsbergen Nasjonalpark før vi kan bli hentet.
Øyene ble først tatt i bruk som en hvalfangstbase i det 16. og 17. århundre, men ble etter hvert forlatt.
I begynnelsen av det 19. århundre begynte gruvedriften etter kull, noe som førte til at flere samfunn ble etablert på øygruppen. Svalbardtraktaten av 9. februar 1920 anerkjenner norsk suverenitet, og med Svalbardloven av 1925 ble øygruppen en fullstendig del av kongeriket Norge. Grunnlaget for innlemmelsen av Svalbard i Norge var de mangeårige ekspedisjonene til øygruppen ledet av Adolf Hoel.

Svalbard har vært utgangspunkt for en rekke polare ekspedisjoner og flere av våre store helter har tråkket sine skisko rundt i øyriket. Langs kystene av Svalbard finner vi flere rester etter vitenskapelige ekspedisjoner og utforskning. Til sammen har 35 anlegg fått betegnelsen ekspedisjonsminner, og disse er de meste berømte av Svalbards kulturminner. Særlig kjent er basene for de mange forsøkene på å nå Nordpolen. I Virgohamna ligger rester igjen etter Andrées forsøk med ballong i 1896 og -97. På samme sted ligger restene etter Walter Wellmans forsøk med luftskip i 1906, -07 og -09. I Ny-Ålesund står fortøyningsmasten etter Amundsen Ellsworth og Nobiles luftskip. Og i Isfjorden, Mosselbukta, Sorgfjorden og Murchinsonfjorden ligger restene tilbake etter svenskenes vitenskapelige ekspedisjoner på Svalbard, for å nevne noen. (kilde: Polarinstituttet)

Vanskelighetsgrad

Det er ingen grunn til å undervurdere den fysiske utfordringen en slik ekspedisjon er. Den krever jevnlig trening og evne til å være ute på ski hele dagen. Pulken du skal trekke vil inneholde dine egne saker pluss en andel av fellesutstyret, og kommer til å veie minst 65-75 kg ved start, kanskje mer. Det er tungt - og umulig hvis du ikke er forberedt! Vi skal alle bygge oss opp før turen. Du bør lage deg et treningsprogram som følges fram mot avreisen. Turen krever motivasjon og godt humør. Alle får dårlige dager, og det hjelper med litt skyv av de andre. Vi avpasser farten etter forholdene, men standarden er at man går ca 8 effektive timer hver dag.

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Vi vil arrangere treningssamling i forbindelse med Svalbard på langs. Samlingen vil foregå på vinterfjellet, typisk i områder som Hardangervidda (Finse). Her vil vi kjøre et tilsvarende opplegg slik vi gjør på selve turen på Svalbard. Vi skal gå langt med ski og pulk, sove i telt og sette rutiner. Hver deltaker vil bli vurdert, og vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere etter dette. Er du ikke fysisk eller mentalt sterk nok vil vi avvise gjester fra å bli med. I løpet av en slik helg gir vi deg alt vi kan klare å formidle av kunnskap, tips, råd og erfaringer. Denne samlingen vil foregå i januar/februar.

Ideelt sett har deltagerne gjennomført en lenger ekspedisjon før, og vi setter krav til at deltagerne har gjennomført skiturer med minimumsvarighet på en uke for deltakelse på turen. Har du et sterkt ønske om å være med, og ikke har det 1,5 år i forveien av turen, så kan vi i Norrøna Hvitserk Adventure være behjelpelig med å sette opp et program som vil gjøre deg godt rustet for turen.

Sikkerhet

Norrøna Hvitserk Adventure legger stor vekt på sikkerhet. Vi har med navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, tau og sikringsutstyr. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser der det er pålagt, f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom m.v.

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. Vi har 24t beredskap hjemme mens vi er på tur. Lege/sykepleiere er til enhver tid beredt til å assistere våre guider pr telefon. I tilleg har vi gode, lokale kontakter som vil kunne være med på å løse en floke.

Innkvartering

I Longyearbyen velger dere selv innkvartering, vi kan bistå om ønskelig. Underveis på turen bor vi i telt, 2-3 per telt ettersom størrelse på gruppen og telt. Det er ikke tilrådelig å bo alene i telt. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Pass 

Svalbard er utenfor Schengen og den nordiske passoverenskomsten. Det foretas derfor kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Følgende regler gjelder ved reise til Svalbard:

Schengenborgere og nordiske statsborgere
Borgere av Schengen-land og nordiske statsborgere skal vise pass eller nasjonalt ID-kort ved reise til og fra Svalbard.
Det er gjort unntak for norske statsborgere inntil nasjonalt ID-kort er innført i Norge. Norske borgere kan inntil videre legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets identitetskort.

Forsikring

Search and rescue forsiking for svalbard på er inkludert i turen, så du trenger bare vanlig fullgod syke og ulykkesforsiking som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Pris inkluderer

 • Scootertransport Verlegenhuken - Longyearbyen
 • Scootertransport Longyearbyen - grense Sør-Spitsbergen Nasjonalpark
 • Erfarne guider
 • Nødvendig sikkerhetsutstyr som satelittelefon, nødpeilesender, skytevåpen til isbjørnbeskyttelse og medisiner
 • Fellesutstyr som pulk, telt, primus, navigasjon og breutstyr
 • All mat og drikke under ekspedisjonen. Primært vil hovedkilden til mat være Drytech- basert
 • Search & Rescue (SAR) - Søk- og redningsforsikring
 • Obligatorisk treningssamling (ikke transport til denne) 

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter til/fra fastlandet - Longyearbyen (anbefales å bestille dette i god tid i forveien og flybilletten hjem må være fleksibel i tilfelle det blir noen ekstra dager pga. været. Vi prøver selvsagt å unngå dette, men det kan skje)
 • Personlig utstyr
 • Måltider, drikkevarer og overnatting i Longyearbyen før og etter skiekspedisjonen
 • Personlig reiseforsikringer bl.a avbestillingsforsikring
 • Uforutsette utgifter som følge av forsinkelser ref. våre betingelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser

dag

1

Ankomst Longyearbyen

Vi møtes i Longyearbyen klokken 15:00 for å gå gjennom planen for morgendagens pakking. Du ordner selv med overnatting i Longyearbyen før og etter tur, men vi kan selvsagt være behjelpelige med dette. Vi tar en runde med å se over utstyret til den enkelte og ser an om det må legges inn innkjøp av noe til neste dag. Den planlagte ruta er klar, men vi tar en kikk for å forberede oss på eventyret som venter de neste dagene. På kvelden tar vi en felles middag for å markere at vi er i gang med eventyret (ikke inkludert). 

dag

2

Pakking og de siste forberedelser

Vi møtes etter frokost for å gjøre de siste forberedelsene basert på hvordan vi ble enige om å fordele oppgavene kvelden før. Mat skal pakkes, pulker skal klargjøres og de siste innkjøp gjøres. 

dag

3

Longyearbyen - Verlegenhuken

Måltid M

Etter frokost henter snøskuterne oss for en ca. 4 timer lang transport til grensen til Sør-Spitsbergen. Her starter turen sørover i 10 mil før vi kan vende om å starte turen nordover. Vi er alene i ødemarken og herfra og de neste 30 dagene er det vårt lille team som skal samarbeide om å komme oss helt frem til det nordliste punktet på Verlegenhuken. Ekspedisjonen fremfor oss er både skremmende og forlokkende, ingen av oss kommer hjem fra denne turen uten at Svalbards mektige natur setter spor i oss. Oppturer og nedturer må vi dele med hverandre, vi har få muligheter til kommunikasjon med omverden før vi er tilbake i Longyearbyen. Satellittkommunikasjonen vi har med benyttes til å innhente værmelding og til å sende dagbok som de der hjemme kan lese. 

dag

4-32

Våkne, spise, trekke pulk, sove

Måltid F/L/M

Dette er de fire tingene vi skal gjøre i totalt inntil 30 dager og netter. Turlivet er preget av rutiner og været er sjefen for hvordan dagene våre blir. Etter hvert som dagene går føles livet der hjemme langt unna, det er deilig å leve det enkle liv. Ingen bekymringer for hva som skal være dagens antrekk eller hva man må huske å kjøpe på butikken. Du har det du står og går i og måltidene for den neste måneden er pakket ned i pulken. Vi jobber sammen som et team for å komme oss frem mot målet, bytter på å navigere og på å være brøyteplog om det behøves. Den ene dagen er det overskudd til å hjelpe noen i teamet med vekt fra pulken og en annen dag trenger du selv hjelp. På en så lang tur som dette vil vi alle ha opp og nedturer, ingen er bare sterk eller bare sliten, alle er begge deler. 

Landskapet vi beveger oss i er i stadig endring, vi krysser enorme breer der alt er flatt, vi kjemper oss opp lange motbakker, kanskje beveger vi oss ned på sjøisen, om ikke isforholdene krever at vi må gå rundt. I sør møter vi et eventyrland av spisse tinder og daler, det er få forunt å bevege seg i dette avsidesliggende, men vakre landskapet. På Svalbard er alt litt lengre unna og litt større enn det ser ut som ved første øyekast, men også uendelig vakkert. Vi beveger oss på en tid av året da det for det meste er lys hele døgnet, det gir oss ekstra energi til å gå på selv om dagene er lange og slitsomme. 

Selv om det er lyst store deler av tiden er det ikke sikkert vi får se solen alle dagene på turen, været er lunefult og noen ganger er det så hvitt av tåke at vi ikke engang ser skituppene våre, da gjelder det å holde sammen og dele på navigeringsjobben, det er nemlig utmattende å navigere i whiteout. Andre dager er det kanskje vinden som gir oss en utfordring og vi må være forberedt på at vi kanskje må ha en hviledag eller to dersom vinden er for sterk til å gå utenfor teltduken. Været er uansett med på å farge opplevelsen vår og det er kontrastene som gjør denne turen til et spennende eventyr. Med vissheten om at finværet ikke varer evig setter vi alltid ekstra pris på de dagene solen står høyt på en blå himmel og vi kan spise lunsj uten votter. 

Isbjørnen er kongen av øyriket og når vi oppholder oss ute så mange dager er det stor sjanse for at vi kan møte på bamsen. Det er en mektig opplevelse å få møte isbjørn, men helst vil vi at vi ser den før den ser oss. Vi har med oss våpen på hele turen og i områder der det er noe større sannsynlighet for å møte bjørn sitter vi isbjørn vakt gjennom natten, vi etablerer vaktordninger og bytter på å være våken. Alle vil få opplæring i bruk av signalpistol for å skremme bort bjørnen dersom dette er nødvendig.  Vi tar alle forhåndsregler for å unngå et møte med bamse, men i fall våre veier krysses må vi være forberedt. 

dag

33-34

Tilbake til sivilisasjonen

Måltid F/L/M

Etter å ha nådd det nordligste punktet på Spitsbergen kan vi begynne å spisse ørene våre for å identifisere lyden av snøscootere som skal hente oss og kjøre oss tilbake til Longyearbyen. Her venter bekvemmeligheter som dusj, seng, rene klær, mat som krever mer enn bare skje for å spise og ikke minst muligheten til kontakt med omverden. På en så lang tid er det vanskelig å vite nøyaktig hvilken dag vi befinner oss i posisjon for uthenting, det kan bli en dag eller to ekstra i Longyearbyen om vi har hatt gode forhold underveis på turen. Avhengig når på dagen og hvilken dag vi kommer tilbake til Longyearbyen samles vi for en felles middag og hever glassene til en skål for turen. 

NB: Husk å bestille fleksibel returbillett, da det kan skje at vi blir liggende værfast noen ekstra dager og det kan derfor være behov for å justere billetten litt. 

dag

35

Hjem til nære og kjære

Etter en rolig morgen med god frokost er tid for avskjed og hjemreise, nå venter hverdagen. Turen er over, men minnene om Svalbard sitter i for alltid. 

Skriv ut

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket. 

Undertøy
Vi anbefaler undertøy i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.
2 sett ullundertøy
Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. 
Fleecejakke
Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes, men vært bevisst på vekt.
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende med seler. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene, og sørg for at den har "drop-seat" (enklere å gå på do)
Tynn vindjakke/Overtrekksjakke
For de varmeste dagene er det behagelig å ha på vindjakke istedenfor Gore tex
Dunjakke
Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.
Dun-/fiberbukse 
Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.
Overtrekksvotter/vindvotter 
Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter
Vanter
Tynne vanter/hansker som tåler litt.
Balaklava
Eventuelt ansiktsmaske.
Lue
2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.
Hals/buff
Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.
Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 
Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Ski, skistøvler og staver 
Fjellski med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skisko (det kan bli -40). Ski må ha BC binding med manuell lukking
Skifeller
Korte og lange.
Gamasjer
Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter. Anbafales om du ikke har skisko med integrert gamasj.
Fotposer/Dunsko
Til bruk i teltet og ved eventuell isbjørnvakt. 
Sittesele
Lett, alpin sittesele. Tips: Petzl Altitude 
Sovepose
Bør tåle minst -30°, helst litt mer om du fryser lett. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.
Liggeunderlag
Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. I tillegg bør du ha et liggeunderlag i celleplast underst. 
Arctic Bedding 
Anbefales, les mer HER.
Solbriller
Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse. Grad 4 glass
Slalåmbriller
Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.
Solkrem
Høy faktor
Matutstyr
Matskål med lokk, bestikk, kopp, termoser og  drikkeflaske. Husk trekk til vannflaskene dine
Toalettsaker
Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.
Tisseflaske
Le bare, men du vil oppdage hvor behagelig det er. 1-liter med stor åpning - Nalgene vannflasker fungerer bra. For jenter anbefales en tissetrakt, se www.freshette.com , www.go-girl.no eller send en mail til dame@tissetrakt.no 
Personlige medisiner
Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.
Kompresjonsposer
Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.
Skrivesaker
Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. 
Hodetelefoner
Musikk eller lydbok på øret kan være fint.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Batterier
Til kamera, hodelykt etc.
Ørepropper
Mot snorking og blafring i teltduken.

Vi har følgende felles- og sikkerhetsutstyr:
-  Telt
-  Pulk (pariserpulk)
-  Rifle 
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Brenner 
-  Brennstoff 
-  Gryter
-  Mat
-  Breutstyr 
-  Sanitært utstyr

 Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 80 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel skistøvler og ytterbekledning.

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
man 8. apr 2024 lør 11. mai 2024
Ledige plasser
Kr. 113 000,-

Samarbeidspartnere