Topptur rundt Hjørundfjorden

Bilder & Video
Norsk Guide
Fysisk 4/6   Risiko 4/6 7 dager 4-6 deltakere Fra Kr. 19 900,-

Toppturuken vår rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre er en tur som definitivt matcher Alpenes berømte Haute Route mellom Chamonix og Zermatt. Vi går på skitur i vakker natur og har mektig hav- og fjordutsikt på tur. Underveis bor vi på særegne og sjarmerende overnattingssteder.

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Fantastiske toppturer rundt en av Norges vakreste fjorder
 • Skikjøring helt ned til fjorden
 • Sjarmerende og unike overnattingssteder 

Hvitserk ønsker å være med på å etablere denne toppturuken rundt Hjørundfjorden som et norsk svar på Alpenes berømte Haute Route som går mellom Chamonix og Zermatt. Sammen med en lokalkjent tindevegleder, brukte vi i 2014 tid på å rekognosere en rute rundt den vakre fjorden på Sunnmøre. Konklusjonen var klar; Dette er en tur med stort potensial.

Naturen er svært vakker, utsikten spektakulær og turalternativene mange.  

Turen rundt Hjørundfjorden er en topptur der vi går på ski fra bygd til bygd med forholdsvis lett sekk og besøker topper, utforsker daler og turmål underveis. Vi har med oss alt vi trenger for ukesturen i sekken, og etappene rundt fjorden er forholdsvis tøffe, med stigning på inntil 12-1300 høydemeter. Underveis bor vi på overnattingssteder med høy kvalitet og særpreg, blant annet i den veiløse bygda Trandal, på sjarmerende Villa Norangdal og på flotte Sagafjord Hotel i Sæbø. Det er med på å løfte opplevelsen! Et par steder bruker vi taxi, ferge eller skyssbåt, men hovedsakelig beveger vi oss rundt fjorden med ski på beina.

Rundt Hjørundfjorden er det er fantastiske turmuligheter. Været og forholdene avgjør den endelige ruta, men det er mange muligheter for varierte etapper ut fra rådende forhold.  Langs hele ruta har vi fjord- og havutsikt, og på enkelte av etappene kjører vi helt ned til fjæresteinene. Nærmere rutebeskrivelse finnes i dag til dag-programmet. Dag til dag-programmet viser en av turmulighetene, men deltagerene på turen må være innstilt på endringer.

Dersom forholdene ligger til rette for det, legger vi turen opp til noen av Sunnmøres mest klassiske skitopper – blant annet er Slogen, Blåbretind, Kolåstind og Skårasalen alternative turmål langs ruta.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 4

Aktiviteter/turer med betydelig risiko. Hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de krever profesjonell hjelp. Om ikke retningslinjer fra guider og/eller selskapet følges kan man utsette seg for hendelser som i verste fall resulterer i alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • All overnatting
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Thea Torvund Langeland

thea@hvitserk.no 23213080

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk. 

Vanskelighetsgrad

Etappene på denne turen er på inntil 12-1300 høydemeter. Vær og føreforhold avgjør eksakt rute. Vi går med sekk og har pakket med oss alt utstyret vi trenger for ukesturen i den. Skarejern og stegjern vil være nødvendig på enkelte av etappene.
Du må ha solide skiegenskaper for å være med på denne turen. Du bør være komfortabel med å kjøre ned svart løype i alpinanlegg og off-piste under varierende forhold. Du må kjenne eget utstyr godt, og være i generelt god form. Denne turen er lang med solide etapper hver dag, så du må ha gått en del på topptur før, og være vant til lange dager på tur for å kunne være med på denne turen. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

På denne turen må du ha noen toppturer i beina og god grunnkondisjon. Noen helger i forkant og noen turer i skianlegg er et minimum som forbederedelse til denne turen. Skredutstyr er et must for hver enkelt deltaker, og du må vite hvordan du bruker det. 

Litteraturtips:

 • "Toppturar i Sunnmørsalpene" av Stig J. Helset og Håvard Myklebyst
 • "Skikompis" av Christer Nes Lundberg

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Utstyr

Du må ha med skredutstyr (søkestang, spade og skredsøker), isøks og stegjern er obligatorisk, og du bør vite hvordan du bruker det. Skarejern bør også bli pakket i sekken.

Vi har med fellesutstyr som førstehjelpssutstyr og vindsekk.

Overnatting

Vi bor på det vi mener er de koseligste stedene rundt Hjørundfjorden. Standarden vil variere underveis, men dette legger ingen demper på turen. Vi anbefaler å overnatte på Sunde Fjordhotel natt til første dag, da vi møtes der på kvelden for å gå igjennom utstyr og resten av turen. Turen avsluttes samme sted på dag 7, derifra kan man eltt ta buss til flyplassen, eller parkere bilen på hotellet. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (Feks kan du reise til Afrika hvis du brekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Været og snøforholdene påvirker turprogrammet. Guiden vil tilpasse turene og programmet etter forholdene.

Pris inkluderer

 • All overnatting og mat i henhold til dag for dag program
 • Lokalkjent tindevegleder som har med inntil seks gjester
 • Transport underveis i henhold til dag for dag program (all transport t/r Solavågen)

Pris inkluderer ikke

 •  Kostnader av personlig art
 • Transport t/r startstedet på Solavågen utenfor Ålesund
 • Forsikring
 • Eventuell drikke til middagene

Øvrig informasjon

Vi anbefaler å overnatte på Sunde Fjordhotell natt til første dag. Der kan du parkere bilen eller ta bussen fra Vigra. 

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

 Det er obligatorisk med skredutstyr, isøks og stegjern på turene. Dette utstyret kan eventuelt leies av Hvitserk. Gi oss beskjed i god tid dersom du ønsker dette.

Dag for dag

dag

1

Første etappe til Trandal

Overnatting Christian Gaard Bygdetun
Måltid M
Stigning 1200
Avstand 13km

Vi har allerede møttes kvelden før, for gjennomgang av utstyr og rute. Overnatting på Sunde Fjordhotell er ikke inkludert og må bookes på egenhånd. 

Vi møtes tidlig om morgenen på fergekaia på Solavågen utenfor Ålesund. Herfra tar vi ferge over til Hundeidvik og starter dagens etappe med en kort taxitur opp til snøgrensen. Dagens etappe er omtrent 13 kilometer og 1200 høydemeter. Er forholdene gode, kan vi legge turen opp til toppen av Blåbretinden. Opp det siste stykket mot toppen kan det være nødvendig med stegjern, isøks og tau. Fra Blåbretind (1476 moh) går turen ned til den veiløse bygda Trandal (fem-seks innbyggere). Her overnatter vi på Christian Gard. Selv om Trandal bare har en håndfull innbyggere, er puben på Christian Gard populær og til middag får vi sannsynligvis servert fersk fisk fra fjorden.

dag

2

Råna etappen til Urke

Overnatting Gjestehus
Måltid FLM
Stigning 1500m

Denne dagen starter vi tidlig og går inn Lissjedalen til Råna (1586 moh). Stedvis er etappen bratt og krevende, men går i spektakulære omgivelser. Går turen helt oppom Råna, har etappen drøyt 1500 høydemter med stigning.Fra Råna kjører vi ned Nordkopen til Urke. Forhåpentligvis rekker vi en tur innom butikken på Urke før den stenger og vi overnatter på Urke.

dag

3

Slogen-etappen til Villa Norangdal

Overnatting Villa Norangdal
Måltid FLM

Slogen er turmålet denne dagen, og den 1564 meter høye toppen er en av de største klassikerne på Sunnmøre. Fra toppen kjører vi helt ned til Norangsdalen og ankommer Villa Norangdal. Dette er et særegent og vakkert overnattingssted hvor hvert enkelt rom er unikt innredet etter tidsepoker, og hvor norsk fjellsporthistorie sitter i veggene. Det er få ting som er deiligere enn å senke seg ned i det oppvarmede utendørs boblebadet med magisk utsikt til fjellene etter en lang dag på ski. Opplevelsen toppes med en bedre middag, før vi avslutter kvelden med planlegging av neste dag foran peisen i Slingsbystuen.

dag

4

Over Blæja og Kårdalstindane og ned til fjorden

Overnatting Hotell
Måltid FLM

Vi går på ski rett fra hotelltrappa og over Blæja og Kårdalstindene. Er det god sikt, har vi flott utsikt utover store deler av Hjørundfjorden og helt ut i havet. Vi får flott skikjøring ned Kårdalen og ned til fjorden. Vi tar fergen over fjorden og overnatter på Sagafjord Hotell i Sæbø. 

dag

5

Skårasalen etappen

Overnatting Hotell
Måltid FLM

Har vi forholdene med oss, står nok en klassiker på programmet denne dagen; 1542 meter høye Skårasalen. Fra toppen kjører vi ned til Skår, en gård ved Hjørundfjorden. Herfra tar vi taxibåt eller ferge til Sæbø og overnatter på Sagafjord Hotel.

dag

6

Dalegubben-etappen til Standalseidet

Overnatting Hytte
Måltid FLM

Etter en god frokost på Sagafjord, tar vi taxi et lite stykke opp til Litledalen og starter stigningen mot Dalegubben (1344 moh). Det siste stykket opp mot toppunktet er det ofte nødvendig med stegjern og isøks, og fra toppen har vi igjen gode muligheter for spektakulær utsikt. Suveren nedkjøring ned den nesten 800 meter høye flanken fra Dalegubben ned til Nøvedalen. Overnatting på Standaleidet (400 moh).

dag

7

Siste turdag - etappen over Kolåstind

Måltid FL

Siste etappe av Hjørundfjorden rundt starter på Standaleidet (ca 400 moh) og vi går oppom Kolåstind og / eller Svinetind, før vi avslutter med å kjøre ned til Ytre Standal eller ned til Molladalen og Barstadvik. 
Herfra er det en kort taxitur til Festøya, hvor vi tar fergen tilbake til Solavågen. 
Turen avsluttes tidsnok til at det er mulig å fly videre fra Ålesund denne kvelden.

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Sekken bør ikke være tyngre enn 10-12 kg.

Undertøy
Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 
2 sett ull-/superundertøy
Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.
Fleecejakke
Vi anbefaler en på 200-300g. 
Skalljakke
Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 
Skallbukse
Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 
Dun- eller primaloftjakke 
Kan være god å ha på toppen.
Varme votter 
Vi anbefaler vindvott med innervott.
Tynne hansker 
Til å bruke når vi går oppover.
Sokker
Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 
Lue
Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 
Buff/Balaclava
Ta gjerne med begge deler
Skibriller og solbriller
Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 
Skistøvler 
Randone eller telemark.
Ski
Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. Kan leies i Oslo, informasjon får du når du melder deg på. 
Hjelm
Skihjelm. 
Staver
Vi anbefaler teleskopstaver. 
Skifeller
Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 
Skarejern
Viktig at de passer bindingene. Nødvendig hvis forholdene er krevende (skare/is). 
Spade
Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 
Skredsøker
Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 
Søkestang
Denne skal også være med. 
Isøks
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Stegjern
Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 
Dagstursekk
Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks.
Drikkeflasker/camelbak
Du bør kunne ta med deg tre liter vann.
Sitteunderlag
Termos/Termoskopp
 Liten. Hvis du ønsker varm drikke på turen. 
Solkrem
Husk sunblock for leppene.
Personlig førstehjelpsutstyr
Sportstape, compeed ol.
Kamera
Husk nok plass på minnebrikken.
Hodelykt
Husk nye batterier.
Ørepropper
Snacks
Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt

Samarbeidspartnere