Toppturkurs på Vatnahalsen

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Kurs, Topptur 4 dager 6 - 12 deltakere

Har du et ønske om å lære mer om det å gå på topptur, bli flinkere på ski, eller drømmer du kanskje om å bli med på en av våre turer på SunnmøreRomsdalenHaute Route eller den norske Høgruta i Jotunheimen? Dette er et kurs som er ment for dere med lite til middels erfaring. Vi tar med guider som har ansvaret for flere av våre toppturer, og i løpet av helgen vil de gi deg den beste opplæringen i det flotte området rundt Vatnahalsen høgfjellshotell! Med et tak på maks seks deltagere per guide vil du få en tett oppfølgning, fra høyt kvalifiserte guider med den beste kompetansen. 

Smittevern på turene våre:

Vi arrangerer alle våre turer i henhold til smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet. Du kan lese mer om tiltakene vi gjør og hvorfor det er trygt å booke tur med oss her

Høydepunkter

 • Lær deg veivalg, skiteknikk og skredlære før årets topptursesong
 • Bli kjent med Vatnahalsen som toppturdestinasjon

Sentrale temaer under helgen vil være skiteknikk under ulike forhold, veivalg, turplanlegging, ferdselsmønster i skredterreng, riktig bruk av utstyr og naturligvis vil skredlære være et gjennomgående tema. Kurset er lagt tidlig i sesongen for å gjøre deg klar for fantastiske opplevelser i det norske eller utenlandske vinterfjellet! 

Under helgen vil vi bo og spise på trivelige Vatnahalsen høgfjellshotell. Det familieeide hotellet byr på fantastiske muligheter for kurs og toppturer. Rundt omkring finner du kjente turmål som Tarven, Kvanntjørnnuten og Skjebergnuten for å nevne noen. Hver dag blir vi servert en 3-retters middag på en liten, men nydelig buffet bestående av norske og lokale råvarer.

Fysisk Nivå og Risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 2

Her må vi jobbe litt for å nå turmålet. Med grei grunnform og pågangsmot, er dette turer de fleste kan klare. Vi sover i komfortable telt og/eller på hytter og hotell, men man må ikke ha erfaring med teltliv for å være med. Den fysiske aktiviteten er hovedelementet på turen, for eksempel sykling, kajakkpadling, fottur, ski/topptur eller brevandring, men du trenger ikke forkunnskaper om aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 3

Aktiviteter/turer med noe risiko. Enkelte hendelser kan skje, og de kan være av en slik karakter at de kan kreve profesjonell hjelp. Les mer om graderingen på våre turer her

 

Pris inkluderer

 • Overnatting på Vatnahalsen
 • Alle måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Guide

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Alle turene våre i Norge gjennomføres av vår søsterbedrift Norrøna Hvitserk. 

Vanskelighetsgrad

Vi legger opp et kurs for folk med lite til middels erfaring fra toppturer. Du bør være komfortable med å kjøre rød løype i skianlegg. Har du mye skierfaring vil du få enda mer utbytte av denne helgen. Har du lite skierfaring, bør du legge inn noen helger i forkant i ett skitrekk. Guidene har lang erfaring fra å holde kurs, og utbytte vil være stort for den som ønsker å lære mer om sikker og god ferdsel i alpint vinterterreng. 

Les mer om graderingen på våre turer her.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i felt.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Innkvartering

Vi bor alle dagene på det koselige og familiedrevne Vatnahalsen Høgfjellshotell. Prisen inkluderer overnatting i dobbeltrom. Gi beskjed ved påmelding om du ønsker enkeltrom. Pris for enkeltrom er 1000,- kr per pers. 

Vatnahalsen kan kun nås med tog. Sjekk www.vy.no for togtider og for å bestille billetter. Torsdag vil det kun være en avgang fra Oslo til Vatnahalsen kl. 08:25, og som ankommer Vatnahalsen kl 13:07. Siste tog fra Bergen ankommer Vatnahalsen kl. 15:47. Det vil være oppmøte og samling i reseptionen ca kl. 17:00 hvor vi går igjennom utstyret før vi spiser middag sammen. På søndagen vil guiden legge opp til en liten tur før avreise. Det er mulig å ta et tidligere tog om man ønsker, men om man vil utnytte hele helgen og få med seg siste turen legges det opp til at man kan ta toget som går fra Vatnahalsen til Oslo kl. 15:22 og til Bergen kl. 15:22. Om det er mulig vil vi anbefale å bestille togbilletter med refusjonsmuligheter i tilfelle reiserestriksjoner pga. CV-19. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Erfarne tindevegledere fra Hvitserk
 • Overnatting i dobbeltrom (3 netter) på Vatnahalsen høgfjellshotell.
 • All mat på tur, fra torsdag kveld til lunsj på Vatnahalsen søndag.

Pris inkluderer ikke

 • Tog t/r Vatnahalsen, sjekk www.vy.no for togtider
 • Personlig skredutstyr (se utstyrsliste)
 • Reise- og avbestillingsforsikring.
 • Eventuell alkoholholdig drikke eller mineralvann.
 • Enkeltrom (1000,- NOK og gi beskjed senest 10. desember om du ønsker dette)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

 Det er obligatorisk med skredutstyr, isøks og stegjern på turene. Dette utstyret kan eventuelt leies av Hvitserk. Gi oss beskjed i god tid dersom du ønsker dette.

Dag for dag

dag

1

Oppmøte Vatnahalsen

Overnatting Hotell
Måltid M

Vatnahalsen er kun mulig å nå med tog og vi samles på kvelden når togene fra Oslo og Bergen har ankommet. Vatnahalsen høgfjellshotell er et hyggelig og familieeid hotell på 840moh. Her får vi servert middag, møter guiden og de andre turdeltagerne. Vi bruker kvelden på å forberede turen neste dag, gå gjennom planen for helgen og og gjør oss klar for dagene i felt. Vi overnatter i dobbeltrom på hotellet.

dag

2

Topptur og skredkurs

Overnatting Hotell
Måltid FLM

Vi starter dagen med god hotellfrokost. For å få mest ut av dagen starter kommer vi oss ut på tur ganske raskt etter frokost, og beveger oss ut i det flotte terrenget rundt Vatnahalsen. Været og forholdene avgjør ruta, og kvelden i forveien har vi studert kartet og lagt en plan for hvor vi har tenkt oss. Underveis tar vi pauser der vi får tips og opplæring i relevante temaer knyttet til skred og alpin skiferdsel. Vi har med oss matpakke fra hotellet, og når vi er tilbake får vi først servert kaffe og vaffel før vi tar en varm dusj og spiser middag litt utpå kvelden.

dag

3

Topptur og skredkurs

Overnatting Hotell
Måltid FLM

Etter frokost tar vi igjen på sekk og ski. Som dagen før følger vi viktige rutiner knyttet til skredsikkerhet. I tett dialog med guiden deres vil vi fordype oss i viktige temaer knyttet til toppturer. Vi vil terpe på skikjøring utenfor preparerte løyper, diskutere hvordan man gjør gode rutevalg og øve på de temaene gruppa har ønske om. Kvelden tilbringer vi som dagen før, diskusjon rundt temaer vi har erfart i løpet av dagen, og selvfølgelig en nydelig middag servert på hotellet

dag

4

Siste dag

Måltid FL

Vi går ut etter en solid frokost på hotell. I felt skal vi prøve ut kunnskapen vi har fått i løpet av de siste to dagene, og også denne dagen vil være full av lærerikt innhold. Lunsjen tar vi utendørs, og finner oss fint terreng for morsom og passende utfordrende skikjøring. Kanskje har du fått deg noen nye turkamerater som du drar på fjelltur med allerede denne vinteren? Vi tar ettermiddagstoget hjem igjen fra Vatnahalsen. 

Skriv ut

Utstyrsliste

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

Undertøy

Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 

2 sett ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

Kan være god å ha på toppen.

Varme votter 

Vi anbefaler vindvott med innervott.

Tynne hansker 

Til å bruke når vi går oppover.

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. Kan leies i Oslo, informasjon får du når du melder deg på. 

Hjelm

Skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 

Skarejern (ikke obligatorisk) 

Ta med skarejern om du har, her er det gode muligheter for utstyrstips!

Spade

Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 

Skredsøker

Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 

Søkestang

Denne skal også være med. 

Isøks (ikke obligatorisk)

Har du en isøks du ikke har brukt mye, så ta den gjerne med om du har noen spørsmål.

Stegjern (ikke obligatorisk)

Har du stegjern du ikke har brukt mye, så ta de gjerne med om du har spørsmål til disse.

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks.

Kart og kompass

Klinometer egner seg best for topptur. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg tre liter vann. Camelbaken kan lett fryse i kalde temperaturer, så ta gjerne emd trekk til drikkeflasken om det skulle bli veldig kaldt. 

Sitteunderlag  
Termos/Termoskopp Liten, hvis du liker å ha noe varmt å drikke på tur
Solkrem

Husk sunblock for leppene.

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Ørepropper  
Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 20. jan 2022 søn 23. jan 2022
Få ledige plasser
Kr. 9 900,-
tor 27. jan 2022 søn 30. jan 2022
Få ledige plasser
Kr. 9 900,-
tor 3. feb 2022 søn 6. feb 2022
Få ledige plasser
Kr. 9 900,-

Samarbeidspartnere